Videomarketing: in de VS top, in Nederland een flop?
Dat videomarketing dé manier is om in beeld te komen en te blijven bij je doelgroep, daar zijn veel mensen het over eens. In Amerika hebben ze het succes van videomarketing al vast kunnen stellen. Na veel onderzoek bevestigen de resultaten dat beeld: de impact in de VS is groot. Maar hoeveel effect heeft videomarketing in Nederland? We vroegen twee studenten van de CHE (Christelijke Hogeschool Ede) om er eens in te duiken.
Videomarketing in de customer journey
Videomarketing is ideaal om in te zetten in verschillende fases van de customer journey. Bijvoorbeeld met een uitlegvideo om in beeld te komen tijdens de awareness-fase. Is je klant al in de consideration-fase, kun je een ‘kijk-en-vergelijk’-video inzetten. In de aankoopfase kun je je offerte verrijken met een video en via interessante videocontent blijf je vervolgens ook op langere termijn in beeld bij je klant. In Amerika is hier al veel onderzoek naar gedaan. De veelbelovende geluiden werden bevestigd: videomarketing is de manier om in beeld te komen én te blijven bij de doelgroep.
Op zoek naar de bron(nen)
Dat het in Amerika scoort, wil voor ons eigen kikkerlandje natuurlijk niet veel zeggen. Zou videomarketing in Nederland net zo goed scoren als in de Verenigde Staten? Daar wilden we meer van weten. We vroegen twee studenten van de CHE om tijdens hun onderzoeksstage in het thema ‘Videomarketing in Nederland’ te duiken. Dat hebben deze stagiairs grondig aangepakt en met duidelijk resultaat. Het onderzoek begon met een systeemanalyse.
Hierbij ontstond een causale kaart, waarin verschillende opvallende uitkomsten te zien waren. Wat beïnvloedt de keuze voor het inzetten van videomarketing?
- De bewustwordingsdrempel. Het ‘aha-moment’ moet zich voordoen: “Kan ik video ook op die manier inzetten?!”
- Cameravrees. Zijn mensen stiekem bang om voor de camera te verschijnen?
- Inspiratie ontbreekt. Wat ga je zeggen op een video en hoe gaat dat eruit zien?
- Wet- en regelgeving. Wat zijn de regels bij het opnemen van een video? Mag ik van mijn personeel vragen een video op te nemen?
Ook in andere bronnen vonden ze informatie over drempelvrees bij adviseurs en marketeers om met videomarketing aan de slag te gaan. Veel van de marketeers die nog geen videomarketing gebruiken, herkennen zich waarschijnlijk in de volgende drempels (Bron: Wyzowl Video-Survey, 2022):
- Druk, druk, druk! Geen tijd.
- Wil wel, maar weet niet waar ik moet beginnen.
- Video uitbesteden is duur?
- De ROI van video is onduidelijk.
Heb je wel eens iets uit te leggen?
Dan de hamvraag: wat is de mening van de Nederlandse marketeers en adviseurs over videomarketing? Videomarketing is een interessant communicatiemiddel voor mensen die “…wel eens iets uit te leggen hebben”. Daarom werd er een survey over videomarketing voorgelegd aan deze doelgroep. Marketeers, adviseurs, maar ook trainers, marketing- en salesmanagers. Maar liefst 347 deelnemers werkten eraan mee.
Videomarketing in Nederland: de resultaten in een infographic
Het resultaat van al dit onderzoek is een indrukwekkend aantal pagina’s boordevol interessante informatie. Kroon op het werk: het cijfer 8,7 voor de onderzoeksstage. Stagiairs blij en wij blij. Graag delen we de resultaten van het onderzoek, maar dan wordt dit wel een erg lang artikel. Daarom hebben we de belangrijkste onderzoeksresultaten overzichtelijk samengevat in een infographic. Doe er je voordeel mee!
Uitgelicht: 2 trends op het gebied van videomarketing
In aanvulling op de Infographic, licht ik 2 interessante trends uit inclusief voorbeelden:
1. Webinars als combinatie van fysieke en online events
Sinds corona zijn we het natuurlijk al lang gewend: online events. Maar inmiddels hoeven we gelukkig geen 1,5 meter afstand meer te houden en kunnen we the best of both worlds combineren. Webinars of events die je zowel fysiek als online mee kunt maken. Bijvoorbeeld een open dag van een middelbare school, waarbij je live aanwezig kon zijn, via de livestream mee kon kijken én de livestream terug kan kijken.
2. Gepersonaliseerde video’s
Ook een interessante mogelijkheid is het personaliseren van video’s met gegevens van de kijker. Een beetje zoals de gepersonaliseerde directmarketing brieven: “Gefeliciteerd, mevrouw Visser, u heeft € 100.000.- gewonnen!”. In een gepersonaliseerde video zijn bepaalde elementen afgestemd op de individuele kijker. Bijvoorbeeld de naam of andere persoonlijke gegevens, verzin het maar. Door een database te koppelen waar deze gegevens te vinden zijn, kan een video heel eenvoudig gepersonaliseerd worden. Of je laat de kijker ter plekke data invoeren, zoals in dit voorbeeld.
Videomarketing: ook in Nederland werkt het top
Met de resultaten van het onderzoek kunnen we vaststellen dat ook in ons land videomarketing een succes is. Zeker als je met de trends aan de slag gaat, kan video een groot effect hebben op de zichtbaarheid van je merk en de betrokkenheid van de doelgroep. Dus waar wacht je nog op? Pak die camera erbij en laat videomarketing impact maken op je bedrijf.