Stoppen met lokale SEO? Dit zijn de consequenties
Inflatie, inflatie, inflatie. Misschien overweeg je als lokale ondernemer om te stoppen met SEO. Maar wat gebeurt er precies als je stopt? Gaat dan al het werk (en jouw investering) verloren?
Google begint pas als jij stopt
SEO is een langetermijnstrategie voor marketing, en iedereen die zich bezighoudt met SEO zal dit kunnen beamen.
Zodra je een pagina live zet en klaar is om geïndexeerd te worden, kan Google er pas mee aan de slag. En op dat moment ligt de bal bij Google. Pas dan gaat ze beslissen waar en hoe de pagina getoond kan worden. Het eerste wat ze gaat doen is de pagina bezoeken, crawlen en dan pas indexeren. En dan kan de pagina pas in Google gevonden worden.
Hoe snel je goed vindbaar bent is afhankelijk van meerdere factoren die Google gebruikt. Je kunt hier denken aan het aantal concurrenten, het type zoekwoord, of het een lokale, nationale of internationale zoekopdracht is, etc. Maar ook het gebruik van de juiste (zoek)woorden op de pagina.
Google kijkt niet naar hoe mooi jouw pagina is geschreven, of dat er geen spelfouten staan, maar gebruikt de inhoud wel om te beslissen of deze goed aansluit bij een bepaalde zoekopdracht. En dat geldt niet alleen voor de content die een bezoeker leest. Het gaat ook om de inhoud van de broncode, zoals gestructureerde data.
Dus hoe minder sterk de concurrentie is, hoe makkelijker het is om snel hoog te scoren. En dat blijkt vooral wanneer het om lokale zoekresultaten gaat.
Voorbeeld: personal trainer
Als voorbeeld neem ik een personal trainer. Vier jaar geleden werden ongeveer 10 pagina’s geoptimaliseerd, en daarna werd het traject al vrij snel stopgezet. Drie maanden erna waren alle belangrijkste zoekwoorden te vinden in de top 5.
Dezelfde ondernemer staat bijna 4 jaar later nog steeds hoog in Google met dezelfde zoekwoorden. Hieruit blijkt dus dat het toepassen van SEO nog jarenlang invloed kan hebben op de vindbaarheid.
En hieronder het aantal gebeurtenissen (onder andere ingevulde contactformulieren) in Google Analytics sinds 1 januari 2020 (enkele maanden na stopzetten van de campagne). Wil je weten hoe je gebeurtenissen kunt instellen en bekijken in GA4, lees dan dit artikel.
Ook tijdens de coronaperiode werd er dus contact opgenomen, maar veel minder dan in 2022, toen de regels gingen versoepelen.
Natuurlijk kun je er niet vanuit gaan dat elk SEO-traject zo lang zijn vruchten zal afwerpen, want dit is een lokale onderneming die het moet hebben van lokale vindbaarheid. Maar mocht je goede posities binnen Google hebben bereikt, kan het effect nog heel lang merkbaar zijn.
Het succes is namelijk afhankelijk van de factoren die ik hierboven noem. Want zodra meerdere concurrenten zich op SEO gaan storten, kunnen de zoekresultaten al snel veranderen. Daarom is het cruciaal om de statistieken bij te houden, om te weten of het tijd is voor een nieuwe SEO-campagne.
Voor lokale ondernemers met een dozijn concurrenten kan een SEO-campagne nog jarenlang effect hebben. Als men dan eenmaal goed vindbaar is, kan het aantal organische bezoekers nog jarenlang voor een gestage bron van aanvragen zijn.
Waarom wordt het pas interessant als je hoog scoort op bepaalde zoektermen?
Hier komen we een beetje bij het kip- en ei-verhaal. Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO. Het draagt namelijk bij aan de autoriteit en de waarde van de website in de ogen van Google en andere zoekmachines.
Maar het krijgen van backlinks kan een uitdaging zijn als jouw website niet hoog genoeg scoort, en geen bezoekers ontvangt. En dat is juist het grote probleem. Om backlinks te verdienen moet je hoog scoren in Google, maar om hoog te scoren in Google heb je vaak ook backlinks nodig.
Gelukkig is dat niet altijd het geval, en vooral niet voor lokale ondernemers. Soms heb je helemaal geen backlinks nodig om hoog te scoren, en op andere momenten zijn een klein aantal backlinks al voldoende.
Zodra je goed vindbaar bent zal de naamsbekendheid worden vergroot, het aantal bezoekers toenemen, en daarmee ook de kans op backlinks. En dan kan de website opeens flink gaan groeien qua bezoekers..
Het geld is (bijna) op?
Tijdens een crisis moet je soms snel belangrijke keuzes maken, zoals investeren of besparen. Door te begrijpen hoe SEO werkt, en hoe lang het effect kan hebben, kun je hopelijk betere beslissingen maken.
Het is daarbij uitermate belangrijk om een goed overzicht te hebben van alle statistieken. Dan moet je niet alleen aan belangrijke meetpunten van SEO denken, zoals de huidige posities, het aantal bezoekers en conversies. Je moet ook weten wat andere marketingkanalen opbrengen, welke kosten je daar maakt, waar de meeste kosten worden gemaakt en hoe die in verhouding staan met de opbrengsten.
Stoppen met SEO kan een risico zijn, afhankelijk van het contract met het SEO-bureau. Er zijn namelijk bureaus die bijvoorbeeld backlinks ‘verhuren’, en zodra je het contract stopt worden de backlinks verwijderd. En daardoor kunnen de posities in Google op den duur verslechteren.
Concurrentie
Het aantal concurrenten in de branche is ook van invloed op de beslissing. Zijn er maar 10 concurrenten, waarvan een enkeling met SEO bezig lijkt te zijn, dan is het makkelijker om even de investering in SEO terug te schroeven.
Je kunt er ook voor kiezen om enkele medewerkers op SEO-training te sturen. Of het inhuren van een Incompany SEO-specialist, die op locatie werkzaam is, en eigenlijk tegelijkertijd medewerkers begeleidt met SEO.
Omdat elk SEO-bureau weer anders te werk gaat, is het belangrijk om te weten welke werkzaamheden er worden uitgevoerd. Het ene SEO-bureau helpt misschien alleen met een outline, en laat de tekst dan zelf schrijven, terwijl het andere bureau de teksten zelf schrijft. En aangezien er veel tijd gaat zitten in het schrijven van geoptimaliseerde teksten, kun je kiezen voor het bureau kiezen die de outline geeft, en later de puntjes op de i zet. Zo kunnen de kosten worden gedrukt, maar het SEO-traject worden voortgezet.
Een andere oplossing is het inzetten van SEO-sprints. Dit is een methode waarbij een SEO-bureau zich richt op één specifieke taak per sprint. Je kunt dan denken aan een technische sprint of contentsprint. Bij een contentsprint moet je dan denken aan het optimaliseren van bijvoorbeeld 10-20 pagina’s voor een vast bedrag. Het voordeel van deze sprints is dat je 1 keer betaalt en niet vastzit aan een doorlopend contract. Daarnaast weet je als onderneming ook precies wat er gedaan wordt, zonder dat er uren worden gestoken in het oplossen van 1 technisch probleem.
Stoppen met SEO omdat het te lang duurt?
Als een onderneming wil stoppen met SEO omdat ‘het te lang duurt’ dan zal er eens goed gekeken moeten worden naar de werkzaamheden en doelstellingen. Dan is het overigens geen verkeerd idee om eens hulp in te roepen van een onafhankelijke derde partij. En deze laten kijken naar alle werkzaamheden, de verwachtingen, de doelstellingen, zoekwoorden, maar ook het aantal uur dat gebruikt wordt, en uiteraard of het budget wel toereikend is aan de doelstellingen.
Hoe minder pagina’s er geoptimaliseerd worden, hoe langer het duurt voor ze hoog in Google kunnen scoren en bezoekers kunnen ontvangen.
Globaal SEO-traject
Een SEO-traject van een lokale onderneming kan er ongeveer zo uitzien:
- Eerste maand: diepgaande SEO-analyse.
- Tweede maand: oplossen technische problemen (afhankelijk van de problemen), oppakken van low hanging fruit, instellen van rapportages, goals, software en keyword mapping.
- Derde maand: zoekwoordenonderzoek en optimalisatie bestaande content.
- Vierde maand: voortzetten optimalisatie huidige content.
Bovenstaande aanpak is een voorbeeld voor een lokale onderneming met een beperkt budget. Zoals je ziet kun je met 4-8 uur werk niet zoveel werk verzetten. Voor kleinere websites zal de analyse en problemen oplossen al snel afgerond kunnen worden. Terwijl bij grotere websites de analyse en het oplossen van technische problemen juist veel langer kan duren.
De reden om te stoppen met SEO is voor iedere ondernemer verschillend. Baseer je keuze in ieder geval op data. Dat geldt niet alleen voor SEO, maar voor alle marketingkanalen.
Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.