Schrijven

Terug naar de basis: 5 checks voor foutloze webteksten

0

Stel: je hebt je webteksten geschreven, je diensten en je aanbod haarscherp uitgedacht en ein-de-lijk staat je nieuwe website online. Let the conversions game begin! Maar valt dat even vies tegen, als je de ene fout na de andere signaleert. Of nóg erger: wanneer je door anderen wordt getipt over fouten in je webteksten. Heeft jouw prospect de foutjes ook al opgemerkt? Snel de boel aanpassen en hopen dat-ie intussen niet naar je concurrent is gerend.

Fouten in webteksten zijn afknappers

Teksten die vol fouten zitten ogen slordig, worden niet serieus genomen, ze zijn schadelijk voor de geloofwaardigheid van je bedrijf en ze wekken de indruk dat je nonchalant bent. Dit geldt ook voor fouten in je webteksten.

Klanten zijn op zoek naar professionals. Nu zegt het niets over hoe goed je bent in je vak als je per ongeluk typfouten maakt of dyslectisch bent, maar het zegt wel veel over jouw professionaliteit. Als je je teksten niet serieus neemt, wat maakt het dat je jouw dienst wel nauwkeurig uitvoert? Dat zou je klant zomaar kunnen denken. Ontzettend zonde en vooral onnodig.

Verbeter je eigen webteksten

1. Laat iemand anders jouw teksten taalchecken

Een taalcheck ligt voor de hand, maar zorg er toch voor. Helemaal als je geen ster bent in spelling en grammatica. Jij bent er al zo lang mee bezig dat je wéét wat er in je webteksten hoort te staan. Objectieve ogen kunnen jouw ogen doen openen. Taal, spelling, grammatica, interpunctie, consistentie en typfouten zijn allemaal elementen die je webteksten maken of breken.

2. Bedenk pakkende titels

Online lezen we nu eenmaal niet nauwkeurig, we lezen scannend. Elke dag zoeken we naar antwoorden op al onze brandende vragen. Dus help de bezoeker van jouw website een handje door ‘m te begeleiden naar specifieke antwoorden. Iemand die wil weten hoeveel jouw op maat gemaakte verjaardagstaarten kosten, leest niet eerst verplicht een boekwerk over het ontstaan van jouw bedrijf.

Met een logische opbouw en pakkende titels help jij bezoekers door jouw website te navigeren.

Schrijven laptop

3. Zorg voor een foutloze opmaak

Niet alleen foutloze teksten, maar ook foutloze opmaak doet ertoe. Probeer maar eens rustig een online artikel te lezen dat bestaat uit één lap tekst, zonder tussenkopjes, een veel te klein lettertype (dat ook nog eens in kleur vloekt met de achtergrond)… Gaaap.

Wees creatief en maak het een rustig samenhangend geheel! Wissel jouw tekst af met tussenkopjes, bulletpoints, passende afbeeldingen en een mooi font. Jaag je klant niet weg met onleesbaarheid, terwijl je een killer van een tekst hebt geschreven. En kom op, het oog wil ook wat.

4. Voorkom SEO-spam

Je wil gevonden worden in Google en andere zoekmachines, we get it. Maar om continu in iedere zin de overduidelijk gekozen keywords te lezen is niet alleen een doorn in het oog, iedereen prikt daar tegenwoordig dwars doorheen. Bovendien voelt de bezoeker van jouw website zich dan helemaal niet aangesproken en neemt jou daarmee ook niet serieus.

En weg is je klant! Zorg ervoor dat de teksten daarom prettig leesbaar zijn door keywords genuanceerd te gebruiken. Onthoud: leesbaarheid gaat boven geforceerde SEO!

5. Maak er geen spreekbeurt over jou van

En tot slot: de website gaat niet over jou! Ja, het zou jou leuk lijken als jij aan de slag kunt met jouw dienst voor jouw klant. Nobody cares. Jouw klant heeft een probleem en jij hebt de perfecte oplossing voor dit probleem. Beschrijf deze oplossing in geuren en kleuren! Daarna kun je een spreekbeurt houden over jou en waarom jouw dienst bij het probleem van jouw klant past.

Controleer je eigen webteksten

Direct hulplijnen inschakelen… Dit kan. Maar probeer eerst zelf eens de schade te beperken. Je weet nu hoe je fouten herkent en hoe je ze wegpoetst. De tips in dit artikel kun je er als een checklist bijhouden.