Online oplichting neemt toe: de laatste cijfers in beeld [infographic]
Contacten onderhouden, nieuwe kennis opdoen of juist delen, een snelle hap bestellen, een portfolio bijhouden, een Tikkie sturen… Met de komst van internet, e-mail en social media zijn de mogelijkheden enorm. Helaas is er ook een keerzijde van onze online bezigheden en zijn er mensen die er misbruik maken: online oplichting. En dat komt (steeds) vaker voor dan dat je wellicht denkt.
Misschien ben je zelf wel eens slachtoffer geweest van online oplichting of fraude. Bijvoorbeeld dat ‘onschuldige’ appje van een vriend, familielid of andere onbekende met een dringend verzoek om geld over te maken. Of dat je online een product koopt, maar je na het voldoen van de betaling nooit je aankoop ontvangt. En je zult vast wel eens een verdachte mail hebben ontvangen van een bedrijf dat je helemaal niet kent om informatie te verstrekken via een link die je ontvangt in het bericht.
Online oplichting via e-mail meest voorkomend
Maar hoe vaak komt online oplichting en fraude voor? En op welke manieren gebeurt dat dan? Het cybersecurity-bedrijf Lookout deed onderzoek om de antwoorden te kunnen geven. Daarvoor hebben meer dan 1.000 online consumenten uit de Verenigde Staten deelgenomen aan een enquête. Een samenvatting van de resultaten zie je in de online infographic.
Dat de cijfers gebaseerd zijn op Amerikaanse consumenten, maakt het onderzoek en de visual niet minder interessant. Zo blijkt dat de meeste consumenten, zo’n 88 procent, via e-mail te maken krijgen met oplichting. Op de tweede plaatst staat fraude via tekstberichten (83 procent), gevolgd door social media (80 procent).
Toename van oplichting via social media
Uit het onderzoek blijkt verder dat zo’n 30 tot 60 procent van de socialmediagebruikers wekelijks met oplichting te maken heeft. Facebook-gebruikers zijn het vaakst slachtoffer: ongeveer 62 procent van de gebruikers geeft aan iedere week geconfronteerd te worden met oplichting via het platform. Dit gebeurt in de meeste gevallen door een ‘win een gratis prijs’-bericht. Andere platformen waar gebruikers wekelijks geconfronteerd worden met oplichting zijn TikTok (60 procent), WhatsApp (57 procent), Instagram (56 procent), Twitter (53 procent) en LinkedIn (31 procent).
Van de consumenten die te maken heeft gehad met oplichting via social media, meldt ongeveer 2 op de 10 dat ze slachtoffer zijn geworden. De nummer een platform waar mensen zich meldden is WhatsApp (22 procent), gevolgd door Facebook (19 procent), TikTok (15 procent), Instagram (14 procent), Twitter (14 procent) en LinkedIn (12 procent). In de meeste gevallen ging het om geld, persoonlijke gegevens of identiteit, verloren tijd en crypto.
Wil je meer lezen over het onderzoek naar online oplichting? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Voor een groter exemplaar klik je op de afbeelding. Meer details lees je via de website van Lookout.
Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Hierin bespreekt Bianca van de Ketterij elke keer een relevante infographic.