Social media

De nieuwste opkomende social-kanalen van 2024

0

Hoe zit het met de nieuwe bekende of minder bekende opkomende social-kanalen? Alternatieven voor X bijvoorbeeld, zoals Bluesky. Onbekend maakt onbemind. Aan mij de taak om deze aan het licht te brengen en wat dieper in te gaan op de nieuwste platformen. Welke kanalen zijn opkomend in 2024 en gaan ook in populariteit winnen?

Al jarenlang zijn het de grote jongens die de boventoon voeren in diverse hitlijsten. Zoek je iets over de meest populaire socialmedia-platformen? Dan wordt er al gauw geschreven over Instagram, Whatsapp en TikTok.

1. TikTok Photo app?

Laten we maar met deze buzz beginnen… TikTok en Instagram delen veel dezelfde features en beginnen steeds meer op elkaar te lijken. Zo ook nu met TikTok Photos. Er kwam deze week nieuws naar buiten dat TikTok werkt aan een nieuwe app waarop foto’s gedeeld kunnen worden. Ondanks dat er nog geen officieel nieuwsbericht over uit is gegaan, zijn er online wel aanwijzingen gevonden in de back-end code van TikTok.

Kan hieruit blijken dat TikTok niet alleen features van Instagram kopieert, maar ook al hun publiek wil verleiden en in hun richting wil duwen? Zal dit langzaam het einde van Instagram betekenen? Daar zijn we nog lang niet, maar dit ga ik wel nauwlettend in de gaten houden.

2. Ten ten – Close friends only

Ten ten staat momenteel in de top 15 meest gedownloade/populairste gratis apps. Waar het natuurlijk bij alle (opkomende) social-kanalen om de sociale connectie en interactie gaat, is dat bij ‘ten ten’ niet anders. Deze app verandert je telefoon in een live walkietalkie en geeft je de mogelijkheid om direct met je beste vrienden te kletsen. Je vrienden zullen jou live horen op hun telefoon, zelfs wanneer hun scherm is beveiligd.

Dit klinkt best intrusive, al kan het handig zijn voor die vriend/vriendin of collega die nooit de telefoon opneemt. Dus, wil je echt een super close connectie en een kort lijntje met de personen die dicht bij je staan? Ten ten it is!

3. Lemon8

De app bestaat sinds 2020 in Japan en is sinds vorig jaar ook beschikbaar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Helaas nog steeds niet in Nederland, maar je weet nooit hoe snel daar verandering in komt. De app is ontwikkeld door het moederbedrijf van TikTok en ByteDance. Lemon8 telt wereldwijd al 17 miljoen downloads.

Dit platform hanteert hetzelfde algoritme als TikTok, maar waar het bij TikTok vooral draait om video’s, is het bij Lemon8 full focus op visuele contentcreatie in welke vorm dan ook. Velen beschrijven de hype-app dan ook alsof Instagram en Pinterest een love baby hebben gekregen.

Dit platform geeft de voorkeur aan fotografie. Het gebruik van shoppingtags, zoals op Pinterest en Instagram, is ook mogelijk. De reviews geven mij in ieder geval al een gevoel van nieuwsgierigheid en ik zal Lemon8 zeker downloaden als deze uitkomt in Nederland.

4. RTRO

(Opkomende) social kanalen doen er tegenwoordig alles aan om ervoor te zorgen dat jij 24/7 online bent en kiest voor hun app. Waarom zou je dan kiezen voor RTRO, ten opzichte van bijvoorbeeld Instagram? Er is een trend gaande dat socialmedia-apps teruggaan naar het ‘echt’ kunnen verbinden met vrienden en familie, zonder ruis en ads.

RTRO is zo’n app waar je foto’s, muziek en berichten met elkaar kunt delen. Daarnaast is dit platform algoritmevrij, waardoor je RTRO je terugbrengt naar de tijd dat social media alleen nog ging over connecties met vrienden en familie. Zou dat voldoende zijn om door te breken bij het grote publiek? Voor nu is alleen die kans er bij Apple-gebruikers. De app wordt namelijk nog niet ondersteund door Android.

5. Bluesky

Dat X problemen ondervindt sinds de overname van Elon Musk, komt vast niet als iets nieuws. Om ervoor te zorgen dat de status van X niet volledig wordt afgekraakt en verdwijnt, heeft medeoprichter Jack Dorsey meegeholpen aan het opzetten van BlueSky. Het is een gedecentraliseerd platform, dat voorheen alleen toegankelijk was op uitnodiging. Het heeft veel gelijkenissen met X, maar de voornaamste doelstelling is toch wel gebruikers het oude Twitter teruggeven.

Ook in Nederland is deze app te gebruiken. Ze proberen wel de groei onder controle te houden, doordat ze onder andere werken aan fact check-labels. Daarnaast kunnen de tijdlijn en filters naar eigen behoefte makkelijk aangepast worden.

6. Kick

Kick is weer een heel ander soort platform dan de eerder benoemden en wordt gezien als de directe concurrent van Twitch. Dit streamingsplatform staat bekend als een berichtenapp, waarmee het publiek verbonden kan blijven met verschillende groepen mensen. Ook geeft het streamers juist de vrijheid om uit te zenden buiten de strengere uitbetalings- en inhoudsregels van Twitch.

Op dit streamingsplatform kunnen verschillende gebruikers inhoud inzenden. Van kunst tot muziek, tot dagelijkse momenten. Ondanks de populariteit, heeft Twitch geen last van deze groei. Wel blijkt dat Kick enorm populair is en blijft groeien. De app is in Nederland beschikbaar.

Top of flop: gaan deze opkomende social-kanalen het maken?

Persoon steekt duim op

Bron: Pexels

Het is nog moeilijk te zeggen of deze nieuwe socialmedia-platformen het echt gaan maken en daarmee ook de grote jongens gaan verslaan. Toch zie ik bij een aantal platformen echt wel potentie. Ondanks dat ze bij lange na niet in de buurt komen, zal ik er niet van opkijken als ze binnen de kortste keren hard beginnen te groeien. Dan zou dit ook interessant kunnen zijn voor jouw business, want we weten allemaal: als er eenmaal een nieuwe grote speler op de markt is, wil je daar met jouw merk als de kippen bij zijn. To be continued