Social media

Zo creëer je het bruisbaleffect op LinkedIn

0

Veel bedrijven hebben een eigen bedrijfspagina op LinkedIn. Hartstikke mooi, want dat is een mooie uitvalsbasis om waardevolle content te delen. Maar helaas stopt het voor de meeste bedrijven daar. Dat is ontzettend jammer én onnodig, want wanneer je als bedrijf echt impact wil hebben, dan kun je niet zonder het bruisbaleffect.

In de praktijk zie ik vaak dat 1 of 2 personen (bijvoorbeeld de marketing- of HR-medewerkers) verantwoordelijk zijn voor de inzet van die bedrijfspagina. De directeur of leidinggevende weet meestal niet hoe lastig het is om alleen via die LinkedIn-pagina je doelen te bereiken. Je hebt de steun van veel meer medewerkers nodig.

Het bruisbaleffect

Visualiseer je even met me mee? Je hebt een bad met water en een knikker. Je laat de knikker in het bad vallen en wat gebeurt er? De knikker valt naar de bodem en blijft daar liggen of rolt hooguit nog een beetje naar links of rechts. Verder gebeurt er niks. Die knikker is de content die wordt gedeeld vanuit de bedrijfspagina op LinkedIn. Je plaatst het, maar het heeft weinig effect.

Poging twee. Ditmaal laat je geen knikker vallen, maar een bruisbal. De bruisbal begint meteen te bruisen en verspreidt zich in no time over het hele bad. Dat is ver­gelijkbaar met het effect dat content bereikt als het door medewerkers wordt geplaatst of gedeeld. Een hoog, organisch bereik en ongeveer 30% meer interactie dan wanneer je via de bedrijfspagina communiceert. Dat is wat je wil: het bruisbaleffect!

Bruisbal bron: New Africa / Shutterstock.com

Mensen houden van mensen

LinkedIn is een platform van en voor mensen en ook LinkedIn vindt de menselijke interactie heel belangrijk. Dat betekent dat het algoritme positief reageert op contact tussen mensen. Het gevolg: een bedrijfspagina wordt minder gewaardeerd en krijgt een minder groot bereik. Het gemiddelde bereik van een bedrijfspagina is zo’n 5 tot 20% (bron: eigen onderzoek, zie mijn boek LinkedIn Power). Waarom? Omdat LinkedIn voorrang geeft aan content die wordt gepost door personen.

Wil je organisch een groter bereik halen met je bijdragen? Wil je meer reacties? Wil je meer omzet? Dan ontkom je er niet aan om ook je eigen account en die van je medewerkers of collega’s in te zetten. Zij zijn vaak al actief op LinkedIn en hebben doorgaans honderden of duizenden connecties. En omdat het mensen zijn van vlees en bloed, is hun bereik vele malen hoger (zeker samen) dan van jouw bedrijfspagina.

Van medewerkers  naar ambassadeurs

Wil je echt iets bereiken met je bedrijf op LinkedIn, dan is mijn advies om van jouw medewerkers MERKambassadeurs te maken.

Dat zorgt voor meer interactie, een groter bereik en uit onderzoek blijkt dat 76% van de mensen meer vertrouwen heeft in content die is gedeeld door een medewerker dan content die is gedeeld door een bedrijf of merk.

Uit onderzoek blijkt ook dat een aanbeveling van een kennis of vriend ervoor zorgt dat 83% van de mensen sneller een dienst of product kopen.

Logisch ook, als jij een advertentie ziet van een nieuw restaurant in de buurt wekt het wellicht even je interesse, maar daar stopt het vaak ook. Maar vertelt een zakenrelatie of een vriend over dat nieuwe restaurant met de heerlijke gerechten en geweldige bediening… Dan ben je veel sneller geneigd om daar een tafeltje te boeken.

We zien duizenden advertenties en logo’s per dag. Gelukkig komen niet al die reclameprikkels bewust bij ons binnen.

Ons brein negeert boodschappen die worden aangemerkt als reclame zo veel mogelijk. We zien ze wel, maar ze bereiken ons niet. Dat geldt ook voor de bijdragen van bedrijven in je tijdlijn. Scrol je door je tijdlijn, dan filtert je brein de bijdragen met een bedrijfslogo in plaats van een profielfoto er feilloos uit. Je brein geeft de voorkeur aan mensen boven bedrijven.

Creëer MERKambassadeurs

Van je medewerkers merkambassadeurs maken, dat klinkt nog best lastig. Maar er zijn gelukkig een paar dingen die je als bedrijf kunt doen:

1) Betrek medewerkers bij je activiteiten op LinkedIn

Heb je als organisatie informatie die je wil delen? Deel die dan ook met  je medewerkers. Zo zijn op de hoogte van het laatste nieuws en kunnen zij dat ook zelf delen. Dat werkt natuurlijk ook andersom: heeft een medewerker waardevolle content voor een bijdrage, deel die dan ook eens via de bedrijfspagina.

LinkedIn ambassadeurs bron: Abel Justin / Shutterstock.com

2) Zorg ervoor dat medewerkers een professioneel LinkedIn-profiel hebben

Medewerkers zijn het gezicht van je bedrijf. Hun professionaliteit geeft ook het bedrijf een professioneel imago. Tijd dus om medewerkers te helpen hun LinkedIn-profiel een upgrade te geven, bijvoorbeeld door een incompany workshop of een online training. Vergeet ook niet om na de training je medewerkers te blijven stimuleren en te faciliteren. Brainstorm bijvoorbeeld met een LinkedIn-projectteam over contentcreatie.

3) Motiveer en inspireer medewerkers om zichzelf en de organisatie te promoten

Enthousiaste medewerkers die geloven in het bedrijf waarvoor ze werken, kunnen impact hebben op LinkedIn. Motiveer, inspireer en faciliteer hen om hun trots ook online te delen met hun netwerk. Medewerkers krijgen de kans te laten zien waarmee zij iedere dag bezig zijn en ook het bedrijf plukt daar de vruchten van. Waak er wel voor om van je medewerkers geen reclamezuilen te maken, dat werkt averechts.

4) Beloon je actieve MERKambassadeurs

Actieve merkambassasdeurs voegen ontzettend veel waarde toe aan je organisatie. Ze halen potentiële klanten binnen, verhogen de omzet, genereren meer verkeer naar je website, stellen nieuwe medewerkers voor en ze zorgen ervoor dat je naamsbekendheid enorm verhoogd wordt. Belonen kan uiteraard ook in de vorm van waardering.

Laat medewerkers creëren, niet alleen kopiëren

Maar waarom zouden je medewerkers dat willen? Dat is deels ook eigenbelang. Voor medewerkers is het interessant om kennis en content van de organisatie te delen, omdat ze zo hun eigen status en autoriteit kunnen vergroten. Bovendien levert het delen van waardevolle informatie nieuwe klanten op en blijven ze veel beter op de hoogte van alle ontwikkelingen in de branche.

In de praktijk hoor ik tijdens mijn LinkedIn-trainingen vaak dat medewerkers het verzoek krijgen van marketing om klakkeloos bijdrages van de bedrijfspagina te delen. Dat werkt niet. Wat ook niet werkt zijn tools waarmee exact dezelfde bijdrage automatisch op alle profielen van de medewerkers worden geplaatst. Dergelijke tools registreren wel hoe vaak er wordt gedeeld door medewerkers, de kwantiteit, maar de kwaliteit wordt niet gemeten.

Voorkom dat alle medewerkers blindelings precies dezelfde bijdrage delen. Dit komt niet authentiek en oprecht over. Stéphan Lam heeft daarvoor zelfs een treffende term bedacht: ‘papegaaicontent’.

Het voorschotelen van kant-en-klare bijdragen motiveert medewerkers niet om ook zélf posts op LinkedIn te schrijven. Niet kopiëren, maar creëren. Door zelf content te schrijven is het bereik van een post veel groter dan het delen van een post van de bedrijfspagina. Uiteraard kun je wel zorgen voor een mix hiervan. Misschien zijn er medewerkers die het leuk vinden om te bloggen of te vloggen? Faciliteer hen door apparatuur of een blogtraining aan te bieden of laat de marketing- of communicatieafdeling hen helpen.

Medewerkers moeten dus een eigen draai geven aan de boodschap. Dat is geloofwaardiger dan alleen maar klakkeloos een bijdrage van de bedrijfspagina te delen.

Start met een kleine groep van ambassadeurs

Kijk of je in jouw organisatie kunt starten met een kleine groep van ambassadeurs. Vraag wat zij nodig hebben om zichzelf en de organisatie beter te profileren. Geef ze vertrouwen en de vrijheid om daar ook zelf invulling aan te geven. Alleen dan raken ze enthousiast en ontstaat het gewenste bruisbaleffect.

Door medewerkers in te zetten als ambassadeurs ligt de focus op inbound marketing en contentmarketing. Het bedrijf krijgt een gezicht, wordt menselijker en er ontstaat sneller vertrouwen dan wanneer er alleen gecommuniceerd wordt via zakelijke kanalen. Een boodschap komt geloofwaardiger over als ze afkomstig is van een enthousiaste medewerker, heeft een groter bereik en je haalt dus makkelijker je marketingdoelstellingen.