Hoe schrijf ik een Cover Story? In 9 stappen naar de perfecte LinkedIn-videopitch
Met de LinkedIn Cover Story kun je je LinkedIn-foto omtoveren in een 20-seconden-pitch. Zo’n videopitch is een krachtige manier om jezelf voor te stellen aan potentiële werkgevers, opdrachtgevers of vakgenoten. Maar hoe doe je dat in slechts 20 seconden? Dat is natuurlijk superkort.
Wat zeg je wel en wat zeg je niet om in zo weinig tijd de perfecte pitch te geven? Ik leg het je in 9 simpele stappen uit en deel hierbij voorbeelden. Hoe schrijf je een LinkedIn Cover Story voor zowel een communicatieadviseur die een nieuwe baan zoekt, als voor een ondernemer?
Stap 1. Pak pen en papier of je laptop
Je kunt natuurlijk even snel een video van 20 seconden opnemen op je smartphone. Maar wat zeg je dan? Twintig seconden is extreem kort. In het Nederlands spreken we ergens tussen de 100 woorden (langzame spreker) en 160 woorden (snelle spreker) per minuut.
Dat betekent dus dat je tussen de 33 en 53 woorden heb om je Cover Story op te nemen. Kortom: elk woord telt. Dat betekent ook dat je niet zomaar even in twintig seconden je Cover Story kunt improviseren. Dus schrijf ‘m op voordat je gaat opnemen.
Stap 2. Analyseer voor welke doelgroep je je Cover Story maakt
Als je je papier en pen of je laptop hebt gepakt, begin dan niet direct met schrijven. Maak eerst een analyse van wie jouw ideale Cover Story-kijker is. Wie is je doelgroep?
Als je op zoek ben naar een nieuwe vaste baan, dan zijn werkgevers jouw doelgroep. Als je prima zit waar je zit en LinkedIn vooral gebruikt om connecties te maken te maken met vakgenoten om kennis uit te wisselen, dan zijn zij je doelgroep. Als je ondernemer bent dan zijn mogelijke opdrachtgevers jouw doelgroep.
De werknemer
Stel, je bent een communicatieadviseur die gespecialiseerd is in woordvoering en je hebt zin in een nieuwe uitdaging. Dan zijn werkgevers jouw doelgroep. Om precies te zijn, organisaties die regelmatig in het nieuws komen.
De ondernemer
Als ondernemer gebruik ik LinkedIn om contact te maken met nieuwe cliënten. Als pitchcoach zijn dat mensen die weleens moeten pitchen of presenteren.
Let op: in een boodschap van 20 seconden kun je maar één doelgroep kiezen!
Stap 3. Analyseer het probleem waar jij een oplossing voor hebt
Als je die doelgroep hebt, vraag je dan af: wat is het probleem? Wat willen zij waar jij een oplossing voor hebt? Denk niet vanuit jezelf, maar vanuit je gekozen doelgroep.
Communicatieadviseur
Wat is het probleem van je doelgroep als communicatieadviseur gespecialiseerd in woordvoering? Hebben zij iemand nodig die ervoor zorgt dat de directie zich niet met de pers bezig hoeft te houden? Dan jij ben die extroverte woordvoerder die ervoor zorgt dat de pers uit hun buurt blijft. Hebben ze iemand nodig die zorgt dat de directie op de best mogelijke manier in de media komt? Dan ben jij degene die geweldige teksten schrijft en mensen goed kan coachen op mediacontacten.
De ondernemer
Voor mij geldt dat ik mensen kan helpen die een perfecte pitch willen creëren. Die willen dat hun publiek aan hun lippen hangt en die dat razendsnel willen. Ze hebben geen tijd om daar lange cursussen voor te volgen. Ze willen het snel en goed.
Stap 4. Schrijf je call-to-action
Dit is de eerste stap waarbij je wat op papier gaat zetten. Bedenk wat je wil van je doelgroep, je kijkers. Wil je dat ze met je linken? Wil je dat ze je aanbevelingen lezen? Wil je dat ze je uitnodigen voor een nieuwe baan? Dat noemen we je zoekvraag of call-to-action. Met een call-to-action is je pitchvideo een stuk minder vrijblijvend, ben je veel duidelijker en kun je dus eerder verwachten dat je doelgroep doet met je video wat jij wil dat ze doen.
Zo’n zoekvraag schrijf je dan ook in dwingende taal, in de gebiedende wijs: lees dit stuk, bel mij, link met me. Wees duidelijk!
Voorbeelden
Jij als woordvoeringspecialist wil graag dat organisaties die een vacature voor communicatieadviseur hebben deze naar je doorsturen. Jouw call-to-action wordt: “Heeft u een vacature voor communicatieadviseur? Stuur mij de link!
Ik wil graag dat potentiële cliënten op LinkedIn doorscrollen naar de aanbevelingen. Dan hoef ik namelijk niet te vertellen hoe goed ik ben, dat doen mijn tevreden klanten voor mij. Dus mijn call-to-action wordt: “Lees de aanbevelingen van eerdere klanten hieronder”.
Stap 5. Formuleer het probleem als een vraag
Een uitstekende en razendsnelle manier om mensen direct te betrekken bij je verhaal, is door het stellen van een vraag. We gaan daar automatisch in ons hoofd antwoord op geven. Dus begin je Cover Story met een vraag. Let op: begin dus niet met je naam! In stap 9 leg ik uit waarom niet.
Omdat je in stap 2, 3 en 4 hebt nagedacht over je doelgroep, weet je nu precies wat die openingsvraag moet zijn: het probleem dat jouw doelgroep heeft. Daarmee heb je ze gelijk te pakken.
Voorbeelden
Jij, als communicatieadviseur houdt er het meest van om zelf op de achtergrond te blijven, dus kies je als openingsvraag: “Komt u als organisatie vaak in de media? En wilt u op uw best overkomen?
De openingsvraag die ik kies is: “Wil jij de perfecte pitch creëren?”. Daar zal ik iets over moeten uitleggen, want wat is nou precies een ‘perfecte pitch’? Dat doe ik met twee extra vragen: “Een pitch die je publiek aan je lippen laat hangen? Die je boodschap echt overbrengt?”
Stap 6. Formuleer jouw oplossing
Geef na die vraag direct jouw oplossing. Vertel wat het is dat jij hebt te bieden aan die kijker die net jouw vraag of vragen heeft gehoord en denkt: “Ja, dat is exact mijn probleem. Wat moet ik nu?”.
Voorbeelden
Jouw sterke kant is het schrijven van prachtige speeches en het coachen van directieleden. Dus als oplossing bied je: “Dan heeft u niet alleen een goede speechschrijver nodig, maar ook iemand die u tot in de puntjes voorbereidt. Zoals ik”.
Dit is de oplossing die ik voor mezelf heb geformuleerd: “Als De Pitchcoach help ik je die razendsnel te schrijven, oefenen en presenteren.”
Stap 7. Vertel over je ervaringen
Normaal gesproken adviseer ik als pitchcoach om ook een waargebeurd verhaal te vertellen, want dat onthouden mensen. Data en feiten gaan het ene oor in en het andere uit, maar verhalen blijven hangen omdat ze op een gevoelsniveau binnenkomen. Echter, in 20 seconden is dat wat veelgevraagd. Dus om toch razendsnel op een gevoelsniveau binnen te komen, is mijn tip om iets te vertellen over het (echte!) gevoel dat jouw diensten, jouw werk, jouw expertise opleveren voor mensen uit jouw doelgroep.
Hiervoor heb je als het goed is op LinkedIn een geweldige bron om uit te putten: jouw aanbevelingen. Haal hier een aantal bij jou passende en bijzondere bijvoeglijk naamwoorden en zelfstandig naamwoorden uit die klanten, collega’s of experts over jou zeggen.
Voorbeelden
Jij kunt bijvoorbeeld een aanbeveling van de directeur van je huidige organisatie gebruiken die jou roemt om je flamboyante teksten, je scherpe humor en je indringende boodschappen. Zij vindt dat je krachtige feedback geeft, goed coacht en daardoor ervoor zorgt dat zij kan stralen. Dan wordt het bijvoorbeeld: “Ik zorg voor indringende teksten en krachtige coaching, zodat u kunt stralen”
In mijn aanbevelingen staan woorden als “magisch”, “onvergetelijk” en “enthousiast”. Maar ook “heldere feedback”, “mezelf blijven”, “eyeopener”. Daar haal ik een selectie uit. Dan wordt dit mijn volgende zin: “Mijn cliënten noemen dat ‘onvergetelijk’, ‘een eyeopener’ en ‘magisch'”.
Bonustip: Als je volledig wilt lijken, leg dan zaken uit in drieën.
Misschien is het je opgevallen: ik heb drie vragen gesteld, drie oplossingen gegeven (schrijven, oefenen en presenteren) en drie ervaringen gegeven (onvergetelijk, eyeopener en magisch). Dat is niet zomaar. De oude Grieken wisten al dat schrijven in een trikolon (een drieslag) werkt. We kunnen drie dingen makkelijk onthouden, terwijl vier al gauw te veel is. Drie geeft ons ook het gevoel dat de spreker volledig is (wat bij twee niet het geval is). Dus gebruik waar mogelijk een drieslag.
Stap 8. Eindig met wat je absoluut wil dat ze onthouden
Je eindigt met wat je absoluut wil dat je kijker onthoudt. Vaak zal dat je naam zijn en je functie of je bedrijfsnaam. Ik zei al eerder, in stap 5, dat je je kostbare woorden niet moet verspillen aan het noemen van je naam aan het begin. Die naam is op dat moment namelijk nog niet zo belangrijk voor je kijker. Die wil eerst weten wat hij aan jou heeft. Pas daarna staat je kijker klaar om jouw naam op te slaan. Dus noem die pas aan het eind.
Voorbeelden
Jij wil dat ze in elk geval jouw naam onthouden en dat jij woordvoeringsexpert bent. “Mijn naam is Anne Pietersen. Ik ben woordvoeringsexpert”.
Ik kies ervoor om te eindigen met mijn naam en mijn goed te onthouden bedrijfs- en functienaam: “Mijn naam is Esmeralda Kleinreesink. Ik ben De Pitchcoach”.
Stap 9. Schrappen, schrappen, schrappen
Schrijven is schrappen. Dat heb je ongetwijfeld eerder gehoord. Zeker bij zo’n 20 seconden-pitch mag er geen woord te veel bijzitten, want je hebt er maar tussen de 33 en 53, afhankelijk van hoe snel je spreekt. Dus de laatste stap is om alle teksten die je in stap 4, 5, 6, 7 en 8 hebt geschreven achter elkaar te zetten in de juiste volgorde.
Voor jou als communicatieadviseur wordt dat:
Komt u als organisatie vaak in de media? En wilt u op uw best overkomen? Dan heeft u niet alleen een goede speechschrijver nodig, maar ook iemand die u tot in de puntjes voorbereidt. Zoals ik. Ik zorg voor indringende teksten en krachtige coaching zodat u kunt stralen. Heeft u een vacature voor communicatieadviseur? Stuur mij de link! Mijn naam is Anne Pietersen. Ik ben woordvoeringsexpert.
Dat is veel te lang, met 65 woorden. Dus dat moet korter.
In elkaar schuiven
Je kunt dan kijken waar je zinnen in elkaar kunt schuiven, bijvoorbeeld de derde zin “Dan heeft u niet alleen een goede speechschrijver nodig, maar ook iemand die u tot in de puntjes voorbereidt.” Als je die in elkaar schuift, gaat het van 19 woorden naar 13: “Dan heeft u een speechschrijver nodig die u tot in de puntjes voorbereidt.”
Essentie
Je kan kijken naar wat de emotionele essentie is: dat is dat je anderen laat stralen. Dus dan kunnen de andere emotiewoorden eruit, de ‘indringende teksten’ en ‘krachtige coaching’ die ook daarvoor al geïmpliceerd zijn.
Met deze wijzigingen kom je uit op 53 woorden:
Komt uw organisatie vaak in de media? En wilt u op uw best overkomen? Dan heeft u een speechschrijver nodig, die u tot in de puntjes voorbereidt. Zoals ik. Ik zorg dat u kunt stralen. Heeft u een vacature voor communicatieadviseur? Stuur mij de link! Mijn naam is Anne Pietersen. Ik ben woordvoeringsexpert.
Bij mij ziet dat er zo uit:
Wil jij de perfecte pitch creëren?” Een pitch die je publiek aan je lippen laat hangen? Die je boodschap echt overbrengt? Als De Pitchcoach help ik je die razendsnel te schrijven, oefenen en presenteren. Mijn cliënten noemen dat ‘onvergetelijk’, ‘een eyeopener’ en ‘magisch’. Lees de aanbevelingen van eerdere klanten hieronder. Mijn naam is Esmeralda Kleinreesink. Ik ben De Pitchcoach.
Ook dat is veel te veel: 59 woorden.
Spreektaal
Ik begin met het schrappen van losse woorden. Gelukkig is dat makkelijk omdat het gaat om spreektaal. Die hoeft geen volledige zinnen te hebben. Heel vaak kun je bijvoorbeeld het onderwerp van de zin weglaten, zoals ‘Een pitch’ in de tweede zin of ‘Die’ in de derde zin.
Gebaren
Dan kijk ik of ik woorden door gebaren kan vervangen. Dat scheelt ook weer tijd. Dat kan hier prima door het woord ‘hieronder’ te vervangen door een handgebaar met een vinger naar beneden. Want de Cover Story staat aan de bovenkant van de LinkedIn-pagina en de aanbevelingen staan helemaal onderaan.
Dan is dit het uiteindelijke resultaat in 52 woorden:
Wil jij de perfecte pitch creëren? Die je publiek aan je lippen laat hangen? Je boodschap echt overbrengt? Als pitchcoach help ik je die razendsnel te schrijven, oefenen en presenteren. Mijn cliënten noemen dat ‘onvergetelijk’, ‘een eyeopener” en ‘magisch’. Lees maar in de aanbevelingen [MAAK “HIERONDER” GEBAAR]. Ik ben Esmeralda Kleinreesink. Ik ben De Pitchcoach.
En nou maar wachten tot LinkedIn de Cover Story bij mij uitrolt.
Een uitstekende indruk in 20 seconden in je Cover Story
Met deze stappen gaat het ook jou lukken om in slechts 20 seconden een uitstekende indruk achter te laten! Als je ‘m nu alvast schrijft dan kun je ‘m gelijk opnemen zodra de LinkedIn Cover Story ook bij jou is uitgerold.