3 redenen om te investeren in contentmarketing op LinkedIn [+ tips]
Wat plaats je naast vacatures als bedrijf op LinkedIn? Is het überhaupt slim om als merk constant aanwezig te zijn op LinkedIn? Veel mensen vinden het lastig om te bepalen wat ze kunnen plaatsen op dit socialmedia-kanaal. Vooral als het gaat om consistent verschillende soorten content plaatsen op LinkedIn. Klinkt dit bekend? In dit artikel ontdek je waarom het voor jouw bedrijf tijd wordt om te starten met contentmarketing op LinkedIn.
Deelbare vorm van kennis
Er zitten 5 miljoen Nederlandse professionals op LinkedIn. Daarvan is ruim 1,1 miljoen dagelijks op dit kanaal te vinden. En allemaal zijn ze op zoek naar nieuwe insights. Een goed kanaal dus om als bedrijf jouw expertise en kennis te delen aan al die potentiële klanten. Want er is geen enkel platform waar je zo makkelijk CEO’s, VP’s, founders en nog veel meer mooie functies met heel veel hoofdletters, oftewel de beslissers, kunt bereiken. En zijn het niet de beslissers, dan zijn het de mensen die jou bewust hebben toegelaten tot hun ‘netwerk’. De relevantie is daarom erg hoog.
En om je nog meer redenen te geven om alles uit je content te halen op LinkedIn: potentiële klanten zoeken niet alleen kennis en informatie in het beslissingstraject, maar ook al in het oriëntatietraject. Jouw deelbare vorm van kennis en expertise kan een aantrekkende werking uitoefenen op potentiële klanten. Bij bestaande klanten kan dit juist als bevestiging dienen en vertrouwen scheppen.
Leuk weetje: 80% van de B2B-marketeers gebruikt LinkedIn. Op Facebook is dit 67%. LinkedIn is dus hét B2B-kanaal! Maar hoe pak je contentmarketing op LinkedIn dan aan? Een paar tips:
1. Eerst geven en dan pas vragen
Maak relevante content: misschien voor de hand liggend, maar zeker niet onbelangrijk. LinkedIn is namelijk geen reclamekanaal, het gaat om goede content waar je doelgroep iets aan heeft – wat uiteraard altijd geldt bij contentmarketing. Wil je je toch wagen aan een promopraatje? Dan zul je zien dat dit averechts werkt. Het algoritme van LinkedIn zal je dit niet in dank afnemen en je volgers waarschijnlijk ook niet.
Hoe je jouw doelgroep op de juiste manier aanspreekt, zonder al je reclametrucjes uit de kast te halen? Hier een aantal voorbeelden op een rij:
- Laat ondernemers in je netwerk aan het woord.
- Laat medewerkers die gespecialiseerd zijn in bepaalde functies of branches (LinkedIn-)blogs schrijven.
- Geef praktische tips en tricks die aansluiten op jouw branche.
- Zorg dat de landingspagina, waar je post naar leidt, net zo relevant is als je post. Schep geen valse verwachtingen met je post, dan zijn bezoekers zo weer weg.
- Houd bezoekers op je website via relevante hyperlinks.
En de tip der tips om jouw doelgroep mee te krijgen in jouw verhaal: maak storylines! Laat je posts niet zomaar uit de lucht vallen. Met één of twee posts heeft je doelgroep pas net kennis gemaakt met jouw bedrijf, merk of product. Dan is het niet slim om ze alweer los te laten door het er (bijna) nooit meer over te hebben op LinkedIn. Geef ze informatie en handige tips en tricks, laat ze écht kennismaken met jouw bedrijf via thought leadership. Je moet eerst geven (touch & tell) en dan pas vragen (sell).
2. Herkenbaarheid
Bij contentmarketing op LinkedIn is mooie en relevante copy van belang, maar de visuals zijn net zo belangrijk. We leven tenslotte in een visuele wereld. Toch zien wij nog vaak visuals waar we kippenvel van krijgen. Daarom hebben we een paar do’s en dont’s op een rij gezet:
- Creëer herkenbare grids waaraan je gelijk ziet dat ze afkomstig zijn van jouw bedrijf.
- Een logo is niet altijd nodig in je afbeelding. Je communiceert tenslotte vanuit je merk (je logo en je bedrijfsnaam staan ook al bij je post bovenin). Wil je toch graag je logo in de afbeelding verwerken. Maak hem dan niet zodanig groot dat het alleen nog maar een logo is die je ziet in de afbeelding. Houd het subtiel.
- Maak een beeldbank aan. Een stockfoto hier en daar is echt niet erg, maar wissel het af met unieke/persoonlijke foto’s die je zelf hebt gemaakt of hebt laten maken.
- Zorg dat de visuals de juiste en dezelfde specificaties hebben. We willen geen verschillende maten voorbij zien komen en al helemaal geen pixels, omdat je beeld te klein was.
- Je kunt kiezen uit verschillende plaatsingen: single Image, video, linkpost, carrousel (let op: organisch moet je hem als PDF inladen), event-post en een artikel schrijven binnen LinkedIn zelf.
Single image of linkpost?
Een single image-post valt meer op dan een linkpost. De truc om je linkpost om te toveren tot single image? Verwijder het uitgeklapte deel door op het kruisje rechtsboven te klikken. Klik vervolgens op de paperclip om een visual toe te voegen. Voila!
Een link in je afbeelding
Sinds kort kun je op LinkedIn ook een link toevoegen aan je afbeelding. Hoe? Klik in de mobiele app (kan alleen nog vanaf hier) onderaan op ‘Plaatsen’. Voeg je foto of video toe en klik onderaan op het 🔗-teken. Type de URL in en de tekst die je wil laten zien. Zo is je link gelijk zichtbaar en zullen mensen sneller op je link klikken.
3. Praktische tips to go!
- Hoe vaak moet je een update plaatsen? De gemiddelde LinkedIn-gebruiker is tevreden met gemiddeld 3 updates per week van een bedrijf. Kwaliteit boven kwantiteit!! Maar blijf wel consistent, plaats er elke week minimaal één.
- Maak een contentkalender. Dit gaat je zoveel tijd schelen. Dankzij een contentkalender kun je het overzicht bewaren over welke updates wanneer klaar moeten zijn en geplaatst moeten worden. Zo kun je ook sneller inspelen op ad hoc-posts. Een contentkalender kun je gemakkelijk zelf maken met bijvoorbeeld Spreadsheets.
- Stel een redactieformule op waarin de tone of voice, visual style guide en thema’s worden vastgelegd. Daarnaast worden taken en verantwoordelijkheden van de teamleden vastgesteld.
Heb je naast alle tips en tricks nog vragen of zelf nog goede tips voor contentmarketing op LinkedIn? Laat dan hieronder een reactie achter.