Instagram zomer-update: nieuwe functies & veiligheidsupdates
Met de nieuwe functionaliteiten die Instagram ontwikkelt, test en uitrolt gaan ze onverbiddelijk de concurrentie met platformen als TikTok en YouTube aan. Zowel Stories als Reels worden continu uitgebreid met nieuwe functies. Maar ook op de Feed komt video meer terug. Ook niet onbelangrijk: er wordt hard gewerkt om Instagram veiliger te maken. In dit artikel praat ik je bij over de veelbelovende ontwikkelingen en interessantste updates van dit moment.
De aankondiging van Instagram-hoofd Adam Mosseri eind juni deed flink wat stof opwaaien. ‘Instagram is niet langer een app voor het delen van foto’s’. Want: uit onderzoek blijkt dat Instagram-gebruikers op zoek zijn naar entertainment. Daarom maakt Instagram video een van hun speerpunten waar ze de komende maanden op focussen. Maar er is meer in de maak.
Disclaimer: features in de testfase kunnen ook weer afvallen of zijn niet in alle regio’s of landen beschikbaar. Toch geeft het een interessant kijkje in waar de socialmedia-gigant op focust en wat je kunt verwachten.
Stories
Stories opslaan als concept
Handig! Voor posts op je feed kon het al lang. Maar nu wordt het voor alle gebruikers ook mogelijk om de Stories die je aanmaakt binnen de app op te slaan als concept. Waarschijnlijk een welkome functie voor socialmedia-managers.
Want zodra je midden in het proces van het maken van een verhaal stopt, krijg je de optie om deze als concept op te slaan. Dit geeft je dus de mogelijkheid om Stories op te maken op een moment dat jou uitkomt en ze op een later moment te plaatsen. Let op: na 7 dagen wordt een concept verwijderd.
Er gaat vaak wat tijd overheen voordat een nieuwe functie écht voor iedereen beschikbaar is. Zo is de functie op mijn privé-account al beschikbaar, maar op dat van sommige collega’s en het Frankwatching-account nog niet. Hopelijk duurt dat niet lang meer.
Stories vertalen
Nog zo’n handige functie die recent is uitgerold voor alle gebruikers, is de vertaaloptie voor Stories. Bij verhalen waar een tekst overheen staat in een andere taal, kun je links bovenin het scherm ‘Vertaling bekijken’ aanklikken.
Onderin je scherm verschijnt dan een paneel waarin de tekst wordt vertaald. Er worden ruim 90 talen ondersteund. Met deze functie worden Stories weer een stukje toegankelijker voor gebruikers en kun je makkelijker volgers met verschillende nationaliteiten bereiken.
Exclusieve stories voor betalende fans
Het komt wel vaker voor dat een nieuwe feature van een socialmedia- of techgigant ons bekend voor komt. Denk alleen al aan Instagram Live Rooms en alle nieuwe live audio-features en apps die volgden op de Clubhouse-hype.
Datzelfde geldt voor de exclusieve Stories waar Instagram momenteel aan werkt, die doen denken aan Twitter’s Super Follow-functie. De exclusieve stories van Instagram zullen alleen zichtbaar zijn voor leden van een fanclub of goedgekeurde groep. Ze zijn waarschijnlijk niet te screenshotten, maar kunnen mogelijk wel verzameld worden in (exclusieve) hoogtepunten.
Nu kun je alleen nog beperken wie je Stories ziet door je account op privé te zetten of door je verhaal te delen met je geselecteerde beste vrienden.
Instagram laat zelf weinig los over de circulerende screenshots van de functie, maar de exclusieve stories liggen wel in lijn met Instagram’s voornemen om makers meer mogelijkheden te bieden om geld te verdienen in de app. Waarschijnlijk kunnen gebruikers een abonnement afsluiten om toegang te krijgen tot de exclusieve content.
Link-stickers voor iedereen
Het delen van een link in je Instagram Stories is binnenkort mogelijk niet meer exclusief toebedeeld aan gebruikers met meer dan 10.000 volgers of een blauw vinkje. Sinds eind juni wordt er selectief getest met een klikbare link-sticker voor alle gebruikers.
Met de test wil Instagram inzicht krijgen in hoe en waarvoor de link-sticker gebruikt wordt. Daarbij letten ze op het type links en op de verspreiding van desinformatie en spam. Ze hopen dat de link-sticker in de toekomst de bekende swipe-up-link kan vervangen.
Update: per eind augustus 2021 verdwijnt de swipe-up link en rolt Instagram de link-sticker uit voor accounts met een blauw vinkje of meer dan 10.000 volgers. Volgens Vishal Shah (Instagram Head of Product) is het uiteindelijke doel om de sticker voor alle accounts beschikbaar te maken, maar zover is het dus nog niet. Voor de accounts die nog geen toegang hadden tot de swipe-up, wordt later bekendgemaakt of ze de sticker kunnen gebruiken.
De reshare-sticker
Instagram wil (frustratie over) dubbele content voorkomen. Daarom moedigen ze gebruikers aan om verschillende en originele content te maken voor de feed, Stories, Reels en IGTV. Om de gebruikerservaring te verbeteren, testen ze bij een aantal gebruikers het beperken van het re-posten van een post op je Stories. Daarnaast ontmoedigen ze het recyclen van TikTok-video’s voor Reels.
Maar naast beperkingen, komen er ook mogelijkheden bij. Zo kunnen iOS-gebruikers sinds kort Tweets delen op hun Instagram Stories. Ook testen ze een reshare-sticker, waarbij gebruikers bij het maken van een Story makkelijk posts en Reels die ze recent hebben bekeken, kunnen delen. Om er context bij te geven en originele Stories aan te moedigen, kunnen ze de gedeelde content op een eigen achtergrond plaatsen.
Reels
Advertenties in Reels
Na een periode van tests, zijn sinds halverwege juni Reels Ads wereldwijd uitgerold. Instagram meldt dat gebruikers met Reels de meeste kans hebben om niet-volgers te bereiken en zo hun bereik te vergroten. Het is naar eigen zeggen een groeiend wereldwijd podium waar merken en makers door iedereen kunnen worden ontdekt.
Reels Ads helpen bedrijven een groter publiek te bereiken. En het geeft gebruikers de kans om nieuwe merken en makers te ontdekken. Met in gedachten dat Instagram veel aandacht geeft aan het groter maken van Reels binnen de app, is deze toevoeging geen onverwachte keuze. De Reels-advertenties verschijnen net als gesponsorde Stories tussen de reguliere Reels in de feed en zijn te herkennen aan het label ‘Sponsored’ of ‘Gepromoot’.
Reels van 60 seconden
Instagram Reels begonnen ooit als korte video’s van 15 seconden. Vorig jaar september werd dat al verlengd naar 30 seconden. Maar nu TikTok afgelopen maand video’s tot maximaal drie minuten heeft uitgerold voor alle gebruikers en YouTube’s Shorts ook 60 seconden mogen duren, kan Instagram niet achterblijven.
Hoewel het dus niet verrassend is, wordt met Instagram Reels van 60 seconden de scheidslijn tussen IGTV, Stories, feed-video’s en Reels wel dunner. Je kunt nu op verschillende plekken binnen Instagram langere video’s delen. De uitbreiding maakt het wel makkelijker om video’s op de verschillende platformen te verspreiden, waar Instagram mogelijk goed van profiteert.
Feed-posts
Ondertiteling voor feed-videos
IGTV’s konden al sinds vorig jaar september ondertiteld worden en afgelopen mei werd de Caption-sticker voor het ondertitelen van je Stories uitgerold. Maar nu is een ondertitel-functie voor videos op de feed ook in de maak. Dat scheelt niet alleen een hoop typen, maar maakt posts ook beter toegankelijk voor slechthorenden en gebruikers die zonder geluid door hun feed scrollen.
Collectibles
Het lijkt erop dat Instagram ook een graantje mee wil pikken in de NFT-gekte. Met Collectibles kunnen gebruikers binnen de app bieden op digitale verzamelobjecten. Hiermee bieden ze contentmakers wederom een extra manier om geld te verdienen aan hun creaties.
De optie om een veiling te starten wordt waarschijnlijk actief aangeboden bij het creëren van een post in je Feed. De Collectibles worden getoond in een speciale sectie op je account, naast de sectie voor Reels en foto’s waarin gebruikers zijn getagd.
Management
Posten vanaf desktop
Instagram was lange tijd alleen te gebruiken via de mobiele app. Inmiddels kun je via je desktop je berichten en reacties bekijken, statistieken monitoren en chatberichten beantwoorden. Én binnenkort dus ook: berichten plaatsen op je feed.
Op de screenshots die socialmedia-consultant Matt Navarra deelt, is te zien dat je met de functie kunt kiezen voor verschillende beeldverhoudingen (het origineel, vierkant, liggend of portret), je foto kunt bewerken (helderheid, contrast, verzadiging) en filters kunt toevoegen, zoals we gewend zijn van de mobiele app. Posten vanaf desktop zou een toevoeging zijn die het leven van een socialmedia-manager weer een stuk makkelijker maakt.
Statistieken tot 90 dagen terugkijken
Wie serieus bezig is met z’n Instagram-strategie, kijkt ongetwijfeld regelmatig naar de statistieken. En zal blij zijn met de aankondiging dat de periode waarover je data kunt terugvinden inmiddels is opgerekt van 30 naar 90 dagen.
Je kunt nu dus binnen Instagram drie maanden aan data tegelijk analyseren, zonder dat je daar externe platformen of tools voor nodig hebt.
Veiligheid
De Security Checkup
Half juli werd de Security Checkup gelanceerd. Deze functie loodst gebruikers wiens account mogelijk is gehackt door de stappen om hun account beter te beveiligen. Zo kun je je aanmeldingsactiviteit controleren, je profielinformatie bekijken, gekoppelde socialmedia-profielen bevestigen en je contactgegevens voor het herstellen van je account (telefoonnummer of e-mailadres) updaten. De Security Checkup verschijnt automatisch als pop-up na het inloggen bij accounts die in het verleden mogelijk zijn gehackt.
In de update geeft Instagram nog een paar extra veiligheidstips:
- Zet bijvoorbeeld je tweestapsverificatie aan (Instellingen > Beveiliging > Tweestapsverificatie).
- Hierna krijg je meldingen als iemand probeert in te loggen op je account vanaf een onbekend apparaat. Onder Instellingen > Beveiliging > Aanmeldingsactiviteit zie je welke apparaten recent zijn ingelogd en logins op onbekende apparaten of locaties ongedaan maken.
- Update ook je telefoonnummer en e-mailadres, zodat Instagram je kan bereiken (Instellingen > Account > Persoonlijke gegevens).
Ook waarschuwt Instagram voor valse Direct Messages uit hun naam. De berichten claimen dat je account wordt verbannen, je het Instagram-beleid schendt of je foto’s ergens anders worden gebruikt. Met als doel je wachtwoord los te peuteren.
Instagram benadrukt dat ze alleen e-mails naar gebruikers versturen. Om te zien of een e-mail echt van Instagram komt ga je naar Instellingen > Beveiliging > E-mails van Instagram. Hier vind je welke e-mails Instagram de afgelopen 14 dagen heeft verstuurd. Krijg je een phishing-bericht of twijfel je? Rapporteer het dan en blokkeer het account.
Sensitive Content Control
Kort na de Security Checkup introduceerde Instagram Sensitive Content Control, die de gebruikerservaring moet verbeteren. De naam zegt het al: hiermee kunnen gebruikers bepalen hoeveel gevoelige inhoud wordt weergegeven in het tabblad Explore/Verkennen (onder het vergrootglas).
In de eerste plaats moet inhoud op Instagram natuurlijk voldoen aan de communityrichtlijnen. Aanzetten tot haat, pesten en content wat een risico kan vormen voor mensen is niet toegestaan. Instagram gaf eerder al inzicht in hoe bepaald wordt wat gebruikers bij Explore zien. Hier wordt content ‘aanbevolen’ van accounts die je niet volgt, gebaseerd op je interesse. Daardoor kan het voorkomen dat je berichten ziet die wel aan de communityrichtlijnen voldoen, maar voor jou als gebruiker alsnog schokkend of gevoelig zijn.
De Sensitive Content Control geeft gebruikers zelf meer controle. Om je voorkeuren aan te passen ga je naar Instellingen > Account > Controle op gevoelige inhoud. Hier kun je met ‘Nog meer beperken’ of ‘Toestaan’ kiezen of je minder of meer gevoelige inhoud wil zien. Voor gebruikers onder de 18 jaar is ‘Toestaan’ niet beschikbaar.
Een veilige ervaring voor jonge gebruikers
Dat Instagram ook druk bezig is om de app veilig te houden voor jonge gebruikers, is duidelijk. Zo werken ze aan een kinderversie van de app, maar proberen ze hen ook binnen de huidige app te beschermen. Bijvoorbeeld tegen ongewenste privéberichten of reacties van onbekenden.
En dat is nogal een uitdaging. Privé-accounts lijken niet de oplossing, omdat sommige jonge contentmakers juist een fanbase willen opbouwen met een openbaar account. Eind juli introduceerden ze de volgende aanpassingen:
- Accounts van gebruikers onder de 16 jaar (of in sommige landen 18 jaar) worden bij het aanmaken standaard op privé gezet. Zo kunnen ze beter bepalen wie hun berichten ziet. Uit onderzoek blijkt dat jongeren hier vaak zelf al voor kozen. Jonge gebruikers die hun account nu openbaar hebben staan, krijgen een melding gepaard met de voordelen van een privé-account, waarbij ze de keuze krijgen.
- Met een nieuwe technologie detecteert Instagram accounts van volwassenen die ‘verdacht gedrag’ hebben vertoond met accounts van jongeren. In hun tabblad ‘Explore’ worden geen openbare accounts van jongeren meer getoond. Privé-accounts verschijnen sowieso niet op deze plek. Deze technologie wordt de komende tijd in meer landen en hopelijk ook in Nederland uitgerold.
- Sinds een paar weken kunnen adverteerders hun advertenties voor jongeren onder de 18 jaar alleen targetten op basis van leeftijd, geslacht en locatie. En dus niet meer op basis van interesses of activiteit op andere apps en websites. Dit geldt overigens niet alleen op Instagram, maar ook op Facebook Messenger. Volwassenen kunnen hun voorkeuren zelf instellen onder Instellingen > Advertenties.
Aan de slag met nieuwe functies
Zo. Nu ben je weer up-to-date. Al met al zijn er flink wat nieuwe functies om naar uit te kijken, mee te experimenteren of je Instagram-ervaring mee te verbeteren. Wil je nog meer uit Instagram halen? Mijn collega Sanne Bekkema verzamelde de leukste Instagram-tips en handigste hacks om deze zomer mee aan de slag te gaan.
Welke functie vind jij het meest interessant of ga je gelijk testen?