Communicatie

Zo motiveer je collega’s om te verduurzamen [5 argumenten]

0

The stick and the carrot. Ken je die uitdrukking? Met de stok komt een ezel als schrikreactie in beweging na een tik op de billen. Een metafoor voor een sanctie. Maar wanneer de wortel wordt voorgehouden komt de ezel -vanuit een intrinsieke motivatie- in beweging. Hoe motiveer jij jouw collega’s om te verduurzamen?

collega's motiveren verduurzamen

In het vorige artikel van dit vijfluik besprak ik change management-technieken die je kunt inzetten om het thema duurzaamheid te borgen binnen je organisatie. Naast het vinden van de juiste werkstructuur en ambassadeurs, heb je een inhoudelijk verhaal te vertellen aan jouw collega’s. Dit artikel helpt je aan de argumenten.

Argument 1: de kritische consument

Consumenten worden steeds kritischer op het gebied van duurzaamheid. Jullie klanten dus ook. Zorg dat je jouw standpunten intern met data onderbouwt. Ik help je een handje:

  • Voor 79% van de Nederlandse consument speelt duurzaamheid een rol in aankoopbeslissingen.
  • Wereldwijd geeft 73% van de consumenten aan het belangrijk te vinden dat merken hun verantwoordelijkheid pakken op het gebied van duurzaamheid, is onderzocht door GFK.
  • De meeste Nederlanders vinden dat bedrijven vooral verantwoordelijk zijn voor verduurzaming in ons land. Het Centre of Market Insights van de Hogeschool van Amsterdam heeft dat in 2022 onderzocht onder 2500 Nederlanders. De data uit het onderzoek zijn in dit dashboard te zien.
  • Onderzoeksbureau Ruigrok dook de retail-wereld in: meer dan driekwart van de Nederlandse consumenten vindt het belangrijk dat bedrijven, winkels en supermarkten zich inzetten voor milieu, mens en maatschappij.

Wil je dit argument gebruiken binnen jouw organisatie? Er zijn tal van onderzoeksrapporten beschikbaar, vast ook voor jouw branche of type product. Get your facts straight en overtuig!

Besef dat ook jouw collega’s verdeeld zijn in hun mening over dit thema. Een groeiend aantal mensen vindt het belangrijk en vanzelfsprekend dat bedrijven zich inzetten om te verduurzamen. Maar een deel ook niet. Geef een open dialoog binnen je bedrijf de ruimte, dat zal een verandercultuur juist goed doen.

In mijn vorige artikel las je meer over change management technieken om verduurzaming je bedrijf in te krijgen. In het volgende artikel ga ik dieper in op de mening van consumenten anno 2023.

Argument 2: de kritische werknemer

De arbeidsmarkt is voor menig bedrijf een belangrijk thema. Ook hier speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Zeker onder jongere generaties.

  • 55% Van de Nederlanders wil zien dat een toekomstige werkgever een bijdrage levert aan een beter milieu. 69% Van de ondervraagde jongeren tussen 20 en 29 jaar vindt dat werkgevers prioriteit moeten geven aan duurzaam ondernemen. Bron: Klimaatenquête van de Europese Investeringsbank.

Wil jij in de toekomst nog genoeg collega’s om je heen? Dan moet je dus aan de bak!

Argument 3: regulering

Vanuit Nederlandse en Europese wetgeving wordt er steeds strenger omgegaan met duurzaamheid. Dit verschilt uiteraard sterk per branche, maar denk bijvoorbeeld aan de heffing op plastic wegwerpbakjes waar de horeca sinds kort mee te maken heeft. Of het feit dat inkopers bij de Rijksoverheid steeds meer verplicht zijn circulair in te kopen.

De nieuwe Europese CSRD-wetgeving verplicht duizenden bedrijven vanaf 2024 over hun duurzaamheidsinspanningen te rapporteren. Daarnaast worden andere bedrijven kritischer in samenwerkingen. Als zij zelf -vanuit regulering of andere motivatie- willen verduurzamen, zoeken ze ook duurzame bedrijven om mee samen te werken.

Jouw tekst in je overtuigingsrede naar je collega’s: “Daar wachten we toch zeker niet op? Laten we zelf alvast actie ondernemen!”.

Argument 4: money money money

Natuurlijk ga je collega’s tegenkomen die “Maar de winst dan?” zullen roepen. Wees hierop voorbereid: welke kritische vragen gaan je collega’s vanuit het financiële oogpunt stellen?

Nog beter: probeer het financiële aspect vóór je te gebruiken. Wanneer je het níet verduurzamen als kostenpost berekent, kun je dus besparen door te verduurzamen. Neem in deze berekening de verwachte veranderingen binnen jouw branche mee, bijvoorbeeld:

  • verlies van klanten (zie argument 1);
  • CO2-tax;
  • afvalstromen worden duurder;
  • energiekosten;
  • inkoopkosten;
  • hogere arbeidsmarktkosten (zie argument 2).

financieel argument verduurzamingWanneer het nog te onzeker is welke ‘kosten’ er op je pad zullen komen, bereken je verschillende scenario’s. Je hebt vast een fijne finance-collega die jou wil helpen bij deze berekeningen.

En neem een voorbeeld aan NIMA ‘Marketing company of the year’ 2023, Bever. Zij kozen een nieuwe -duurzame- merkkoers. CMO Marjolein Vendrig benoemde in een presentatie op de NIMA Marketing Day dat sommige activiteiten, zoals bepaalde reparaties, nu nog niet winstgevend zijn. Maar dat zij met hun nieuwe koers in z’n totaal wel een grotere omzet hebben bereikt.

Argument  5: benchmarks en onderzoeken

argument verduurzamen wees de benchmarks voor

Binnen sommige branches worden instanties regelmatig onpartijdig gecheckt, zoals financiële bedrijven. Duurzaamheid is inmiddels een vanzelfsprekend onderdeel in menig brancherapport. Jullie willen echt niet onderaan komen in zo’n rapport…

Maak je collega’s bewust van potentiële onderzoekers of journalisten die jullie duurzaamheidsinspanningen onder de loep nemen, of kunnen nemen. Maak een alsof-krantenkop waar een slechte uitslag in wordt getoond om ze aan het denken te zetten. Pas wel even op dat het plaatje van die neppe krantenkop niet op straat komt te liggen…

Uitsmijter

Ik had je 5 argumenten beloofd, maar je krijgt er nog één extra van me om jouw collega’s te overtuigen dat jullie tijd moeten gaan steken in verduurzaming.

Gewoon, omdat het het juiste is om te doen. Omdat we allemaal mensen zijn en we onze planeet netter willen achterlaten voor toekomstige generaties. Spreek je collega’s aan op hun moreel kompas. Besef wel dat niet iedereen het onderwerp duurzaamheid op dezelfde manier interpreteert. Maar daarover meer in het volgende artikel binnen dit vijfluik over duurzaamheidscommunicatie. Daarin leg ik aan de hand van verschillende onderzoeken uit wat de Nederlandse bevolking vindt van het thema duurzaamheid.

Vijfluik over duurzaamheid

Dit artikel is onderdeel van mijn vijfluik over duurzaamheid:

  1. 5 technieken om draagvlak voor duurzaamheid te creëren
  2. Zo motiveer je collega’s om te verduurzamen [5 argumenten] (= dit artikel)
  3. Hoe ziet de consument duurzaamheid in 2023?
  4. Beïnvloed het brein om duurzaam te zijn
  5. Communiceren over duurzaamheid: wanneer treed je naar buiten?

Een beter argument bedacht?

Hieronder zit zo’n mooie reactiefunctie waar jij kunt vertellen welke argumenten jij zou gebruiken, of hebt gebruikt om duurzaamheid je bedrijf in te krijgen. Ik ben erg benieuwd; en de andere lezers vast ook!