10x populair: prompts & data in ChatGPT, socialmedia-onderzoek & Midjourney v6
Hoe kun je met 1 extra prompt in ChatGPT relevantere resultaten krijgen? En hoe kun je data eenvoudig analyseren in ChatGPT? Hoe staat het met ons socialmedia-gebruik in 2024 en wat is er veranderd in Midjourney v6? Dit -en meer- vind je in de top 10 best gelezen Frankwatching-artikelen van de maand januari.
1. Hoe je met 1 extra prompt in ChatGPT relevantere resultaten krijgt
Afgelopen jaar hebben we al veel artikelen over ChatGPT gepubliceerd, met handige tips om er meer uit te halen. Toch blijf je lezen over resultaten die niet altijd even relevant zijn, of soms overdreven Amerikaans. Hoe dit komt? De juiste context ontbreekt vaak.
In dit artikel legt Bob Ballings uit hoe je met 1 extra prompt in ChatGPT relevantere resultaten krijgt. Handig!
2. Dit zijn dé online trends & ontwikkelingen voor 2024
Naast veel artikelen over ChatGPT, zijn er eind 2023 en begin 2024 ook veel artikelen gepubliceerd over online trends en ontwikkelingen. Altijd fijn om zicht te hebben op wat de belangrijkste trends zijn voor 2024 en hoe je er effectief op inspeelt. Heb je nog niet alle artikelen gelezen? Collega Nina heeft een handig overzicht gemaakt met de belangrijkste online trends. Zo ben je meteen weer op de hoogte!
3. De details zijn subliem: zo gebruik je Midjourney v6
Sinds eind december is het voor iedereen met een abonnement op Midjourney mogelijk om te werken met Midjourney v6. Wat brengt de alweer 6e versie van de AI-tool allemaal met zich mee in vergelijking met v5 en wat is er al veranderd sinds v1? Nieuw is in ieder geval:
- Vernieuwd promptsysteem
- Langere prompts
- Realistischere output
- Tekst in je afbeelding
Meer veranderingen en verbazingwekkende vergelijkingen vind je in dit artikel van Lars Meijer.
4. De kracht van verhalen in 2024: dit zijn de 5 storytelling-trends
Zoals je in het artikel over Midjourney v6 al merkt: op het gebied van visual storytelling kunnen we ook niet meer om AI heen. Welke toonaangevende trends doen hun intrede op het gebied van storytelling in 2024? Kim Stolk licht 5 trends, waaronder hoe storytelling ter ontspanning en vermaak gaat dienen, toe.
5. Houd je je naast SEO al bezig met AEO? De basis van Answer Engine Optimization
Answer Engine Optimization (AEO). Geen zoekmachine, maar een antwoordmachine. Waar SEO zich richt op het optimaliseren van je content om hoger te scoren in de zoekresultaten, richt AEO zich op het direct zichtbaar zijn met je antwoorden in Google en AI-tools.
Snelle en directe antwoorden op vragen zijn de basis geworden, tijd dus dat ook jij iets met Answer Engine Optimization gaat doen. Wat het precies is, waarom het zo belangrijk is en hoe je jouw strategie erop kunt aanpassen vertelt Gabriëlla Modderman je in haar artikel.
6. Herken jij Coolblue’s fluitje? 9 van de 10 Nederlanders niet. Dit is waarom…
Sounds assets van Kruidvat, Douwe Egberts en Albert Heijn: die zal je vast meteen herkennen. Maar zou je die van Coolblue ook herkennen? Denk je nu: hmm… nee? Dat is niet gek, want slechts 11% van de mensen herkent het Coolblue-fluitje als Coolblue. In dit onderzoek laat Nick van der Klein zien hoe dit kan en hoe jij zo’n zelfde lot kunt voorkomen.
7. Analyseer je data snel & eenvoudig met ChatGPT’s ‘Data Analysis’
Ben je niet zo’n held met cijfers of heb je te weinig tijd om regelmatig de beschikbare data in te duiken? Dan zijn de ‘Data Analysis’-mogelijkheden binnen ChatGPT vanaf nu jouw beste vriend. In de betaalde ChatGPT-4 heb je nu de mogelijkheid om data-bestanden te uploaden.
Super handig, want je kunt op die manier met weinig kennis data analyseren en grafieken uitdraaien. Wil je er zelf mee aan de slag? Laurens Ras legt uit hoe het werkt.
8. Een doordachte contentstrategie voor je social media [6 stappen]
‘Kunnen jullie content maken voor onze social media?’ is waarschijnlijk een vraag die je vaak ontvangt als content creator. En natuurlijk kan je dat, maar niet zonder te weten welke strategie er achter die content schuilt. Vaak zit er nauwelijks een strategische gedachte achter de gewenste socialmedia-activiteit, terwijl die nou juist zo belangrijk is.
Alleen ‘zichtbaarheid’ of ‘de concurrent post ook’ is niet genoeg, maar in 6 stappen kun je toch een doordachte contentstrategie opbouwen:
- Doelgroep
- Contentstrategie
- Contentkalender
- Kanalen inrichten
- Contentcreatie
- Meetbaarheid
Wat deze stappen precies inhouden en waarom het nu zo belangrijk is om een doordachte contentstrategie te hebben, lees je in dit stappenplan.
9. Socialmedia-onderzoek 2024: comeback X & succes Threads kortstondig
Hoe staat het ervoor met ons socialmedia-gebruik in Nederland? Net als vorig jaar groeit het gebruik van TikTok en Instagram, en het gebruik van LinkedIn, nog het meest. X (Twitter) lijkt een comeback te maken en het succes van Threads lijkt zeer kortstondig.
Verder is er in het Nationale Social Media Onderzoek van Newcom dit jaar ook aandacht voor het effect van social media op ons mentale welzijn. Je leest dit en meer in de belangrijkste bevindingen van dit onderzoek.
10. De grote taalschoonmaak van 2024: gebruik ‘eigenlijk’ niet meer
Vorig jaar namen we afscheid van het woord ‘even’, dit jaar is het tijd voor een nieuwe uitdaging: afscheid nemen van het (stop)woord ‘eigenlijk’. Kim Pot beschrijft het woord zo:
Als je ‘eigenlijk’ te vaak gebruikt, is het alsof je loopt met schoenen die veel te groot zijn – onhandig en onpraktisch, hoewel je uiteindelijk wel op je bestemming aankomt. En net als een clown op een begrafenis, trekt ‘eigenlijk’ ongewenste aandacht en past het zelden echt goed in de context.
Maar ja, hoe schrap je zo’n veelgebruikt (stop)woord uit je vocabulaire? Kim Pot geeft in dit artikel tips.
Dit is de top 10 van januari 2024. Ben je benieuwd naar de populairste artikelen van andere maanden? Die vind je hier.