Het antwoord van Google op ChatGPT: Bard
ChatGPT heeft een hoop discussie losgemaakt – worden zoekmachines zoals Google nu overgeslagen in de zoektocht voor informatie? Kunnen dit soort AI-tools Google gaan vervangen? Sommigen zeggen van wel, anderen van niet. Inmiddels is Google zelf met zijn eigen chatbot gekomen, genaamd “Bard.” Het lijkt er wel degelijk op dat chatbots de nieuwe norm worden. Maar is dit de enige AI-ontwikkeling in de strategie van Google? Natuurlijk niet! Dit is veel groter dan die ene chatbot. In dit artikel licht ik de AI-strategie van Google toe die tijdens de Google Live Paris evenement op 8 februari is gepresenteerd. Ben jij klaar voor de toekomst?
Welkom chatbot Bard
Om maar gelijk met het spannendste te beginnen: Google heeft nu op kleine schaal hun eigen chatbot (“conversational service”) uitgebracht. Deze wordt gerund door de AI-technologie Language Model for Dialogue Applications (LaMDA). Op dit moment wordt de tool nog op kleine schaal getest en zal het stapje voor stapje beschikbaar worden voor een groter deel van het publiek in de komende weken.
Bard zal informatie vanuit het web gebruiken om hoge kwaliteit antwoorden te geven op vragen. Net als ChatGPT, kun je Bard gebruiken voor allerlei doeleinden – creatieve ideeën, nieuwsgierige vragen, advies, etc.
Het is de bedoeling dat je Bard kunt gebruiken bij zoekopdrachten in Google. Dat is een direct antwoord op het recente nieuws dat Microsoft en ChatGPT officieel een partnership aangaan.
Google geeft aan dat Bard er zal zijn om zoekopdrachten te versterken. Een aantal jaar terug was het nog zo dat mensen naar korte, feitelijke antwoorden zochten zoals “hoeveel toetsen heeft een piano?”. Nu stellen gebruikers complexere vragen zoals “Is het makkelijker om gitaar of piano te spelen?”. Dit soort vragen worden ook wel NORA-zoekopdrachten (No Right Answer) genoemd. Met Bard hoopt Google deze complexe informatie in simpele en duidelijke antwoorden via de chatbot vorm te geven. Google claimt dat Bard geen basisantwoorden zal geven, maar juist gedetailleerde informatie met context.
Google Lens
Google Lens wordt steeds vaker gebruikt. Google claimt dat Lens nu meer dan 10 miljard keer per maand wordt ingezet. Binnenkort kun je zelfs Lens gebruiken om te zoeken naar wat je ziet in foto’s en video’s op websites en in apps die je gebruikt zonder die specifieke app te verlaten. Stel, je krijgt een video van een vriendin toegestuurd. Dan kun je binnen de video-app zoeken naar specifieke dingen, zoals waar je vriendin op dat moment is. AI-technologie zal de video gebruiken om de locatie te identificeren en vervolgens kun jij verder zoeken op basis van deze video.
Multisearch
Multisearch zal ook worden gelanceerd. Je kunt straks zoeken met een afbeelding én tekst tegelijkertijd om je zoekopdracht verder te verfijnen.
Google Maps
Een extra feature binnen Google Maps is bekend: de Immersive View. AR-technologie wordt hier gebruikt om je een 3D-gevoel te geven dat je daadwerkelijk op een plaats ben die je wil bezoeken. Ze noemen het ook wel de “Superman view”.
Immersive view combineert daarbij miljarden streetview- en luchtfoto’s om een digitale wereld voor jou te creëren die net echt lijkt. Zoom in en zoom uit om meer te ontdekken over een plaats. Je kunt vermoedelijk ook inzoomen in specifieke gebouwen om daar al een kijkje binnen te nemen. Deze view kan ook aanvullende informatie toevoegen, zoals het weer, het verkeer en de drukte van een bepaalde locatie. Op dit moment lijkt het dat dit eerst wordt uitgerold in de Verenigde Staten.
Eerder werd al bekend dat ook Google live view wordt uitgerold. In Google Maps kun je realtime zien waar je bent en waar je naartoe moet lopen. Houd je telefoon omhoog, laat Google de straat zien en Google zal je de juiste richting wijzen om van A naar B te komen.
AI en de toekomst
Met de komst van Bard en alle andere gave features wordt AI steeds prominenter in ons dagelijkse leven. Informatie komt steeds dichterbij en we zullen steeds sneller antwoord krijgen op onze vragen. Google gaat niet alleen concurreren met de populaire ChatGPT-tool, maar gaat ook een stapje verder door gebruik te maken van AI-technologie in zijn andere populaire producten zoals Google Maps. Ik ben benieuwd waar Google nog meer mee komt. We houden het nauw in de gaten!