Geld verdienen met Facebook & Instagram: dit zijn de nieuwste mogelijkheden
Geld verdienen op Facebook en Instagram? De nieuwe mogelijkheden op de Meta-platformen maken dit voor iedereen makkelijk. Net als al een tijd het geval is op YouTube. In dit artikel deel ik 6 opties met je.
De laatste jaren heeft Facebook (en moederbedrijf Meta) best wat veranderingen doorgemaakt. Met de laatste uitgebreide mogelijkheden zorgt Meta ervoor dat de platformen aantrekkelijk blijven voor:
- gebruikers – met altijd fijne content, die het waard maakt om op de platformen te blijven hangen
- bedrijven – met uitgebreide opties en nog makkelijkere manieren om het bereik te verhogen
- contentmakers – door nu dus ook een deel van de advertentie-inkomsten met deze groep te delen
Hoe werkt de monetarisering op de Meta-platformen?
Binnen Meta for Creators krijg je verschillende tools waarmee je geld kunt verdienen op Facebook en Instagram. Een logische stap eigenlijk, want op YouTube is dat al lang normaal. Op Facebook en Instagram was het lange tijd aan de bedrijven en influencers zelf om een deal buiten het platform om te smeden. Daar komt met deze nieuwe tools nu verandering in.
Wie kan geld verdienen met Facebook en Instagram?
Natuurlijk zijn er bepaalde beperkingen en regels ingesteld om zeker te stellen dat de nieuwe features meewerken aan de doelen van Meta. En dat ze niet of in ieder geval moeilijk misbruikt kunnen worden.
Om in aanmerking te komen voor monetarisering, moet je voldoen aan de voorwaarden van Meta. Per tool verschillen ze lichtelijk, maar in grote lijnen zijn de belangrijkste voorwaarden dat je account langer dan 30 dagen actief is en je je aan de communitystandaard en spel- en betalingsregels houdt.
Daarnaast is het belangrijk dat je authentieke, eigen content deelt en dat de betalingen die je ontvangt aan die content gelinkt zijn, plus door echte mensen gedaan worden. Hiermee wordt misbruik met scripts of bureaus met nep-accounts voorkomen.
De tools zijn overigens nog niet wereldwijd uitgerold en te gebruiken, maar in Nederland al wel voor een groot deel van de opties beschikbaar.
Wat zijn de opties om geld te verdienen op Facebook?
1. In-stream ads
Accounts die veel en vooral lange video’s op Facebook plaatsen, komen in aanmerking om met het plaatsen van ads in deze video’s geld te verdienen. Hiervoor moeten deze accounts meer dan 10.000 volgers hebben en hun video’s in de laatste 60 dagen meer dan 600.000 minuten bekeken zijn. Dat is inclusief on-demand- en live video’s of opnames van live sessies, maar zonder cross posted-, boosted- of betaalde videoviews. Ook moet je meer dan 5 video’s live op je account hebben.
Wil je hiervoor in aanmerking komen, dan moet je jezelf als creator goed laten keuren. Dit kun je vrij makkelijk checken via Meta for Creators, waar je je kunt aanmelden voor de verschillende tools. Als goedgekeurde creator kun je dan – eigenlijk net als op YouTube – zelf kiezen in welke video’s je advertenties laat plaatsen en waar in deze video’s de advertenties geplaatst moeten worden. Denk aan pre-roll (voordat de video start), mid-roll (middenin de video) of foto advertenties (meestal onder de video’s).
Extra inkomsten voor de eigenaren van de video’s
In feite is deze optie niet nieuw, want Facebook plaatste al advertenties in video’s waar het algoritme dat passend vond en waar de juiste doelgroep bereikt kon worden. Hier had je als plaatser van de video helemaal geen invloed op en bovendien verdiende tot nu toe alleen Facebook aan deze advertentieplaatsingen.
Nieuw is dat deze optie nu ook kan zorgen voor extra inkomsten voor de eigenaren van de video’s. Hiermee geeft Facebook een deel van de inkomsten af, maar het is tegelijkertijd ook aantrekkelijker voor contentmakers om video’s direct in Facebook te zetten (en hier gebruik te maken van native). Aangezien het hier om videocontent gaat, is deze optie alleen op Facebook van toepassing.
2. In-stream ads voor live
Ook in live video’s kun je advertenties laten plaatsen. De voorwaarden hiervoor zijn eigenlijk gelijk aan de voorwaarden voor de normale in-stream ads, maar in de laatste 60 dagen moeten zoals aangegeven 60.000 kijkminuten in live video’s plaats hebben gevonden. Het is daarom ook verplicht dat van de 5 video’s die je op je account hebt, er ook minstens 3 live video’s zijn. En die dus ook door behoorlijk wat mensen bekeken moeten zijn.
Ook hier hebben de accounts weer verschillende opties voor hoe de ads in de live video’s worden gezet.
3 opties:
- pre-roll
- afbeeldingen (banners) onder de video’s, zoals in de afbeelding hierboven
- picture-in-picture mid-roll, een video of afbeelding die middenin de video verschijnt
Deze helpen om ads niet als storend te laten ervaren. Als contentmaker heb je zelf de keuze of je helemaal bepaalt waar en in welk formaat de ads komen. Of dat je Facebook dit allemaal zelf laat bepalen met de automatische plaatsing. Uiteraard heeft Facebook met het algoritme goed zicht op passend advertentiemateriaal, dat ook aansluit bij de gebruikers.
Deze optie kun je in live video’s op Facebook en Instagram gebruiken. Beide in-stream-advertentiefuncties zijn al beschikbaar in Nederland en België.
3. Brand Collabs Manager
De Brand Collabs Manager werkt eigenlijk twee kanten op en heeft als doel om influencers en merken aan elkaar te koppelen. Je kunt je als gebruiker via Facebook Creator Studio aanmelden als creator om gevonden te worden door verschillende merken die op zoek zijn naar passende contentmakers voor meer bekendheid. Hiermee wordt een stap die voor een lange tijd alleen bij externe platformen of agencies lag, nu via de Meta-apps zelf mogelijk gemaakt.
Ook merken en andere bedrijven kunnen zich aanmelden om gebruik te maken van features waarmee je geld kunt verdienen, en ze kunnen hier samenwerken met creators. Om vanuit de bedrijvenkant mee te doen, moet je ook voldoen aan criteria. Zo moet je veel volgers hebben (meer dan 1.000), genoeg engagement (meer dan 15.000 in de laatste 60 dagen) en voldoende engaging content hebben (hier kijken ze vooral naar video-views). Als pagina moet je dus een actieve following hebben om hieraan mee te kunnen doen. De Brand Collabs Manager is in Nederland en België beschikbaar.
Makkelijker om influencer marketing in goede banen te leiden
De Brand Collabs Manager heeft de doelstelling om het makkelijker te maken voor bedrijven en makers om ontdekt te worden voor partnerships, of andere manieren om producten en services te promoten. Daarmee wordt het veel makkelijker om influencer marketing in goede banen te leiden.
Op het moment dat je onder collaboration een partnerschap aangaat, plaatst het platform automatisch een label “paid partnership” om de advertentiecontent van andere content te onderscheiden. Verder wordt ook het account van de partner aan de post gelinkt en zo ook meegepromoot. De afhandeling van de betaling loopt via het Meta-platform. Zo kan zo’n post eruitzien:
4. Subscriptions
Met Subscriptions is het op Facebook mogelijk om volgers een betaald abonnement op je content aan te laten gaan. Op die manier krijg je als pagina maandelijkse inkomsten op je content en kun je met jouw volgers een nog een diepere connectie aangaan. Je kunt kiezen om voor je abonnementen bepaalde content te maken die alleen voor hen toegankelijk is, zoals speciale live uitzendingen, speciale aanbiedingen op producten en diensten en groepen waar zij alleen inzitten.
Via de Meta-tools kun je een zogenoemde “subscriber CTA” toevoegen aan je posts. Dit is een speciale button die mensen makkelijk laat inschrijven voor deze selecte groep.
Deze feature is nog niet in alle landen uitgerold, maar in Nederland is dit al actief. En België volgt volgens Meta in de komende maanden. Vooralsnog vond ik geen goed voorbeeld hierbij, maar daar komt de komende tijd wellicht verandering in.
Voorwaarden subscription-optie
Om mee te kunnen doen, moet je een hele actieve pagina hebben met:
- genoeg volgers (boven de 10.000)
- veel mensen die regelmatig je video’s bekijken (meer dan 250 terugkerende kijkers in de laatste 60 dagen)
- hoge engagement (op zijn minst 50.000 post-engagement of 180.000 kijkminuten)
Alleen als je aan alle voorwaarden voldoet kun je een subscription-optie inrichten. Zodra je aanvraag goedgekeurd is, krijg je als pagina een speciale sectie “fan-subscriptions” waar je jouw abonnementen wat meer vorm kunt geven.
Je beslist per post wat iedereen mag zien en welke posts alleen voor jouw subscribers te zien zijn. Verder kies je de voordelen en ook de prijs van je subscription zelf. Eenmaal gekozen kun je de prijs alleen niet meer aanpassen. Op het moment dat je dit aangeeft zit je ook vast aan de gekozen prijs van jouw abonnement. Het is nodig om vooraf een goede strategie en een stevig concept uitgedacht te hebben, dat ook toekomstbestendig is.
5. Stars en Badges
Net als in-stream ads, is ook het onderdeel Stars niet door Meta nieuw bedacht. Het concept bestaat al langer op andere platforms, zoals bijvoorbeeld Twitch waar je met Bits geld kunt geven aan de creators. Op Facebook heb je Stars en op Instagram kun je Badges aanzetten. Dit zijn een soort tokens die kijkers kunnen aanschaffen en aan creators kunnen geven tijdens live uitzendingen.
Per ontvangen Star verdient de maker of pagina 1 dollarcent. Badges leveren 0,99 tot 4,99 Amerikaanse dollar op. Op de Meta-platformen heb je Stars. Op deze manier kun je makkelijk in een live uitzending om een bijdrage of support vragen.
Invite only
Het meedoen aan Stars is op dit moment ‘invite only’. Meta bepaalt zelf wie hieraan mee mag doen en wie niet. Ook omdat deze feature op dit moment nog in beta is en dus daarom alleen door een beperkt aantal creators gebruikt kan worden. Waarschijnlijk is Meta hoe dit onderdeel precies ingezet kan worden nog aan het verkennen. Badges zijn beschikbaar voor bedrijfsaccounts en maker-accounts op Instagram.
Het is nog even afwachten hoe deze manier van support geven aan je favoriete influencer (of ondernemer) door direct te betalen de inzet van influencers gaat veranderen. En hoe het wellicht ook gaat veroorzaken dat influencers minder afhankelijk worden van samenwerkingen met merken.
6. Paid online event
De optie om een evenement aan te maken op Facebook is niet nieuw, en was een tijd extreem populair om events mee te promoten. Maar nu is het ook mogelijk om virtuele of fysieke evenementen tegen betaling te organiseren. Daardoor kun je ze op een andere manier gaan inzetten.
Zo kun je bijvoorbeeld een bepaalde live-video als los item betaald maken voor je volgers. Of je kunt direct online lessen of workshops geven met een live-video. Het unieke hieraan is dat de online evenementen direct op Facebook gehost kunnen worden. Makers en bedrijven hoeven om die reden in principe geen eigen webinar- of livestream-software meer aan te schaffen, maar kunnen direct via het platform livestreamen.
Je maakt hiervoor als pagina of creator heel simpel een online event aan, gewoon zoals je gewend bent. Daarbij kan je ervoor kiezen dat het evenement online dus op een Meta-platform plaatsvindt en ook een prijs vastleggen die mensen moeten betalen om hieraan mee te doen.
Extra inkomsten ook voor kleine bedrijven
De requirements zijn bewust laagdrempelig gemaakt. Dit is namelijk juist bedoeld om kleine bedrijven een extra mogelijkheid te geven om online inkomsten te kunnen genereren. Je kunt met een betaald evenement heel makkelijk bijvoorbeeld tutoring of coaching aanbieden, lessen of tutorials geven, discussies of sociale bijeenkomsten organiseren. Of zelfs bepaalde performances betaald maken. De evenementen zelf zien er niet heel anders uit dan een live-uitzending op het platform.
Je kiest zelf of je dit via de livestream-opties van Facebook uitvoert of alleen de betaling op Facebook plaatstvindt, en je het evenement ergens anders host (wellicht zelfs helemaal niet online maar op een bepaalde locatie). Op die manier kun je jouw online evenementen weer een extra boost geven en het heel makkelijk maken om mensen te laten betalen (bijvoorbeeld ook zonder ingewikkelde betaalsoftware).
De betaalopties
Wat natuurlijk nog even afwachten blijft, is hoe mensen op deze optie gaan reageren. En hoe sterk het vertrouwen is om op Facebook voor een bepaald evenement te betalen. Uiteraard betaal je aan Facebook ook een kleine afhandelings- of service fee of zelfs een deel commissie (afhankelijk van welke betaalmethode de gebruiker kiest). Gebruikers krijgen de opties om als in-app purchase of via een andere manier te betalen (waarschijnlijk Paypal of Creditcard).
Voor bedrijven is dit best een spannende feature, omdat je op deze manier laagdrempelig kunt zorgen voor een verdienmodel op Facebook. Je kunt de advertentiekosten direct terugverdienen om zo bijna gratis leads aan te trekken. Hiervoor heb je geen externe software meer nodig en omdat je mensen niet wegstuurt van het platform worden je advertentiekosten (CPM- cost per mille) meestal lager dan bij advertenties waar je mensen wel aanmoedigt om het Meta-netwerk te verlaten.
De volgende stap voor merken: collaborative advertising
Met deze nieuwe tools kun je samen content maken met creators en ook gaat het verdienen met content in vele opzichten makkelijker en ook sneller. Ik ben vooral benieuwd hoe de verhouding en de samenwerking met influencers zich door de nieuwe tools van Meta gaat ontwikkelen.
Daarnaast legt Meta hiermee de basis om ook in de toekomst goede en kwalitatief hoogwaardige content op de platforms te hebben. En aantrekkelijk te blijven voor bedrijven. De nieuwe features maken het ook mogelijk om in samenwerking met anderen advertentiecampagnes op te zetten, door allebei aan te sluiten bij de Brand Collabs Manager. Verder bieden vooral de betaalde events een interessante optie voor kleine bedrijven die willen beginnen met online producten en hiervoor de nodige software misten.
Zeker een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden. Welke kansen of mogelijkheden zie jij met deze nieuwe features? En ga je ze gebruiken?