Loopbaan

16 tips voor slimmer werken, werkgeluk & de juiste balans

0

In de afgelopen 2 jaar hebben we veel tijd gehad en genomen om na te denken over ons werk. Worden we nog wel gelukkig van wat we doen? Halen we nog genoeg energie uit ons werk? Belangrijke vragen om aan jezelf te stellen, want werkgeluk begint bij jezelf. En als je een gelukkiger mens bent, ga je vanzelf ook productiever werken.

In dit artikel neem ik je mee naar de interessantste learnings uit 15 artikelen over ‘slimmer werken’. Van werkgeluk, -tijd en -plek naar tips en tools voor slimmer werken. Na het lezen van deze summerread ben jij helemaal klaar om in of na de zomervakantie fris, doelgericht, gelukkig en met een nieuwe dosis zelfkennis aan de slag te gaan.

Liever ‘kijken’ dan ‘lezen’? Dat kan, zie de video hieronder 🙂

Accepteer cookies

Werkgeluk

We hebben een hele poos thuis gezeten, gevolgd door wisselende thuiswerk-adviezen vanuit de overheid en inmiddels zijn we zoekende naar een nieuw evenwicht. Herkenbaar?

Uit wereldwijd onderzoek van LinkedIn blijkt dat in de periode van oktober 2020 tot oktober 2021 het werkgeluk is gedaald met 3,5%. Daarbij zag LinkedIn ook een groei van 31% in het aantal LinkedIn-leden dat jaar naar jaar van baan verandert. De ‘jobhoppers’. Waar het ‘vroeger’ normaal was om je hele leven (of een groot deel) bij dezelfde werkgever te blijven, word je als starter inmiddels raar aangekeken als je al 5 jaar ergens werkt.

De belangrijkste reden om te kijken naar een andere baan?

  1. Een slechte balans tussen werk en privé,
  2. tegenvallende compensatie en arbeidsvoorwaarden, en
  3. de cultuur binnen een bedrijf.

Hierbij steekt nummer 1 er als reden met kop en schouders bovenuit. 87% van de medewerkers wil namelijk op afstand blijven werken. Flexibiliteit vinden we belangrijk.

Zelfperceptie + sociale perceptie = perceptuele intelligentie

Als de bovenstaande 3 zaken helemaal in orde zijn, én je zit goed in je vel, én je perceptuele intelligentie is on fleek, dan is de kans groot dat je gelukkig bent. Perceptuele intelligentie… een lastig begrip, maar wel belangrijk voor je werkgeluk!

Merin de Does beschrijft in haar artikel wat dit inhoudt. Perceptuele intelligentie draait om het besef dat de werkelijkheid niet is wat het lijkt en dat je vooral ook moet weten – en erkennen – wat je niét weet. Het is de mogelijkheid om percepties van verschillende personen samen te brengen en zo het grotere plaatje te zien.

Wat je hiermee bereikt? Dit maakt je sympathieker, meer bescheiden, een productiever persoon, een betere leider en een leuker iemand om mee samen te werken. Én het verhoogt ook nog eens je werkgeluk en werkplezier. Win-win.

Ons geluk is te vinden is tussen de verwachtingen die we hebben en de werkelijkheid die we (be)leven. – Merin de Does

Als jij je werkgeluk hebt gevonden, is dit ook beter voor je werkgever. ‘Gelukkige werknemers zijn gezonder, hebben lagere absentie, zijn heel gemotiveerd om succesvol te zijn, zijn creatiever, hebben een betere relatie met directe collega’s en er is minder kans dat ze een organisatie zullen verlaten,’ aldus het onderzoek van Newcom. Het is dus belangrijk om in organisaties werkgeluk voorop te zetten en te zorgen voor plezier in het werk, voldoening en groei.

 Vitaliteit en werkgeluk zorgen voor 33% meer winstgevendheid, 45% meer productiviteit, 66% minder ziekteverzuim en 300% meer innovatie. – Jorieke Levink

Werk aan de winkel dus!

Nog even op een rij:

Bovenaanzicht van laptop, telefoon en handen met kat erbij

Werktijd

Volgens het onderzoek van Whillans zijn mensen gelukkiger als ze tijd belangrijker vinden dan geld. Geld maakt niet gelukkig, tijd wel. Tijd met je geliefden bijvoorbeeld. Het is waarschijnlijk niet moeilijk om je daarin te herkennen, maar soms wel om ernaar te leven.

Tijdsarmoede trekt ons leeg en maakt ons ongelukkig, omdat het voelt alsof we constant tijd tekort komen. – Roland Grootenboer

Er zijn 3 redenen waardoor we druk blijven:

  1. We voelen ons belangrijk of gewild als we druk zijn.
  2. Het menselijke brein kan lastig met onzekere factoren omgaan. We houden onszelf liever druk, dan dat we tijd hebben om na te denken over soms oncomfortabele, maar belangrijke vragen als ‘Past deze baan of carrière wel bij mij?’.
  3. We gebruiken ‘druk zijn’ om bepaalde dingen niet onder ogen te hoeven komen.

Hoe kom je uit die natuurlijke neiging om altijd maar druk te zijn? Door eerlijk te kijken naar wat er achter die dagelijkse drukte schuilgaat. En door eerlijk te zijn over wat ons motiveert, zodat we andere keuzes kunnen maken over hoe en met wie we onze tijd besteden.

Dat we allemaal zo ‘druk’ zijn, wordt ook versterkt door alle klassieke timemanagement-methoden. Die gaan allemaal over ‘zo veel mogelijk doen, in zo min mogelijk tijd’. Productief zijn enzo. ‘De beste versie van jezelf zijn.’ Maar worden we daar wel gelukkiger van?

“Zelden zijn de methoden gericht op rust krijgen, betekenisvolle relaties met anderen opbouwen en de vraag ‘hoe je het meest bijdraagt aan deze wereld’ te onderhouden”, schrijft Arjan Broere. Het advies is om deze race om alles altijd beter te doen, niet aan te gaan.

In zijn artikel, waarin hij het boek ‘4.000 weken – je tijd op aarde en hoe ermee om te gaan’ bespreekt, deelt hij een aantal handige tips. Een daarvan:

  • Beslis waarin je gaat mislukken. Doe aan strategisch onderpresteren. Wat mag je matig of slecht doen of laten zitten gegeven het werk waar je echt aan gecommitteerd bent?

En daarnaast: oefen eens met ‘niks doen’. Dat schijnt best lastig te zijn. Als ik naar mijzelf kijk, zit ik ook nooit stil. Even op de bank zitten en een film kijken vind ik al ‘lastig’. Maar dat brengt wel ontspanning. Door, door, door is niet de sleutel tot geluk. Dus werk eens wat minder, maar doe dat wat je wel doet, beter.

Er is nooit een gebrek aan tijd, wel een gebrek aan prioriteit. – Matthias Laqueur

Hij deed binnen zijn bedrijf een experiment met een 4-daagse werkweek, tegen een voltijdse vergoeding. Aan de reacties onder het artikel te zien zijn de meningen en ideeën hierover verdeeld. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je natuurlijk aan de slag met je productiviteit. Waardoor je je juist weer drukker kan gaan voelen. Ook al klinkt het concept van de 4-daagse werkweek nog zo interessant… Zou dit voor jou werken?

Nog even op een rij:

Man die nadenkt over 4-daagse werkweek.

Werkplek

Heb je je werkgeluk gevonden en je tijd naar wens ingevuld? Dan is het volgende belangrijke punt: een goede werkplek. Door de coronacrisis hebben veel werkgevers besloten niet meer terug te gaan naar 100% van je tijd op kantoor. En daar zijn wij als werknemer over het algemeen ook blij mee. Hybride werken is het nieuwe normaal. Hoe pak je dat goed aan?

Christiaan W. Lustig stipt in zijn artikel in ieder geval een paar belangrijke misvattingen aan. Hybride werken is…

  • niet 2 dagen thuis en 3 op kantoor werken of andersom, of een andere combinatie.
  • ook niet thuis geconcentreerd werken en op kantoor ontmoeten, vergaderen en samenwerken.
  • al helemaal niet hybride vergaderen. Waarom? Vergaderen is niet hetzelfde als samenwerken en is op zichzelf al lastig genoeg.
  • ook niet voor iedereen dezelfde set regels en afspraken.

Wat hybride wel is? “Als je volledig thuiswerken, volledig op kantoor werken en hybride werken naast elkaar zet, is hybride werken de moeilijkste variant. Het is uitputtend. En wat is hybride werken eigenlijk? Hoe leren we op andere manieren werken, samenwerken en communiceren? Dáár zit ‘m de crux voor de komende tijd. Dát moeten we — waarschijnlijk met vallen en opstaan — gaan leren, om zo de basis te leggen voor de komende jaren.”

Verschillende voorkeuren

Als ik het met collega’s of vrienden heb over hybride werken, zijn de meningen hierover verdeeld. De een zegt zich veel beter thuis te kunnen concentreren en de ander juist op kantoor. Dit verschilt per persoon. Waar de een liever veel mensen en geluid om zich heen heeft (zoals ik), werkt de ander liever in stilte.

Maar, als je op kantoor niet productief kunt werken, is thuiswerken niet de oplossing. In een onderzoek naar de bevindingen van thuiswerken gaven respondenten (55 – 70%) aan dat hun productiviteit gestegen is, ze zich beter konden concentreren en ze vaker aan eigen gekozen taken werkten dan aan vragen van anderen. Dat klinkt positief. Maar is dat wel zo?

En dan heb je natuurlijk nog de digitale uitdagingen van hybride werken. We doen het inmiddels al een tijdje, maar je herkent vast wel de doorlopende problemen met verbinding, geluid, camera-scherpte en presenteren op afstand.

En wat ik zelf merk: als ik thuiswerk neem ik minder pauzes. Op kantoor ga je mee met de lunchwandeling en sluit je aan bij het koffiemoment, maar thuis eet ik m’n boterham vaak achter m’n laptop. Goede voornemens zijn goed, maar lastig vol te houden.

Hybride werken brengt dus nogal wat uitdagingen met zich mee, die we niet uit het oog moeten verliezen. Zo is het nemen van pauze goed voor je concentratie en is een lunchwandeling goed voor je lichamelijke gezondheid. In mijn geval kan ik dan dus beter naar kantoor toe gaan. Het vinden van de juiste balans moet hoger op ons prioriteitenlijstje.

Slechts 28% van organisaties heeft een beleid voor hybride werken. – Rik Mulder

Niet thuis en niet op kantoor

Ben je helemaal klaar met het werken in Nederland? Dan kun je natuurlijk ook vanuit het buitenland werken. Een trend die al een tijdje gaande zijn: workations. In goed overleg met je werkgever, kun je je spullen pakken en bijvoorbeeld in Spanje neerstrijken. Daarbij is het natuurlijk wel handig om een aantal zaken goed te regelen, zoals:

  • Een goede wifi-verbinding,
  • in dezelfde tijdzone blijven (of bijna), en
  • een goede werkplek met bureau en bureaustoel.

Bij Frankwatching is dit een geliefd concept onder de werknemers. Er is inmiddels ook een mengvorm ontstaan: eerst een paar weken op vakantie, en dan bijvoorbeeld 2 weken eraan een workation geplakt. Dan kun je nog lekker wat langer op je vakantiebestemming blijven, maar ga je overdag wel aan het werk. Ook een idee!

Nog even op een rij:

Reisfoto ter illustratie van workation

Slimmer werken

Kun jij je altijd goed concentreren? Volgens Björn Deusings is externe afleiding maar een deel van je ‘concentratieprobleem’. Het is dus te makkelijk om je kletsende collega’s, overvolle mailbox of social pop-ups de schuld te geven. Een groot deel van je concentratie hangt namelijk af van je interne afleiding. Iets wat, volgens Björn, te vaak over het hoofd wordt gezien. Je eigen gedachten en ingevingen leiden je ook af.

Hij deelt 3 handige tips:

  1. Neem weerstand weg door duidelijkheid te creëren. Als jij met lichte (of zelfs grote) tegenzin aan een klus werkt of je weet niet waar je moet beginnen, vind je altijd wel redenen om ‘even’ iets anders op te pakken.
  2. Creëer rust door realistisch te plannen. Vooraf je werkzaamheden plannen helpt je prioriteiten te stellen.
  3. Kies de juiste werkomgeving. Toch ook een tip voor je externe afleiding.

Het maken van notities kan ook helpen om je concentratie te verbeteren. Dan schrijf je het namelijk ‘uit je hoofd’. Of zoals Arjan Broere het omschrijft: “Gebruik je hoofd om over dingen te denken. Niet om aan dingen te denken.” Hij raadt hiervoor de tool Obsidian aan. Want zeg eens eerlijk: lees jij alle notities die je maakt ook daadwerkelijk terug? Deze tool helpt je te organiseren en overzicht te houden. Een aanrader!

Als laatste stip ik graag nog een artikel over beter brainstormen aan. Brainstorms worden in de praktijk vaak slecht voorbereid en slecht uitgevoerd, waardoor er ook slechte resultaten uit voort komen. Een goede brainstorm begint met een goede voorbereiding, van alle deelnemers! Daarbij is het inspirerend om te kijken naar:

  • De Disney-methode
  • De ‘rondje door het park’-methode
  • The Oprah Winfrey-methode

Brainstormtechnieken waardoor je het nét een beetje anders aanpakt. En verandering zet je brein in de actieve stand. Even uit die comfortzone en actief meedoen aan de brainstorm levert de beste ideeën op.

Nog even op een rij:

Blauwe archiefkast voor slimmer werken.

Tips & tools

Bij een summerread over slimmer werken horen natuurlijk ook lijstjes met tips! En dan geen tips om meer te doen in minder tijd, want we weten inmiddels dat dat niet altijd de beste keuze is. Maar wel tips om de online tools die je gebruikt beter te leren kennen en effectiever te kunnen gebruiken. Daarom deel ik hier 3 fijne tip-artikelen:

  • 9 Google Spreadsheet-hacks, die je leven een stukje makkelijker maken. Van conditionele opmaak tot gegevens uit een ander tabblad inladen.
  • 11 Gmail-tips, om productiever om te gaan met je mailbox en minder tijd kwijt te zijn met repeterende taken.
  • 22 gratis SEO-tools, van een on-page SEO-audit en zoekwoordenonderzoek tot linkbuilding en overige SEO-acties.

Zo, dat was ‘m! Tijd om aan jezelf te werken, aan je werk te werken en vooral: tijd om te oefenen met ‘niks doen’. Fijne zomer!

PS benieuwd naar meer Summerreads? Je leest ze hier.