Loopbaan

Lessen uit 5 jaar freelancen: 10x the Good, the Bad & the Ugly

0

Afgelopen oktober werkte ik 5 jaar als freelancer. Dat is het langste dat ik het bij een bedrijf heb uitgehouden 😉. En tot nu toe wil ik ook echt niet anders. Freelancen brengt me zoveel, ik kan het iedereen van harte aanraden. Er is overal wel wat, ook als je je eigen baas bent. Dat en andere lessen wil ik graag met je delen, zodat jij kunt profiteren van mijn ervaring en hopelijk succesvol kunt zijn in jouw freelance-carrière.

The Good: de voordelen van freelancen

1. Je kiest voor jezelf

Freelancen geeft je de vrijheid om te kiezen voor wie je werkt en welke opdrachten je aanneemt. Werk je als freelancer op verschillende opdrachten tegelijkertijd of ben je liever ad interim voor langere periode bij 1 bedrijf? Heerlijk; jij hebt de keuze.

Hou er wel rekening mee dat er bij elk bedrijf wel iets is waar je ontevreden over zult zijn. Net als in je persoonlijke relatie is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of deze dingen acceptabel zijn voor jou. Zo niet, wees dan niet bang om verder te kijken en op zoek te gaan naar andere mogelijkheden die beter bij jou passen. Een manier om dat te doen is om te kijken wat je werkwaarden zijn. Als je opdrachtgever niet jouw belangrijkste werkwaarden deelt, is het verstandig om een deurtje verder te kijken.

2. Work smarter, not harder

De wereld van contentcreatie evolueert constant en nieuwe technologieën spelen hierin een grote rol. Hoewel het misschien eng kan zijn om AI (Artificial Intelligence) te omarmen, geloof ik dat het ons leven als contentspecialisten makkelijker kan maken. Automatiseringstools kunnen tijdrovende taken vereenvoudigen, waardoor jij efficiënter kunt werken en meer tijd kunt besteden aan creatieve taken. Investeer hier ook in. Als je nu niet de tijd neemt om je te verdiepen in nieuwe technologieën, dan mis je misschien later de boot.

3. Lang leve de afwisseling

Freelancen is niet voor zekerheidszoekers. Als je niet van onzekerheid houdt en niet kunt omgaan met de gedachte dat je voor het aflopen van een opdracht nog geen nieuwe klus hebt, dan is freelancen waarschijnlijk niets voor jou. Daar tegenover staan natuurlijk vele voordelen; je bepaalt zelf hoeveel vrije dagen je wanneer opneemt, je bepaalt welke opdracht je aanneemt en tegen welk tarief. En als je net als ik een multipotential bent, dan raak je snel verveeld bij het doen van hetzelfde werk. Als freelancer vind je uitdaging in het doen van meerdere opdrachten.

The Bad: de nadelen van freelancen

4. Wees aardig voor recruiters

Jaja, I know. Hoe vaak ik wel niet benaderd word voor een opdracht die totaal niet past bij mijn ervaring, of dat ze een vaste functie aanbieden terwijl ik alleen maar freelance, en één van de ergste; dat ze nooit weer op je reageren…

Dit is dus een tip die wel eens lastig is 😉. Recruiters spelen vaak een grote rol bij het vinden van freelanceklussen. Hoewel het contact soms frustrerend kan zijn, is het belangrijk om altijd aardig en professioneel te blijven. Je weet immers nooit waar je volgende klus vandaan komt. En geloof me, er zitten ook best een aantal geschikte mensen tussen.

5. LinkedIn is je beste vriend

Als freelancer is het belangrijk om zichtbaar te zijn en potentiële klanten te vinden. LinkedIn is hierbij jouw beste vriend. Connect met iedereen die je kent, van de buurman tot al je (oud)collega’s. Je weet nooit waar een klus vandaan kan komen. Daarnaast is het ook slim om connecties te maken met recruiters en bureaus, zij kunnen vaak interessante opdrachten hebben.

6. Bekende bedrijven betalen minder

Lijkt het je leuk voor een Heineken, Booking.com of andere bekende bedrijven te werken? Het staat superleuk op je cv, maar hou er rekening mee dat deze bedrijven daarvan profiteren; ze betalen niet heel goed.

7. Geen overheidservaring = nooit bij een overheidsinstantie werken

Geloof me, ik heb het zo vaak geprobeerd. Als je geen overheidservaring hebt, ga je die ook niet als freelancer opdoen (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).

The Ugly: saaie praktische zaken voor freelancers

Als je freelancer bent dan wil je je liever niet met randzaken als administratie bezighouden. Maar het is wel enorm belangrijk. Daarom een paar saaie, maar oh zo belangrijke zaken op een rijtje:

8. Vraag naar de betaaltermijn

Als freelancer word je, anders dan als je in dienst bent, achteraf betaald. Handig om rekening mee te houden, helemaal als je begint te freelancen als je uit dienst gaat. Stel je voor dat de betaaltermijn 90 dagen is, dan moet je de eerste 4 maanden zelf financieel kunnen overbruggen.

9. De helft is van de Belastingdienst

Misschien een open deur, maar ik heb best vaak gehoord dat er freelancers failliet zijn gegaan omdat ze geen rekening hebben gehouden met de inkomstenbelasting. Het geld dat er op je rekening wordt gestort, is niet 100% van jou. Persoonlijk ga ik altijd uit van het slechtste scenario, dus dat ik ongeveer 55% moet afdragen aan de belasting. Ik zet dus 60% opzij, zodat ik ook geld heb voor verzekeringen, investeringen, opleidingen en als spaarpotje.

10. AOV

Helaas (persoonlijke mening) komt de verplichte AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) eraan. Reken maar dat je er ongeveer 225 euro per maand aan kwijt zult zijn. En dat is als je geen chronische ziektes of een hoge BMI (ja, echt) hebt. Dat laatste heeft SharePeople (een online platform waar ondernemers elkaar een inkomen geven bij ziekte) helaas ook als eis, maar zij bieden wel een andere oplossing die goedkoper is dan een AOV bij een grote verzekeraar; een combi tussen broodfonds en een verzekering.

Ik hoop dat dit artikel waardevol voor je was! Deel gerust jouw eigen ervaringen en lessen als freelancer in de reacties hieronder. Laten we van elkaar leren en samen groeien!