Online marketing

Marketing is net als een huis: je kunt eraan blijven klussen

0

Column – Je kent me, mijn marketingbrein staat nooit uit. Ook niet tijdens het klussen in huis. Eigenlijk is marketing net zoals een huis; er zijn altijd dingen te verbeteren. Maar wanneer doe je wat en hoe breng je prioriteiten aan? Ik schreef er een column over voor je.

Enkelglas en losse plinten

Samen met mijn gezin woon ik in een jaren 60-woning. En waar denk je dan aan? Precies, veel werk. Want, niet geïsoleerde houten vloeren en dak, enkelglas en hier en daar wat scheuren in de muren.

Wij klussen in onze vrije tijd dus heel wat bij, maar naast de noodzakelijke aanpassingen zoals isoleren, gaat het ook vaak om het visuele aspect. Zo hebben de muren al in verschillende tinten gehad en de vloer is vervangen. Het oog wil nu ook eenmaal wat.

Onlangs verbouwde ik één van de zolderkamers. Van übersaai en geheel wit, transformeerden we de kamer naar een fijn thuiskantoor. Oke, het werd een combinatie tussen een thuiskantoor, waskamer, logeerkamer en opslag, want zo groot wonen wij nu ook weer niet. 😉

Meten is weten

Maar goed, het ging simpelweg om een verandering in wensen. Voorheen werkte ik bijna nooit thuis en nu wel. En van een saaie omgeving, raakt zelfs mijn creatieve brein niet geprikkeld. Aan de slag dus. Ik vertelde mijn collega’s over het klusproject en zij merkten terecht op: ”Ben je nu wéér aan het klussen?!” Uh, ja. Maar ja, een huis is nooit af. Er zijn altijd wel optimalisaties. En precies dat vergelijk ik graag met de inzet van marketing.

Laatst sprak ik een collega over haar opdrachtgever. Uit een brainstorm kwam naar voren dat we nog een grote slag konden maken op het doormeten van alle conversies en klantpaden. De basis stond prima, maar nog meer inzicht zou haar werk makkelijker en beter maken.

Website als functionele zolder

‘’Ja, maar dat kan ik toch niet voorstellen bij de opdrachtgever?’’ zei ze, want dat betekende in haar ogen dat ze al die tijd haar werk niet voldoende had kunnen doen. Want eigenlijk had ze het al eerder zo kneitergoed tot in detail kunnen doormeten.

Dat was ik dus niet met haar eens.

Want ik zie het als mijn huis. We hebben thuis eerst de basis aangepakt en alles mooi op orde gemaakt. In de zolderkamer konden we prima werken, wassen en spullen opslaan, maar het was nog niet super. Daar kozen we bewust voor, want al onze tijd en aandacht ging naar de rest van het huis. Totdat we meer tijd hadden om te optimaliseren en de wensen te veranderden. Toen was de zolderkamer aan de beurt voor de optimalisatieslag.

Een stevig marketingfundament

Precies zo is het met marketing. Je zorgt er altijd voor dat er een goede basis staat. Of dat nou met een strategie is of door het implementeren van een fundament met toolings. Als die basis staat, kun je er nóg meer uithalen. Zoals in het geval van mijn collega, nog meer focus op de klantreis een een verbeterslag op de metingen. Was dat eerst dan niet van belang? Jawel, maar toen waren andere zaken nóg belangrijker.

Daarom is marketing net als een huis. Je blijft er altijd aan bouwen. En in ons geval; al zouden we naar een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis verhuizen, dan nog zouden we blijven klussen. Er zijn ook mensen – of huurbazen – die nooit iets aan hun huis doen. Je begint met een prima basis, maar met een paar jaar bladdert de verf, zie je op elke muur strepen en zal het hier en daar tochten. Vergelijk dat een beetje met de mensen die nooit hun marketing optimaliseren. Kan, maar het is niet echt een duurzaam resultaat. Toch?

Vanuit een mooie basis kun je namelijk altijd blijven bouwen.

En zo is het ook met marketing.