Van saaiste naar significant belangrijk jaar: de 5 cryptovaluta-trends voor 2024
Het is goed om soms even stil te staan, zodat je later weer harder kan rennen. Dat is zo in het leven en was ook zeker het geval in de wondere wereld van cryptovaluta. Het afgelopen jaar was misschien wel het saaiste jaar ooit. De prijzen bleven constant gelijk en de media schreven enkel over rechtszaken. Maar op de achtergrond zijn veel mensen aan het voorsorteren voor 2024, wat weleens het meest succesvolle jaar voor cryptovaluta als Bitcoin kan worden. In dit artikel licht ik de trends uit waarop ik dit baseer.
Eerst even terugblikken
Al jaren mag ik voor Frankwatching in de glazen bol kijken voor onderwerpen als cryptovaluta en blockchain. Sinds 2015 ben ik zeer actief in de sector met eigen bedrijven, bestuursfuncties, de organisatie van talloze events/meetups en veel schrijven, waarop ik altijd mijn verwachte trends baseer. Daarnaast heb ik voor dit artikel aan 24 thought leaders in Nederland en wereldwijd gevraagd naar hun favoriete trend van het komende jaar.
Vorig jaar schreef ik al in mijn trendartikel dat de cryptodroom voor velen voorbij leek, doordat de markt helemaal was ingestort. De totale omvang van de markt voor cryptovaluta’s zakte van $3 triljoen naar onder de $1 triljoen en er kwam veel negativiteit naar boven. Dit werd veroorzaakt door een aantal van de grootste bedrijven in de sector die later frauduleus bleken.
Maar dit soort ‘pullbacks’ zijn in mijn optiek gezond voor een sector zoals die van cryptovaluta. Het is inmiddels de 3e ‘bearmarkt’ die ik meemaak, en er gebeurden weer dezelfde dingen als de vorige keer. Veel onzin-projecten (en bijbehorende crypto’s) zijn grotendeels uit de markt gefilterd, op de achtergrond wordt er hard gebouwd aan gave oplossingen, en alle mensen die de boventoon voerden en er duidelijk voor de kortetermijnwinst inzitten, zijn in geen velden of wegen meer te bekennen. Dat kan je ook mooi zien in de analyses van Glassnode. De eigenaren van cryptovaluta die er het langst in zitten (soms al meer dan 5 jaar) hebben hun crypto’s nog. De mensen die er het kortst in zaten hebben hun crypto’s inmiddels weer verkocht voor Euro’s.
All in all, it can be argued that extreme apathy and boredom best describe the prevailing sentiment. – Glassnode
De bearmarkt
We zitten in de langste ‘bearmarkt’ ooit. De ‘hopium in de berenkuil’ bleef tevergeefs, zoals ik al voorspelde. Al een jaar lang zie ik talloze modellen die analisten gebruiken om hun voorspelling te onderbouwen dat de markt weer sterk gaat aantrekken, maar deze bleken elke keer weer niet te kloppen. Een van de hoofdoorzaken is en blijft in mijn optiek de wereldeconomie die er niet te best voor staat. Investeringen in alle sectoren blijven dan uit. Vooral in ‘high risk assets’ zoals cryptovaluta.
De meeste eigenaren van cryptovaluta focussen zich enkel op de prijzen ervan. Niet de achterliggende blockchain-technologie. Op dat vlak gebeurde wel onwijs veel het afgelopen jaar. Zoals ik al voorspelde: we gingen hier echt van ‘magic digital money for nerds’ naar bewezen nut en noodzaak. Blockchain, niet Bitcoin, is hier steeds meer het adagium. Talloze bedrijven en overheden zijn succesvol gaan werken met de technologie. Er komen steeds meer opleidingen hierin bij de Nederlandse onderwijsinstellingen en tientallen Nederlandse startups bouwen aan allerlei nieuwe technologische oplossingen.
Van rockstar naar gevangenisklant
Aan alle actoren in het Nederlandse ecosysteem voor cryptovaluta, merk ik dat iedereen zich voorbereid op volgend jaar. Het jaar waarin de meeste mensen verwachten dat de ‘stier weer gaat rennen’, er weer een zogenaamde ‘bullrun’ komt waarin de prijzen voor cryptovaluta naar nieuwe recordhoogtes stijgen. Dat komt omdat er 3 waanzinnig belangrijke ontwikkelingen gaan plaatsvinden die dit kunnen katalyseren.
Een fijne ontwikkeling, want het afgelopen jaar stond vooral in het teken van veel zeer wat uit de sector moest worden gehaald. Hét kernwoord hierbij: FTX. Tot de zomer van 2022 was dit een van de grootste bedrijven in de wereldwijde cryptovaluta-industrie. De oprichter mocht aanschuiven bij staatshoofden, kreeg investeringen van de grootste investeerders wereldwijd en werd door de grootte van het bedrijf op een vermogen geschat van $26 miljard.
Totdat de beurs in twee dagen tijd helemaal in elkaar stortte en er ongekende misstanden kwamen bovendrijven. Het werd het grootste boekhoudschandaal in de Verenigde Staten ooit en de rechtszaken tegen de oprichter en naaste medewerkers zijn op het moment van schrijven bezig. De instorting zorgde voor een ernstige knauw in het vertrouwen van investeerders in cryptovaluta. Een wereldwijde oproep voor nóg meer en strengere regulatie en transparantie.
Er gloort hoop aan de horizon
Gelukkig is inmiddels bekend dat veel geld (we praten over miljarden) is teruggevonden door de curatoren en dat de meeste gebruikers van de beurs, waaronder heel wat Nederlanders, hun cryptovaluta dus gewoon terugkrijgen. Ook al heeft het veel ellende veroorzaakt, denk ik dat het stiekem ook goed was dat het is gebeurd. Het wordt steeds duidelijker dat alle ellende draait rondom een handvol hoofdpersonen, met oprichter Sam Bankman-Fried in het middelpunt.
Het feit dat zij jarenlang enerzijds op zo’n massale schaal frauduleus konden handelen en anderzijds op handen werden gedragen door grote journalisten en nieuwsoutlets, investeringen krijgen van de meest gerespecteerde fondsen en dat er ook geen alarmbellen afgingen bij toezichthouders is misschien nog wel het ergste.
De acties van een handvol personen zouden niet de barometer moeten zijn voor de volledige cryptovaluta-industrie. Er wordt door honderdduizenden professionals en enthousiastelingen elke dag weer gewerkt aan het groeien, ontwikkelen en professionaliseren van de industrie.
- 1. De brug naar de grote jongens
- 2. Halve beloningen zorgen voor nóg meer enthousiasme
- 3. Cowboys gaan richting de uitgang
- 4. Steeds meer nut en vooral: noodzaak
- 5. Maar moeten we blij zijn met de grote jongens?
1. De brug naar de grote jongens
By far de belangrijkste ontwikkeling komend jaar? De eventuele goedkeuring van een zogenaamde ‘Exchange Traded Fund’ (ETF). Daarmee wordt het voor grote investeerders ineens heel makkelijk om te investeren cryptovaluta zoals Bitcoin. Die hoeven dan niet zelf meer de crypto’s te kopen en bewaren, maar kunnen makkelijk via een derde partij in grote hoeveelheden hierin investeren. Sterker nog, voor de meeste grote investeerders is een ETF de énige mogelijkheid om te investeren in cryptovaluta.
Niet zomaar een partij, maar de grootste ‘asset manager’ van de wereld, Blackrock, met $3 triljoen aan beheerd vermogen, deed in juni het afgelopen jaar een aanvraag om zo’n ETF te mogen uitgeven. Er waren al tientallen andere partijen die aanvragen hebben ingediend in de afgelopen jaren, maar die zijn steeds afgewezen. Bij de 1400 eerdere aanvragen van Blackrock voor andere ETF’s (op bijvoorbeeld goud), werd 99.8% toegewezen. Daarnaast werd de Amerikaanse SEC, die hierop toeziet, recent teruggefloten door de rechter bij zo’n afkeuring. Het zorgt ervoor dat de opties die ze hebben om een dergelijke aanvraag alsnog af te keuren, snel afnemen.
Flight to quality
De CEO van Blackrock (Larry Fink) heeft cryptovaluta omschreven als een ‘flight to quality’ onder de huidige macro-economische omstandigheden. Iets wat gehoord wordt door grote investeerders, die al breeduit in de media hebben laten dat ze staan te trappelen om gebruik te gaan maken van deze ETF om zichzelf ook ‘bloot te stellen’ aan cryptovaluta als Bitcoin.
Een goedkeuring (ik verwacht in januari al) zorgt er voor dat Blackrock de Bitcoins ook daadwerkelijk moet kopen, waarvoor het zegt te investeren tegen haar grote klanten. Dat betekent, gecombineerd met het feit dat er maar een gelimiteerd aantal Bitcoins zijn, voor een ongekende prijsstijging. Het katalyserende effect van de marktpsychologie wat ik al leerde op de universiteit tijdens mijn studie finance, zorgt voor nog meer gekte. De prijzen gaan omhoog, wat nog meer (retail-)investeerders aantrekt, wat de prijs nog verder omhoog drijft. Het zou zomaar voor een recordprijs kunnen zorgen van cryptovaluta als Bitcoin, na de piek van $69000 twee jaar geleden.
Maar misschien nog wel het belangrijkste: het feit dat dit soort megagrote, zeer gerespecteerde partijen zich zo actief mengen in de industrie van cryptovaluta, brengt een ongekend niveau van legitimiteit en vertrouwen met zich mee.
2. Halve beloningen zorgen voor nóg meer enthousiasme
Normaal worden de meeste mensen niet blij als een beloning voor iets wordt gehalveerd. Binnen de wereld van cryptovaluta wordt de ‘halving’ van Bitcoin echter gezien als een van de belangrijkste momenten in de doorontwikkeling van de munt. Dit is een gebeurtenis die eens in de vier jaar plaats vindt en waarbij de beloning voor de zogenaamde ‘miners’ (de partijen die het netwerk van bijvoorbeeld Bitcoins in stand houden), wordt gehalveerd.
Zij ontvangen dus voor hun werk vanaf dat moment nog maar de helft van het aantal Bitcoins. Nu is dat bijvoorbeeld 6.25 Bitcoin, de vier jaar er voor 12.5 en vanaf de volgende halving nog slechts 3.125.
Historisch gezien, zie je bij elke halving hetzelfde patroon in de prijs. De halving komt na een periode van sterke daling en een ‘bearmarkt’, gevolgd door een rustigere periode van consolidatie en accumulatie. Een jaar na de halving zien we altijd een nieuwe ‘All Time High’ (ATH, recordprijs). De halving wordt nu eind maart 2024 verwacht en onderzoekers van Delphi Digital verwachten dat eind 2024 deze ATH kan worden bereikt.
Uiteraard is ook dit nooit zeker. Als we uitgaan van de ‘efficiënte markt theorie’ (je kan geen geld verdienen met informatie die publiek bekend is), zou dit allemaal al ingeprijst moeten zijn en zou de halving dus geen significant effect gaan hebben op het koersverloop van Bitcoin.
3. Cowboys gaan richting de uitgang
Er is in de crypto-industrie een gezegde, dat zegt dat er ‘twee wolven’ zijn binnen de industrie. Een geldwolf en een technologiewolf. Mensen die groot fan zijn van regulatie en mensen die het juist zo maximaal mogelijk proberen te ontwijken. Die laatste groep krijgt het steeds moeilijker, vooral met dank aan de Europese Unie.
Want na jarenlang hard werken door tientallen thought leaders in de Europese Unie, wordt de Europabrede wetgeving voor cryptovaluta, de MiCA, van kracht. Het heeft een ongekend effect op de meeste spelers in de industrie, van beurzen tot professionele adviseurs. Ook al zijn er veel critici die zeggen dat het innovatie hindert, zijn de meeste professionals in de industrie waar ik mee werk (including mijzelf) er ontzettend blij mee.
Het geeft alle spelers namelijk veel meer duidelijkheid van wat wel mag en wat niet. Niet alleen startups die bouwen, maar ook bedrijven die ermee willen werken en investeerders die er geld in willen investeren. De afgelopen jaren mocht ik werken voor zowel vier ‘family funds’ (beheermaatschappijen voor zeer rijke families) en grote institutionele partijen (zoals een pensioenfonds) en die gaven allemaal aan dat zij echt wachten met investeren in de industrie, totdat de MiCA van kracht is. Inmiddels hoor ik vanuit verschillende grote partijen terug dat zij inmiddels de voorbereidingen treffen om serieus actief te worden in de industrie.
Het zorgt namelijk niet alleen voor veel meer duidelijkheid, maar het filtert ook veel cowboys die het niet zo nauw nemen met regels, uit de industrie. De MiCA heeft bijvoorbeeld ‘transparantie’ als een van de hoofdpunten. Iets wat veel grote problemen in de afgelopen jaren, zoals bij FTX, had kunnen voorkomen. Zo zag ik de afgelopen tijd al heel wat discutabele bedrijven vertrekken naar tropische eilanden, waar het toezicht nihil is.
4. Steeds meer nut en vooral: noodzaak
Leuk, al die prijzen die misschien door het dak gaan, maar wat voor mij écht telt is en blijft de adoptie van de technologie. Je ziet echt een split in de crypto-industrie tussen de rijke, welvarende landen en ontwikkelingslanden. In de rijke, welvarende landen worden crypto’s voornamelijk als investering gebruikt, omdat we ze eigenlijk verder niet nodig hebben. De financiële systemen, waarmee we in een fractie van een seconde en vrijwel gratis een betaling kunnen doen, zijn gewoon top. Waarom zouden we nu iDEAL en Tikkie moeten inruilen voor Bitcoin?
Maar zoals ik wel vaker hier schrijf op Frankwatching: cryptovaluta maakt de grootste impact in ontwikkelingslanden. Daar gebruiken mensen crypto’s in hun dagelijkse leven, omdat hun eigen financiële systeem in elkaar is gestort, of omdat ze er simpelweg geen toegang toe hebben. Of omdat de overheid jouw bankrekening ineens blokkeert. Dat laatste gebeurde bijvoorbeeld in Nigeria, toen de overheid van dat land de bankrekeningen blokkeerde van de demonstranten. Maar niemand kan Bitcoin blokkeren, dus ontvangen de demonstranten donaties in Bitcoin, waardoor ze weer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Iets wat de overheid van Nigeria in flinke paniek heeft gebracht.
Wereldwijde adoptie van cryptovaluta
Je ziet dit ook mooi terug in de ‘adoption index’ van het gezaghebbende bedrijf Chainslysis, wat vanwege al haar analyse-platformen een heel goed beeld kan geven over de wereldwijde adoptie van cryptovaluta. Welke landen zien we bovenaan? India, Vietnam en Nigeria. Ook in de top 5 staat Oekraïne, een ander mooi voorbeeld van waar crypto echt impact kan hebben. Er werd al voor honderden miljoenen Euro’s aan cryptovaluta gedoneerd aan de Oekraïense overheid, die het adres van haar crypto-portemonnee bekendmaakte. Doordat cryptobetalingen veel transparantie bieden, konden overheidsdiensten de crypto-portemonnee’s van de terroristische organisatie Hamas juist weer blokkeren.
Veel inwoners in ontwikkelingslanden gebruiken crypto niet als investering, die flink kan fluctueren, maar als stabiele manier van betalen. Iets wat je ook terugziet in de wereldwijde transacties. Meer dan 70% van alle transacties gebeurt namelijk inmiddels niet in de munten (zoals Bitcoin en Ripple) die flink in waarde kunnen fluctueren, maar zogenaamte ‘stablecoins’. Die behouden altijd dezelfde waarde (1 Tether is bijvoorbeeld altijd 1 Dollar waard), maar hebben wel de voordelen van crypto’s. De omvang van stablecoins is inmiddels groter dan Paypal en creditcard Visa.
5. Maar moeten we blij zijn met de grote jongens?
Grote jongens met veel geld die prijzen laten stijgen. Ik zie in talloze Telegram-groepen de cryptofanaten met Dollartekens in de ogen reikhalzend uitkijken naar dit moment. Er zijn ook grote bestaande bedrijven die bezig zijn met cryptovaluta. Een van de grootste banken wereldwijd, JP Morgan, verwerkt bijvoorbeeld $1 miljard dollar per dag met haar eigen JPM Coin. Omdat dit werkt via een eigen blockchain en ook niet vrij verhandelbaar is, heeft dit geen effect op de prijzen van cryptovaluta die wij kennen.
Ook X, het oude Twitter, zou grote plannen hebben met de integratie van betalingen met cryptovaluta binnen haar ‘super app’. Naast het versturen van Tweets, kan je dan ook makkelijk eten of een taxi bestellen en afrekenen met cryptovaluta. Het bedrijf gaat het al mogelijk maken om heel makkelijk aandelen en crypto’s te verhandelen. De grote voorliefde voor cryptovaluta van eigenaar Elon Musk zou volgens Forbes hiermee de app in een ‘geüpdate versie van Paypal’ kunnen omvormen. Musk heeft hier als mede-oprichter van Paypal uiteraard alle ervaring mee.
Maar ik heb ook wel zorgen over de plannen van de grote jongens. Paypal biedt bijvoorbeeld al de mogelijkheid om crypto’s te (ver-)kopen en wil nu ook een eigen ‘stablecoin’ introduceren. Maar een scherpe developer zag in de code dat Paypal makkelijk zaken kan wissen en blokkeren. Paypal krijgt hiermee de mogelijkheid om transacties te blokkeren en zelfs crypto’s uit wallets te halen.
Op naar een zonnig strand
We gaan echt een mega interessant jaar te tegemoet. Ik ben heel erg benieuwd of de drie grote ontwikkelingen die ik eerder heb voorspeld, ook echt het voorspelde effect gaan hebben. We moeten uiteraard niet de maco-economische ontwikkelingen meemaken. Cryptovaluta hebben bijvoorbeeld nog nooit een recessie meegemaakt. Dus wat voor impact gaat dat hebben op de markt?
Al zijn er ook genoeg experts die dit juist als positief zien. Veel cryptofanaten zien dat het huidige financiële systeem met zeer hoge schulden onder alle deelnemers (bedrijven, overheden, consumenten) simpelweg niet houdbaar is. Iets wat niet alleen consumenten en bedrijven, maar zelfs overheden in een faillissement kan schoppen. Bitcoin wordt vaak gezien als een ‘hedge’ tegen dit systeem en de afgelopen tijd zagen we ook al duidelijk dat er geen verband meer is tussen de prijsontwikkeling van traditionele aandelen en obligaties, en cryptovaluta.
Laten we hopen dat ik het volgende trendartikel kan insturen vanaf een tropisch strand! Ik houd de ontwikkeling ook het komende jaar vol plezier voor Frankwatching in de gaten.
Disclaimer: zoals altijd zijn dit mijn persoonlijke meningen en hebben deze op geen enkele manier betrekking op de bedrijven waarbij ik betrokken ben. Het is ook geen beleggingsadvies, maar puur informatieve informatie.