Online marketing

iDEAL, PayPal of Afterpay: alle betaalmethoden voor je webshop op een rij

0

Als het om betaalmethoden gaat, heb je als webwinkelier ontzettend veel mogelijkheden. Het is dan ook belangrijk om bewust een keuze te maken welke betaalmethoden je wel en niet aanbiedt. In dit artikel vertel ik je waar je rekening mee moet houden én zet ik de meest voorkomende betaalmethoden en hun kenmerken voor je onder elkaar.

Kom je klanten tegemoet

Door je klanten verschillende mogelijkheden aan te bieden, geef je hen de best mogelijke shopervaring. Bovendien voorkom je dat klanten afhaken omdat jij geen betaalsysteem aanbiedt waar zij vertrouwd mee zijn. Klanten die niet op hun voorkeursmanier kunnen betalen, breken een bestelling namelijk vaak op het laatste moment nog af. Dat is natuurlijk zonde: op dat moment heb jij namelijk al best wat in deze klant ‘geïnvesteerd’ aan marketing en conversie.

Kies voor een uitgebreid betaalsysteem

Ik raad webwinkeliers dan ook altijd aan om te kiezen voor een veelzijdige payment service provider (PSP). Dit betekent dat je een uitgebreid betaalsysteem optuigt met voldoende mogelijkheden voor klanten met uiteenlopende voorkeuren. Zo vergroot je de kans dat klanten hun aankoop voltooien. Bovendien zorgt het ervoor dat ze met meer plezier op hun aankoopproces terugkijken. En dat is goud waard: een negatieve ervaring blijft namelijk lang hangen en zorgt niet voor terugkerende klanten.

Wettelijke verplichting

Het is belangrijk om bij het inrichten van je betaalsysteem rekening te houden met het feit dat je klanten niet mag verplichten om meer dan de helft van het aankoopbedrag vooruit te betalen. Doen ze dit wel, dan moet dit op vrijwillige basis gebeuren. Met andere woorden: je moet sowieso een betaaloptie aanbieden waarmee jouw klanten de helft van het bedrag (of het hele bedrag) achteraf kunnen betalen.

De betaalmethoden van nu

Ik zal niet zeggen dat de betaalmogelijkheden voor online winkels eindeloos zijn. Maar het zijn er behoorlijk wat en er komen ook doorlopend nieuwe opties bij. Sta jij op het punt om te kiezen welke betaalmethoden je gaat implementeren? Overweeg dan in ieder geval onderstaande opties. Die zijn op dit moment het meest gangbaar en zullen dus hoogstwaarschijnlijk tegemoet komen aan de voorkeur van verreweg het grootste deel van je klanten.

  • iDEAL
  • Creditcard
  • PayPal
  • Automatische incasso
  • Afterpay
  • Klarna
  • Tikkie
  • Onder rembours
  • Betalen in de winkel

Hieronder vind je voor elke betaalmethode een korte toelichting.

iDEAL

iDEAL zorgt ervoor dat klanten kunnen betalen via hun eigen bank. Wil je iDEAL aanbieden? Dan moet je een overeenkomst afsluiten met een van de officiële partners die de technische mogelijkheden bieden om iDEAL te implementeren in je webshop.

betaalmogelijkheden iDEAL

Bron: Postmodern Studio / Shutterstock.com

Creditcard

Creditcardbetalingen regel je met een plug-in. Voor iedere betaling draag jij een klein percentage af. Dit bedrag mag je niet doorberekenen aan je klanten. Een creditcardbetaling kán als ‘achteraf betalen’ gelden, maar alleen als het bedrag bij aankoop niet direct geïncasseerd wordt. Oftewel: als het bedrag wel meteen gereserveerd, maar pas ná levering afgeschreven wordt.

PayPal

Vanwege het internationale karakter van PayPal, is dit een goede optie als je veel internationale klanten hebt. Klanten koppelen hun bankrekening of creditcard aan hun PayPal-account en hebben aankoopbescherming als ze bij jou een bestelling plaatsen. Jij betaalt voor iedere betaling een klein bedrag aan PayPal. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van je omzet.

Automatische incasso

Bij een automatische incasso geeft je klant jou via een digitale incassomachtiging toestemming om het bedrag rechtstreeks van hun rekening te laten afschrijven. Op de machtiging staat hoeveel jij gaat afschrijven en op welke datum. Het nadeel voor jou als webwinkelier is dat je klant een incasso vrij makkelijk kan terugboeken, ook als hier geen reden voor is – of als de klant een reden heeft waar jij het niet mee eens bent. Ook bij een incasso betaal je een klein bedrag voor iedere betaling.

AfterPay

Met AfterPay kun je klanten achteraf laten betalen, zonder dat het jou extra gedoe oplevert. Klanten die een bestelling geplaatst hebben, ontvangen automatisch een mail met daarin hun aankoop en een iDEAL-betaalknop waarmee ze binnen twee weken moeten betalen. Ná ontvangst van hun pakketje dus. Willen ze een bestelling retour sturen? Dan voer je dat in via de app van AfterPay. Jij verwerkt de retour, AfterPay verwerkt het vervallen van de betaling. Je mág de kosten die je maakt met AfterPay doorberekenen aan de klant. Maar let op: je mag niet meer rekenen dan je kwijt bent.

Klarna

Ook Klarna is een betaalmethode die achteraf betalen mogelijk én makkelijk maakt. Het werkt eigenlijk hetzelfde als AfterPay: een betaallink per mail en ondersteuning van retouren via de app. Klarna biedt ook de mogelijkheid om klanten in termijnen te laten betalen.

QR-code

Je kunt je klanten ook een online of offline factuur met QR-code toesturen. Zij scannen de code met hun telefoon of tablet en betalen vervolgens het door jou ingestelde bedrag. Bij deze betaalmethode heb je geen extra kosten.

Onder rembours

Deze methode is misschien een beetje old-school, maar hij ‘leeft’ nog steeds: betalen aan de postbode. Een klant die kiest voor betalen onder rembours, betaalt de bestelling aan de postbode op het moment dat deze met het pakketje voor de deur staat.

Tikkie

Ken jij een Tikkie alleen maar als de onverwachte verrassing na een etentje bij vrienden thuis? Of van de verjaardagscadeaus die je samen met je broers en zussen voor je ouders koopt? Onthoud dan dit: Tikkie is absoluut aan een opmars bezig. Als webwinkelier kun je klanten prima een Tikkie sturen om de betaling te voldoen. Een beetje informeel, maar absoluut vertrouwd.

betaalmethoden webshop tikkie

Bron: Robinotof / Shutterstock.com

Betalen in de winkel

Heb jij je webshop naast je fysieke winkel? Dan kun je klanten ook de mogelijkheid bieden om op een later moment in de winkel langs te komen voor de betaling. Bijvoorbeeld als ze graag cash willen betalen. Beetje omslachtig misschien, maar eigenlijk alleen voor de klant: voor jou is het vooral superleuk voor het klantcontact.

Mix en match

Uiteindelijk is er geen standaardformule voor het selecteren van je betaalmethoden. Het is dan ook belangrijk dat je je goed oriënteert op wat er mogelijk is én op wat je klanten willen. Oftewel: mix en match!

Welke betaalmethoden zou jij niet kunnen missen? En welke betaalmethoden zou jij juist nooit gebruiken?