Online marketing

Privacy-instellingen Apple iOS 15: fijn voor gebruiker, uitdaging voor marketeer

0

Tijdens Apple’s afgelopen Worldwide Developers Conference (WWDC) werd de iOS 15-update aangekondigd. iOS 15 zal de gebruikers meer inzicht geven in hoe apps toegang krijgen tot je gegevens. Daarnaast word je beter beschermd tegen ongewenste gegevensverzameling. De nieuwe privacy-instellingen zijn goed nieuws voor de gebruikers, maar minder goed nieuws voor de marketeers.

“Privacy has been central to our work at Apple from the very beginning,” zei Craig Federighi, Apple’s senior vice president of Software Engineering, tijdens de presentatie. Elk jaar houdt Apple zich bezig met ontwikkelingen rondom het verbeteren van de privacy van iOS. En dat Apple haar gebruikers graag meer controle wil geven over hun data, werd duidelijk in deze jaarlijkse presentatie.

De iOS 15-update, die wordt verwacht in september 2021, gaat iPhone-gebruikers onder andere nog meer inzicht en controle geven over hun eigen gegevens. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat trackers detecteren of en wanneer je mails opent en is je browseractiviteit extra beveiligd. De vier belangrijkste privacy-updates voor marketeers licht ik hieronder toe. Deze zijn niet alleen belangrijk (fijn) voor de gebruikers, maar ook belangrijk (minder fijn) voor marketeers. Het wordt namelijk ineens een stuk ingewikkelder om iPhone-gebruikers te traceren.

1. iCloud Private Relay

De iCloud Private Relay wordt Apple’s versie van een virtual private network (VPN). Dit betekent dat als je gebruikmaakt van je browser op je iPhone, Safari, ze de traffic versleutelen. Daarnaast worden alle verzoeken via twee afzonderlijke internetrelais verzonden. In de eerste internetrelais krijgt de gebruiker een anoniem IP-adres, dat is gekoppeld aan je regio (maar dus niet aan je werkelijke locatie). De tweede versleutelt de URL en stuurt je door naar de pagina.

Door deze tweedeling wordt je privacy dus extra beschermd. Dit betekent dat niemand kan zien welke websites je bezoekt en in welke volgorde. Apple niet, je internet service provider niet en de websites die je bezoekt niet.

2. App Privacy Report

Via Instellingen > Privacy kun je in iOS 15 het ‘App Privacy Report’ terugvinden. Hierin kun je zien hoe vaak elke app toestemming heeft verleend voor het gebruik van je locatie, foto’s, camera, microfoon en contacten. Het Privacy Report houdt dit bij voor zeven dagen. Daarnaast wordt het zichtbaar met wie je gegevens worden gedeeld. Je kunt namelijk de domeinen van derden bekijken door op een app te klikken. Er wordt dan zelfs getoond hoe vaak de app met een domein contact maakt.

Op deze manier is het dus in een oogopslag duidelijk welke apps de meeste gegevens verzamelen, en welke apps dat doen zonder dat de app geopend is. Wil je niet dat een bepaalde partij of specifiek bedrijf jouw gegevens verzamelt? Dan kun je dat dus hier zien, en de app eventueel verwijderen.

Screenshots van App Privacy Report iOS 15-update.

Bron: Apple

3. Hide My Email

De titel zegt het al: met deze feature kun je letterlijk je ‘e-mail verbergen’. Hiermee wordt het mogelijk om neppe e-mailadressen te genereren voor de websites waar je een mailadres moet invullen om de content te kunnen zien. Of websites waar je je eerst voor moet aanmelden of inloggen voordat je er gebruik van kunt maken. De mails die je vervolgens ontvangt op het ‘neppe mailadres’ komen wel gewoon in je eigen inbox terecht. Maar de website weet op die manier dus niet wat jouw echte e-mailadres is.

Wil je je weer uitschrijven voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief? Dan kan dat via je iCloud-account. Je verwijdert dan simpelweg je ‘neppe’ mailadres voor het betreffende platform. Kleine kanttekening: dit werkt alleen als je surft via Safari, gebruikmaakt van de Mail-app en je iCloud-mailadres.

Screenshots van Hide My Email.

Bron: Apple

4. Mail Privacy Protection

Deze nieuwe feature voor de Mail-app zorgt ervoor dat de afzenders geen onzichtbare pixels meer kunnen toevoegen om informatie over de gebruiker te verzamelen. Door deze blokkade kunnen de zenders dus niet meer zien wanneer jij bijvoorbeeld je e-mail opent en wat je locatie is. Daarnaast wordt je IP-adres afgeschermd en kan deze niet meer worden gekoppeld aan andere online activiteiten.

Voor marketeers zijn nieuwsbrieven of mails met aanbiedingen natuurlijk een bron van informatie. De tracking-linkjes die in deze mails worden gebruikt, ‘werken’ dus niet meer bij iPhone-gebruikers met iOS 15. Het is dan dus niet meer zichtbaar wanneer en hoe vaak je een mail opent. En ook niet op welke links je klikt. Je IP-adres wordt namelijk automatisch verborgen zodra je op een mail klikt.

Betalen voor meer privacy?

Mail Privacy Protection, Hide My Email en iCloud Private Relay zijn onderdeel van iCloud+. Heb je al een +-account? Dan kun je gewoon gebruikmaken van deze nieuwe functies. Maar als je nog geen +-account hebt, moet je deze eerst aanschaffen. Je moet dus betalen om gebruik te kunnen maken van deze nieuwe privacy-instellingen.

Wat denk jij, gaat deze update veel roet in het eten gooien van marketeers?