Reels filteren, long form-video’s & 6 andere Instagram-updates
Ben jij op Instagram al uitgenodigd voor een uitzendingskanaal? En wist je dat je vanaf nu in Reels kunt filteren op video’s van mensen die je volgt? Het regende de afgelopen tijd weer Instagram-updates. In dit artikel bespreek ik 8 interessante en uiteenlopende nieuwe features die je niet mag missen.
1. Uitzendingskanalen
Afgelopen zomer rolde Instagram wereldwijd de nieuwe functie Broadcast Channels (Uitzendingskanalen) uit. Met deze functie kunnen gebruikers met een creator-account al hun volgers uitnodigen voor een kanaal en zo via een soort groepsgesprek met veel volgers tegelijk in contact komen. Het heeft veel weg van de WhatsApp-update ‘kanalen’ die afgelopen zomer werd gelanceerd.
Je kunt een uitzendingskanaal bijvoorbeeld gebruiken om je volgers met foto’s, video’s, geluidsopnames, polls en tekstberichten op de hoogte te houden van belangrijke updates. Volgers kunnen daarop reageren met emoji en stemmen op polls, maar geen berichten plaatsen. Het draait dus vooral om zenden. Er wordt momenteel wel getest met het toestaan van tekst-reacties. Daarmee zou een uitzendingskanaal weer meer op een groepschat lijken.
Hoe dan ook kan de feature een mooi extraatje zijn om interactie met je volgers te hebben. Meta is van plan om Broadcast Channels ook te testen in Facebook en Messenger. Het zou interessant zijn als deze feature ook voor bedrijfsaccounts wordt uitgerold.
Als creator kun je een Broadcast Channel starten vanuit de Instagram-inbox en je eerste bericht sturen, waarna volgers eenmalig worden uitgenodigd om aan het kanaal deel te nemen. Voor nieuwe volgers kun je ook een welkomstvideo toevoegen. Daarnaast kun je je kanaal met een sticker promoten in je Stories en het kanaal vastpinnen op je profielpagina. Op het Instagram-profiel van Mark Zuckerberg kun je (in de mobiele app) zien hoe dat eruitziet. In ‘Meta Channel’ deelt Zuckerberg bijvoorbeeld als allereerst de nieuwste product-updates.
Uitzendingskanalen die je volgt, vind je terug in je Postvak IN. Je ontvangt meldingen van nieuwe berichten. Krijg je te veel notificaties? Dan kun je ze ook tijdelijk muten via het belletje rechts bovenin het kanaal, of helemaal verlaten door op de kanaaltitel te klikken en onder opties voor ‘Verlaten’ te kiezen. Wil je niet meer uitgenodigd worden kanalen? Dan kun je dat uitschakelen via Instellingen en privacy > Meldingen > Chatberichten en oproepen > Uitnodigingen voor uitzendingskanaal.
2. Je like-activiteit verbergen
Twee jaar geleden werd het al mogelijk om op Instagram en Facebook het aantal likes bij je eigen posts en die van anderen in je timeline te verbergen. Nu test Meta een nieuwe privacy-feature op Instagram, waarmee je je eigen like-activiteit voor andere gebruikers kunt verbergen.
Je de likes die jij uitdeelt voor iedereen verbergen, of ze alleen zichtbaar maken voor je ‘beste vrienden’ (een lijst die je kunt aanmaken) of al je volgers.
Als deze functie door de testfase heen komt, kun je dus schaamteloos Instagram-berichten liken, zonder bang te zijn dat je volgers (of misschien wel je werkgever) je afrekenen op je geheime fetisj. 😉 Het lijkt erop dat je oude én nieuwe likes nog wel zichtbaar zullen zijn voor de maker van de post.
3. Betaalde abonnementen
Instagram werkt continu aan nieuwe manieren waarmee gebruikers op hun platform inkomsten kunnen genereren. Abonnementen (Subscriptions) zijn daar een onderdeel van. Na de introductie in Amerika (vorig jaar) is de functie afgelopen zomer uitgerold naar meer landen. Nederland en België horen daar op dit moment nog niet bij, maar volgens Instagram volgt de rest van de wereld snel.
Met abonnementen kunnen gebruikers met een creator-profiel (boven de 18 jaar en met minimaal 10.000 volgers) hun volgers in ruil voor een maandelijks bedrag exclusieve content aanbieden. Denk aan exclusieve livestreams, Stories, berichten, Reels en meer. Stories voor abonnees worden automatisch opgeslagen onder een aparte highlight, zodat ze nooit iets hoeven te missen.
Je kunt als creator ook een exclusief uitzendingskanaal starten voor je betalende abonnees. Als je je abonneert, verschijnt er een speciale badge bij je reacties op het account. Naast dat het een mooie manier kan zijn om wat geld te verdienen, is het volgens Instagram ook een manier om een diepere connectie met je volgers aan te gaan.
4. Filteren op Reels van mensen die je volgt
De afgelopen tijd domineert content van accounts die je níet volgt de Instagram-feed. Na de ophef die daar een tijd geleden over ontstond, werd het vorig jaar weer mogelijk om je tijdlijn te filteren op alle accounts die je wél volgt. En vanaf nu is dat ook mogelijk in het Reels-tabblad, al zit de functie wel een beetje verstopt. Ga in Instagram naar Reels en klik op het kopje ‘Reels’ links bovenin en vervolgens in de dropdown die verschijnt op ‘Volgend’.
Als Instagram-gebruiker ben ik blij met deze functie. Natuurlijk is het leuk (en vreselijk verslavend) om de videocontent van onbekende accounts te ontdekken, maar soms wil ik gewoon de creatieve uitspattingen zien van mensen die ik graag volg.
5. Tijdlijn-berichten alleen met je beste vrienden delen
Twijfel jij soms of je een bericht op je tijdlijn met ál je volgers wil delen? Goed nieuws, want Instagram rolt een functie uit die het mogelijk maakt je bericht alleen met je ‘beste vrienden’ te delen. Je kunt dit per bericht instellen.
Dit kon al met Stories, Notes en Reels, maar nu dus ook met tijdlijnberichten. Zeker als je een openbaar profiel hebt, kan dit een handige uitkomst zijn. Deze Instagram-update ligt in lijn met de grotere trend waarbij het uitwisselen van content zich meer naar privé-omgevingen zoals direct messages verschuift.
6. Templates voor Reels
Instagram werkt continu aan handige features om binnen de app in een handomdraai toffe Reels te maken. Afgelopen zomer kwamen ze daarom met een functie om makkelijker templates/sjablonen voor je Reel te vinden en gebruiken.
Zo kun je nu in de Template Browser zoeken naar inspirerende templates/sjablonen voor je eigen video’s. Je vindt de Template Browser onder ‘sjablonen’ in het menu bovenin, bij het aanmaken van een nieuwe Reel. Hier vind je aanbevolen, populaire en door jezelf opgeslagen templates en audiofragmenten.
Als je door je Reels-feed scrolt, kun je bij Reels die gemaakt zijn met sjablonen via de knop ‘Sjabloon gebruiken’ kiezen om het sjabloon meteen te gebruiken, of klikken op ‘Sjabloon door…’ om andere Reels met dat Sjabloon te bekijken en inspiratie op te doen. Als je een Reel met sjabloon via de 3 puntjes opslaat, vind je deze terug onder je opgeslagen templates.
Het gebruiken van een sjabloon voor je Reel is nu ook makkelijker. Als je een sjabloon gebruikt, worden vanaf nu automatisch de audio, het aantal clips, de duur van de clips en de AR-effecten aan je video toegevoegd. De volgende stap is dat ook de teksten en overgangen uit sjablonen worden overgenomen en dat sjablonen bewerkt kunnen worden, zodat je kunt spelen met de lengte en timing van de verschillende clips en automatisch ingeladen elementen kunt aanpassen.
7. Van short form- naar long form-video’s
Na de introductie van video’s van 3 en 10 minuten op TikTok, was het wachten op het moment dat Instagram hier ook mee zou experimenteren. En dat is nu het geval.
Het zou betekenen dat na het verdwijnen van IGTV, langere video’s een comeback maken op Instagram, maar dan onder Reels-vlag. Het is nog maar een test, dus ik ben benieuwd of ze dit doorzetten en we straks nog langer aan onze schermpjes geplakt zitten.
8. Reels-creators steunen met cadeaus
Als jij van de kleine lettertjes bent, dan heb je deze nieuwe feature misschien al gespot; het zit best wel verstopt. Onder sommige Reels staat nu naast de vermelding van de gebruikte audio een knopje ‘Cadeau sturen’. Deze nieuwe Instagram-feature is een nieuwe manier voor Reels-creators om geld te verdienen aan hun video’s en is recent ook in Nederland en België geïntroduceerd.
Als je op ‘Cadeau sturen’ klikt, kun je een creator steunen door te kiezen uit verschillende aantallen ‘Stars’, een speciale munteenheid binnen Meta’s apps, die goed zijn voor verschillende bedragen (300 Stars staan bijvoorbeeld gelijk aan $5,99). Voor elke ontvangen Star, ontvangt de creator $0,01. Om in aanmerking te komen voor het ontvangen van Stars moet je een professioneel account met minimaal 5.000 volgers hebben en boven de 18 jaar zijn.
Welke Instagram-updates vind jij het meest interessant of wil jij testen? En heb ik nog andere toffe features gemist? Laat het weten in een reactie.
Bron header-afbeelding: Cristian Dina / Shutterstock.com