3 marktontwikkelingen om als agency op in te spelen [onderzoek]
92% van de agencies is dit jaar meer bezig met het verbeteren van de financiële resultaten op projecten dan een jaar geleden. De belangrijkste reden? Ze willen groeien. Hoe zet je marktonwikkelingen om in groeikansen?
Wij deden onderzoek onder meer dan 90 bureau-eigenaren, bureaumanagers en projectleiders bij agencies (5-100 fte) en vroegen ze welke marktontwikkelingen dit jaar de grootste kansen én bedreigingen zijn voor hun bedrijfsvoering. Daarin kwamen drie duidelijke ontwikkelingen naar voren:
- artificial intelligence (AI)
- fusies en overnames
- toename van het aantal freelancers
In dit artikel deel ik mijn tips om deze marktontwikkelingen om te zetten in groeikansen voor je bureau.
1. 80% van de agencies omarmt AI
De impact van AI op bureaus is overweldigend. Uit het Simplicate Agencies Industry Report blijkt dat 80% van de bureaus actief AI omarmt in hun werk. En strategische beslissingen neemt om AI op een efficiënte manier te integreren. Daarmee leveren ze opdrachten sneller op en ontstaat er meer ruimte voor het aannemen van nieuwe opdrachten.
Niet alleen een groeiend aantal opdrachten leidt tot meer omzet. Ruim een derde van de bureaus onderzoekt namelijk ook hoe AI-technologieën nieuwe soorten opdrachten kunnen genereren, om zo hun dienstverlening uit te breiden. Want 27% van de bureaus geeft aan dat de vraag naar AI-gerelateerde opdrachten groeit.
Ook zien bureaus door AI kansen om zich meer te profileren als strategisch partner. Want naarmate AI meer routinematig werk uitvoert, hoe meer tijd agencies overhouden om hun klanten te adviseren. En die expert-rol biedt weer kansen om een hoger uurtarief te vragen.
Tot slot zijn ook training en ontwikkeling in AI belangrijk: 53% van de bureaus investeert hierin om AI zo efficiënt mogelijk in te zetten. Een kleine groep voorlopers, ongeveer 22%, investeert zelfs al in het ontwikkelen van eigen AI-tools.
Mijn tip 💡 monitor uren
Natuurlijk wil je agency de mogelijkheden van AI ontdekken. Maar hoeveel tijd kan je daar daadwerkelijk voor vrijmaken? Mijn tip: stel vooraf een intern budget op waardoor je gericht tijd besteedt aan nieuwe ontwikkelingen.
Monitor de uren die je investeert in AI en wat het uiteindelijk oplevert. Zo voorkom je overbesteding op product- en kennisontwikkeling, maak je realistischere businesscases en zie je achteraf hoeveel rendement een strategische beslissing ten aanzien van AI heeft.
2. Fusies en overnames aan de lopende band
Ik hoor of lees bijna wekelijks wel iets over een bureau dat uitbreidt of zich heeft laten overnemen. Kleine én grote agencies bundelen hun krachten. Ze versterken en verbreden hun skills op het gebied van creativiteit en marketing. Een opvallende marktontwikkeling waar bijna de helft van de agencies (48%) wel de impact van voelt. Waarom zou je je wel of juist niet bij een grotere agency aansluiten?
Een groot deel van de bureaus geeft aan dat een overname hen de kans biedt om meer te gaan specialiseren (65%) en de focus te leggen op hun onderscheidende kwaliteit (84%). Ruim 1 op de 5 (23%) bureaus blijft de markt eerst observeren.
De helft kiest er bewust voor om zich niet aan te sluiten bij andere agencies. Ze blijven liever zelfstandig en versterken hun eigen positie. Voor agencies die bewust zelfstandig blijven, is de groeiende concurrentie voelbaar: 1 op de 5 bureaus merkt bijvoorbeeld dat het meer moeite kost om talent aan te trekken en te behouden.
Mijn tip 💡 check of je bureau financieel gezond is
Zelfs als je niet denkt aan een fusie of overname, is het goed om naar je financiële gezondheid te kijken alsof je er wel voor open staat. Dat biedt een verfrissende invalshoek om naar je resultaten te kijken.
Controleer het hele jaar of je op schema ligt om je financiële doelstellingen te behalen. Dat doe je onder andere aan de hand van de KPI’s bruto winstmarge, omzet per fte, productiviteit en werkvoorraad. Als je weet of je op schema ligt, kan je gedurende het jaar nog tijdig bijsturen om de gewenste resultaten te behalen.
3. Freelancers overspoelen markt
Hoe moeilijker het is om personeel te vinden, hoe groter de kans dat het aantal freelancers toeneemt. En er heerst krapte in de sector: steeds meer marketeers, creatives of developers kiezen ervoor hun werk op freelancebasis te doen. Is dat een kans of bedreiging voor agencies?
Spoiler alert: de meeste bureaus zien dit als een kans. Driekwart van de ondervraagde bureaus uit ons onderzoek werkt met freelancers en doet dat op zo’n 25% van de projecten.
Wat vinden bureaus van de toename in het aantal freelancers? Ruim de helft is blij met de flexibiliteit die het ze geeft in het op- en afschalen van de capaciteit. Ook zien ze het als een kans om specialistische kennis aan te bieden. 29% kan daardoor meer opdrachten aannemen.
Als nadeel zegt een derde van de bureaus dat ze marge mislopen op projecten. Ook ervaart een kwart van de bureaus druk op de prijzen bij inzet van freelancers. Daar doen ze wat aan: 63% investeert in werving en behoud van eigen personeel en 47% is scherper op bewaken van uren en kosten per project.
Mijn tip 💡 laat freelancers zelf tijd registreren
Werk je vaak met vaste freelancers, vraag hen dan – net als je collega’s – zelf hun tijd te registreren. Zo krijg je inzicht in de tijdsbesteding en kosten per project. Huur je incidenteel freelancers in? Boek deze kosten dan als inkoop. Houd er rekening mee dat je pas achteraf kan meten of je project binnen budget is gebleven, want de factuur van freelancers wordt vaak met vertraging verwerkt.
Strategische stappen voor agencies
Ik hoop dat je met deze inzichten uit ons Agency Industry Report 2024 beter kan peilen hoe jouw agency omgaat met deze marktontwikkelingen. En het je een nieuw perspectief geeft voor de keuzes je maakt in je bedrijfsvoering. Wie weet geeft het je net het zetje om die spannende strategische stappen te nemen die nodig zijn om jouw klanten en jouw bureau te laten groeien.