Social media

Zo werkt de zoekfunctie van Instagram

0

Je gebruikt vast weleens de zoekfunctie binnen Instagram. Bijvoorbeeld om foto’s van een restaurantje op te zoeken, om het account van een bekende te bekijken of om te zien wat je concurrentie aan het doen is. Het is een uitgebreide zoekfunctie die zich uitsplitst in Top, Accounts, Audio, Tags en Plaatsen. Als je iets in de zoekbalk intypt, hoe kiest Instagram dan welke resultaten jij ziet? 

Instagram wil haar gebruikers meer inzicht geven in hoe de app precies werkt. Daarom zijn ze gestart met een serie artikelen waarin ze de gebruikers en creators meenemen in de wondere wereld van onduidelijkheid. In het eerste artikel gingen ze in op de vraag: hoe werkt het algoritme van Instagram? In het tweede artikel van deze reeks gaan ze in op Instagram Search. Oftewel: de zoekfunctie binnen Instagram.

Hoe werkt Instagram Search?

De zoekfunctie is (momenteel nog) eenvoudig. Je komt er via het vergrootglas onderin het menu. Typ je vervolgens bijvoorbeeld ‘kip’ in de zoekbalk in, dan krijg je allereerst resultaten te zien die onder ‘Top’ vallen.

Screenshot zoekfunctie Instagram.

Naast de categorie ‘Top’, kun je ook nog zoeken op ‘Accounts’, ‘Audio’, ‘Tags’ en ‘Plaatsen’. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘Audio’, dan komt er een lijst met muziek tevoorschijn. Als je vervolgens op een nummer klikt, krijg je Reels te zien met deze muziek eronder. Zo is er met het nummer KIP één Reel gemaakt (zie hieronder). Vanuit dit zoekresultaat kun je dit nummer ook direct zelf gebruiken om bijvoorbeeld een Reel te maken.

Screenshot zoekfunctie Instagram.

Hetzelfde geldt voor ‘Plaatsen’. Daar wordt een lijstje plaatsen getoond die te maken hebben met het zoekwoord. Bij het zoekwoord ‘kip’ zijn dit dus logischerwijs voornamelijk restaurants.

Gepersonaliseerde resultaten

Waar ik vanuit ons Frankwatching-account de bovenstaande resultaten te zien krijg bij ‘kip’, zul jij (hoogstwaarschijnlijk) andere resultaten zien. Deze resultaten worden namelijk gepersonaliseerd door Instagram. Je kunt het dus eigenlijk een klein beetje vergelijken met de zoekmachine van Google.

Dit is natuurlijk prettig. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar het account van een oude bekende, die Frank Janssen heet? Dan is het onhandig als je een lijst met alle personen die Frank Janssen heten in een random volgorde te zien krijgt (geloof me, het zijn er nogal wat). Het algoritme achter Instagram Search helpt jou met het vinden van degene die jij zoekt.

Hoe worden de zoekresultaten bepaald?

Het belangrijkste criterium waarop Instagram de zoekresultaten baseert, is natuurlijk de tekst die jij in de zoekbalk typt. Maar daarnaast werken ze met een aantal ‘signals’ die helpen bij het sorteren van deze resultaten. Deze signalen zijn vergelijkbaar met de signalen die ze gebruiken voor het algoritme van je Story, Feed en Explore.

1. De zoekterm

Allereerst wordt er dus gekeken naar de zoekterm. Typ jij ‘kip’ in de zoekbalk in? Dan gaat Instagram op zoek naar accountnamen, bio’s, omschrijvingen, hashtags en plekken waarin dit woord voorkomt.

2. Jouw activiteit

Daarnaast wordt er gekeken naar jouw eigen activiteit. Hierbij moet je denken aan accounts die je al volgt, posts die hebt bekeken en wat voor interactie je hebt (gehad) met bepaalde accounts. Zoek je bijvoorbeeld op de naam ‘Kim’, dan komen de Kims die je volgt bovenaan de zoekresultaten te staan.

3. Informatie over de zoekresultaten

Als er maar een paar zoekresultaten zijn, wordt dit punt buiten beschouwing gelaten. Maar als er enorm veel zoekresultaten zijn, kijkt het algoritme nog ietsje verder. Bijvoorbeeld: hoeveel kliks, likes, shares en volgers de resultaten hebben. Eigenlijk kun je dus stellen dat populaire zoekresultaten dan bovenaan komen te staan.

Hoe zorg je dat jij gevonden wordt?

Instagram deelt ook nog een aantal tips om ervoor te zorgen dat mensen die jou zoeken, je daadwerkelijk kunnen vinden. Eerst trappen ze een paar open deuren in:

  • Zorg dat je je hele (bedrijfs)naam gebruikt
  • Zet relevante keywords in je bio
  • Voeg een locatie toe aan je bio

Oké, tot zover de open deuren. Dan een mooie eyeopener:

For a post to be found in Search, put keywords and hashtags in the caption, not the comments.

Wil je dat je via een post of Reel gevonden wordt? Zorg er dan voor dat je de hashtags in de beschrijving van je post zet. Dus niet in de comments!

De zoekfunctie zit nog in de ontwikkelfase

Er wordt momenteel gewerkt aan de zoekfunctie. Het artikel van Instagram geeft aan dat ze allereest de Engelstalige zoektermen onder handen gaan nemen. Het idee is om onder andere ook foto’s en video’s te tonen als je een zoekterm intypt.

Screenshot Instagram Search.

Bron: Instagram

Ze maken deze aanpassingen om te focussen op ‘inspiration and discovery‘. Ik kan mij zo voorstellen dat je over een tijdje niet meer de personen die je al volgt terugvindt via de zoekfunctie. Die kun je ook al via je profiel vinden. Als de focus op ‘nieuwe dingen ontdekken’ groter wordt, zul je hier waarschijnlijk alleen ‘nieuwe dingen’ vinden.

Ik ben benieuwd hoe geavanceerd de zoekfunctie binnen Instagram wordt. En hoe goed ze worden in het voorspellen van onze interesses.