Content

Een overzichtelijke contentkalender maak je zo [7 tools]

0

We weten het allemaal: social media is een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie. De hoeveelheid aan socialmedia-platformen is groot en per platform deel je weer wat anders en op een ander tijdstip. Om chaos en stress te voorkomen, staat er een belangrijk onderdeel centraal: een goede planning en contentkalender.

Een socialmedia-planning, ook wel socialmedia-kalender of contentkalender genoemd, kun je op verschillende manieren vormgeven. Je kunt er een spreadsheet van maken in Excel, een digitale kalender of een interactief dashboard.

De belangrijkste elementen van de socialmedia-kalender zijn:

  1. Datum en tijd wanneer je post online gaat
  2. Op welk platform en account deze post geplaatst wordt
  3. De tekst, hashtags, links en afbeeldingen die meegaan

Voordelen contentkalender

Alle voordelen van een contentkalender zijn te vinden in een artikel van Daniëlle de Vries, maar het grootste voordeel deel ik hier nogmaals: consistentie. Hoe consistenter je blijft, hoe betrouwbaarder en meer top of mind je bent voor je klant en hoe sneller mensen naar jouw merk, organisatie of bedrijf gaan om een aankoop te doen. En dat is natuurlijk wat je wil.

Een contentkalender maken

Om een effectieve contentkalender voor je socials te maken, moet je enkele stappen doorlopen:

1. Voer een socialmedia-audit uit

Bekijk wat wel en niet werkt in je huidige socialmedia-aanpak en waar je eventuele verbeteringen kunt toepassen. Je meet onder andere engagement (reacties en likes) en het aantal kliks. Kijk ook naar je best scorende posts en onderzoek wat deze posts succesvol maakt. Misschien ligt het aan het type content. Het kan zijn dat educatieve content beter aanslaat bij jouw doelgroep dan inspirerende en vermakende content. En andersom, natuurlijk.

2. Kies je socialmedia-kanalen

Ga op onderzoek uit naar waar jouw doelgroep zich online bevindt. Wil je bijvoorbeeld Generatie Z bereiken, dan zal uit onderzoek blijken dat je niet op X en Facebook moet gaan posten, maar op TikTok en Instagram. Aan de hand van dit onderzoek, pas je je marketingstrategie aan.

3. Kies je content

Zodra je het platform hebt bepaald, kijk je naar welke contenttypes aanslaan bij jouw doelgroep op dit platform. Is het informatief, educatief, vermakend of ontspannend? Is het een foto, livestream, lange video of reel? De volgende stap is het maken van een planning.

4. Bepaal wat je contentkalender moet bevatten

Zoals ik in het begin van het artikel al schreef, zijn er drie belangrijke elementen die niet mogen ontbreken in je contentkalender: welke platforms je gebruikt, de dag en het tijdstip van de publicatie van de post en de tekst, hashtags, afbeeldingen en links die meegaan.

5. Last but not least: bepaal wie de contentkalender gaat beheren

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, komt bepalen wie de contentkalender gaat beheren en wie de content maakt. Wijs hier 1 of 2 vaste personen voor aan, die beheerder zijn van een of meerdere kanalen. Zo voorkom je dat aan een van de marketeers of communicatiespecialisten wordt gevraagd of ze ‘even’ een post willen schrijven tussendoor. Het is van belang dat de planning bewaakt wordt en dat er een strategie wordt aangehouden.

Tools om je contentkalender te creëren

Nu je weet wat er allemaal in je kalender moet staan, is het tijd om je contentkalender echt te maken. Om tijd te besparen, kun je gebruikmaken van een tool. Er zijn talloze tools online te vinden, zowel gratis als betaald. Ik heb enkele van deze handige tools voor je op een rijtje gezet.

1. HubSpot’s Excel-template

Excel gebruik je niet alleen om rapporten te maken en gegevens te analyseren, maar je kunt het ook gebruiken om je contentkalender in te richten. Met het template van HubSpot kun je per dag aangeven wat je wil posten en wat voor soort post het is. Het template is gratis te downloaden.

Screenshot Hubspot template social kalender2. Google Drive

Als je al bekend bent met Google Drive, zal dit een makkelijke stap zijn. Er zijn meerdere tools die je kunt gebruiken. Met Google Calendar kun je content inplannen en die kun je vervolgens delen met de rest van het team, daar staat je contentkalender dan dus eigenlijk in. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van Google Sheets, wat overeenkomt met Microsoft Excel. Hier kun je teamleden taken toewijzen door hen te taggen en eventuele opmerkingen toevoegen waar ze rekening mee moeten houden.

Het voordeel van Google Drive is dat alles in één omgeving is, dus dat werkt lekker efficiënt. Zeker als er meerdere mensen in je socialmedia-team zitten die op de hoogte moeten blijven. Je kunt Google Drive gratis gebruiken voor persoonlijk gebruik. Een Google Workspace-abonnement start bij €5,75 per maand.

Screenshot contentplanning in Google Drive Google Calendar

Bron: Hubspot

3. Loomly

Loomly is een mooi voorbeeld van een alles-in-één tool als het gaat om content plannen, publiceren en beheren. Zoals je in onderstaande screenshot kunt zien, is Loomly voor (bijna) alle socialmedia-platforms te gebruiken. Wat het handig maakt, is dat je niet alleen een planning maakt, maar dat het ook automatisch gepubliceerd wordt.

Wanneer je een post aan het inplannen bent, krijg je een voorbeeld van hoe het er op elk platform uit komt te zien. Zo kun je eventuele foutjes eenvoudig spotten en bewerken. Loomly heeft veel verschillende handige features, die je hier kunt vinden. Je kunt een gratis proefabonnement afsluiten om het uit te proberen. De eerste 15 dagen zijn gratis en je hebt geen creditcard nodig.

Screenshot Loomly socialmedia-planning tool

4. Later

Net als Loomly, is Later een handige tool om je content in te plannen en automatisch te publiceren op verschillende platforms. De socialmedia-platformen die je met Later kunt beheren zijn Instagram, Facebook, TikTok, Z, Pinterest, LinkedIn en YouTube. Goed om te weten: deze tool is bedoeld voor je organische content. Om betaalde campagnes te starten en te monitoren, zul je een andere tool moeten gebruiken.

Later geeft ook aanbevolen tijdstippen aan waarop je je content kunt plaatsen, om zo meer betrokkenheid te krijgen. De tool is ideaal voor socialmedia-managers die veel met Instagram werken, door de vele mogelijkheden van het plannen en bekijken van verschillende types content.

Wat ook heel prettig is aan deze tool, is dat je een link-in-bio-functie hebt. Bekende merken zoals Nike, ESPN, Kylie Cosmetics en YouTube maken gebruik van deze tool. Je kunt gratis een basis-proefabonnement afsluiten voor 14 dagen. Voor een uitgebreide proefperiode, met meer functies, heb je een creditcard nodig.

Screenshot Later social media management tool5. Sprout Social

In Sprout kun je je content (in)plannen en automatisch laten posten. Wat Sprout onderscheidend maakt, is de Social Media Listening-tool. Je kunt talloze gesprekken monitoren met behulp van AI-technologie, waardoor je erachter komt waar je doelgroep in geïnteresseerd is en kunt deelnemen aan het gesprek.

Zit je veel op Instagram en TikTok? Dan is deze tool wellicht minder geschikt voor je. Je moet namelijk een extra stap zetten om content te posten door een app te downloaden en vervolgens handmatig toestemming te geven om iets te posten. De eerste 30 dagen zijn gratis en je hebt geen creditcard nodig.

Screenshot Sprout Social social media planningstool

6. Hootsuite

Hootsuite is een tool die dient als kalender en planner. Dus ook met deze tool kun je je content inplannen en laten publiceren. Wat Hootsuite uniek maakt, is dat je betaalde en organische content naast elkaar kunt zien. Daarnaast kun je Canva-sjablonen uploaden voor je posts en zie je de aanbevolen tijdstippen om te posten. Ook deze tool heeft veel features, zoals adverteren, analyseren, social listening en nog veel meer. De eerste 30 dagen kun je Hootsuite gratis gebruiken, hiervoor is een creditcard wel vereist.

Screenshot Hootsuite social media planningstool

7. Contentkalender

Contentkalender is een Nederlandstalig platform. Hier kun je content, projecten, taken en deadlines van je team overzichtelijk visualiseren in een planbord, tijdlijn of kalender. Met reminders en to do-lijstjes zul je niet snel iets over het hoofd zien. Je kunt taken verdelen binnen je team, de voortgang bijhouden en je hebt een volledig overzicht van wat er nog moet gebeuren. De planning die maakt, kun je delen met de rest van je organisatie of team.

Je kunt kiezen uit 4 verschillende abonnementen: Solo (gratis), Team (samenwerken met eigen team), Corporate (samenwerken met verschillende teams en Enterprise (samenwerken met verschillende organisaties).

Afbeelding Contentkalender

 

Kijk wat het beste werkt voor jou

Zo zijn er nog veel meer tools beschikbaar om je content te plannen en te publiceren. Het is goed om te onderzoeken welke tool het beste bij jou past. De beste manier om hierachter te komen is om elke tool uit te proberen, te testen en te experimenteren. Elke tool biedt weer andere functies en de een is eenvoudiger te gebruiken dan de ander. Ik hoop in ieder geval dat dit artikel je een handje helpt om je socialmedia-strategie een boost te geven.

Welke tool(s) gebruik jij het liefste voor je contentplanning?

Bron inspiratie artikel: HubSpot