De 9 beste redenen om vandaag nog een blog te beginnen
Hoewel bloggen al een tijdje bestaat, is het nog steeds een populaire manier om informatie te delen. Eén ding is zeker: bloggen is niet dood, en er zijn veel redenen om een blog te beginnen.
Je kunt een blog beginnen als hobbyist, als freelancer of als bedrijf. In dit artikel noem ik 9 voordelen die voor alle drie de groepen gelden. Maar omdat de Frankwatching-lezers naar mijn gevoel vooral ondernemers en marketeers zijn, leg ik de nadruk op de voordelen van bloggen voor bedrijven.
Reden 1. Bloggen is goed voor je SEO
Google beloont websites die regelmatig nieuwe content op hun site plaatsen door hen hoger in de zoekresultaten te zetten. De optimale manier om Google te laten weten dat jouw website niet lui is, is door maandelijks een blogartikel te schrijven. Vaker mag natuurlijk ook. Kortom: bloggen is top voor je SEO!
Een goed voorbeeld: Fietsen De Geus
Deze fietsenwinkel uit Antwerpen staat prominent op pagina 1 in Google op alle relevante zoekwoorden. Daar heeft hun zeer actieve blog zeker aan bijgedragen. Fietsen De Geus schrijft minimaal één keer per maand, maar liefst zelfs wekelijks, een blogbericht. En dan zijn het ook nog eens artikelen met flink veel woorden, waarin altijd wel iets nuttigs wordt gedeeld. Ze maken zich er niet gemakkelijk vanaf en dat waardeert Google.
Reden 2. Je helpt je klanten met je blogs
Als je het leuk vindt om anderen te helpen, dan is bloggen iets voor jou. Door te bloggen kun je anderen helpen en inspireren, wat een van de meest lonende aspecten is van het hebben van een blog. Zelfs als je niet veel websitebezoekers hebt, kun je een klein verschil maken.
Of je nu anderen wil inspireren om eropuit te gaan en te reizen, fit te worden of je favoriete recept te koken, het kan iemands leven veranderen op manieren die je misschien niet eens voor mogelijk had gehouden. Dit is een van de meest lonende en ongelooflijke aspecten van bloggen.
Maakt jouw blog deel uit van een bedrijfswebsite? Dan zullen je klanten (en potentiële klanten) je artikelen zeker waarderen. Dat wil zeggen: als je artikelen deelt die erop gericht zijn om klanten te helpen. Als je in je blog alleen schaamteloze zelfpromotie of aanbiedingen zet, dan gaat je blog aan zijn doel voorbij.
Dat wil overigens niet zeggen dat je je blogartikels niet mag afsluiten met een commerciële call-to-action. Natuurlijk mag je de lezers erop wijzen dat jij iets verkoopt waar zij wellicht iets aan hebben. Zolang de hoofdinhoud van je artikel maar niet-commercieel is van toon.
Een goed voorbeeld: Meubelen De Keizer
In dit artikel legt Meubelen De Keizer uit hoe je het ideale matras kiest. Waarom dit artikel zo sterk is? Het is 100% gericht op het helpen van de lezer. Het artikel gaat op gestructureerde wijze diep in op alle aspecten van een matras, zonder ook maar één keer commercieel te worden. Pas helemaal op het eind staat een verkoopgerichte boodschap: ‘Wil je jouw droommatras ontdekken? Kom naar Meubelen De Keizer!’
Reden 3. Met bloggen bouw je een reputatie op als expert
Als jouw website een commerciële insteek heeft, wil je dat mensen jou als een expert binnen je vakgebied zien. Het hebben van een blog waarin je je kennis tentoonstelt, draagt daar positief aan bij. Door moeilijke onderwerpen in heldere taal aan je klanten uit te leggen, zullen ze begrijpen dat jij een specialist bent.
Het is absoluut cruciaal dat je in duidelijke taal schrijft. Prop je blogs dus niet vol met jargon dat vervolgens niet uitgelegd wordt. Met een blogartikel wil je verhelderen, niet verwarren.
Eigen voorbeeld
De blog van mijn collega’s en mij moet er onder andere voor zorgen dat lezers ons als kenners zien. Daarover ben ik heel eerlijk. Als online bureau willen we aan de wereld laten zien dat we mee zijn met de laatste ontwikkelingen in de wereld van het internet.
Reden 4. Bloggen helpt je om top-of-mind te blijven
Top-of-mind zijn bij de doelgroep is iets wat elk bedrijf wil. Het bereiken van dit doel is echter een pak lastiger dan het willen.
Ook nu komt een blog van pas. Als je vaak en goed blogt, weet jouw doelgroep dat er bij jou veel gratis kennis te vergaren is. Het geeft hen een reden om telkens terug te keren naar jouw website, en dus telkens in aanraking te komen met jouw bedrijf. Je naam wordt verankerd in het geheugen van je (toekomstige) klanten.
Weet jouw doelgroep je blog nog niet goed te vinden? Dan kan het helpen om ieder nieuw artikel te delen op social media. Ook kun je je schrijfsels onder de aandacht brengen door de link naar je blogbericht te delen via je nieuwsbrieven. Elke abonnee op je mailinglijst krijgt dan een heads-up over elk nieuw meesterwerkje dat jij uit je digitale pen tovert.
Reden 5. Bloggen maakt van jou een betere copywriter
Ik hoor je nu misschien denken: ‘Waarom zou ik een betere copywriter willen worden? Dat is toch niet mijn beroep?’
Toch zijn er meerdere redenen waarom je ook als niet-copywriter beter moet worden in schrijven:
- Door vaak te schrijven ontwikkel je een duidelijke tone of voice voor je merk, die je vervolgens door kunt trekken op alle vlakken van je bedrijf.
- Door vaak te schrijven wordt je Nederlands beter. Je spelling verbetert, je zinsopbouw wordt duidelijker, je grammaticale kennis wordt versterkt.
- Mensen die vaak schrijven, leren schrappen. Ieder woord dat je schrijft moet betekenis hebben. Als je vaak blogt, zul je inzicht krijgen in de overbodigheid van bepaalde woorden of zinnen.
Alle kennis die je op schrijfvlak opdoet tijdens het bloggen kun je perfect toepassen in de rest van je websiteteksten. Ook eventuele brochures, flyers en andere geschreven communicatie zullen erop vooruitgaan.
Reden 6. Bloggen leert je de opties van je website en andere marketingkanalen kennen
Ondernemers of marketeers die niet vaak bloggen, komen waarschijnlijk helemaal niet vaak in aanraking met de techniek van hun website. Ze weten misschien niet wat er allemaal mogelijk is.
Een van de belangrijkste nieuwe vaardigheden die je wellicht zult opdoen tijdens het bloggen, is webdesign.
Zelfs als je een gratis websitetemplate of een pagebuilder zoals Elementor gebruikt, wil je hoogstwaarschijnlijk wijzigingen aanbrengen met basis-CSS of de drag-and-drop-elementen die je pagebuilder biedt.
Bloggers moeten daarnaast op de hoogte blijven van hun marketing op social media, iets wat je misschien nog niet eerder hebt gedaan. Je zult moeten leren hoe je consistent kunt publiceren. Tipje van de sluier: een contentplan maken helpt enorm. Bovendien leer je hoe je intrigerende bijschriften schrijft en hoe je met anderen in contact kunt komen om je publiek te laten groeien en connecties te maken.
Ook e-mailmarketing is essentieel bij een blog, zelfs als je net begint. Het hebben van een e-maillijst betekent, zoals ik al zei, dat je meer aandacht krijgt voor je bericht en dat je een loyaler lezerspubliek krijgt. Je leert hierover meer door platforms zoals Mailchimp en Sendinblue te bestuderen.
Reden 7. Je kunt er geld mee verdienen
Je passie omzetten in een winstgevende business is een van de beste dingen van bloggen. Hoewel dit niet de belangrijkste reden zou moeten zijn om te gaan bloggen, is het zeker een enorm voordeel om ondernemer te worden met een eigen online bedrijf.
Houd er rekening mee dat het echt een paar jaar kan duren voordat je volgers krijgt en goed genoeg scoort in Google om genoeg bezoekers te krijgen. Het is pas op dat moment dat je écht geld kunt verdienen met je blog.
Het is niet gemakkelijk om van de ene op de andere dag een sensatie te worden met bloggen. Het vergt hard werken. Maar als je de juiste mentaliteit en een oprechte passie hebt, kun je een ware onderneming maken van je blog.
Goede voorbeelden: Groupon en Huffington Post
Je leest het goed: zowel de bekende couponnenboer Groupon als de Pulitzer Prize-winnende Huffington Post begonnen als bescheiden blogs. Zij bewijzen dat je een blog kunt uitbouwen tot een winstgevende firma. In dit interessante Engelstalige artikel lees je hun geschiedenis én die van enkele andere grote bedrijven die begonnen als blog.
Reden 8. Het maakt gelukkig om te bloggen over je passie
Of je nu een passie hebt voor schrijven of niet, je bent duidelijk met een reden met het lezen van dit artikel begonnen. Er moet iets zijn waarover je online wil bloggen en die ‘iets’ interesseert jou ongetwijfeld heel veel.
Door te bloggen kun je erachter komen dat er nog een massa’s andere mensen zijn die net zo gepassioneerd zijn over dat onderwerp.
Een van de belangrijkste redenen om een blog te starten, is om een gemeenschappelijk belang met de wereld te delen. Bedenk dus waar je blij van wordt en zorg ervoor dat je blog zich op dat specifieke onderwerp focust. Hoe gepassioneerder je bent over het onderwerp, hoe beter je artikelen zullen zijn.
Bovendien is de kans groter dat mensen op de hoogte willen blijven over je schrijfwerk als ze je enthousiasme voelen bij elk woord dat je schrijft.
Reden 9. Van bloggen krijg je zelfvertrouwen
Als je een tijdje bezig bent met bloggen, zul je voelen dat je zelfvertrouwen stijgt. Dit zelfvertrouwen geldt zowel voor het onderwerp waarover je besluit te schrijven als voor je schrijfvaardigheid. Deze positieve boost kan zich zelfs vertalen naar je vertrouwen in het leven.
Naarmate de tijd verstrijkt, zul je merken dat je meer openstaat om anderen te laten lezen wat je te zeggen hebt.
Toen ik tijdens mijn eerste job in 2010 voor het eerst begon te bloggen, was ik bang om mensen te vertellen dat ik aan het bloggen was. Ik was nerveus over wat ze zouden denken. Raar eigenlijk, want copywriting was al een onderdeel van mijn toenmalige marketingbaan en ik had er geen probleem mee om mensen te vertellen dat ik teksten schreef voor websites. Maar met bloggen was het anders. Daar stond mijn naam onder. Dat maakte het persoonlijker. En alles wat persoonlijk is, maakt je potentieel kwetsbaar. Vandaar mijn voorzichtigheid.
Tegenwoordig geldt het tegenovergestelde. Iedereen mag weten dat ik blog. Dit zelfvertrouwen had ik echter nooit gehad als ik het tijdens mijn eerste weken als blogger al had opgegeven.
Van schrijven naar spreken?
Als je blogt zul je misschien ook merken dat het nog leuker wordt om te praten over het onderwerp waarover je schrijft. Je kunt er gemakkelijker over praten, wat je misschien zelfs het zelfvertrouwen geeft om over je passie te spreken op evenementen of zelf online webinars te presenteren!