Online marketing

Waarom je óók als B2B-bedrijf aan personal branding moet doen

0

Het zit hem in de naam hè? Personal branding. Persoonlijk. Dat lijkt niks te maken te hebben met het zakelijke B2B. Waarschijnlijk is dat de reden dat zoveel B2B-bedrijven deze marketingstrategie volledig aan zich voorbij laten gaan. Maar ze maken daar een grote denkfout.

Hier komt shocking news mensen, hou je vast: bedrijven bestaan helemaal niet.

Bedrijven zijn een idee, iets wat we met elkaar hebben afgesproken. Ze kunnen niet praten, niet denken en geen beslissingen nemen. Best handige skills om te hebben als het gaat om sales. Wie dat wel kunnen? De mensen áchter die bedrijven. En het wordt tijd om die mensen het podium te laten pakken.

Menselijkheid en echtheid als marketingtool

Je merkt het bij jezelf waarschijnlijk ook. Marketingpraatjes doen je niet meer zo veel. Je scant ze, hoort in je hoofd voornamelijk ‘blablabla’ en scrolt snel door. Op zoek naar iets wat je wel raakt. Wanneer je stopt met scrollen? Als iemand waardevolle kennis weggeeft, een herkenbaar verhaal vertelt, je laat lachen of je aan het denken zet bijvoorbeeld. Je stopt voor dingen die echt voelen. Die zijn geschreven vanuit passie, enthousiasme of de drang om te helpen. Niet vanuit de drang om geld uit je zak te kloppen.

Je stopt voor dingen waar iets menselijks in zit.

Volgens mij vergeten we online en in de zakelijke wereld soms dat wij mensen sociale wezens zijn. Maar daar gebeurt hetzelfde als in het echte leven. Als we herkenning bij iemand vinden, als wat iemand zegt bij ons resoneert, dan voelen we verbondenheid. Gebeurt dat regelmatig en over een lange tijd? Dan ontstaat er vertrouwen.

Van wie koop jij liever? Iemand van wie je een gelikte marketingboodschap hebt gelezen of iemand die je vertrouwt en waarmee je je verbonden voelt?

Juist. Dát is de kracht van personal branding.

Geen employee advocacy of employee branding

Je vraagt je misschien af waarom ik het over personal branding heb. We hebben toch andere fancy woorden die meer met bedrijven te maken hebben? Employee advocacy of employee branding bijvoorbeeld?

Dat is omdat ik een probleem heb met die woorden. De nadruk op ‘werknemer zijn’ impliceert een soort controle. Het wordt een taak die je vanuit de werkgever krijgt opgelegd. Dat haalt de ziel eruit en daarmee ook de kracht.

Wil je personal branding laten slagen, dan zul je de controle als werkgever los moeten laten. Je mag richtlijnen en handvatten geven natuurlijk, maar daarna is het aan de werknemer zelf. Uiteindelijk levert personal branding het meeste op als de werknemer zo veel mogelijk zichzelf kan en mag zijn.

Maar wat levert personal branding nou concreet op?

Goede vraag. Verbondenheid, vertrouwen, menselijkheid, echtheid… Klinkt allemaal mooi, maar uiteindelijk gaat het jou waarschijnlijk ook gewoon om harde resultaten. Er moeten knaken verdiend worden. Goed nieuws: als je personal branding goed aanpakt, dan komen die knaken vanzelf.geld verdienen door personal branding

En het wordt zelfs nog mooier.

Je bouwt aan je reputatie als thought leader

Een groot onderdeel van personal branding is het delen van kennis. Jij weet natuurlijk al dat er een heleboel slimmeriken bij jullie bedrijf werken. Vanaf nu weet de rest van de wereld dat ook. Al snel denken potentiële klanten en werknemers: bij dat bedrijf weten ze écht waar ze het over hebben, daar moet ik zijn.

Je werknemers ontwikkelen zichzelf

Werken aan je personal brand betekent dat je consistent waardevolle content moet delen. Dat gaat niet vanzelf, daar moet je allerlei dingen voor doen:

  • inspiratie opdoen
  • jezelf in een onderwerp verdiepen
  • je gedachten ordenen
  • de feiten die je deelt checken
  • zuurpruimen in de comments te woord staan

Een hele mooie manier om werknemers zichzelf te laten ontwikkelen, zodat zij nog waardevoller worden voor jouw bedrijf.

Je trekt leukere klanten en werknemers aan

Niet iedereen zal zich aangetrokken voelen tot wat jullie delen. Alleen de mensen die iets hebben met jullie missie, aanpak en persoonlijkheid. Daardoor helpt personal branding niet alleen bij het aantrekken van meer klanten en medewerkers, ze passen ook beter bij je. Dat maakt alles leuker en makkelijker.

Sales worden makkelijker

Personal branding zorgt voor vertrouwen en jij weet ook: vertrouwen is de allerbelangrijkste factor bij sales. Potentiële klanten zien al maanden of misschien zelfs jaren sterke content van jullie voorbijkomen. Ze zijn stiekem al overtuigd. Jullie moeten alleen nog even laten zien dat jullie geen club enorme weirdo’s zijn. Of juist wel, als dat is wat ze zoeken.

Hoe begin je met personal branding?

Hopelijk heb ik je inmiddels overtuigd om met personal branding aan de slag te gaan. Maar dan is nu natuurlijk de vraag: hoe begin je daarmee?

1. Stel een team samen

Verzamel een groepje van mensen dat je makkelijk enthousiast krijgt over personal branding. Hou het niet alleen binnen het marketingteam, maar probeer ook specialisten, salesmedewerkers en mensen uit het management mee te krijgen.

2. Train je team

Bied je team een of meerdere trainingen aan om de basis van personal branding te leren. Ik zou me als eerste richten op zakelijke blogs en LinkedIn.

3. Plan contentdagen

Plan maandelijks een moment om samen content te creëren. Zo zorg je ervoor dat het ook echt gebeurt. Mijn ervaring is dat contentcreatie als eerste sneuvelt zodra het druk wordt. Dat wil je voorkomen, want daarvoor is het veel te waardevol.

Psst… extra tip speciaal voor jou: begin zo snel mogelijk. Op dit moment zetten nog heel weinig bedrijven personal branding goed in, maar dat zal niet lang zo blijven. Personal branding wérkt en het is een kwestie van tijd voordat de massa dat ook inziet.

Maak gebruik van de stilte voor de storm en laat jezelf horen zodat je een sterke basis en een geboeid publiek hebt opgebouwd voor het lawaai begint.