Hoe werkgelukkig zijn we? [onderzoek]
Gelukkige werknemers, die zou ieder bedrijf wel willen hebben. Werkgeluk zou dan ook het doel moeten zijn van elke organisatie. Maar, behalen we dit doel ook in Nederland? Daar deed Newcom onlangs onderzoek naar. De opvallendheden deel ik in dit artikel.
“Gelukkige werknemers zijn gezonder, hebben lagere absentie, zijn heel gemotiveerd om succesvol te zijn, zijn creatiever, hebben een betere relatie met directe collega’s en er is minder kans dat ze een organisatie zullen verlaten,” aldus Newcom. Het is dus belangrijk om in organisaties werkgeluk voorop te zetten en te zorgen voor plezier in het werk, voldoening en groei.
Ook het kunnen bijdragen aan een hoger doel, is een belangrijk onderdeel van werkgeluk. Die ‘zinvolheid’ beschrijft Kirsten van Enk in haar artikel Werkgeluk is winst: 4 stappen naar verbetering:
“Steeds vaker willen mensen werk doen dat van toegevoegde waarde is voor de wereld. Banen als brandweerman, zorgmedewerker of psycholoog zijn daarom als vanzelfsprekend erg zinvol. Maar het grootste deel van de banen zijn eigenlijk gewoon bullshitjobs, zoals dat vaak wordt genoemd. Daar moet je zelf de zinvolheid van ontdekken.”
Voordat je stappen zet om het geluk van je werknemers te verbeteren, kan het geen kwaad eens te kijken naar hoe het er nu voor staat in Nederland. Wat blijkt?
- 1 op de 5 werknemers is zeer gelukkig met het werk.
- De aandacht voor gezondheid vanuit de werkgever en de balans van de werknemer staan onder druk.
- Afstand kunnen nemen van het werk tijdens pauzes en vrije tijd verdient breder aandacht.
- 6 van de 10 werknemers wordt voldoende uitgedaagd.
In april 2022 heeft Newcom Nederlanders van 18 jaar en ouder uitgenodigd om deel te nemen aan het landelijke onderzoek MTO werkgeluk, naar de tevredenheid van medewerkers. Via een online vragenlijst kon men deelnemen. De totale steekproef van 1.800 respondenten vormt een representatieve afspiegeling van Nederlandse beroepsbevolking van 18 jaar en ouder.
Tevredenheid hoog en 1 op de 5 werknemers ook zeer gelukkig met het werk
De ondervraagden in het Newcom-onderzoek geven het cijfer 7,5 aan de algemene werktevredenheid en 7,3 aan werkgeluk. Daarbij is 1 op de 5 werknemers zeer gelukkig met het werk, maar 20% geeft ook een 6 of lager. 30% geeft werkgeluk maar liefst het cijfer 8, 74% geeft in totaal een 7 of hoger.
Interessant wel om ook te kijken naar de wereldwijde werkgelukcijfers. Die zijn onder meer terug te vinden in het onderzoek The Great Reshuffle, dat LinkedIn recent publiceerde. Een van de resultaten uit hun onderzoek is dat werknemers niet gelukkig zijn met hun baan, zo deelt Bianca van de Ketterij in haar artikel met infographic. De pandemie was voor veel werknemers het moment om de balans op te maken en te evalueren: waar sta ik, waar haal ik mijn energie uit en wat zijn mijn dromen? In de periode oktober 2020 tot oktober 2021 daalde het werkgeluk wereldwijd met 3,5 procent.
Gezondheid balans van de werknemer staan onder druk
Tijd om wat meer de inhoud van het onderzoek van Newcom in te duiken. Zo blijkt dat binnen de domeinen Voorwaarden, De baan, De organisatie en Werkgeluk, onderwerpen als Aandacht voor gezondheid en Energie (balans) het minst goed scoren.
Aandacht voor gezondheid krijgt een 6,4 en Energie (balans) slechts een 5,4. Als tegenhanger: Vrijheid scoort met een 7,6 het hoogst.
Afstand kunnen nemen van werk
Vrije tijd en werk voelen voor 39% van de ondervraagden uit balans. Ook de stelling ‘Te veel werk moeten doen in korte tijd’ valt op. Daar is 38% het mee eens. Daarentegen zegt 38% het niet eens te zijn met de stelling dat het moeilijk is het werk los te laten.
Teruggrijpend op de gezondheid van medewerkers: werkgevers stimuleren bewegen en vitaliteit met regelingen/tegemoetkomingen bij 47% van de respondenten en bieden een omgeving die uitnodigt minder te zitten en meer te bewegen (44%).
Ook een actieve invulling van pauzes (lunchwandelen, tafeltennis, fitness etc) wordt aangemoedigd (41%) door werkgevers. Toch zegt ook 29% het met deze stelling juist niet eens te zijn.
6 van de 10 werknemers wordt voldoende uitgedaagd
Als je kijkt naar de onderliggende stellingen bij het onderdeel Voldoening, valt op dat 69 procent aangeeft de sterke punten in het werk kwijt te kunnen. 1 op de 6 werknemers wordt daarbij uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen. 16% geeft aan niet vaak zo op te gaan in de werkzaamheden dat de tijd wordt vergeten.
Werkgeluk in het vizier
Niet alle uitkomsten uit het Newcom-onderzoek zijn misschien verrassend. Maar ze helpen wel dit onderwerp op het vizier te houden. En dit is niet alleen belangrijk voor de medewerkers zelf. Zo deelt Jorieke Levink van Moneybird in haar artikel:
“Vitaliteit en werkgeluk zorgen voor 33% meer winstgevendheid, 45% meer productiviteit, 66% minder ziekteverzuim en 300% meer innovatie.”
Hoe gaan ze hier bij Moneybird mee om? “Onze projecten ontstaan uit vragen van de klant, of omdat we een verschil willen maken ten opzichte van onze concurrenten of omdat onze collega’s graag het initiatief nemen! Door te doen wat je leuk, interessant en/of belangrijk vindt kom je vaak in een opwaartse spiraal terecht, want een groot gevoel van werkgeluk leidt tot nog meer geluk. Stuur als leidinggevende dus niet op resultaten, maar op geluk, welzijn en positieve energie.
Dit kan je op veel verschillende manieren doen. Soms zit het ook in hele kleine dingen. Samen een project goed afgerond? Vier je succes en ga lekker met elkaar uit eten. Organiseer een ‘fit maand’, waarin je samen voor een bepaald doel gaat. Of ga samen een rondje wandelen als je ziet dat iemand een zware week heeft en praat bij tijdens het eten van een boterham. Neem de tijd om erachter te komen hoe het écht met iemand gaat. Aandacht is de sleutel tot succes.”
Het moet in de basis goed zitten
De conclusie van het onderzoek door Newcom is duidelijk: “Het verschil in werkgeluk kan pas worden gemaakt als het in de basis goed zit.” Wat die basis is, maken ze ook duidelijk in de piramide van werkgeluk. Dissatisfiers zijn hierin de basis (zoals arbeidsvoorwaarden, werksfeer), satisfiers (zoals voldoening, autonomie en herkenning) maken het verschil.
Hoe kijk jij als werknemer of organisatie naar werkgeluk? Maak je er werk van en op welke manier? Laat het weten in de comments.