Content

8 boekentips voor een leerzame & inspirerende zomer

0

Het zomerweer begint er eindelijk een beetje op te lijken, dat werd tijd! Want het is bijna zomervakantie en of je nu naar een zonnig land gaat of lekker in eigen land van de zon geniet: een goed boek erbij maakt het helemaal af. Daarom hebben we weer een mooie verzameling aan boekentips voor je.

boekcover dus jij denkt dat je geen video's kunt maken van pelpina trip1. Dus jij denkt dat je geen video’s kunt maken?

Ideeën, apps & AI tools om zakelijke video’s te maken met je telefoon – Pelpina Trip

De tools voor videocreatie en social media ontwikkelen zich de afgelopen jaren ontzettend snel. Dat je niet altijd op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen als contentmaker, is dan ook niet zo gek.

Dit boek helpt je met een flinke upgrade van je video-skills. Zo staan er meer dan 50 praktische videoformat-ideeën voor bedrijven in, ontdek je hoe je AI kunt inzetten om slimmer video’s te maken én staan er heel wat oefeningen in om bijvoorbeeld met je telefoon (lekker makkelijk!) creatiever te filmen en sneller te editen.

Let op: dit boek verschijnt op 01-07-2024.

boekcover aan de slag met je contentstrategie2. Aan de slag met je contentstrategie: de 4P-methode

…met veel voorbeelden, oefeningen en de broodnodige theorie – John Verhoeven, Rico den Boer & Kristel Witvliet – van der Meijde

Dit is een praktisch boek voor elke communicatieprofessional die graag aan de slag wil met effectieve contentstrategie. De concrete tips, voorbeelden en oefeningen voor jezelf en het team zorgen ervoor dat je echt een houvast hebt bij het maken van content.

Daarbij helpt de 4P-methode (Pijler, Publieksgroep, Perspectief & Platform) je stap voor stap bij het opbouwen en in de praktijk brengen van je contentstrategie.

Enne… onze eigen collega en contentstrateeg Tineke schreef er, zoals je ook op de voorkant van het boek al een beetje ziet, het volgende over:

Dit boek biedt je een stevige theoretische basis voor je contentstrategie. Je kunt de 4P-methode direct in de praktijk brengen met handige oefeningen. Een must voor elke contentstrateeg en communicatieprofessional.

boekcover basisboek online marketing 5e editie3. Basisboek Online Marketing

Van strategie tot conversie – Marjolein Visser, Danny Oosterveer & David den Besten

Je denkt waarschijnlijk: dat is een dikke pil. Klopt, maar het is wel hét standaardwerk voor het vakgebied online marketing. Het is inmiddels alweer de 5e editie, bij mij staat de 3e editie nog in de kast (verplicht leesvoer voor mijn opleiding Communicatie destijds).

In de 5e editie is de klantcyclus als uitgangspunt genomen. Je krijgt inzicht in hoe online marketingprofessionals via digitale interactie klantwaarde creëren.

Het is het meest gebruikte boek voor online marketing in het hbo, maar ook voor elke marketeer die al in het werkveld zit is het relevant.

boekentip asociale media4. Asociale media

Hoe de socials je manipuleren en hoe je ontsnapt aan hun greep – Thijs Launspach

Social media: een verrijking voor ons leven of juist niet? Aan de ene kant zit het in ons leven genesteld: met sociale contacten, ons werk en zelfs ons liefdesleven. Maar aan de andere kant hebben social media ook een duistere kant: ze zijn verslavend, maken ongelukkig, ontevreden en onzeker.

Knettergek kan je ervan worden. Psycholoog Thijs Launspach schrijft in dit boek over hoe je minder gestoord kan raken van social media. Kritisch, maar met een vleugje humor en praktische tips. Op die praktische tips gaat mijn collega Elsemieke trouwens al in, in haar boekrecensie van dit boek.

Tip: dit boek is ook beschikbaar als luisterboek op Storytel, voorgelezen door de auteur.

boekcover boek groeipijn ray klaassens boekentip5. Groeipijn 

Achter je liggen de lessen en voor je de kansen – Ray Klaassens

Ray Klaassens ken je misschien wel van het programma Kamp van Koningsbrugge, waarin hij kandidaten aanmoedigt door te gaan als ze niet meer verder kunnen. En dat is wat hij in dit boek eigenlijk ook doet: laten zien dat je altijd door kunt gaan, ook als je denkt dat je niet meer kunt.

Zijn boeiende levensverhaal laat zien dat je groeien buiten je comfortzone doet en hoe lef, discipline en doorzettingsvermogen daarvoor nodig zijn. Een inspirerend boek dus als je bezig bent met persoonlijk leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.

Tip: dit boek is ook beschikbaar als luisterboek op Storytel, voorgelezen door Ray Klaassens zelf.

boekentip chatgpt als tweede brein6. ChatGPT als tweede brein 

ChatGPT en AI in je schrijfproces – Martin van Kranenburg

Vorig jaar raadde ik het boek Schrijven voor het brein al aan, maar dit jaar is Martin van Kranenburg met een nieuw boek gekomen. Ook weer gericht op copywriting, maar dit keer over hoe je ChatGPT optimaal kunt inzetten in je schrijfproces.

En nee, het leert je natuurlijk niet hoe je volledige teksten met ChatGPT schrijft, maar wel bijvoorbeeld hoe je een goede prompt schrijft en de AI-tool repeterende taken overbodig kan maken. Handig én praktisch dus als je meer met ChatGPT wil gaan doen!

boekcover AI, voorbij de hype van Aaron Mirck7. AI, voorbij de hype

Ontdek hoe het echt zit met kunstmatige intelligentie – Aaron Mirck

Nu de ontwikkelingen rondom artificial intelligence zo snel gaan, horen we twee geluiden. ‘AI betekent het einde van de mensheid’ óf ‘we kunnen straks niet meer zonder AI’.

Welke kant gaat het op? Hoe haal je alles uit het werken met AI? Is het een bedreiging voor jouw baan? Hoe zit het met de CO2-uitstoot van AI?

Voor alles wat je wil weten over AI, gaat Aaron Mirck op zoek naar antwoorden in dit boek. Hij is in gesprek gegaan met wetenschappers, ondernemers, onderzoekers en kunstenaars, wat een mooi inzicht heeft opgeleverd in de impact van AI, nu en in de toekomst.

boekcover hét marketingkookboek8. Hét Marketingkookboek

11 succesvolle recepten voor de marketeer – Marketing Queens: Annelies Velders, Barbara Houben, Geja Topper, Karin Boer, Shira Winterkamp & Sybella Koot

Nicol Tadema schreef er vorig jaar al een recensie over:

“Hét marketingkookboek vind ik een smakelijk boek voor alle marketeers die viersterren-marketing willen bedrijven. Het zorgt voor structuur, inspiratie en zet je in actie. Heerlijk leesbaar en praktisch. Een aanrader. Of je nu een startende marketeer bent óf al een tijdje heb staan pruttelen in het marketingvak.”

Dit boek is echt een doeboek, met 11 ‘basisrecepten’ gebaseerd op de brede ervaring van de schrijvers. Je leert er bijvoorbeeld een strakke merkpositionering mee neer te zetten, een helder marketingplan mee te schrijven en de ideale klantreis uit te werken. Aanrader dus, als je van lekker praktische boeken houdt!

Pak je zonnebrand en een goed boek er maar bij

Al helemaal zin om in een goed boek te duiken in het zonnetje? Hopelijk heb ik je kunnen inspireren met (een van) bovenstaande boekentips! Ook gek op digitale verhalen? Mijn collega Elsemieke heeft 15 interessante en vermakelijke podcasts op een rij gezet.

Mis je een boek in deze lijst? Deel je tip als reactie. Fijne zomer!

PS. Alle links naar de boekentips (op nr. 2 na) zijn affiliates.

Zin in meer inspiratie en tips om de zomer door te komen? Bekijk dan ook deze 11 handige apps & tools om deze zomer uit te proberen.