Content

Generatieve AI in Google zoekresultaten: zo speel je hierop in

0

Google experimenteerde ruim een jaar met de Search Generative Experience (SGE) waarbij generatieve AI in de zoekresultaten werd gebruikt. Zo konden we ons al een beetje voorbereiden op de nieuwe manier van zoeken. Inmiddels is het geen experiment meer maar is het in de Verenigde Staten al uitgerold. Google noemt dit de AI Overview. Waarom voegt Google generatieve AI toe aan de zoekresultaten? Wat is het voordeel voor gebruikers? En hoe speel je hierop in?

Google worstelt met complexe vragen

Google werkt nu goed voor navigerende en informatieve zoekopdrachten. Je vindt vrijwel altijd direct het antwoord in de zoekresultatenpagina (SERP). Zie je het antwoord niet meteen? Bijvoorbeeld in een featured snippet of kennisvenster? Dan klik je op een van de blauwe linkjes. Je kúnt doorklikken naar een resultaat met verdiepende informatie, maar dat hoeft niet.

Screenshot zoekopdracht ov fiets huren zonder ov kaart

Voorbeeld van een informatieve zoekopdracht waarbij je meteen het antwoord in de SERP krijgt

Maar wat gebeurt er als je een complexe zoekvraag aan Google stelt? Vaak is het antwoord dan niet precies wat je zoekt. In het onderstaande voorbeeld zoek ik naar wat ik aan moet trekken naar een feetje met het thema het Romeinse rijk en de jaren 80.

Screenshot SERP zoekopdracht verkleedfeestje

Voorbeeld van de zoekresultaten voor een complexe vraag

Voor Google is dit een complexe vraag; de samenhang tussen het Romeinse Rijk en de jaren 80 wordt niet goed begrepen. Google knipt deze zoekvraag eigenlijk op in twee vragen met de bijbehorende antwoorden:

  1. Feestkleding in jaren 80-stijl
  2. Kleding in het Romeinse Rijk

Aan deze antwoorden in de SERP heb je niet echt iets. Laten we dezelfde vraag eens stellen aan Gemini:

screenshot vraag aan Gemini over verkleden

Het antwoord van Gemini op dezelfde complexe vraag

We merken al meer dan een jaar dat generatieve AI behulpzamer en creatiever is in het geven van antwoorden. Gemini snapt dat zowel het Romeinse Rijk en de jaren 80 met elkaar te maken hebben in deze vraag. Het antwoord bestaat uit tips hoe je dit met elkaar kunt combineren voor een geslaagd feest.

Generatieve AI-tools als zoekmachine

Niet gek dus dat we steeds vaker generatieve AI-tools als zoekmachine gebruiken. Er zijn een aantal voordelen aan deze manier van zoeken:

  • Je kunt elke vraag in natuurlijk taalgebruik stellen
  • De chatinterface is erg gebruiksvriendelijk
  • Je krijgt direct een antwoord zonder op een blauw linkje te hoeven klikken
  • Het is misschien al geïntegreerd in je dagelijkse workflow
  • Er zijn geen advertenties
  • Er is een mogelijkheid tot het stellen van vervolgvragen
  • De context binnen ‘gesprekken’ wordt onthouden

In vergelijking met een traditionele zoekmachine zoals Google zijn er ook enkele nadelen aan AI-tools als zoekmachine:

  • Het werkt nog niet perfect omdat trainingsdata niet altijd up-to-date of real-time is
  • Er wordt niet altijd duidelijk naar bronnen verwezen
  • Generatieve AI kan nog steeds hallucineren
  • Niet alle AI-tools werken (goed) in het Nederlands
  • Optimalisatie voor generatieve AI is voor marketeers nog niet echt mogelijk

Google weet dat tools zoals ChatGPT een bedreiging kunnen vormen voor het eigen voortbestaan. Met Gemini laat Google zien dat ze in ieder geval de techniek in huis hebben om de concurrentie aan te gaan.

AI Overview: de komst van AI in de zoekresultaten

Met de Search Generative Experience (SGE) heeft Google al de nodige ervaring opgedaan met het toevoegen van generatieve AI in de zoekresultaten. De SGE bleef een jaar in de testfase voor een selecte groep gebruikers.

Tot afgelopen maand, want op 14 mei kondigde Google tijdens de I/O developers-conferentie deze nieuwe functie in de zoekresultaten aan. De SGE wordt de AI Overview. Door het toevoegen van generatieve AI direct in de zoekresultaten, hoopt Google natuurlijk dat we niet meer hoeven uit te wijken naar concurrent ChatGPT of Gemini.

Voorlopig is de AI Overview helaas alleen nog in de Verenigde Staten beschikbaar. Het komt waarschijnlijk later dit jaar naar Nederland, maar de precieze datum is nog onbekend.

Wil je de AI Overview zelf uittesten? Gebruik dan een VPN om Google in de Verenigde Staten te gebruiken.

Wat is een AI Overview?

De AI Overview is een blok met generatieve AI in de zoekresultaten. Het is een samenvatting met een antwoord op complexe vragen. De samenvatting kan bestaan uit een korte alinea, links naar bronnen, afbeeldingen, advertenties en suggesties voor gerelateerde zoekopdrachten. Hoe de AI Overview er precies uitziet is afhankelijk van de zoekopdracht.

Het lijkt op wat we kennen van de experimenten van de SGE, maar de AI Overview is in mijn ervaring een wat simpelere versie.

Screenshot van de SERP met een AI Overview

Voorbeeld van een AI Overview

Waar kennen we dit al van?

De AI Overview lijkt op wat we nu kennen als featured snippets, de mensen-vragen-ook en het kennisvenster. De AI Overview kun je dus zien als een doorontwikkeling van deze SERP-features.

Een AI Overview wordt niet bij iedere zoekopdracht getriggerd. Soms is de functie niet beschikbaar en de SERP kan net als nu ook per dag veranderen. Mijn ervaring tot nu toe is dat je een AI Overview krijgt bij zoekvragen met:

  • Hoe
  • Wat
  • Waar
  • Waarom
  • Wie
  • Leg uit

Uiteraard kan dit in de toekomst nog verder veranderen.

Screenshot SERP met AI Overview plot van de film Dune

Voorbeelden van hoe je de vraag stelt: met ‘explanation’ trigger je wél een AI Overview

Plannen en brainstormen met Google

Met SGE heeft Google in de testfase veel meer opties getoond dan we nu zien in de AI Overview. We kunnen waarschijnlijk nog meer functies en handigheidjes verwachten. Google heeft al wel laten weten dat ze binnenkort opties uitrollen waarmee je in de AI Overview kunt plannen en brainstormen. Bijvoorbeeld voor een weekplanning met gerechten.

Ben je een enthousiaste hobbykok die op zoek is naar een weekplanning met gezonde maar creatieve gerechten voor je gezin? Voorheen kreeg je 10 blauwe linkjes naar receptenblogs waar je zelf de recepten bij elkaar moest zoeken. Straks kan Google je wél goed helpen met deze complexe vraag. Google biedt dan een uitgebreid plan op maat voor een hele week met recepten.

Screenshot SERP met AI Overview vraag welke gerechten je moet eten

Voorstel voor een customized meal plan in de AI Overview binnen de SERP

Enthousiast over de gerechten en wil je naar de supermarkt? Dan kun je nu direct vanuit de SERP de ingrediënten exporteren naar Google Drive of Gmail:

Screenshot SERP met AI Overview ingrediënten exporteren

Via de buttons rechtsonder heb je verschillende mogelijkheden om het resultaat te exporteren

Heb je liever andere gerechten? Geen probleem, generatieve AI helpt je bij het aanpassen (via replace) van bepaalde gerechten. Deze functie wordt binnenkort nog uitgerold binnen de AI Overview.

Screenshot SERP met AI Overview gerechten

Toekomstige functionaliteit om suggesties aan te passen met ‘replace’

De voor- en nadelen van een AI Overview

Met de AI Overview wil Google de SERP doorontwikkelen en de zoekervaring verder verrijken. De voordelen:

  • Google geeft betere antwoorden op complexe vragen
  • Je hebt meer opties dan alleen blauwe linkjes in de SERP
  • De SERP wordt een stuk interactiever
  • Betere mogelijkheden om samen met Google te plannen en te brainstormen

Uiteraard zijn er ook nadelen te noemen:

  • Generatieve AI is nog steeds experimenteel en klopt niet altijd
  • De vorm kan en gaat waarschijnlijk nog veranderen, door alle snelle ontwikkelingen moeten ze blijven kijken of de optimalisaties nog steeds het gewenste effect hebben
  • Er is een kans dat er minder organisch verkeer naar je website gaat, omdat gebruikers genoeg hebben aan de antwoorden van AI Overview. Dit kan invloed op je verdienmodel hebben

Hoe kun je inspelen op de AI Overview?

Het is slim om je nu al goed voor te bereiden op de komst van de AI Overview naar Nederland. Omdat AI Overviews antwoord geven op complexe long-tail vragen en lijken op SERP-features, zoals featured snippets, geef ik je 3 tips om straks de concurrentie voor te zijn.

Maak werk van je long-tail zoekwoordenstrategie

Generatieve AI en de toevoeging van de AI Overview in Google nodigen gebruikers uit om op een natuurlijkere manier vragen te stellen. Deze vragen zijn vaak complexer dan de standaard steekwoorden. Long-tail zoekwoorden worden steeds interessanter. Kijk in een zoekwoordenanalyse daarom verder dan alleen naar zoekwoorden met veel zoekvolume.

De zoekvolumes voor dit soort langere vragen zijn misschien nog aan de lage kant, maar dat kan in de toekomst veranderen.

Screenshot keywoordtool Mangools

Voorbeeld van long-tail zoekwoorden met lage tot geen zoekvolume in de zoekwoordtool KWFinder van Mangools

Maak goede verdiepende content

Nu je weet welke long-tail zoekwoorden en gerelateerde vragen er zijn, kun je aan de slag met het maken van goede verdiepende content. Kies voor een strategie met pillar pages en topic clusters. Zo kun je écht alles over een onderwerp uit verschillende invalshoeken vertellen aan je doelgroep. Als Google op zoek gaat naar het antwoord voor een AI Overview kun je als bron genoemd worden.

Schema van een pillar page over beleggen met clusters

Voorbeeld van een pillar page met onderliggende cluster pages rondom het onderwerp beleggen

Optimaliseer voor featured snippets

De AI Overview is een doorontwikkeling van onder andere featured snippets. Als je de tips hierboven hebt opgevolgd weet je veel over een bepaald onderwerp. Deze expertise komt goed van pas als je wil inspelen op featured snippets en de toekomstige AI Overview.

Zo optimaliseer je voor featured snippets:

  1. Gebruik een tool zoals Semrush of kijk direct in Google om te achterhalen voor welke zoekwoorden er featured snippets zijn die relevant zijn voor je onderwerpen.
  2. Denk na over de zoekintentie. Wat wil iemand precies weten? Als er een featured snippet van een concurrent is, heb je ongeveer een idee wat het antwoord moet zijn.
  3. Optimaliseer bestaande content of maak nieuwe content door, beter dan de concurrent, kort en bondig antwoord te geven op de vraag. Doe dit bijvoorbeeld in vraag- en antwoordvorm en breng structuur aan met tussenkoppen en opsommingen. Google toont in de featured snippets vaak een opsomming als dit bij de zoekvraag past.

Bereid je nu al goed voor

De zoekresultaten blijven evolueren en ook in de SERP ontkomen we niet aan AI. De AI Overview kan complexe vragen beter beantwoorden en het kan de gebruikerservaring in Google verder verrijken. Ook al is de AI Overview nog niet beschikbaar in Nederland, het is slim om hierop voorbereid te zijn zodat je ongeveer weet wat je kunt verwachten. Het is nog wel te vroeg om te zeggen wat de exacte impact gaat zijn in Nederland. Mijn advies is om het altijd voor je eigen content uit te testen als het is uitgerold.

Bron header-afbeelding: DIA TV / Shutterstock.com