Zo blijven werknemers langer bij jouw agency [8 tips]
Dat er een krapte is op de arbeidsmarkt is geen nieuws. Dat dit binnen online marketing agencies al langer een uitdaging is ook niet. Er is simpelweg veel meer werk in de markt dan dat er goede mensen zijn om dit werk te doen. Sterspelers worden bij bureaus weggekaapt en verleid met een hoger salaris en aantrekkelijke bonussen.
Het is dan ook hoog tijd om te kijken naar het langer vasthouden van werknemers binnen jouw organisatie. Welke stappen kun je zetten om medewerkers blij te houden en het aantrekkelijk te maken om langer te blijven?
1. Breng de basis op orde
Alles begint met een goede basis. Zorg voor een marktconform salaris, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en, afhankelijk waarvan iemand staat in zijn of haar carrière, een goede bonusregeling.
Zorg op kantoor voor een fijne werksfeer, zoals goede omstandigheden qua werkplek, licht en groenvoorziening. En biedt mogelijkheden om plezier te maken, bijvoorbeeld met een gaming kamer. Aangezien we allemaal steeds meer thuiswerken, hoort een compleet thuiswerkpakket met vergoeding voor het realiseren van een fijne werkplek er ook bij.
Als een nieuwe medewerker begint is het ook zaak om een goede onboarding te verzorgen. Geef iemand bijvoorbeeld een buddy in de organisatie en zorg dat er voldoende tijd is vrijgemaakt om de organisatie goed te leren kennen. Ik weet uit ervaring hoe lastig het is als dit stuk ontbreekt. En nee, ik noem geen namen van voormalig werkgevers. 😉
2. Blijf communiceren
Wat ik bij veel agencies zie, is dat de eerste fase met een werknemer hartstikke goed verloopt. De basis is op orde en de werknemer wordt losgelaten. Dit is een heel logisch proces en er is niks mis mee. Maar de valkuil waar veel werkgevers in trappen is dat de communicatie steeds minder frequent wordt. Ook dat gaat vrij natuurlijk.
Een belangrijke factor in het langer binden van mensen is om oprechte interesse te tonen. Blijf met ze in contact en communiceer regelmatig. Zo bouw je een sterkere band op en verhoog je de betrokkenheid in je organisatie.
Natuurlijk is dit in de praktijk goed te doen, tot een man of 20 in je agency. Hierna wordt het moeilijker voor jou als werkgever. Simpelweg doordat het te veel tijd zal gaan kosten. Ook hier zijn praktische oplossingen voor. Denk aan:
- Het inzetten van senior medewerkers die zelfstandig mensen aannemen en begeleiden.
- Regelmatig korte meetings inplannen met kleine groepjes, zodat je mensen toch vaak kunt spreken.
- Regelmatig intern voor de groep staan en om input vragen vanuit concrete vraagstukken.
- Zorgen voor persoonlijke cadeaus bij gelegenheden.
3. Maak een groeiplan
Onmisbaar voor het vasthouden van je sterspelers is het maken van een groeiplan op maat. Wat heb jij te bieden en waarom zouden je werknemers lang bij jouw organisatie willen blijven?
Een goede manier om dit te doen is middels een persoonlijk jaarplan. Maak aan het begin van elk nieuw jaar (en dat hoeft niet op 1 januari te zijn) een nulmeting. Waar staat je werknemer nu? Is het tijd om de stap van junior naar medior te zetten? Bespreek de ambities en probeer daar zo goed mogelijk invulling aan te geven. Hiermee kun je een stukje zingeving en voldoening in het werk realiseren.
4. Organiseer teambuilding-activiteiten
Binnen een online marketing agency is teambuilding nog belangrijk dan bij een willekeurig ander dienstverlenend bedrijf. Als er één branche is waarbij het thuiswerken al gemeengoed is, is het deze branche wel. Ook voor corona. Naast agencies met kantoren, waar vaak parttime wordt gewerkt, zijn er ook virtuele agencies waarbij iedereen op afstand werkt. Hoe bouw je dan een team?
De sleutel hier is om toch regelmatig bij elkaar te komen en dingen met elkaar te ondernemen. Organiseer minimaal 4x per jaar een teambuilding activiteit. De ene keer een serieus event, de andere keer een ontspannen vrijetijdsbesteding. Je zult zien dat er binnen het team meer binding ontstaat en dat collega’s eerder voor elkaar door het vuur willen gaan.
5. Blijf kritisch
Soms lijkt het wel alsof we dankbaar moeten zijn dat mensen überhaupt bij je willen werken (en dat lijken ze zelf ook te denken). Niets is minder waar, en jouw werknemers moeten zich ook aan jou agency blijven bewijzen. Evalueer hun werk regelmatig en wees daarin positief kritisch. Van opbouwende kritiek is nog nooit iemand slechter geworden.
Positief kritisch blijven is ook een manier om ervoor te zorgen dat je medewerkers scherp blijven en niet verslappen. Dat hebben we allemaal nodig. En een werkplek blijft een werkplek en geen speeltuin. Hoewel, als je weleens bij Google bent geweest…
6. Bied bijzondere beloningen
Binnen de online marketing agency wereld kunnen de beloningen voor werknemers nogal creatief zijn. Hieronder een lijstje met voorbeelden van creatieve beloningen:
- Aandelen als eindejaarsuitkering, waardoor je belang om goed te presteren steeds groter wordt.
- Een jaarlijks groeiende geldbonus om zo jouw loyaliteit te verhogen. Denk aan het contract van Frenkie de Jong bij FC Barcelona.
- De realisatie van een item van jouw bucketlist, bijvoorbeeld jaarlijks.
- Een jaarlijks persoonlijk ontwikkelingsbudget voor opleidingen of coaching.
- Een eigen plant om voor te zorgen. Hier is daadwerkelijk onderzoek naar gedaan.
7. Wees transparant
Transparant zijn in je werkgeverschap is in mijn optiek altijd een goed idee. Het voorkomt negatieve praat waarin medewerkers met elkaar roddelen over wat er binnen het bedrijf echt speelt. Natuurlijk kun je niet altijd overal volledig transparant over zijn, maar probeer dit zo veel mogelijk door te voeren. Ook hier is veel communiceren met je team een belangrijke factor.
Als je veel op afstand werkt, zoals binnen online marketing agencies steeds meer gebruikelijk is, is het extra belangrijk om transparant te zijn in je communicatie. Via de digitale weg kan er sneller ruis ontstaan dan face-2-face.
8. Neem afscheid in stijl
Soms gebeurt het toch… een medewerker verlaat je agency en het was nog een sterspeler ook. Er volgen dan een aantal processen die belangrijk om in goede banen te leiden.
- Blijf positief en neem afscheid in stijl. Daarmee bedoel ik dat je jouw vertrekkende werknemer tot op de laatste seconde positief blijft behandelen en naar de toekomst toe alle succes wenst. Ook als dit bij een concurrerende werkgever is. Het gevoel waarmee iemand vertrekt is het gevoel waarmee ze nog jarenlang over jouw bedrijf blijven praten.
- Evalueer uitgebreid met je vertrekkende werknemer. Ga in gesprek en stel onder andere vragen over hoe hij of zij het werken bij jouw agency heeft ervaren, wat er beter kan en waarom er voor een vertrek is gekozen. Deze informatie helpt je om de dingen nog beter te organiseren in de toekomst.
Soms heeft een vertrek simpelweg niks met jouw agency te maken. Zo nam ik ooit afscheid van een Amazon Marketing-specialist die volledig iets anders wilde gaan doen. Hij kwam in de buitendienst als accountmanager terecht. Soms is het gewoon wat het is.