Social media

Insta(nt) succes: zó hou je het algoritme te vriend

0

De nieuwigheid is er na ruim vijftien jaar wel van af, maar social-mediaplatforms zijn booming as ever. Naast de snelst groeiende ‘nieuwkomer’, TikTok (2016), is ook Instagram (2010) nog altijd een grote speler in de social-mediawereld. Sinds 2021 groeide dit platform met maar liefst 11%, waardoor het onder de vijf grootste platformen in Nederland valt.

Om de informatiestroom op Instagram te reguleren, is in 2016 het algoritme in het leven geroepen. Het algoritme zorgt ervoor dat je enkel nog content te zien krijgt waar jij hoogstwaarschijnlijk in geïnteresseerd bent; een groot deel van de posts wordt weggefilterd. Het doel? Jou zo lang mogelijk op het platform houden. Voor content creators maakte dat de zaken plots een stuk lastiger. Gelukkig zijn er door de jaren heen al heel wat tips & tricks gedeeld om het algoritme te omzeilen. Hoe dat ook alweer zit anno 2022? Dat lees je hieronder.

Wat is het algoritme?

De term ‘algoritme’ is je vast al eens ter ore gekomen, maar wat is het nou precies? Simpel gezegd is het een soort contentfilter, maar laten we er iets meer over uitweiden.

Dagelijks worden er ruim 100 miljoen posts, Stories en Reels gepubliceerd op Instagram: een hoeveelheid waar geen mens ooit doorheen kan scrollen. In 2016 bedacht men dat het fijn zou zijn om hier hapklare brokken van te maken. Zo werd het algoritme geboren. Deze manier van Artificial Intelligence filtert al die miljoenen flarden content en toont jou op je feed en Explore-pagina enkel wat jij persoonlijk interessant of leuk zou kunnen vinden.

Het algoritme filtert de overvloed aan content aan de hand van drie criteria:

  1. Informatie over de post
  2. Relatie
  3. Interesse

Onder ‘informatie over de post’ worden details zoals het moment van plaatsen, de lengte van de content in het geval van een video of de getagde locatie verstaan. Als we het hebben over ‘relatie’, draait het om interactie. Wie reageren er vaak onder jouw posts, wie kijken jouw stories regelmatig en met wie heb je veel contact via direct message? Deze mensen zijn hoogstwaarschijnlijk geïnteresseerd in jouw content en krijgen deze daarom vaker te zien.

Ook persoonlijke interesse speelt een grote rol binnen het algoritme; welke content kijken mensen het meest en welke onderwerpen worden geliked? Naast deze drie hoofdcriteria tellen ook onderwerpen als het aantal volgers, de populariteit van voorgaande posts en de interactie na het plaatsen van content een rol.

Al met al een wirwar aan informatie en factoren waar je rekening mee moet houden. Maar wat kun je nu zelf doen om dat algoritme om je digitale vinger te winden?

Like, comment, save

Hoe populairder een post, hoe hoger deze in het algoritme komt en hoe vaker deze getoond wordt op feeds en Explore-pagina’s. Die populariteit wordt bepaald door de welbekende likes, comments, shares, saves én hoe lang iemand een post bekijkt. Toch zijn niet al deze factoren even belangrijk. We sommen de huidige rangorde, met één als belangrijkste en vijf als minst belangrijk, even voor je op.

1. Hoe lang iemand een post bekijkt

Hoe langer iemand bij een post blijft hangen, hoe hoger deze in het algoritme komt. Met de komst en het toenemende belang van videocontent is ook deze factor belangrijker geworden. Een pakkend of opvallend begin van je video waardoor mensen blijven kijken, is dus key. Creëer zo’n ‘scrol-stopper’ bijvoorbeeld door direct een vraag te stellen of te starten met een trigger-shot.

2. Saves

Zodra iemand een post opslaat, betekent dit dat hij/zij deze post nogmaals wil bekijken, oftewel dat iemand deze content nét even wat interessanter vindt dan andere content. Een save zou je dus kunnen vertalen als ‘super like’. Recepten, tips of tutorials maken doorgaans het meeste kans op een save.

3. Shares

Het doorsturen van een post geeft aan dat iemand de content interessant genoeg vindt om deze te delen met bekenden. Met content die op deze manier verspreid wordt – humor en herkenbaarheid spelen hierbij vaak een aanzienlijke rol – wordt het algoritme als het ware omzeild.

4. Comments

Reacties onder een post worden vaak als belangrijk gezien, maar staan laag in deze top vijf. Uiteraard laat een comment blijken dat er interesse is, maar niet zoveel dat iemand ook écht iets met de content gaat doen. Toch kun je ook met comments het algoritme voor de gek houden. Interactie uitlokken door bijvoorbeeld een vraag te stellen of naar een mening te vragen, is een goede zet. Belangrijk is wel ook direct zelf te reageren en een gesprek uit te lokken zodra je comments ontvangt. Vraag verder, wens iemand een fijne dag of ga in op de comment. Hoe meer reacties, hoe meer interactie je geniet (en ja, ook je eigen comments tellen mee).

Instagram-comment interactie

5. Likes

En dan de hekkensluiter: likes. Dat waar menig Instagramgebruiker zich blind op staart: hoe meer likes, hoe beter. En ja, ook likes spelen een rol bij het algoritme, maar misschien een kleinere rol dan gedacht. Likes geven namelijk de minste interactie weer met jouw bericht: twee keer tikken en verder scrollen.

Dat likes onderaan staan, betekent niet dat je ze links moet laten liggen; het algoritme gedijt het beste bij een samenspel tussen bovenstaande factoren. Als iemand een video lang bekijkt, is de kans groot dat hij of zij deze ook zal liken, erop zal reageren, ‘m doorstuurt en uiteindelijk ook opslaat. Sluit er daarom geen buiten, maar wees je wel bewust van de beschreven rangorde.

#Hashtags & muziek

Ook hashtags en muziek zorgen ervoor dat je post gevonden kan worden door niet-volgers. Gebruikers kunnen immers hashtags volgen waarin ze geïnteresseerd zijn en video’s met een bepaalde sound kunnen worden opgezocht. Wil je dat jouw content ook buiten je eigen volgers bereik genereert, dan loont het zeker om van deze twee opties gebruik te maken.

Kies altijd voor relevante hashtags bij een post, zodat alleen mensen die echt geïnteresseerd zijn bij de content terechtkomen. Dat zijn immers de mensen van wie sneller interactie verwacht kan worden. Over de hoeveelheid hashtags zijn de meningen verdeeld, maar aanbevolen wordt om tussen de tien en dertig hashtags bij een post te vermelden. Een combinatie van populaire- en niche-hashtags geven doorgaans het beste resultaat.

Welke hashtags je moet gebruiken? Onderstaande tips helpen je met de selectie hiervan:

  1. Het internet biedt veel tools en websites, zoals best-hashtags, welke je helpen relevante hashtags te vinden bij een bepaald onderwerp. Vul jouw term in en de zoekmachines geven jou een succesvolle hashtag combinatie.
  2. Kijk wat de concurrentie doet. Grote kans dat zij al goed hebben nagedacht over hun hashtags. Gebruik dit dus als inspiratie!
  3. Ga zelf op onderzoek uit. Via de zoekfunctie van Instagram is het, naast accounts, ook mogelijk om hashtags te zoeken. Vul jouw onderwerp(en) in zoals op de afbeelding hieronder en vind makkelijk bijbehorende populaire en relevante hashtags.hashtag-finder algoritme

Ook voor muziek zijn er een aantal tips om populaire muziek te ontdekken:

  1. Bekijk opnieuw je concurrentie! Welke muziek gebruiken zij?
  2. Wees actief op het platform. Door veel Reels te kijken ontdek je snel welke muziek trending is.
  3. Bij het posten van Reels geeft Instagram je populaire muziekopties die ook goed bij jouw reel passen. Maak hier gebruik van.
  4. Gebruik tools. Er zijn veel tools beschikbaar die populaire Instagram-muziek voor jou op een rijtje zetten én de trends continu monitoren. Een voorbeeld is Spotify. Op deze muziek-app wordt elke maand de populairste muziek voor Reels gedeeld en bijgehouden.

Socializen en ‘golden hour’

Social media zijn, zoals de naam suggereert, ‘sociale’ platformen. Enkel zenden met Instagram wordt door het algoritme dan ook flink afgestraft. Het creëren van interactie is dus een must, maar wat is daarvoor het juiste moment? Doe dat in ieder geval in het eerste uur na het delen van een post. Hoe meer interactie je in die eerste zestig minuten genereert, hoe meer mensen jouw content te zien krijgen.

Door rond het moment van plaatsen zelf actief posts, Reels en Stories van anderen (die jou nog niet volgen) te liken en hierop te reageren, springt jouw account ook eerder in het oog bij medegebruikers. Dit vergroot de kans dat zij ook jouw account zullen bekijken.

Helemaal ‘on trend’

Instagram creëert geregeld nieuwe features. Om deze onder de aandacht te brengen, wordt het gebruik hiervan extra beloond. Dit zag je bijvoorbeeld bij de introductie van Reels. Waar het bereik van foto’s terugliep, explodeerde het bereik van Reels. Direct inspelen op updates en lanceringen is daarom van groot belang.

Met het stijgende aantal gebruikers en de dagelijkse hoeveelheid nieuwe content wordt het bereiken van zowel volgers als niet-volgers steeds lastiger. Hoewel menig creator af en toe de buik vol heeft van het algoritme, kan het – met bovenstaande tips – je account ook enorm vooruithelpen. Kijk hoe je al deze slimmigheden het beste kunt verwerken in jouw social-mediastrategie en vergeet vooral niet te genieten van het maken van content.

Op de hoogte blijven?

Het algoritme is continu in beweging en dit betekent dat er steeds nieuwe spelregels te vinden zijn. Om succesvol te blijven op het platform is het daarom belangrijk op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Informatie en nieuwe trends rondom het algoritme kun je het beste vinden bij de bron: Instagram. Veel info wordt gedeeld op @creators, @instagram en @instagramforbusiness. Ook @mosseri, het hoofd van Instagram, deelt veel interessante insights.

Werk je bij een marketingbedrijf? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk toegang tot Instagram Business. Instagram Business organiseert veel trainingen, workshops en webinars waar veel informatie wordt gedeeld over het platform en over de nieuwste ontwikkelingen. Mocht je geen toegang hebben tot Instagram Business, dan kun je veel informatie vinden via blogs en onderzoeken. Betrouwbare sites zijn Frankwatching & Hootsuite.