Samenwerken

Ergonomische werkplek: minder pijn, meer productiviteit

0

Vermoedelijk zul jij als MarCom-professional ook veel zitten. Zoals al wel bekend is, is dat niet goed. Het kan dus geen kwaad alles nog even op een rij te zetten voor een ergonomische werkplek.

We zijn met z’n allen massaal gaan zitten

In 2021 brachten Nederlanders van 4 jaar en ouder dagelijks gemiddeld 9 uur en 6 minuten zittend door. In het weekend zitten Nederlanders gemiddeld ruim een uur minder per dag dan doordeweeks.

Over de jaren is een licht stijgende trend te zien in het aantal uren zitten. Nederland is ‘Europees kampioen zitten’. In geen enkel ander land zit zo’n groot deel meer dan 8,5 uur op een gemiddelde dag.

Als je langere periodes aaneengesloten zit, zonder actieve onderbrekingen, vormt zitten een gezondheidsrisico. Jaarlijks krijgen veel mensen last van de gevolgen van langdurig zitten.

Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Verminderde beweeglijkheid
  • Hart- en vaatziekten
  • Klachten aan nek, rug en schouders
  • Type 2 diabetes (suikerziekte)
  • Verminderde zaadkwaliteit bij mannen
  • Depressieve klachten
  • Sommige vormen van kanker
  • Toename van het lichaamsgewicht (obesitas)

Uiteindelijk kunnen de pijnklachten – als gevolg van langdurig zitten –  zorgen voor arbeidsongeschiktheid, ziekteverzuim en vervroegde uittreding.

Man met pijn in de rug voor een laptop

Hoe kun je klachten door langdurig zitten voorkomen?

Om klachten door langdurig zitten te voorkomen, is het ook belangrijk voor marketing- en communicatieprofessionals dat de werkplek ergonomisch is ingericht en dat de lichaamshouding goed is.

In een dynamisch en soms stressvol vakgebied zoals marketing, waar lange uren en veel meetings geen uitzondering zijn, is het belangrijk dat je regelmatig van houding verandert en regelmatig in beweging komt om de bloedcirculatie te bevorderen.

Zet de stap

Enkele tips om meer te bewegen:

  • Sta ieder half uur even op of loop een stukje (haal een kop koffie of bel lopend)
  • Maak een wandeling tijdens de lunchpauze
  • Neem vaker de trap

Wanneer je meer beweegt ben je:

  • Minder vaak ziek
  • Energieker
  • Productiever
  • Minder gevoelig voor stress

Zorg voor een ergonomische werkplek

Ergonomisch ingerichte werkplekken verkleinen de kans op KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouder) en RSI (Repetitive Strain Injury). Dit betekent dat MarCom-professionals minder snel uitvallen en productiever zijn.

Een ergonomisch ingerichte werkplek zorgt ervoor dat de professionals in een goede lichaamshouding hun werk kunnen doen. Hierbij zijn het meubilair en de hulpmiddelen aangepast aan individuele behoeften, lichaamsmaten en werkzaamheden.

Bij een beeldschermwerkplek gaat het om een bureau, stoel, beeldscherm, toetsenbord, muis en voetensteun:

Bureau

Met een bureau dat in hoogte verstelbaar is, kun je de zittijd per dag verminderen door ook staand te werken. Werk per dag niet langer staand dan 1 uur aaneengesloten en 4 uur in totaal.

Stoel

Zorg voor een goede verstelbare bureaustoel en dat deze op de juiste manier ingesteld is. Zorg dat je voeten ondersteund worden en je knieën op vrijwel dezelfde hoogte als je heupen zijn.

De rugleuning moet tot minimaal je schouderbladen komen. De armsteunen staan goed ingesteld als je je armen ontspannen kan laten rusten op de armsteunen, zodat je schouders ontspannen zijn.

Beeldscherm

Het beeldscherm moet recht voor je staan en de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte. Een licht neerwaartse blik verkleint de kans op een slechte houding van de nek, is minder vermoeiend voor de ogen en verkleint de kans op droge ogen.

Schaf – indien nodig – een beeldschermbril (op sterkte) aan, waardoor het risico op pijn en ongemak (zoals droge of vermoeide ogen) wordt verminderd.

Toetsenbord

Een ergonomisch toetsenbord is speciaal ontworpen voor het behouden van een veilige en gezonde werkhouding wanneer je langdurig of regelmatig achter de computer zit. Met een plat, licht ontwerp heb je minder kracht nodig vanwege een lichte toetsaanslag en voorkom je overbelasting in je pols of schouder.

Muis

Houd de muis dicht bij het toetsenbord en bedien hem vanuit je elleboog/onderarm. Zorg ervoor dat je ellebogen dicht bij het lichaam blijven wanneer je de muis gebruikt.

Je kunt ook kiezen voor een ergonomische muis. Deze muis heeft een aangepaste vorm, waardoor je minder snel klachten krijgt.

Voetensteun

Een voetensteun ondersteunt een ergonomische werkhouding. Is je bureau of bureaustoel te hoog afgesteld? Dan biedt een voetsteun uitkomst. Het voorkomt dat je benen afhangen en afknellen en draagt hierdoor bij aan een betere werkhouding. Een voetensteun helpt je rechtop zitten en voorkomt nek-, schouder- en rugklachten.

Werkorganisatie

Een goede werkorganisatie van het werk is essentieel om klachten te voorkomen:

  • Zorg voor zoveel mogelijk afwisseling in de werkzaamheden.
  • Zit nooit langer dan 5 tot 6 uur per dag achter de computer.
  • Vermijd grote werkdruk door goed te plannen. Stress bevordert een gespannen werkhouding.

Tijdsduur beeldschermwerk

Het Arbo-besluit stelt de richtlijn dat beeldschermwerk na 2 uur moet worden afgewisseld. Op deze manier wordt ernaar gestreefd dat je niet de hele dag achter je beeldscherm zit.

Om na iedere 2 uur beeldschermwerk af te wisselen kun je ervoor kiezen om:

  • Af te wisselen met andere werkzaamheden (dus geen beeldschermwerk).
  • Af te wisselen met een pauze.

‍Hanteer de 20-20-2 regel:

Neem na 20 minuten dichtbij kijken even een pauze om 20 seconden ver weg te kijken én kom minimaal 2 uur per dag buiten.

Investeer in je welzijn

Wanneer je investeert in een ergonomische en gezonde werkplek investeer je niet alleen in meubels en apparatuur, maar investeer je vooral in het welzijn en de productiviteit van je marketing- en communicatieteam.

Door de werkplek aan te passen aan wat iedereen nodig heeft, zowel fysiek als mentaal, verklein je de kans op gezondheidsklachten

Een ergonomische werkplek helpt iedereen om natuurlijk en comfortabel te werken. Dat voorkomt blessures en uitval.

In de moderne kantoorwereld is ergonomisch werken echt een must. Een goede ergonomische inrichting van de werkplek draagt bij aan het welzijn van marketing- en communicatieprofessionals en verhoogt de productiviteit.