Content

Toekomstbestendige videocontent: zo pak je dat aan

0

Het begon een aantal jaren geleden met bloggen. Toen kwam ineens SEO om de hoek kijken. Toen SEO-proof artikelen bittere noodzaak werden, verschoof de aandacht naar adverteren, e-mailmarketing en sociale media. Inmiddels hebben we dat allemaal ruimschoots onder de knie. Toch blijft videocontent voor veel bedrijven een uitdaging. Ik wil een poging wagen om de videocontentstrategie wat laagdrempeliger te maken. Lees je mee?

Bedrijven zien de noodzaak er niet van in. De video’s zijn geen onderdeel van de contentstrategie of ze slaan volledig de plank mis. Videocontent blijft een uitdaging voor velen. Met AI, social search en ontwikkelingen als de Metaverse en spatial computing is het rennen om bij te blijven. Veel tijd om erover na te denken hebben we dus niet.

De kracht van video

Videocontent heeft een geheime superpower: het raken van kijkers. Emoties delen, verhalen vertellen en complexe informatie vereenvoudigd overbrengen? Video kan het allemaal. Denk maar aan de instructiefilmpjes in de coronaperiode. Een ander mooi voorbeeld: die All You Need Is Lovekerstuitzending, waar we massaal de tranen de vrije loop laten.

Dit maakt het een ideaal medium om de connectie met je doelgroep aan te halen. Een diepere band opbouwen betekent immers loyaliteit. Dat betekent ook meer inkomsten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat inkomsten alles zijn. Toch zijn ze wel essentieel om een organisatie draaiende te houden.

Hoe ontwikkel je een videostrategie?

Een succesvolle videostrategie komt niet zomaar aanvaren. Daar moet je even voor gaan zitten. Start met een plan en bedenk waar je naartoe wil werken. Wat zijn je doelstellingen? Doorloop de volgende stappen om tot een goed onderbouwde videocontentstrategie te komen:

Definitie van de doelgroep

Wie wil je bereiken met je video’s? Wat zijn hun interesses en waar hebben ze behoeften aan?

Bepaal je doelstellingen

Wat wil je bereiken met de video’s voor je doelgroep? Wil je awareness creëren, leads genereren, personeel aantrekken of juist je sales verhogen?

Contentplanning

Welke videocontent ga je maken? Bepaal het format dat aansluit bij je doelgroep, zoals explanimations, tutorials of dagelijkse vlogs.

Videoproductie

Hoe ga je de video’s maken? Je wil natuurlijk iets goeds neerzetten. Kijk dus goed naar hoe kwaliteit, budget en middelen zich tot elkaar verhouden. Je kunt zelf video’s produceren of iemand ervoor inhuren.

Distributiekanalen

Waar ga je de video’s publiceren? Zijn ze voor op je website? Wil je ze ergens uitzenden of zijn ze voor de socials? Kijk naar welk formaat je nodig hebt. Instagram-video’s of TikToks kunnen nog wel eens van elkaar verschillen.

Optimalisatiecyclus

Hoe meet je de prestaties van je video’s? Duik eens in de (AI-)tools om de prestaties te meten. Denk aan het aantal views en conversies, maar ook of mensen blijven kijken of direct wegklikken. Optimaliseer waar nodig, tot je jouw goudmijn hebt gevonden.

Videotools om te overwegen

Er zijn veel tools beschikbaar om jou te helpen met je videocontent. Het creëren, managen en analyseren van video’s vraagt om aparte programma’s. Dit zijn enkele aanraders:

  • Productietools: Canva, Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro X en iMovie
  • Analysetools: Youtube Analytics, Google Analytics, TubeBuddy en Vidiq
  • Distributietools: letterlijk alle social-platforms, maar ook je website, ads en e-mailmarketing

Optimaliseer je video’s om beter gevonden te worden

Video’s kun je ergens uploaden, maar je doelgroep moet ze ook kunnen vinden. Daarom is het essentieel om rekening te houden met SEO. Optimaliseer je video’s voor de zoekmachines. Ja, ook voor de socials!

Blijf toch vooral de ontwikkelingen in de gaten houden. Het ontwikkelt zich continu. Hieronder staan wat algemene richtlijnen voor video-SEO:

  • Verwerk zoekwoorden in titels, tags en beschrijvingen.
  • Maak een indrukwekkende thumbnail.
  • Gebruik alt-tags voor je afbeeldingen.
  • Transcribeer je video’s.
  • Maak gebruik van end screens om een CTA te vermelden.

Scoor met deze videocontenttips

Informatieve content

  • Explanimations: de perfecte manier om moeilijke onderwerpen op eenvoudige wijze uit te leggen, dankzij animaties en live-beelden.
  • Productreviews: geef gedetailleerde reviews weer aan gebruikers.
  • Gidens: deel waardevolle tips en tricks met je doelgroep en vertel het persoonlijk op video.
  • Tutorials: leer je kijkers iets nieuws of leg uit hoe je producten werken.

Entertainment

  • Humoristische video’s: dit doet het altijd goed. Je scoort altijd met parodieën, sketches of gefaalde bedrijfsexperimenten.
  • Muziekvideo’s: presenteer muziek op visuele wijze of combineer het met een bedrijfsproces.
  • Emotionele video’s: raak je kijkers. Bind ze voor altijd aan je bedrijf door ze te raken met een persoonlijke video.
  • Timelapse: timelapses of stopmotion-video’s zijn indrukwekkend om naar te kijken. Gebruik dit waar je kunt.

Engagement ten top

  • Livevideo’s: ga live om met je doelgroep te babbelen of maak gebruik van social shopping tijdens je live-feeds.
  • FAQ’s: beantwoord veelgestelde vragen van je kijkers. Zo geef je ze waardevolle informatie.
  • Q&A-sessies: bij vloggers zie je dit vaak, want Q&A’s doen het altijd goed. Laat je kijkers ook vooral vragen stellen.
  • Giveaways: geef wat weg, organiseer een wedstrijd of doe een online pubquiz.

4 tips voor een succesvolle videocontentstrategie

  1. Zorg ervoor dat je video’s relevant zijn voor je doelgroep. Ga als juwelier niet inhaken op de nieuwste interieurtrends.
  2. Maak je video’s aantrekkelijk om naar te kijken, met een heldere audio en goede shots.
  3. Optimaliseer je video’s voor betere vindbaarheid, zoals hierboven omschreven.
  4. Publiceer consistent en op platforms die aansluiten bij jouw bedrijfsuitingen. Zijn senioren je doelgroep? Dan zou ik TikTok nog eens heroverwegen.

De opkomst van nieuwe technologieën

Video’s zijn nu al enorm belangrijk. Die noodzaak gaat in de toekomst alleen maar toenemen. Met de opkomst van de Metaverse, AR- en VR-technologie en spatial computing, zijn we helemaal aan de beurt.

De manier waarop we consumeren is aan veranderingen onderhevig. Dat gaat informatieverwerking compleet transformeren. In deze immersive omgevingen speelt videocontent een belangrijke rol. Mijn klanten onderschatten die rol in ieder geval enorm.

Laten we even kort de nieuwe technologieën en het verband met video overlopen:

Video en de metaverse

De Metaverse biedt een uitzonderlijke kans om video op totaal nieuwe wijze te ervaren. Avatars, interactieve elementen en personalisatie maken het geheel veel meeslepender. Bedrijven maken video’s om virtuele showrooms te creëren, productdemonstraties te geven of zelf interactieve verhalen te vertellen.

Video en AR

AR-technologieën integreren digitale elementen in de echte wereld. Video kan hier een perfecte toevoeging op zijn, door extra content en informatie toe te voegen aan fysieke objecten of landschappen.

Denk bijvoorbeeld aan AR-instructies bij het monteren van meubels. Een ander goed voorbeeld is een virtuele gids die je door jouw favoriete tentoonstelling leidt.

Video en VR

Naast AR hebben we uiteraard ook nog VR. Deze werelden zijn volledig virtueel. Daar dompel jij je in onder als gebruiker. Integreer videotoepassingen. Zo creëer je een realistische omgeving of een interactief personage. VR-video’s gebruik je voor trainingen of een virtuele ervaring voor de klant.

Video en spatial computing

Spatial computing gaat verder. Door het gebruik van sensoren en camera’s maak je een digital twin van mensen, objecten en omgevingen. Je kunt dan interactie hebben door gebruik te maken van gebaren, lichaamsbewegingen en/of spraakopdrachten.

Spatial computing bouwt voort op virtual reality-, augmented reality-, mixed reality– en digital twin-technologieën. Video speelt hierin een centrale rol door realtime interactie tussen mensen en objecten in de fysieke wereld mogelijk te maken.

Volgens mij hebben hebben we de complete videocontentstrategie nu wel in vogelvlucht besproken. Nu is het tijd om die camera te pakken en echt te gaan filmen. When you snooze, you lose!