Zo zet je augmented reality in voor contentmarketing
Augmented reality en virtual reality worden nogal eens door elkaar gehaald, zelfs door marketeers. Terwijl het eigenlijk heel eenvoudig is. Virtual reality brengt jou ergens naartoe, dit gebeurt door middel van een VR-bri. Augmented reality is voor bijna iedereen binnen handbereik, want het enige wat je nodig hebt is een smartphone. Via jouw mobiel brengt AR de wereld naar jou toe, dus dat is net het tegenovergestelde van VR. Heb je als contentmarketeer al eens gedacht aan het inzetten van augmented reality? In dit artikel neem ik je mee in de mogelijkheden van AR.
Hoe werkt augmented reality?
Hierboven heb ik het verschil tussen VR en AR al even kort aangestipt, maar voor nu laten we virtual reality even links liggen. De AR-techniek is erg interessant en als je een nieuwe auto hebt, dan weet je vast en zeker waar ik het over heb. In relatief nieuwe automodellen heb je een mooi infotainmentsysteem op je dashboard. Je weet wel, zo’n groot scherm.
Als je het navigatiesysteem gebruikt, dan is het nog wel eens even gokken of je nu het eerste straatje naar rechts moet hebben of juist het tweede inhammetje. Dankzij augmented reality-techniek is de auto in staat om in live beeld de richting aan te geven, zodat je exact weet welke straat je moet hebben.
AR toepassen als contentmarketeer
Uit een studie van Vynz Research is gebleken dat in 2025 de AR & VR markt een omzet van 161,1 miljard dollar zal bedragen met een CAGR (Compound annual growht rate) van 48,8%! Deze cijfers zijn al verbluffend, dus op zijn minst moeten er nu alarmbellen gaan rinkelen. Jij moet hiermee aan de slag.
Ben je nog niet helemaal overtuigd van het aanstaande succes van AR, dan draagt deze blog wellicht nog een steentje bij. Los van de veelbelovende cijfers, zijn er meer voordelen.
De voordelen van augmented reality
- Het zorgt voor meer interactie met je doelgroep, vanwege de rijke user experience;
- AR vergroot de waarde van producten en merken;
- Onderscheidend vermogen ten opzichte van concurrenten;
- Het bieden van een gepersonaliseerde winkelervaring voor jouw gebruikers;
- Laagdrempelig, vanwege toepassing op de smartphone;
- Geen grote investering nodig;
- Mogelijkheid om altijd details van producten te tonen.
De consument wordt steeds veeleisender, maar de millennials en generatie Z zijn opgegroeid met deze digitale revolutie en weten straks niet anders meer. Het is aan de bedrijven om gehoor te geven aan deze, misschien wel stille, behoefte.
Voorbeelden integratie van AR
Voordat ik doorneem hoe je zelf augmented reality kunt toepassen in jouw dagelijks leven, gaan we kijken naar de pioniers op dit vlak. Om te beginnen Gucci. Ze lieten een app bouwen door Wanna, waarbij ze de sneaker-catalogus wilden digitaliseren en de technologie van Wanna wilden toepassen in de app. Hieronder zie je het resultaat van hun samenwerking: een AR-app om je schoenen te passen.
Een ander voorbeeld is een visitekaartje met AR-technologie. Je ziet hieronder een YouTube-video waarin je het resultaat kunt bekijken. Het kaartje ziet er heel normaal uit maar als je ‘m omdraait en de achterkant scant, dan zie je dat er beweging inkomt. Er komt een foto plus naam tevoorschijn en er begint een filmpje te spelen:
Tenslotte wil ik de launch van Google even aanstippen. In 2020 kwam de cosmetics try-on experience op de markt: een manier om te kijken welke kleur make-up bij jou past. Ze werkten samen met onder andere L’Oréal, MAC en Estée Lauder, zodat je zelf kan zien of die kleur lippenstift of oogschaduw wel bij je past. Ideaal!
Zo maak jij zelf augmented Reality-content
Om zelf te kunnen produceren, gaat er heel wat tijd en energie inzitten. Ik raad je dan ook aan gebruik te maken van één van onderstaande tools. Hierdoor weet je zeker dat je een solide basis hebt en dat je direct aan de slag kunt, zonder al teveel ervaring. Dit zijn aanraders:
Blippar
Wat direct opvalt is dat ze een toffe homepage hebben, lekker interatief en kleurrijk. Er staat een aansprekende quote, waaruit blijkt dat AR een 45% hogere engagement heeft dan tv (Mindshare, 2018). Blippar biedt een app aan waarmee je zelf AR-content kunt maken. Je hebt geen codeerkennis nodig, maar heb je dat wel? Dan kun je met Javascript geavanceerde content creëren.
ThingLink
Deze aanbieder helpt jou om interactieve content te creëren, dankzij een multimedia-editor en een scenario builder. Door de fysieke omgeving te verbinden met digitale elementen, maak je de content voor jouw doelgroep stukken levendiger.
ROAR
ROAR is een platform met vele mogelijkheden. Je kunt er niet alleen een toolset vinden, om zelf content mee te genereren, maar ook een AR-campagne opzetten. Ook voor deze tool hoef je geen coding-skills te bezitten en je kunt zelfs gratis starten. Benodigde elementen, zoals CTA’s, tekstvakken en 3D-modellen, vind je allemaal op het platform.
Amazon Sumerian
Dit platform voegt een dimensie toe aan jouw mobiele- en webapplicaties. De ervaringen brengen de branche voor je gebruikers tot leven, waardoor je niet alleen het engagement verhoogt, maar ook de conversies. Zie hieronder een voorbeeld van WeatherBug: de AR-visualisatie van de Air Quality Index:
Je weet nu dat augmented reality groots gaat worden en steeds meer mainstream wordt. De toekomstige cijfers zijn overweldigend, waardoor je deze contentvorm gewoon niet kunt negeren. Start vandaag nog met het creëren van jouw AR-content. Succes!