Social media

LinkedIn voor het onderwijs: maak van je bedrijfspagina een onderwijspagina

0

Docententekort, een terugloop in de aanwas van nieuwe leerlingen en studenten, lastig om stageplaatsen te vinden… Zomaar een paar uitdagingen waar je als communicatiespecialist van een school mee te maken kan hebben. Of je nu werkzaam bent in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, MBO, HBO, universiteit, of bij een particulier opleidingsinstituut: LinkedIn is een krachtig instrument voor het onderwijs dat je kan helpen de doelstellingen te realiseren.

In deze serie artikelen over ‘LinkedIn voor het onderwijs’ geef ik communicatiespecialisten in het onderwijs tips en handvatten om meer uit LinkedIn te halen. We beginnen in dit artikel met het omzetten van je LinkedIn-bedrijfspagina naar een onderwijspagina.

Waarom een LinkedIn-pagina?

Een LinkedIn-pagina (even voor het gemak de bedrijfspagina en de onderwijspagina samengenomen) is een soort 2e website. Het geeft je als organisatie een podium om een samen een groot publiek te bereiken. En het netwerk van alle betrokkenen van de organisatie te activeren. LinkedIn kan zo een essentieel onderdeel zijn van je communicatieplan.

Je bent als school vast al actief op Instagram, Facebook en TikTok. Maar daar richt je je op leerlingen. Met als neveneffect uiteraard dat je daarmee aan leerkrachten, partners en andere betrokkenen (de meekijkers op deze kanalen) laat zien wat een leuke school jullie zijn. Deze laatste doelgroepen kun je heel gericht bereiken op LinkedIn.

Hoe kun je dat als school doen?

Door een LinkedIn-pagina te maken waar medewerkers én (oud-)leerlingen aan gekoppeld zijn: de LinkedIn Onderwijspagina.

Wat heeft jouw school aan een LinkedIn-onderwijspagina?

Een LinkedIn-pagina biedt onderwijsinstellingen, zoals universiteiten en middelbare scholen, een platform om zichzelf te profileren en een gemeenschap op te bouwen. Hier kunnen ze hun unieke kenmerken op academisch, sociaal en cultureel gebied benadrukken.

Beheerders van deze pagina’s kunnen interactie aangaan met diverse doelgroepen, waaronder alumni, huidige studenten, ouders, toekomstige studenten, werkgevers, docenten en donateurs, en zo waardevolle gesprekken voeren.

LinkedIn-bedrijfspagina vs LinkedIn-onderwijspagina

Eigenlijk zijn alle functionaliteiten van de onderwijspagina gelijk aan de bedrijfspagina. Het enige, maar wel grote, verschil is dat je als onderwijspagina je leerlingen/studenten aan je kunt binden, doordat zij op hun profiel bij het profielonderdeel ‘Opleiding’ de link kunnen maken met jullie schoolpagina. Bij een bedrijfspagina is deze koppeling niet mogelijk.

Het logo van de school op een persoonlijke profiel is alleen zichtbaar bij ‘Opleiding’ als:

  1. De school een LinkedIn-onderwijspagina heeft
  2. Én de leerling de link naar de schoolpagina maakt.

De mensen die er werken kunnen wel de school aangeven als werkgever. Dan zie je het logo bij ‘Ervaring’ staan. Maar als de pagina geen Schoolpagina is, kan de link bij ‘Opleiding’ niet gemaakt worden. Dan zie je dus een grijs gebouwtje.

Voordelen van de LinkedIn-onderwijspagina:

  • Grotere naamsbekendheid door de link van leerlingen/studenten bij hun opleiding.
  • Certificaten of diploma’s kunnen worden toegevoegd aan het persoonlijke profiel van studenten.
  • Carrière volgen van je oud leerlingen. Docenten vinden het vaak leuk om te weten hoe het hun leerlingen na hun school vergaat. Door op LinkedIn gekoppeld te zijn aan de schoolpagina kan men oud leerlingen makkelijker volgen.
  • Leerlingen/studenten zijn ambassadeur voor de school. Door contact te houden kunnen zij berichten liken en delen en daarmee een groter bereik creëren voor aanwas nieuwe leerlingen en invulling van vacatures.
  • Oud leerlingen als referentie: studenten kunnen als voorbeeld dienen als je weet waar ze terecht zijn gekomen. ‘Student Tom van onze opleiding is nu directeur bedrijf A.’ of ‘Carol is TedX spreker over onderwerp A.’
  • Oud leerlingen kun je als gastspreker uitnodigen over een bedrijf of over een bepaald onderwerp.
  • Docenten kunnen praktijkvoorbeelden krijgen via oud-leerlingen.
  • Ingang voor stageplek bij oud-leerling als je weet waar ze werkzaam zijn.
  • Het wordt een stuk makkelijker om een reünie te organiseren.

Bekijk bijvoorbeeld waar oud leerlingen werken en wat ze gestudeerd hebben.

Praktische stappen om een LinkedIn-pagina te maken

Nog geen LinkedIn-pagina?

  • Heb je als opleidingsinstituut nog geen LinkedIn-pagina? Maak een pagina aan en kies voor ‘Onderwijsinstelling’.

Maak een pagina en kies vervolgens voor ‘Onderwijsinstelling’.

Vul alle details in over je onderwijsinstelling. Nadat de pagina is aangemaakt, kun je aan de LinkedIn Helpdesk vragen de pagina om te zetten naar een onderwijspagina.

Screenshot van hoe je je LinkedIn-pagina omzet naar een schoolpagina.

Heb je al een pagina maar is het geen schoolpagina?

Je kunt in de URL van je pagina ook zien of je een bedrijfspagina hebt of een schoolpagina.

Screenshot van het verschil in de LinkedIn-link als je een school of bedrijf aanmeldt.

Is dit nog niet het geval? Stuur dan een bericht naar de LinkedIn-helpdesk om het om te laten zetten. Kies ‘Overige’ en maak een ticket aan. Leg je situatie zo duidelijk mogelijk uit. Maak een schermafbeelding van je huidige pagina met het verzoek deze over te zetten.

Je hebt je LinkedIn-onderwijspagina en dan?

Is het omzetten gelukt?

Dan is de volgende stap om je leerlingen/studenten te informeren. Want het logo van jullie school is pas zichtbaar op hun profiel als ze dat zelf hebben aangepast. Daar kun je ze een handje mee helpen.

Huidige leerlingen kun je tijdens het schooljaar informeren. Dat betreft dan de leerlingen (studenten) die een profiel hebben gemaakt en nog gaan aanmaken.

  • Besteed tijd in de les over inzet van LinkedIn en vraag ze de pagina toe te voegen aan hun opleiding.
  • Of nodig een LinkedIn-trainer uit om een gastles te komen verzorgen. Zo weten ze zichzelf meteen al goed te profileren als ze op stage gaan en in het begin van hun carrière.

Oud-leerlingen die inmiddels al hun LinkedIn-profiel hebben opgemaakt en dus niet met de nieuwe schoolpagina gelinkt zijn wil je ook toevoegen. Lastig, want je hebt niet altijd mailadressen om oud leerlingen aan te schrijven.

  • Doe een oproep op LinkedIn.
  • Gebruik de ouderwetse tamtam (ook via LinkedIn). Wie is nog gelinkt met oud leerlingen? Vraag het aan je docenten om dit door te geven.
  • Vaak hebben ouders op dezelfde school gezeten als waar hun kinderen nu gaan. Doe het oproepje in de schoolkrant, schoolnet, communicatiebord waar je met ouders communiceert.
  • Zet het LinkedIn-logo op je website om andere geïnteresseerden op jullie pagina te wijzen.

Je leerlingen en alumni die gelinkt zijn aan jullie pagina worden zichtbaar onder het tabje ‘Voormalige medewerkers’. Hier staan ook werknemers van de school. Voorheen was dit wel een tab Alumni. 3 hoeraatjes voor de vertaling van LinkedIn 🤪. Enfin, je weet het nu.

Conclusie LinkedIn-onderwijspagina

Een LinkedIn-onderwijspagina is een waardevol instrument voor onderwijsinstellingen. Het biedt je de mogelijkheid om je leerlingen/studenten aan je te binden, je naamsbekendheid te vergroten en je bereik te vergroten. Hoe je meer power uit je pagina haalt, lees je hier. Dus zet vandaag nog de stap naar Onderwijspagina en bouw samen je community verder uit.

Scholen mogen beter gezien worden!

PS Wat staat er bij jouw opleiding? Heeft jouw oude school een onderwijspagina? Zo ja, snel aanpassen dan. Zo niet, deel dit artikel en tag je school.