Loopbaan

Ook zo lekker ‘allround’? Misschien ben je wel een multipotential!

0

Heb jij een open blik naar de wereld en zie je verbindingen waar anderen dat niet doen? Misschien behoor je dan ook wel tot de groep van ‘multipotentials’. De multipotential kan veel, is breed geïnteresseerd, nieuwsgierig en altijd bezig met de volgende stap. Dat maakt het soms lastig kiezen in je loopbaan. Herkenbaar? Bepaal waar je je nú mee bezig wil houden en hoe je dat gaat organiseren. Eén ding is namelijk essentieel om het multipotential-leven vol te houden, de regie pakken!

Ik kwam voor het eerst in aanraking met de termen ‘multipotential’ of ‘creatieve generalist’, toen ik het boek Tijd voor de creatieve generalist (aff.) van Suyin Aerts en Murielle Marie Ungricht las. Er ging een wereld voor me open. Dat was het dus! Die herkenning gaf mij veel rust. Via Twitter kwam ik in contact met Catelijne Gerlag, zij coacht multipotentials. Ik wil nog veel meer over dit begrip weten. Tijd om op onderzoek uit te gaan!

Een wereld van specialisten

Je hoort de term multipotential in Nederland steeds vaker voorbijkomen, maar deze wordt nog voornamelijk opgepikt door loopbaancoaches. ‘In de tijd van de industrialisatie begonnen we massaal met specialiseren. Van processen in de fabriek tot functies binnen bedrijven. Dat merk je tot de dag van vandaag. We leven in een wereld van specialisten’, zegt Gerlag.

Dat verandert langzamerhand. De huidige maatschappij biedt veel mogelijkheden om je op verschillende gebieden te oriënteren. Er is veel te kiezen. Multipotentials kijken vrijer naar de wereld. Ze willen en durven er meer voor uit te komen dat ze verschillende interesses hebben.

Ben ik een multipotential?

Een multipotential herkent zich vaak in onderstaande:

  • Je hebt vaak gejobhopt en je werkervaring gaat alle kanten op.
  • Je verliest je interesse in een onderwerp of vakgebied vrij snel. Vaak ga je er een periode helemaal voor en dan neemt je interesse weer af, omdat je behoefte naar ontwikkeling verzadigd is.
  • Je hebt een enorme drang om je te ontwikkelen.
  • Je doet graag nieuwe kennis op.
  • Je bent van nature nieuwsgierig en hebt een brede interesse.

Er zijn verschillende typen multipotentials. Je hoeft jezelf niet te herkennen in alle kenmerken. Je kunt extravert of introvert zijn. Het maakt niet uit of je man of vrouw bent. Of je ondernemer of werknemer bent en in welke sector je werkt.

“Einstein werkte bij het Zwitserse patentenbureau en heeft daarnaast al zijn uitvindingen gedaan.”

Hoe kies je tussen al je interesses?

‘Je kunt gaan experimenteren en er gaandeweg achter komen wat je leuk vindt en waar je voor nu verder mee wilt. Als dat niet lukt, dan kan een loopbaancoach je helpen. Via oefeningen en tests kom je erachter waar je blij van wordt, waar je goed in bent en wat je drijfveren zijn. Wat vind jij belangrijk in je leven? Waar ga je van aan? Een coach kan je ook helpen met hele praktisch zaken: hoeveel tijd besteed je aan wat en hoe verdeel je jouw energie? Er speelt heel veel mee bij het inrichten van je multipotential-leven’, zegt Gerlag.

Het is dus belangrijk dat je als multipotential jezelf goed leert kennen en onderzoekt welke mate van afwisseling bij je past. Als je bijvoorbeeld ondernemer bent en alles – van administratie tot sales – zelf doet, kan dat voldoende afwisseling zijn. Je kunt ook naast je vaste baan iets ondernemen of een seriële multipotential zijn. Je houdt je dan een tijdje bezig met één interesse en gaat, als je interesse uitdooft, verder met iets anders.

Kies waar je je nu mee bezig wil houden en bepaal hoe je dat gaat organiseren. Om het multipotential-leven vol te houden is het essentieel dat je de regie pakt. Jij bent de regisseur.

Valkuilen van een multipotential

Veel multipotentials hebben het gevoel dat ze te weinig tijd hebben. ‘Ik wil alles en dat past niet. Dan heb je het over een timemanagement-probleem. Deze multipotentials zijn bezig met het één, en denken ondertussen alweer aan het ander’, legt Gerlag uit. ‘De kans op een burn– of bore-out is voor deze groep groter. Als je palet aan interesses zo groot is, dan is het moeilijk kiezen. Maar je hoeft echt niet voor één ding te kiezen. Wel moet je je realiseren dat er maar 24 uur in een dag zitten.’

De toegevoegde waarde multipotentials voor bedrijven

Multipotentials leren snel, verdiepen zich makkelijk in een nieuw vakgebied, zijn flexibel, denken oplossingsgericht en zien verbanden waar anderen dat niet zien. Het zijn echte bruggenbouwers. Als werkgever kun je dus alle kanten op met een multipotential. Ze kunnen veel voor je bedrijf betekenen.

Dat vraagt ook wat van werkgevers. Het zijn medewerkers die ruimte nodig hebben om zich te ontwikkelen. Gerlag geeft in dit opzicht aan dat het belangrijk is dat je als werkgever regelmatig met een multipotential in gesprek gaat en praat over ontwikkeling en de toekomst. Een medewerker met dit talent floreert als die de ruimte krijgt om andere of extra taken op te pakken. Openheid is daarin volgens haar heel belangrijk. Wat heeft de multipotential nodig en wat kun jij als werkgever betekenen? Het is zaak open te staan voor een andere invulling van functies en écht te kijken naar waar de talenten van een persoon liggen.

Je bent niet je CV

Of je ervoor uit moet komen dat je een multipotential bent als je solliciteert, hangt helemaal van de vacature af. Zo zegt Gerlag het in de praktijk vaak te merken dat als multipotentials afgewezen worden voor een functie, dit vaak te maken heeft met de cultuur van het bedrijf. Dan zijn ze nog niet klaar voor dit type mensen en op zoek naar specialisten. Of het CV is niet voldoende toegespitst op de vacature. ‘Ik adviseer multipotentials altijd de werkervaring eruit te lichten die relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Je bént niet je CV. ‘

Herken jij jezelf in het bovenstaande? Dan kan ik me voorstellen dat het heel bevrijdend is. Er is een verklaring voor hoe je bent en waarom je niet voor één ding kunt en wil kiezen. Schaam je daar vooral niet voor, maar omarm het.

Ik sluit graag af met wat lees en luistertips:

De links naar de boeken hierboven zijn affiliate-links.