6 opvallende trends in digital learning voor 2023
Trends in digital learning als podcasts (audio first), Learning Analytics, VR en Immersive Learning staan al jaren in de trendrapporten. In dit artikel deel ik 6 andere ontwikkelingen die mij opvallen.
1. Kort korter kortst
Microlearning is al jaren superpopulair en dat zal het komend jaar ook zo blijven. De tijdsbesteding aan microlearning varieert. Er is lesmateriaal met een tijdsbesteding van een minuut, maar ook een Learning Nugget van een half uur wordt beschouwd als microlearning. Ook vormen van nanolearning worden steeds korter, denk aan tutorials als reels en stories op Insta en TikTok, bijvoorbeeld kookfilmpjes of instructievideo’s van slechts enkele seconden met tekstuele en muzikale ondersteuning die vaak ook nog versneld worden afgespeeld. Bij dit soort formats gebeurt er superveel op visueel en auditief vlak in zeer korte tijd. Hoe meer social media iemand gebruikt, hoe groter de gewenning. Gebruikers verwachten dan ook (of hopen op) korte to-the-point video’s in onderwijs en trainingen. Als ontwerper van leereenheden in digital learning zul je rekening moeten houden met de korte aandachtsspanne die daarmee samengaat.
Passend bij deze trend is het leren via Whatsapp, waar leerders zonder inloggen of drempels korte leereenheden kunnen ontvangen. Een voorbeeld: professionele aanbieder E-Lia stelt je in staat om snel microlearnings te maken en naar je leerders te versturen via Whatsapp. Of het nu om 1 of 1000 leerders gaat. Je kunt een mini-module ontwerpen van vijf minuten met onderdelen als tekst, video, afbeeldingen, meerkeuze- en open vragen. De resultaten van deze microlessen kun je direct beoordelen.
Zelfs de zoektocht naar lesmateriaal wordt steeds korter. Google Search en Bing maken het je gemakkelijk door bij een zoekterm te filteren en meteen relevante kennisbrokjes te tonen. Markeer als content creator de tijdsaanduidingen en fragmenten; je video wordt meteen beter vindbaar! Hier vind je een uitleg hoe je dat doet op YouTube.
2. Tutoring (iedereen is leraar)
Huiswerkbegeleiding, of een expert die aan de andere kant van de wereld woont als leraar, is door de inburgering van videobellen met o.a. Zoom supermakkelijk en gebruikelijk geworden. Denk aan de groeiende digitale onderwijsassistent Mr. Chadd, of het EdTech-platform Bijles Aan Huis. Deze laatste haalde dit jaar 850.000 euro op bij investeerders. Sowieso namen wereldwijd investeringen op het gebied van EdTech (educatie technologie) enorm toe, aangejaagd door de pandemie. De online bijles sector groeit harder dan online retail en is alleen al in de VS goed voor 6,5 miljard dollar (bron). En hoewel de hausse aan investeringen in applicaties voor primair en secundair onderwijs het hoogtepunt lijkt te hebben bereikt, verwachten trendwatchers juist een toename hiervan in de private en bedrijfsopleidingensector.
Als we de Aziatische markt voor het gemak even buiten beschouwing laten, zijn er enkele grote Engelstalige bijlesplatformen Teachable, Wyzant, Course Hero, Tutor.com en TutorMe. Andere opkomende tutoring-platformen zijn Nas Academy uit Singapore en Mighty Networks. Deze platformen bieden naast lesfunctionaliteiten, zoals bijvoorbeeld samenwerkingselementen en quizzen, ook community-tools of socialmedia-groepen waar studenten contact kunnen maken en ondersteuning kunnen vinden.
Het principe ‘iedereen is een leraar’ leidt tot discussie. Sommigen geloven dat dit soort platformen de deur openzet voor ongekwalificeerde leraren die geen verstand hebben van didactiek en pedagogiek. Anderen denken dat deze beweging juist leidt tot democratisering en disruptie van het traditionele onderwijs(systeem).
3. Cohort-gebaseerd leren
Naast self-paced leren – alleen en in je eigen tempo – maakt cohort-gebaseerd leren een opmars. Een fijne educatieve benadering waarbij een groep deelnemers samen een cursus of reeks lessen doorloopt. Met andere woorden, een methode die gebruik maakt van de kracht van de groep. In online of hybride cursussen binnen cohort-gebaseerd leren, kun je samenwerkingselementen toevoegen. Ook kun je een leerclub of buddy-systeem inrichten, waarbij alumni, docenten maar vooral deelnemers elkaar ondersteunen. Dit is schaalbaar (zonder kosten), interactief en effectief. Groepsleden houden elkaar bij de les en ondersteunen elkaar in hun persoonlijke ontwikkeling.
Deze vorm past goed bij gepersonaliseerd leren en versterkt het gevoel dat je erbij hoort, zelfs in online onderwijs. Je kunt als deelnemer reflecteren op lesinhoud, je bent meer betrokken en kunt het leerproces tussentijds live evalueren. Een nieuw platform dat zich echt richt op cohorten is Maven.
Investeerders gaven tot nu toe 25 miljoen dollar aan deze start-up, waar influencers en inhoudsdeskundigen een cursus kunnen aanmaken. Maven is opgericht door een van de Udemy-founders, maar focust op kleine groepen deelnemers die samen leren.
Wil je zelf zo’n leerclub of community opzetten? Dan vereist dat wel wat voorbereiding. Vlak ook de rol van de coach of docent niet uit. Ik vind dit een goede gratis online training over wat er komt kijken bij het bouwen en onderhouden van een online leercommunity. Vraag bijvoorbeeld van tevoren de leervragen en obstakels uit bij de deelnemers. Dan kun je de cursus persoonlijker maken en tijdens het traject aandacht besteden aan deze onderwerpen. Door ze bijvoorbeeld op de agenda te zetten in de leerclub.
4. Nudging (oftewel een duwtje)
Een nudge is eigenlijk een duwtje in de goede richting. Onderzoek heeft de kracht van nudges aangetoond: kleine contextuele impulsen die je aanmoedigen om een bepaalde handeling te doen of in actie te komen. Dat kan in de vorm van manipulatie, wat leidt tot onbewust automatisch gedrag. Of in een transparante vorm, een zichtbaar duwtje geven. Dit leidt tot een bewuste handeling. De laatste tijd is er ook aandacht voor Snudges: sociale nudges die zich richten op de grote maatschappelijke vragen. En voor de ‘slechte’ variant, de Sludge, die het juist moeilijker maakt om een verstandige keuze te maken.
Maar even terug naar de nudge bij online leren. Dit kan bijvoorbeeld een korte herinnering zijn via e-mail of een pushmelding via mobiel. De nudge vergroot de kans dat de ontvanger naar de lesstof klikt. Nudging blijkt effectief bij gedragsverandering (bijv. naar een gezonde leefstijl) maar ook in werkplekleren. Drie basisregels voor een effectieve nudge:
- Houd het duwtje kort en to-the-point in niet meer dan twee of drie zinnen.
- Koppel de inhoud duidelijk aan aangeleerde kennis. Gebruik trefwoorden die de leerders al kennen en versterk zo een consistente boodschap.
- Beëindig elk duwtje met een oproep tot actie die de leerder stimuleert om het idee zo snel mogelijk toe te passen. Leg uit wat de leerder moet doen en binnen welk tijdsbestek.
5. Neuro-educatie
De interesse in wetenschappelijk onderbouwde principes over hoe mensen leren, stijgt (bron: Exploding topics). Neuro-educatie is de brug tussen neurologie en onderwijswetenschap. Er komt meer aandacht voor de invloed van onder meer emoties, zintuigen, hormonen, herinneringen, mindfulness op het leerproces en bijvoorbeeld aandachtsproblemen. Maar ook ‘waarom moet ik dit leren?’ of ‘Is dit zinvol?’, zijn belangrijke vragen die je zou moeten kunnen beantwoorden op de marketingpagina van je online cursus of training.
Ook het gebruik van kleine doses LSD of psilocybine-paddenstoelen wint aan populariteit. Hoe zal microdosering van psychedelische drugs bij leren zich gaan ontwikkelen? Het wetenschappelijke bewijs is lastig rond te krijgen door de verschillen tussen real life gebruik en de nabootsing in een laboratoriumomgeving met controlegroepen die placebo krijgen. Onderzoekers concludeerden dat – naast de microdosering zelf – ook de motivatie en verwachtingen van gebruikers vooraf een effect heeft. Het kan van invloed kan zijn op veranderingen in gedrag, creativiteit (divergent en convergent denken), perceptie, cognitie en hersenactiviteit (bron: Nature 2022).
6. Avatars in leren (AI)
Kunstmatige Intelligentie is op vele manieren toe te passen bij online leren. Van suggesties in je zoektocht naar een cursus tot digitale coach chatbots en AI kunstgeneratoren. Ik stip graag twee toepassingen van avatars in online leren aan.
- Een platform waar je gesprekken kunt oefenen met virtuele acteurs die boos, verdrietig en blij kunnen zijn. DialogueTrainer simuleert gesprekssituaties om mensen te helpen zich sterker te voelen in werksituaties in onder meer bedrijfsleven en in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan slechtnieuwsgesprekken.
- Met Synthesia software kun je een keuze maken uit diverse avatars en een kort script invoeren. Dit wordt vervolgens uitgesproken door de avatar en er wordt een video gegenereerd. Deze software kun je natuurlijk voor van alles en nog wat inzetten, maar wordt ook bij online leren gebruikt. De software is bijvoorbeeld ingebed in microlearning tool 7taps.
Ook deze toepassingen zijn weer schaalbaar en efficiënt. Maar ook effectief! Simulaties – als ze goed zijn gedaan – worden door ons brein gezien als werkelijkheid.
Meer weten?
Er is natuurlijk veel meer te beleven in het werkveld digital learning dan de genoemde zes trends. Kijk bijvoorbeeld eens op de Europese landkaart van EdTech. Het bevat diverse start- en scale-ups in onderwijs en digital learning. Benieuwd naar je mening en tips!