LinkedIn Mijn Bedrijf: handige tool om collega’s te helpen met hun posts
Jij denkt in content, ziet overal mooie bedrijfsverhalen. Dat is onderdeel van je vak. Maar niet iedereen is handig in het content maken voor je bedrijf. Hoe help je je collega’s met het vertellen van hun verhaal op LinkedIn?
Je hebt vast collega’s die heel goed zijn in hun vak, maar er weinig over vertellen. En zeker niet op LinkedIn. Vraag ze op een vrijdagmiddag(zoom)borrel wat zij nu eigenlijk doen en dan komen ze los. Wat een passie en een vakmanschap. En trots op hun bijdrage in het bedrijf. Maar om dat online te delen? Dan slaat men dicht. Of er komt een “Oh ja? Dat kan ik wel eens doen.” Maar het gebeurt niet. Of veel te weinig. Waarom?
Dat collega’s weinig of niets posten op LinkedIn kan meerdere redenen hebben:
- Ze durven niet, want dan ziet iedereen het
- “Waar moet ik over schrijven?” is een veelgehoorde vraag
- Geen tijd
- Geen inspiratie
- Wie zit er op mijn berichtje te wachten?
Gebrek aan tijd en inspiratie
Tijd en inspiratie, dat zijn grote hangijzers als het gaat om actief worden op LinkedIn. Tijd kun jij je collega’s niet geven. Wel kun je tijd (en stress) besparen door berichten voor je collega’s te maken. En nu kun je ze ook zelfs voor hen klaarzetten om zo eenvoudig te plaatsen.
Samen actief op LinkedIn
Je medewerkers actief maken op LinkedIn wordt gemakkelijker met de tab Mijn Bedrijf. Met dit ‘achter de schermen-dashboard’ vinden medewerkers nieuws over hun collega’s en populaire berichten op één plek. Hier kunnen collega’s verbinding maken met elkaar en met de organisatie. Ontstaan in deze tijd waar veel mensen thuiswerken en daardoor minder verbinding hebben met collega’s. Zeker in grotere organisaties komt het vaak voor dat je veel collega’s niet kent. Laat staan dat je een LinkedIn-connectie met ze hebt.
Uit onderzoek blijkt dat collega’s sneller reageren op een bericht van een collega en vaker een bericht delen van hun eigen organisatie. Daarbij lezen mensen liever berichten van andere mensen dan van bedrijven. Die medewerkers spelen dus een enorm belangrijke rol op LinkedIn.
Unlock the most powerful community on LinkedIn — your employees.
Daar kun je als organisatie je voordeel mee doen, door de My Company Tab oftewel Mijn Bedrijf te gebruiken. Richtlijn was dat je 200 medewerkers moest hebben. Zoals je hieronder ziet, kan het inmiddels ook met minder medewerkers. Maar er moeten natuurlijk wel wat collega’s zijn voor dit dashboard.
Wat kun je met de My Company tab?
- Je ziet hier populaire berichten van medewerkers. Heel gemakkelijk om daarop te reageren.
- Mijlpalen zoals nieuw of zoveel jaar in dienst, promotie, et cetera (zie hierboven bij Frankwatching vandaag).
- Profielen van collega’s waar je nog niet mee gelinkt bent. “Hi collega, ik zie dat wij nog niet gelinkt zijn. Ik werk bij… Op welke afdeling werk jij?” Het praatje dat je anders misschien bij het koffieapparaat zou hebben. Makkelijk om een groot collega-netwerk te hebben als je een bedrijfsvraag hebt.
- Als beheerder kun je berichten achter de schermen klaarzetten: ‘Aanbevelen voor medewerkers’.
Allemaal LinkedIn-opties om intern te netwerken en jullie bedrijfsboodschap gezamenlijk uit te dragen.
Aanbevelen voor medewerkers
Als beheerder plaats je normaal de content direct op de tijdlijn. Met de My Company Tab kun je achter de schermen een bericht klaarzetten zodat je collega’s dit op hún tijdlijn kunnen plaatsen.
Zij hoeven de post alleen maar aan te klikken en te bevestigen dat zij dit op hun eigen tijdlijn willen plaatsen.
Dat kan exact de tekst zijn zoals jij ‘m gemaakt hebt, maar je collega kan ook het bericht een klein beetje aanpassen zodat het past bij zijn of haar expertise of stijl.
Groot voordeel
Jij kiest een relevante tekst die al goed is opgemaakt
- Zo is het leesbaar (scanbaar).
- De eerste paar regels triggeren om op ‘Meer lezen’ te klikken.
- De juiste mensen en/of bedrijven zijn getagd.
- Je hebt onderaan jullie community-hashtags vermeld.
- Het beeld dat je hebt uitgekozen past bij jullie uitstraling en zal zorgen voor stopkracht. Het is geen stockfoto maar vast een foto van je collega’s aan het werk.
- De juiste link staat erin (of je hebt bewust gekozen voor een andere CTA zodat deze post beter door de algoritme-keuring komt).
- Je kunt ook collega’s in een andere taal faciliteren.
Zelf gebrek aan inspiratie? Bekijk dan deze checklist voor contentcreatie.
Internationaal
Ik krijg vaak de vraag welke taal je moet inzetten op je bedrijfspagina als je een internationale doelgroep hebt. Je kunt berichten klaarzetten in verschillende talen, zodat de collega’s uit die landen dit bericht kunnen oppakken. Dan staan de talen niet op je LinkedIn-bedrijfspagina, maar het wordt wel verspreid door de collega’s die in dat land of in die taal opereren.
Hoe zet je berichten klaar voor je collega’s?
- Je gaat als beheerder naar het tabje Content. Daar vind je ‘Aanbevelen voor medewerkers’
- Maak daar je post alsof je dit bericht zelf gaat plaatsen: met afbeelding, tags en hashtags.
- Klik daarna op Aanbevelen.
Dan staat het klaar om opgepakt te worden door collega’s.
Ze vinden het bericht onder ‘Mijn Bedrijf’ (als ze op hun persoonlijke profiel bij Ervaring de link naar de LinkedIn-bedrijfspagina hebben gemaakt).
Ik heb ‘m nog een beetje aangepast (dat kun je hier lezen). Maar het was wel makkelijk zo met afbeelding en link en de juiste tekst.
Je kunt daar ook zien hoe vaak het bericht al is opgepakt. Het is helemaal prima als het door meer mensen wordt geplaatst. Helemaal geen punt, zeker niet als iemand er zelf iets persoonlijks vanuit het eigen vakgebied bijzet.
Wijs je collega’s op deze optie. Laat ze regelmatig kijken bij Mijn Bedrijf om daar te reageren op bedragen van andere collega’s, te connecten of een bericht dat jij hebt klaargezet te posten.
Hoe informeer je je collega’s?
Wat is binnen jullie organisatie de meest gebruikelijke en effectieve manier om iedereen te informeren? Dat kanaal zet je dan sowieso in. Hieronder wat opties:
- Vermeld het in de interne nieuwsbrief.
- Maak een LinkedIn-groepsbericht waar je regelmatig aangeeft dat je iets gepost hebt.
- Deel het in een WhatsApp-groepsbericht.
- Stuur een mail uit in een vast format met wat er de komende week gepost gaat worden op LinkedIn.
- Zet het onderdeel social media / LinkedIn op de agenda van jullie wekelijkse of maandelijkse overleg.
- Hang een week- of maandplan op op het prikbord in de kantine.
Kijk wat er voor jullie werkt. Probeer het uit, vraag het de mensen.
Nog even dit over het algoritme
Vraag je collega’s sowieso de berichten op de tijdlijn die jij geplaatst hebt te liken en hier een vakgerichte reactie bij te zetten. Liken en reageren wordt beter gewaardeerd door het algoritme dan delen. Met een reactie geef je zo de meelezers van de commentaren meer informatie over jou als vakmens. Meer over het LinkedIn-algoritme kun je horen in de podcast over het LinkedIn-algoritme.
Bij een vacature kun je bijvoorbeeld aangeven met welke projecten die nieuwe collega aan de slag gaat, met wie diegene in het team komt, welke eigenaardigheidjes jullie hebben of welke onboarding-cursussen je nieuwe collega krijgt. Is dat niet direct een warm bad? Daar zullen meer mensen op reageren dan alleen ‘leuke vacature’.
Check je statistieken
Doet je team actief mee met content plaatsen? Check dan eens wie jullie daarmee bereiken. Je kunt bij je statistieken uitgebreid zien welke bedrijven gereageerd hebben, welke functies en welk senioriteitsniveau ze hebben.
Zo hoef jij het niet alleen te doen. Betrek je collega’s. Ze delen hun verhaal graag als ze weten hoe het moet en vooral; als het niet te veel tijd kost.