Content

Lanceer je podcast in 4 stappen, van SEO tot aan promotie

0

Het gebruik van audio wordt steeds belangrijker én groter. Vorig jaar maakten we kennis met de audiomogelijkheden van onder andere Clubhouse en Facebook en dit jaar rolt LinkedIn live audiogesprekken uit. Na een trage start van de podcast in 2004 zien we dat ze nu niet meer zijn weg te denken zijn uit het medialandschap. Hoe maak je een succes van je podcast?

Uit onderzoek van Markteffect blijkt dat 44% van de Nederlanders wel eens naar een podcast luistert. En daarvan luistert 14% wekelijks een podcast en heeft 8% er zelfs eentje dagelijks aan staan. Logisch dus dat veel organisaties podcasts als een middel zien om hun bereik en autoriteit te vergroten. Maar waar begin je? En hoe zet je zo’n podcast goed in de markt? Ik neem je mee in de opstart en vermarkting van podcasts.

Kies eerst een pakkend onderwerp

Je podcast moet natuurlijk een groot succes worden. Daarom is het belangrijk om een vast thema te pakken en een vaste structuur te gebruiken. En niet te vergeten: een pakkend onderwerp. Jij kent je doelgroep, dus je weet wat hun pijnpunten en interesses zijn, en hier speel jij op in. Zo zou je als tuincentrum kunnen denken aan een podcast over tuin- en plantenverzorging, als uitzendbureau tips kunnen geven over de beste cv’s en leukste banen en als digital marketing agency kan je natuurlijk denken aan een podcast over digitalmarketing-vraagstukken of een specifiek onderwerp zoals SEO.

Podcast voor bedrijven en merken.

Kort gezegd bestaat het vermarkten van je podcast uit de volgende vier stappen:

  1. Van goed idee naar onderbouwd idee
  2. Podcast SEO – hoe zorg je dat je gevonden wordt?
  3. Klaarmaken & lanceren
  4. Promoot je podcast

Stap 1. Van goed idee naar onderbouwd idee

Je hebt een idee voor een podcast? Top! Dan is het verstandig om te beginnen met een zoekwoordonderzoek, want je wil natuurlijk content creëren waar veel op wordt gezocht. Keyword planners, zoals Semrush of Ubersuggest, geven je inzichten in zoekresultaten en helpen je hiermee op weg.

Als laatste check kun je Google Trends gebruiken. Hiermee achterhaal je de populariteit en pieken in zoekvolumes van een onderwerp op een bepaald moment. Mocht je twijfelen over de keuze tussen bepaalde onderwerpen? Vergelijk ze dan snel met Google Trends en je hebt je antwoord op de vraag naar welk onderwerp meer gezocht wordt. De getallen in Google Trends zijn relatief en geven een vergelijking ten opzichte van elkaar, het daadwerkelijke zoekvolume haal je dus niet uit deze tool.

Aan de hand van de veel gezochte zoekwoorden, doelgroeponderzoek en blik op de concurrentie bepaal je de onderwerpen van de afleveringen. Hoog zoekvolume op zoekwoorden? Daar liggen mogelijk de interesses van je doelgroep. Check dit vervolgens bij je doelgroep en ga na hoe groot de concurrentie in de podcastwereld op deze onderwerpen is. Hoog zoekvolume, interessant volgens je doelgroep en weinig concurrentie? Dat is je sweet spot! Is de concurrentie groter dan gedacht? Pak een interessante invalshoek en wees vernieuwend. De doelgroep wil vast meerdere kanten horen van een bepaald onderwerp.

Stap 2. Podcast SEO

Het zoekwoordonderzoek gebruik je dus als basis voor je afleveringen. En net als bij ‘normale’ SEO pas je de titel van een aflevering, url en beschrijving van de aflevering aan op de zoekwoorden met een hoog volume en lage moeilijkheidsgraad. Het op de juiste manier structureren van de content in de beschrijving zorgt ervoor dat Google je content makkelijker begrijpt. Daardoor worden je podcastafleveringen ook sneller gevonden op long-tail zoekwoorden. Daarnaast worden je afleveringen door het toevoegen van zoekwoorden in je titel en beschrijving ook beter gevonden met de zoekfunctie van andere platformen, zoals Spotify.

Vergroot je toegankelijkheid en maak je podcast voor iedereen beschikbaar. Maak dus ook een transcript. Dit kan automatisch, maar handmatig krijg je de beste resultaten. Wil je het toch automatiseren? Probeer dan Amberscript of Happy Scribe eens. Met een nauwkeurigheid van zo’n 85% kan dit je veel werk schelen.

Door je gekozen thema uit het het zoekwoordenonderzoek, noem je je zoekwoorden naar verwachting al op een natuurlijke wijze in het transcript. Dat is weer goed voor je SEO. Daarnaast is de content van je podcast beschikbaar voor het deel van je doelgroep dat content liever anders consumeert.

Je podcast in Google-resultaten

De voorgaande stappen zorgen ervoor dat je podcast een grotere kans heeft om in de zoekresultaten te verschijnen binnen Google, maar ook binnen de zoekresultaten van andere podcastplatforms. Het is nog mooier als Google je podcasts onder ‘podcasts’ krijgt in Google. Toen ik zelf op zoek ging naar Nederlandse podcasts in Google, kwamen er maar weinig Nederlandse podcasts op deze manier naar boven drijven. Hier liggen dus kansen.

Podcast over media in Google zoekresultaten als podcast

Afbeelding: Google Podcast vermelding | Bron: Google

Hoe kom je hier te staan? Via deze link zie je hoe je een RSS-feed koppelt aan je homepage. In een paar stappen wordt hier uitgelegd hoe je de feed naar je homepage laat verwijzen. Als je gebruikmaakt van een podcasthosting-platform, dan wordt deze schema markup vaak al automatisch ingezet, waardoor je in de zoekresultaten komt te staan. Bij een eigen RSS-feed zal je dit zelf moeten toevoegen. Heb je de feed goed ingevuld? Dan ben je te vinden op zowel je naam als zoekwoorden, deze voeg je namelijk toe aan je schema markup.

Een hostingplatform is een online server waar jouw audiobestanden worden opgeslagen. Door gebruik te maken van een hostingplatform heb je bijna geen omkijken meer naar de feed en schema markup en wordt je website niet vertraagd door zware audiobestanden. Het platform levert een compleet pakket op (de RSS-feed), die jij vervolgens makkelijk bij de verschillende podcastplatforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts aan kunt leveren. Om op deze apps te staan, moet je nog wel de podcast aanmelden met de RSS-feed. Zonder feed kun je geen afleveringen op platforms uploaden.

Stap 3. Klaarmaken & lanceren

Door het zoekwoordonderzoek heb je genoeg inspiratie opgedaan om aan de slag te gaan met jouw eerste afleveringen. Dan zijn we nu aanbeland bij de lancering. Hoe pak je dit aan? Gebruik quotes, afbeeldingen, video (met podcast-audio) om je doelgroep te informeren en enthousiasmeren voorafgaand aan je lancering. Deel snippets en maak een landingspagina aan om je publiek te laten inschrijven voor informatie over je podcast. Dit wordt je mailinglijst. Deze gegenereerde lijst kun je later gebruiken in combinatie met je nieuwsbrieflezers voor je lancering.

Lanceren

Vooraf aan de lancering informeer je je gegenereerde maillijst en nieuwsbrieflezers over je lanceerdatum. Organiseer een winactie voor de reviews die ze geven, want ook hier kun je later weer profijt van hebben. Hoe meer positieve reviews jij in de eerste paar weken ontvangt en er over jouw podcast gesproken wordt op social media, hoe groter de kans dat je hoger in de hitlijsten komt te staan!

Om te zorgen dat de doelgroep aangehaakt blijft, zet je ten minste drie tot vijf afleveringen live in één keer. De volgende afleveringen lanceer je volgens een vaste structuur. Zo kan de luisteraar nog een aantal extra afleveringen beluisteren en ‘hooked’ raken.

Podcast nieuwe aflevering.

Stap 4. En dan? Promoten, promoten, promoten!

Na de livegang is het tijd voor nog meer marketing. Per aflevering kun je audio snippets, video’s, afbeeldingen met quotes en andere soorten content gebruiken voor de promotie van de losse afleveringen. Deze plaats je op je website, nieuwsbrief, social media en alle andere kanalen die je beheert en waar je doelgroep zich bevindt. Vergeet daarbij ook natuurlijk niet om je collega’s mee nemen. Zij kunnen fantastische ambassadeurs zijn. Neem mensen mee in het ontstaan en proces van je podcast, zodat je hen enthousiast maakt. Relevante hashtags helpen je op social media om je bereik te vergroten.

Wil je een nog groter bereik? Kijk dan ook eens naar de opties van betaalde promotie. Per kanaal is het verschillend hoe specifiek je de doelgroep kan maken. Hierbij is het goed om te denken aan kanalen zoals Spotify, Apple Podcasts, maar ook de verschillende socialmedia-kanalen kunnen uitkomst bieden, afhankelijk van je doelgroep natuurlijk.

Tot slot is het ook goed om te kijken naar de mogelijkheden met betrekking tot samenwerkingen met andere of soortgelijke podcasts en het geven van interviews en/of ontvangen van gasten. Door anderen te betrekken, is de kans groot dat je gasten en/of partners hierover ook content delen en dus ook zo jouw bereik vergroten.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.