Online marketing

Verslaafd aan Duolingo? Deze neuromarketing-methoden verklaren waarom

0

Duolingo is een razend populaire app waarmee je op een laagdrempelige manier een nieuwe taal leert. Je weet wel, die app met dat uiltje dat je eraan herinnert om de app te blijven gebruiken. De app is inmiddels al meer dan 100 miljoen keer gedownload. Maar de verslaving van gebruikers van de app is verklaarbaar. Duolingo past enkele methodes uit de neuromarketing heel effectief toe.

Neuromarketing, wat is dat ook alweer? Misschien zeggen de woorden ‘neuro’ en ‘marketing’ los van elkaar je al wel iets. Kort gezegd is neuromarketing een methode waarbij inzichten uit de neurowetenschap worden toegepast binnen de marketing. Hierbij wordt er gekeken naar alle aspecten van het zenuwstelsel, zoals bijvoorbeeld de werking van emoties en de invloed daarvan op onze beslissingen.

Duolingo weet de verschillende methodes uit de neuromarketing ongelofelijk slim in te zetten. Het is overigens niet de enige app die dat succesvol doet. In dit artikel zet ik 9 methodes uit de neurowetenschap voor je op een rij die aan de grote populariteit (en verslaving aan) Duolingo hebben bijgedragen.

1. Verliesaversie: don’t loose your streak!

Heb je net een aantal dagen hard gewerkt op Duolingo om een aantal lesjes af te werken, verloopt je streak bijna omdat je een dag overslaat. Hoe vervelend is dat! Een streak is een veelgebruikte methode bij verschillende apps, denk bijvoorbeeld aan Snapchat. Daar zijn genoeg mensen die een streak hebben van meer dan een jaar, en die hun streak zeker niet willen kwijtraken!

streak duolingo voorbeeld neuromarketing

Met de streak speelt Duolingo in op verliesaversie. Deze theorie stelt dat het gevoel van verliezen of iets te moeten missen dubbel zo krachtig is als het gevoel van winnen of ergens van profiteren. Doordat Duolingo het aangeeft als je je streak bijna hebt verloren, zullen mensen gemotiveerder raken om toch even snel Duolingo te openen.

2. Het goal gradient effect: De voortgangsbalk

Duolingo past op verschillende plekken in de app een voortgangsbalk toe. Hierdoor is het duidelijker hoeveel je als gebruiker nog precies moet doen. Dit is fijn aangezien je anders geen idee hebt hoeveel tijd je kwijt gaat zijn aan een oefening.

voortgangsdbalk duolingo neuromarketing

In de neuromarketing heet dit ook wel het goal gradient effect. Dit gaat ervan uit dat mensen onbewust gemotiveerder zijn om het einddoel te halen als ze vooruitgang  blijven boeken. Een voortgangsbalk visualiseert dit perfect.

challenge duolingo neuromarketing

3. Motiveren met complimenten

Wie vindt het nou niet leuk om af een toe een compliment te krijgen? Een kleine bevestiging dat je goed bezig bent voor dat extra beetje motivatie. Duolingo overspoelt je om deze reden met schouderklopjes. Of je dit nu onbewust of bewust oppikt, het zorgt ervoor dat de gebruikerservaring van de app ontzettend verbetert. Zodra je bijvoorbeeld een opdracht hebt voltooid, gaan er eerst twee poppetjes voor je dansen, is er vuurwerk, en krijg je een compliment als je het goed gedaan hebt.

Felicitatie compliment duolingo neuromarketing

Ook krijg je elke keer dat je een vraag goed hebt beantwoord een compliment. Het overspoelen met complimenten is wellicht wel een klein beetje overdreven, maar het motiveert wel.

4. Reminders

Iedereen vergeet weleens wat en dat weet Duolingo ook. Dus als jij een keer je Spaanse les overslaat, stuurt de app je een reminder (al kun je deze ook uitzetten).

Zari streak motivation duolingo neuromarketing

5. Inspelen op emoties

Als je een aantal dagen geen gebruik meer hebt gemaakt van Duolingo, krijg je een melding op je telefoon van de uil van Duolingo dat die je geen berichten meer gaat sturen, aangezien de meldingen weinig nut lijken te hebben.

Header Duolingo met groene logo uitlje

Hierbij lijkt de uil teleurgesteld te zijn, in plaats van boos of pusherig. Mensen houden er niet van om anderen teleur te stellen. Dit bericht kan mensen daarom over de streep trekken om het leren weer op te pakken. Dat is een stuk effectiever dan gewoon stoppen met het sturen van meldingen.

6. Belonen

Wie wilt er nu geen beloning krijgen na hard te hebben gewerkt? Als je mensen beloont voor bepaald gedrag, zijn ze geneigd dit vaker te vertonen. Duolingo weet dit maar al te goed. Het programma beloont je daarom op verschillende manieren, bijvoorbeeld met gems. Deze behaal je door goed te presteren. Bijvoorbeeld door een streak van 30 dagen te behalen, of door veel Experience Points (XP’s) te verdienen.

doelen xp punten duolingo neuromarketing

7. Competitie: Ranking

Doordat je jezelf kunt vergelijken in een ranking, kan er een competitief gevoel ontstaan. Je kunt zelfs strijden om de 1e, 2e en 3e plaats in een league waar je bent ingedeeld. Hiermee voegt Duolingo een wedstrijdelement toe aan de app. Dit kan je motiveren nog beter je best te doen.

Ranking duolingo neuromarketing

Als je hoog eindigt, promoveer je zelfs en wanneer je laag eindigt, degradeer je. Ook deze lijstjes dragen bij aan het competitieve karakter dat Duolingo nastreeft om nog meer te motiveren.

8. Sociale bewijskracht: Vriendenlijst

Je kunt op Duolingo je vrienden toevoegen om elkaar te stimuleren vaker lessen te doen en om elkaars voortgang bij te houden. Hiermee voegt Duolingo ook het principe van sociale bewijskracht uit de neuromarketing toe; kijken hoe anderen het doen. Wanneer je merkt dat je vrienden op je inlopen qua voortgang, kan dit ook jou over de streep trekken vaker Duolingo op te pakken. De hoeveelheid tijd die gebruikers op Duolingo besteden, neemt erdoor toe.

Sociale bewijskracht is één van de 7 Beïnvloedingsprincipes van Cialdini en ook meteen een hele krachtige neuromarketingmethode. Het is dan ook niet voor niets dat Duolingo dit neuromarketingprincipe toepast.

9. Uitdaging

Je kunt een uitdaging aangaan binnen Duolingo, waarbij je je gems inzet. Wanneer je het goed doet kun je de gems terugverdienen en ook meer XP’s verdienen. Dit daagt je ook weer uit om veel aandacht en tijd te besteden aan Duolingo. Zelfs wanneer je al gemotiveerd bent om een taal volledig onder de knie te krijgen, kan het toch fijn zijn om af en toe geprikkeld te worden, om je doel te bereiken.

Challenge uitdaging duolingo neuromarketing

Al met al is Duolingo een supersuccesvolle app, die je kan helpen om een taal onder de knie te krijgen. Ook blijkt het dat ze veel neuromarketingmethodes toepassen om mensen deze app te laten (blijven) gebruiken. Ken jij nog andere neuromarketingtechnieken die Duolingo toepast, of heb jij een vraag over dit artikel? Ik hoor het graag. Laat je reactie achter onder het artikel!