10 soorten UX-onderzoek in alle fases van het ontwerpproces
Een goede gebruikerservaring (UX) is cruciaal voor het succes van een product of dienst, maar hoe zorg je ervoor dat je gebruikers tevreden zijn en terug blijven komen? Het begint bij UX-onderzoek, in dit artikel deel ik 10 soorten met je.
Rendement van UX-onderzoek
Of je nu een start-up bent of een gevestigd bedrijf, het is nooit te vroeg om te beginnen met het verbeteren van je UX en gemiste conversies te voorkomen. Bovendien is UX-onderzoek tegenwoordig niet duur meer, dus er is geen reden om achter te blijven op je concurrentie. Ik deel de belangrijkste voordelen van een goede UX:
- Verhoogde tevredenheid. Een goede UX zorgt ervoor dat gebruikers gemakkelijk en efficiënt kunnen navigeren door je website of app, waardoor ze een positieve ervaring hebben. Dit leidt tot een hogere tevredenheid en vergroot de kans dat ze terugkomen.
- Verbeterde conversie. Door te begrijpen hoe gebruikers je product of dienst ervaren, kun je obstakels identificeren en verwijderen die de conversie in de weg staan. Een geoptimaliseerde UX kan leiden tot een hogere conversie en meer verkoop.
- Verhoogde loyaliteit. Wanneer gebruikers een positieve ervaring hebben met je product of dienst, zijn ze meer geneigd om loyaal te blijven en het aan anderen aan te bevelen. Een goede UX kan dus bijdragen aan het opbouwen van een trouwe klantenkring.
- Kostenbesparing. Door problemen en pijnpunten vroegtijdig in het ontwikkelingsproces aan te pakken, kun je dure herontwerpen en reparaties voorkomen. UX-onderzoek helpt je om potentiële problemen te identificeren en op te lossen voordat ze grote gevolgen hebben.
Het ontwerpproces kan op verschillende manier worden uitgelicht, maar er zijn drie fases van elkaar te onderscheiden: de verkennende fase, validatiefase en optimalisatiefase. In elke van deze fases kan UX-onderzoek uitgevoerd worden.
In dit artikel deel ik stap voor stap de meestgebruikte methoden voor elke fase, zodat je kan identificeren in welke fase jouw bedrijf zich bevindt en hoe je aan de slag kan gaan met UX-onderzoek.
Verkennende fase
In deze fase draait alles om het ontdekken en begrijpen van de behoeften en pijnpunten van je gebruikers. Persona-onderzoek, klantreisonderzoek en behoefte-onderzoek zijn effectieve manieren om dit te bereiken.
1) Persona-onderzoek
Identificeer de belangrijkste doelgroepen van je website of app en creëer gedetailleerde karakteriseringen die deze doelgroepen vertegenwoordigen. Een kledingwinkel identificeert bijvoorbeeld de belangrijkste doelgroepen van hun webshop, zoals jonge professionals, modebewuste tieners en modebewuste oudere volwassenen. Ze creëren gedetailleerde karakteriseringen van deze doelgroepen, waarbij ze rekening houden met demografische informatie, koopgedrag, stijlvoorkeuren en andere relevante factoren.
Deze persona’s helpen vervolgens om de verwachtingen van hun doelgroep beter te begrijpen en hun productaanbod en marketingboodschappen daarop af te stemmen.
2) Klantreisonderzoek
Maak een visuele kaart van de stappen die gebruikers nemen en ontdek problemen en pijnpunten in de gebruikerservaring door analyse van gebruikersinteracties. De kledingwinkel maakt bijvoorbeeld een visuele kaart van de stappen die gebruikers nemen vanaf het eerste bezoek tot aan de aankoop en eventuele retourzendingen. Dit kan vervolgens wijzen op een onduidelijke navigatie, gebrek aan productinformatie of een omslachtig afrekenproces.
3) Behoefte-onderzoek
Begrijp de behoeften en motivaties van gebruikers met enquêtes, interviews en focusgroepen. Stel vragen die inzicht geven in de achterliggende motivaties van gebruikers, zodat je beter kunt begrijpen wat ze echt nodig hebben en hoe je hierop kunt inspelen. De kledingwinkel onderzoekt bijvoorbeeld waarom gebruikers bepaalde kledingstijlen kiezen, welke problemen ze ervaren tijdens het online winkelen en wat hun verwachtingen zijn van een ideale winkelervaring.
Validatiefase
In deze fase ga je aan de slag met het bedenken, testen en verfijnen van oplossingen voor de geïdentificeerde problemen. Een aantal varianten van UX-onderzoek die je kunt gebruiken zijn:
4) Conceptonderzoek
Test verschillende concepten en ideeën voor je website of app. Verzamel feedback van gebruikers om te begrijpen welke concepten hen aanspreken en welke niet. Deze feedback helpt je om je concepten te verfijnen en te optimaliseren. De kledingwinkel presenteert bijvoorbeeld verschillende ontwerpen, lay-outs en functies aan gebruikers en verzameld feedback om te begrijpen welke concepten de voorkeur krijgen.
5) Prototype-onderzoek
Ontwikkel verschillende versies van je website of app en test deze met gebruikers. Laat gebruikers verschillende taken uitvoeren op de prototypes en verzamel feedback over hun ervaring. Identificeer problemen en verbeter de bruikbaarheid van je prototypes door iteratief te ontwikkelen en testen.
Gebruikers krijgen bijvoorbeeld specifieke taken toegewezen, zoals het vinden en kopen van een specifiek kledingstuk of het aanpassen van hun winkelwagentje. De kledingwinkel verzameld vervolgens feedback over de ervaringen van gebruikers tijdens het uitvoeren van deze taken en identificeert eventuele problemen en knelpunten die aan het prototype aangepast moeten worden.
6) Navigatie-onderzoek
Optimaliseer de structuur van je website of app, zodat gebruikers gemakkelijk de gewenste informatie kunnen vinden en acties kunnen ondernemen. Test verschillende navigatie-opties en observeer hoe gebruikers ermee omgaan.
Een voorbeeld van een methode die de kledingwinkel kan gebruiken, is card sorting-tests, waarbij gebruikers informatiecategorieën op kaarten sorteren om de informatiearchitectuur te bepalen die voor hun het meest logisch is. Deze tests helpen om een duidelijke en intuïtieve navigatiestructuur voor de webshop te ontwerpen die aansluit bij de verwachtingen van hun gebruikers.
Optimalisatiefase
In deze laatste fase implementeer je de bevindingen uit het onderzoek en verfijn je je prototypes. Het doel is om een werkend eindproduct te ontwikkelen dat voldoet aan de behoeften en wensen van de gebruikers en tegelijkertijd de doelstellingen van het bedrijf behaalt. Denk hierbij aan deze typen UX-onderzoek:
7) Usability-onderzoek
Evalueer de gebruiksvriendelijkheid van het eindproduct door gebruikers het intuïtief te laten gebruiken terwijl hun interacties en feedback worden opgenomen en geanalyseerd. De kledingwinkel kan bijvoorbeeld gebruikers vragen om kleding te zoeken en te bestellen op de webshop zoals ze dat normaal zouden doen. Hierdoor kunnen ze knelpunten identificeren die de gebruikservaring en conversie in de weg zitten. Bijvoorbeeld, ze kunnen ontdekken dat het afrekenproces verwarrend is of dat de productfilters niet intuïtief genoeg zijn.
8) UX-audit
Laat een grondige evaluatie van de gebruikerservaring en bruikbaarheid uitvoeren door professionele UX-onderzoekers en designers. De kledingwinkel kan zo mogelijke problemen en verbeterpunten op hun webshop ontdekken, zoals traagladende pagina’s, inconsistentie in de visuele vormgeving of onduidelijke call-to-action knoppen.
9) UX Benchmarking
Vergelijk de gebruikerservaring van je eindproduct met die van concurrenten. Identificeer waar je product tekortschiet en bepaal wat er moet worden verbeterd om een hogere conversie en klanttevredenheid te bereiken. De kledingwinkel vergelijkt in dit geval hun webshop met die van concurrenten in de online kledingwinkelbranche. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot het verbeteren van de personalisatiemogelijkheden of het vereenvoudigen van het retourproces.
10) Kwantitatieve A/B-tests
Voer tests uit waarbij een grote groep gebruikers willekeurig wordt verdeeld over twee verschillende versies van een ontwerp. Bijvoorbeeld, de kledingwinkel test twee verschillende lay-outs van de productpagina of twee verschillende versies van de mobiele app-interface. Door de resultaten te analyseren, kunnen ze bepalen welke versie de beste prestaties levert en de definitieve versie van de webshop bepalen.
UX-onderzoek: van onschatbare waarde
UX-onderzoek is een cruciaal onderdeel van het ontwikkelen van websites en apps met een probleemloze gebruikerservaring. Het gebruik van de juiste onderzoeksmethoden in elke fase van UX-onderzoek is hierbij essentieel om de gewenste resultaten te bereiken.
Het is belangrijk om te benadrukken dat UX-onderzoek geen eenmalige taak is, maar een doorlopend proces. Door te luisteren naar de feedback van gebruikers, regelmatig onderzoek uit te voeren en te blijven testen en itereren, kunnen websites en apps worden ontwikkeld die niet alleen functioneel zijn, maar ook intuïtief en plezierig om te gebruiken.
Kortom, UX-onderzoek is van onschatbare waarde bij het verbeteren van de gebruikerservaring. En is gemakkelijk met regelmaat te doen door de betaalbaarheid en beschikbaarheid van UX-onderzoek tegenwoordig.