4 absolute no go’s voor Google Mijn Bedrijf
Een goed ingerichte Google-bedrijfspagina voorziet je bedrijf van onschatbare SEO-voordelen die je boven de concurrentie uit laat stijgen. Maar, dan moet je er wel goed gebruik van maken. Wat moet je vooral niet doen als je alles uit Google Mijn Bedrijf wil halen?
Te vaak spreken we ondernemers die niet bekend zijn met Google Mijn Bedrijf (GMB). Of ze onderschatten het effect ervan. Dat is zonde, want als de restaurants en winkels straks weer helemaal open mogen kun je er maar beter klaar voor zijn.
Google Mijn Bedrijf is de perfecte manier om jouw onderneming in contact te laten komen met potentiële klanten. En het is kosteloos. Als een klant zoekt op jouw merknaam, zien ze meestal als eerste een knowledge panel aan de rechterzijde. Dit is je virtuele uithangbord en net zo belangrijk als je website. Ook de zichtbaarheid in Google Maps is van wezenlijk belang en kun je positief beïnvloeden.
In dit artikel 4 absolute no-go’s die je beter uit je hoofd kunt laten in Google Mijn Bedrijf.
No-go 1. Fake it till you make it
GMB kent talloze manieren om je te laten zien aan potentiële klanten. Je geeft informatie over je onderneming, voegt foto’s toe, geeft een locatie, highlight je producten of services, plaatst berichten en houd je klanten up-to-date over de veranderingen binnen je bedrijf.
Vele ondernemingen laten zich op een goede manier zien aan de buitenwereld. Helaas zijn er ook een aantal die zich voordoen als het perfecte plaatje, maar dit uiteindelijk totaal niet zijn. Met het toevoegen van nepfoto’s en video’s misleid je klanten. Het zal uiteindelijk zorgen voor een ongeloofwaardig bedrijf.
Niet alleen met foto’s wordt er veel gefaket binnen GMB. Andere voorbeelden hiervan zijn het toevoegen van extra locaties om meer gezien te worden of het faken van reviews om je beter voor te doen dan je daadwerkelijk bent.
Dit alles is tegen Google Terms of Services en zal uiteindelijk de ongeloofwaardigheid vergroten. Ook kun je geboycot worden door Google waardoor je niet meer zichtbaar bent in de zoekresultaten. In de uitgangspunten geven zij aan dat ze je content kunnen verwijderen als zij erin geloven dat jouw content in strijd is met de Google Terms of Service.
No-go 2. Geen aandacht schenken aan reviews, met name de slechte.
Als een goede vriend van je vertelt dat het eten bij een specifiek restaurant enorm slecht was, ga jij daar hoogstwaarschijnlijk nooit meer eten. Dit kan ook gebeuren in Google in de vorm van reviews. Je klanten kunnen reviews geven en beoordelen op een schaal van 5 sterren.
Het negeren van een klantreview zal vast en zeker niet gewaardeerd worden door je klant en een eventuele vervolgaankoop verhinderen. Ook negatieve reviews zullen voorkomen op je pagina. Dit maakt niet uit, iedereen maakt fouten. Maar de manier van verwerking van deze review kan wel verkeerd zijn.
Verwijder de review niet, reviews verwijderen om alleen de goede over te laten zal wederom de ongeloofwaardigheid vergroten. Ga niet brutaal tegen je klanten in maar probeer het netjes op te lossen en de negatieve review om te buigen naar een positieve. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het aanbieden van een excuses, of het geven van uitleg. Eventueel bied je de klant een compensatie aan voor het ongemak.
No-go 3. Het plaatsen van slechte foto’s
De foto’s in Google Mijn Bedrijf vertellen veel over je onderneming. Goede foto’s leiden tot meer traffic naar je website en uiteindelijk tot meer sales. Het is daarom van groot belang dit goed in te richten.
Een absolute no-go bij foto’s is, naast faken, het gebruik van stockfoto’s. Dit geeft een ongeïnteresseerde en niet persoonlijke look aan je bedrijfspagina. Vermijd het plaatsen van foto’s van je klanten zonder toestemming. Ook dit is verboden door de Terms of Services. Oude foto’s van je vorige bedrijfspand of vorige menukaart werken meestal ook niet lekker mee. Foto’s waarvan je de pixels kunt tellen, zijn ook niet heel handig.
Plaats dus hoogwaardige foto’s van je onderneming op je pagina. Bijvoorbeeld van jouw team, dit zorgt voor een persoonlijke feel. Of plaats een foto van je producten of je menukaart. Mensen kunnen zo in één opslag zien of dit interessant is. Dit alles zal uiteindelijk zorgen dat potentiële klanten vertrouwen krijgen in je bedrijf. En leidt tot meer traffic en sales.
Google heeft ook richtlijnen voor foto’s in Google Mijn Bedrijf. Ze mogen niet groter zijn dan 5MB. Ook wordt er vanuit Google aangeraden dat de foto’s groter zijn dan 720 x 720 en kleiner dan 3000 x 3000. Andere richtlijnen lees je hier.
En die lelijke Google Streetview-foto dan met die donkere lucht op de achtergrond? Deze kun je voorkomen door in te loggen in Google Streetview en zelf foto’s toe te voegen, bijvoorbeeld van je interieur.
No-go 4. Niet te veel, maar ook niet te weinig categorieën
In Google Mijn Bedrijf heb je de optie categorieën toe te voegen waaronder jouw onderneming valt (zie de afbeelding). Een autodealer zou bijvoorbeeld “autodealer” of “2e hands autodealer” kunnen toevoegen aan het account. Zorg ervoor dat je genoeg categorieën toevoegt, zodat je goed gevonden kunt worden binnen Google.
Te veel categorieën daarentegen werken weer averechts. De geloofwaardigheid van je onderneming zal hierdoor afnemen en het algoritme van Google zorgt er hoogstwaarschijnlijk dan ook voor dat jij in plaats van meer, minder getoond wordt. Voor optimale vindbaarheid is het daarom van belang een perfecte balans te vinden in je categorieën.
Wat moet je wel doen binnen Google Mijn Bedrijf?
Google Mijn Bedrijf is absoluut een goede manier om je online vindbaarheid (SEO) te verbeteren. Zolang je je bedrijfspagina goed inricht en de bovenstaande punten vermijdt, zal het je onderneming helpen om je op de juiste manier te presenteren en te communiceren met (potentiële) klanten.
Dit is belangrijk:
- Post regelmatig nieuwe foto’s en berichten en zorg hiermee voor relevante content. Update bijvoorbeeld je openingsuren, acties, nieuwste specialisaties en categorieën.
- Vraag je klanten om een review te plaatsen en zorg ervoor dat ze er een persoonlijk stukje bij schrijven over je dienstverlening of producten.
- Beschrijf de diensten en services van je bedrijf zo volledig mogelijk
Nog meer tips vind je hier. En uiteindelijk zie je je zichtbaarheid groeien…
Google Mijn Bedrijf is volledig gratis. Maar je kunt je bedrijf nog een extra boost geven met Google Ads. Er bestaat een speciaal campagnedoel waarmee je je winkelbezoek kunt vergroten (zie de onderstaande afbeelding voor welke campagne dat is).
Heb jij nog absolute no-go’s voor Google Mijn Bedrijf of heb je op- of aanmerkingen? Laat het dan weten in een reactie hieronder. En net zoals de bedoeling is in Google Mijn Bedrijf zullen we netjes reageren.