Instagramtrends in 2022: video, shopping & de metaverse
Wat een socialmedia-jaar! Nog nooit zijn er zoveel features toegevoegd en onderdelen gewijzigd als in Instagram afgelopen jaar. Voor creators en bedrijven een feestje, zoals de eindeloze shopping-mogelijkheden en het viral kunnen gaan met Reels, maar voor veel Instagram-gebruikers een overload. Daarnaast bleek uit een onderzoek van Facebook zelf dat Instagram geen gezonde omgeving is voor jonge mensen. Alle hoop is nu gevestigd op de metaverse, een belichaamd internet waarin Meta (voorheen Facebook) een belangrijke rol hoopt te spelen met hun social-kanalen. In dit artikel blik ik terug op afgelopen jaar en vooruit op de Instagramtrends voor 2022.
Welke functies kregen we erbij op Instagram?
Shopping en Reels zijn de belangrijkste features die al eerder dan dit jaar geïntroduceerd zijn, en ook een plek kregen in de hoofdnavigatie. Dit jaar zijn deze twee features dan ook de focus geweest van Instagram en ze zullen die focus nog wel even behouden.
Shopping is bijvoorbeeld uitgebreid met collecties en gidsen en ook creators kunnen hun shop beginnen. De ontwikkeling van Reels, en het ontdekken ervan, zijn een ongoing thing op Instagram. Gepusht worden ze in ieder geval! Een andere ‘biggie’ is dat iedereen nu kan linken naar een website of landingspagina via de link-sticker in Stories. Maar vergis je niet: Instagram blijft een plek waar je niet steeds gepusht wilt worden naar een andere site. Oh, en IGTV is dood. Lange video, video die langer is dan één minuut, heeft een nieuwe naam gekregen, en wel de verzamelnaam ‘video’. Wil je precies weten hoe al deze nieuwe features toe te passen zijn, check dan de nieuwe versie (achtste druk) van mijn boek Instaproof (affiliate).
Verslaafd aan Instagram
Geef maar toe: stiekem zijn we met z’n allen best wel verslaafd aan alle socialmedia-platformen. Sta eens stil bij het feit dat er wereldwijd 4,3 miljard mensen zijn met een smartphone en 3,5 miljard daarvan een app van Facebook hebben (via statista.com). Of bedenk eens dat een internetgebruiker anno 2021 gemiddeld 2 uur en 33 doorbrengt op de zes meest populaire social media, waarvan dagelijks 28 minuten op Instagram. Ons ‘verslaafd’ maken aan deze apps, dat is natuurlijk precies wat de makers willen. En dat lukt ze aardig. We volgen, liken, bekijken, reageren, bookmarken en swipen er op los met z’n allen.
Hoe houden we Instagram en andere socials leuk en veilig?
En dat we lichtelijk verslaafd zijn kan natuurlijk heerlijk zijn, maar wel met mate. Laten we onszelf niet verliezen in dit platform en het vooral ‘leuk’ houden. Hoe? Door bewust gebruik te blijven maken van de app. Door bijvoorbeeld alleen mensen en merken te volgen die jou een goed gevoel geven. En door kritisch te blijven en jezelf bij alles wat je ziet de vraag te stellen of iets ‘echt’ is, of ‘waar’. Alleen zo zorgen we er namelijk voor dat Instagram een ‘happy place’ is en blijft.
Er is nogal wat de negativiteit rondom social media en het moederbedrijf Meta (voorheen Facebook). En terecht! Polariserende, sensationele en haatdragende content komt nogal vaak naar boven op Facebook en in mindere mate ook op Instagram, doordat het algoritme is afgesteld op interactie. Facebook-medewerkers stelden in 2018 al eens voor de deelknop te verwijderen van Facebook om deze negativiteit tegen te gaan. Maar laat het makkelijk kunnen delen nu juist één van de succesfactoren van social media zijn. Door de deelknop te verwijderen, kan ook positieve content minder snel vermenigvuldigen.
Gelukkig vindt het delen van berichten op Instagram plaats in de besloten omgeving van Stories, waar geen openbare interactie mogelijk is. Daarom is de kans kleiner dat content zich snel verspreidt. Om te voorkomen dat wat op Facebook gebeurt ook op Instagram zal gebeuren, zal het makkelijk kunnen delen hopelijk nooit mogelijk gemaakt worden in de berichtenfeed.
Video rules in de vorm van Stories, Reels en livestreams
Welke Instagramtrends zijn er voor 2022? De komende jaren blijft video in elk geval de belangrijkste contentvorm. Korte video in Stories en Reels, maar ook langere video’s en livestreams are here to stay. Dat is ook te zien aan het algoritme: wil je blijven groeien, wat betreft following en engagement rate? Zorg er dan voor dat je naast goede feed- en Stories-content ook video’s maakt. Vooral Reels worden op dit moment door Instagram beloond door ze te tonen aan meer accounts dan alleen jouw volgers.
Een andere integratie in video is ‘shopping’. Zo kunnen creators ofwel makers shopping tags toevoegen aan hun foto- én videocontent en kunnen we over niet al te lange tijd ‘live’ shoppen in een livestream. Dit kan bijvoorbeeld al in Tiktok. Naast producten kopen, kun je daar ook virtuele cadeaus geven aan je favoriete streamers, in de vorm een icoon zoals een roos of een diamant. Je koopt ze eerst met Tiktok coins, die je via je bankrekening betaalt. De ontvanger kan de cadeaus weer omzetten in echt geld. Een no-brainer dat dit heel snel ook mogelijk wordt in Instagram.
Een ‘gevoeliger’ algoritme
Iets wat constant onderhevig is aan verandering, is het algoritme. De codering achter Instagram die bepaalt wat wij wanneer te zien krijgen. Eerlijk is eerlijk: hoe dit algoritme precies in elkaar steekt, dat blijft een ‘black box’. Zo merken we wel dat bijvoorbeeld viewtime een belangrijke graadmeter is voor de zichtbaarheid van videocontent en dat inhoudelijke reacties zwaarder wegen dat een korte reactie of like.
De AI, de artifical Intelligence die het algoritme aanstuurt, wordt steeds beter in het herkennen van onware of schadelijke content. Zo zie je dat er al labels geplakt worden op gevoelige onderwerpen, zodat de kijker extra oplet, zoals de covid-melding bij berichten over corona. Een belangrijke ontwikkeling is dat er (gelukkig!) meer en meer gemonitord gaat worden op dergelijke onderwerpen, maar ook op haatzaaiende en polariserende content en desinformatie. Hopelijk zullen in de toekomst ook gespecialiseerde instanties die toegang krijgen, om mee te kijken en op te letten, zodat Facebook niet meer ‘alleenbepaler’ is. We willen allemaal een veilig en betrouwbaar socialmedia-platform.
Features en Focus
Door een nieuwe hoofdnavigatie in de app met daarin een Reels- en een shopping-icoon, wordt duidelijk dat Instagram zijn focus verlegt. De berichtenfeed blijft dezelfde aandacht krijgen, wanneer je start met de app is dit nog altijd de openingsfeature, maar door andere knoppen te pushen, verschuift de aandacht ook.
De Stories-feature zit al sinds jaar en dag verstopt achter de profielringen en Stories zijn niet makkelijk te vinden. De interactie is ook niet openbaar, een van de redenen dat veel mensen (met name jongeren) het juist wel fijn vinden daar veilig één-op-één te reageren. Stories zijn clips van 15 seconden, waarvoor je kunt kiezen uit foto of video. Reels zijn ook clips van 15 seconden (of 30 of 60) waarin je ditzelfde kunt doen. Dat levert verwarring op voor veel mensen: wat is nu precies het verschil tussen Reels en Stories? Het grote verschil is dat Reels meestal video zijn, en dat de Reels-feature video-editing tools biedt, waarbij de editing tools voor Stories eerder photoshop of Canva-achtig zijn.
Korte video: Reels
Maak je voor het eerst een Reel? Wedden dat deze enorm veel views gaat krijgen? Dat doet Instagram met opzet, om mensen te stimuleren meer Reels te maken. Reels zijn korte video’s die een hoog entertainment-gehalte hebben. Het concept is gestolen van TikTok, en net als TikToks, zijn ook Instagram Reels een succes op social media.
Corona heeft bijgedragen aan het succes van deze snappy videovorm: iedereen nam het podium om zichzelf en anderen te vermaken met challenges, tutorials, hacks of het doen van leuke dansjes. De korte lengte (15, 30 of 60 seconden) maakt TikToks of Reels perfect voor social media, en het open karakter zorgt ervoor dat iedereen kan reageren. Daarnaast wordt deze vorm door de socialmedia-kanalen met een ander algoritme verspreid: ook video’s van mensen zonder veel volgers kunnen zo viral gaan, je maakt kans op een extra boost. Het maken van deze snelle video’s doe je gewoon in de tools van Instagram en TikTok
zelf!
IGTV werd video
In oktober 2021 veranderde Instagram de naam van IGTV, Instagram Televisie, naar ‘video’. Logisch maar ook verwarrend. Want kun je in Stories en Reels ook geen video zetten? Jawel, maar met deze video bedoelt Instagram lange video, vanaf 1 minuut. Video die een aparte tab heeft op je profielpagina, maar ook doorgeplaatst kan worden in je berichtenfeed. We zagen afgelopen jaar weinig geïnvesteerd worden in deze videovorm, waarschijnlijk omdat ‘ie een stuk minder views oplevert dan bijvoorbeeld Reels, maar ‘in 60 seconds’ van het rijksmuseum blijft een leuke serie.
Alles shoppable!
Instagram zag een kans en jumpte: alles shoppable maken is juist voor deze app zo relevant. Mensen komen er al voor inspiratie, en moederbedrijf Meta (voorheen Facebook) wil daarnaast graag de creators en de MKB-ers steunen met tools om online shoppen zo laagdrempelig mogelijk te maken. Een webshop hebben is nodig en leuk, maar niemand komt elke week naar je webwinkel. Laat staan elke dag. Maar met een Instagramwinkel… zou dat zo maar eens wel kunnen gaan lukken, mits je lifestyle-content biedt en een verhaal vertelt.
In elke post iets proberen te verkopen: niet doen. Instagram is géén catalogus. Instagram is de plek waar je je bedrijf (of digitale zelf) tot leven doet komen. Met een statische feed met mooie plaatjes, aangevuld met dagelijkse achter-de-schermen-content in Stories en entertainende korte video’s in Reels. Liefst ook live, zoals 365 fashion op Tiktok. Waarin alles wat je wil shoppable is.
Er komen steeds meer shopmogelijkheden bij in Instagram shopping. Nieuwe functionaliteiten worden meestal eerst in Amerika uitgerold onder enkele béta-accounts. Zo kun je bij enkele grote merkaccounts al rechtstreeks betalen in Instagram via Facebook Pay, zonder de app te verlaten. Voor shoppen kun je niet alleen bij merken en retailers terecht, maar straks ook bij makers die ofwel hun eigen, ofwel producten van merken kunnen taggen. Handig voor al die merchandise! Over niet al te lange tijd wordt live shopping toegevoegd, waarmee bedrijven producten via Instagram Live kunnen verkopen.
Facebook, Instagram en WhatsApp
Wist jij dat de achterzijde van Facebook, Instagram en WhatsApp inmiddels al met elkaar verweven zijn? En: dat je op één plek alle berichten van Facebook en Instagram kunt bekijken en beantwoorden? De Facebook Business Suite. WhatsApp laat nog even op zich wachten.
Met deze zet wil Meta duidelijk maken dat de verschillende platformen niet (meer) uit elkaar gehaald kunnen worden. Iets wat al een paar jaar geprobeerd wordt in Amerika, om zo de macht van Meta te beperken. De Business Suite is ook een plek die steeds verder ontwikkeld wordt, omdat Meta hier natuurlijk het geld mee verdient, de advertenties. Van het maken, inplannen en monitoren van je organische content voor Facebook en Instagram, tot het maken en uitzetten van advertenties. Inmiddels is de Business Suite zo complex dat je er beter maar een cursus voor kunt doen als je er meer van wil begrijpen. Of je moet er heel veel tijd in willen steken.
Blijft Instagram relevant?
Zal Instagram over een paar jaar nog relevant zijn? Oh yes, reken daar maar op. Moederbedrijf Meta is een van de machtigste techbedrijven van de wereld en haar verschillende platformen zullen niet zomaar hun kracht verliezen. Wél is er sprake van een verschuiving van leeftijd. Zo gebruiken veel jongeren geen Facebook en hebben ze slechts een privé-Instagram-account om in contact te blijven met de (vaak oudere) buitenwereld, zoals familieleden en kennissen. De échte communicatie onder jongeren vindt plaats via TikTok, Snapchat, platformen als Twitch en Discord en via nieuwe werelden die onderdeel uitmaken van de zogeheten ‘metaverse’, zoals Roblox en Fortnite. Wil je jongeren (blijven) bereiken? Kijk dan verder dan Instagram alleen en bestudeer deze platformen goed.
The next step: Metaverse
De metaverse: een virtuele omgeving waar je met andere mensen aanwezig kunt zijn. Fortnite is daar het meest bekende voorbeeld van. En bovendien: een voorbeeld waar Facebook, uh ‘Meta’ tegenop kijkt. Want yes, Mark Zuckerberg heeft aangegeven dat ook Facebook binnen een aantal jaren een metaverse-bedrijf is en heeft zelfs de naam van het moederbedrijf gewijzigd naar Meta.
De metaverse is een ‘belichaamd’ internet, waar je niet naar kijkt, maar je in bevindt. Zuckerberg, en velen in de tech-industrie met hem, zien het als dé opvolger van het mobiele internet. Niet meer alles op je mobieltje, maar via de speciale bril die we allemaal gaan dragen binnen vijf jaar tijd. In de toekomst lopen we dóór Facebook/Instagram, zo stelt Zuckerberg. Houden we er virtuele feestjes, dragen we er designerkleding en bezitten we er eigendom. Om dit veilig en privacy-conform te maken, wil Facebook het gesprek openen voordat alles ontwikkeld is en geeft miljarden uit aan de ontwikkeling en onderzoek. En ja, dit valt wel heel toevallig samen met alle negativiteit rondom het bedrijf. Handig zet van Mark om deze visie juist nu neer te zetten. En slim van dit bedrijf om deze stap te maken? In het filmpje van Mark Zuckerberg kun je er meer over zien.
Hoe blijf je scoren op Instagram?
Toegegeven: Instagram is er de afgelopen tien jaar niet overzichtelijker op geworden met al die nieuwe features en contentvormen. Gelukkig hoef je niet álle mogelijkheden te gebruiken. Maak content die jij leuk vindt en focus je daarop. Wanneer je plezier hebt in het maken, zul je zien dat je volgers daarop reageren. Durf daarbij wél af en toe eens uit je comfortzone te stappen (hallo Reels!).
En als we met zijn allen scherp blijven op het helder en veilig houden van Instagram, dan kan het die mooie plek blijven die jou en jouw bedrijf tot leven doet komen. De plek die misschien wel net zo belangrijk (of belangrijker 😉) is dan je eigen website.