Customer experience

De UX-designer als beschermengel van de gebruiker

0

Column – We kunnen wel stellen dat we vandaag de dag in symbiose leven met technologie. Technologie kan niet zonder ons en wij kunnen niet meer zonder technologie. We dragen smartphones, smartwatches, etcetera dan ook continu bij ons. Technologie is een trouwe partner; het is een verlengstuk van jezelf, waardoor je meer kan opslaan, meer kansen hebt en een groter communicatief bereik. De vraag is echter of technologie ons dommer maakt, of luier? Nemen we dingen sneller voor lief? En vormt technologie een degradering in onze sociale levens?

Symbiose, wat betekent dat eigenlijk? Volgens Wikipedia: ‘Het langdurig samenleven van twee of meer organismen van verschillende soorten waarbij de samenleving voor ten minste één van de organismen gunstig of zelfs noodzakelijk is. De verschillende partners heten symbionten. De grootste partner is de gastheer.’

De vragen die wij onszelf moeten stellen zijn: hoe gezond is de relatie waar we in zitten, hoe verandert deze relatie met de tijd en is het voor ons beide gunstig? Hebben we het nog over gezonde symbiose, wanneer afhankelijkheden te groot worden? En wanneer wordt symbiose parasitisme?

De taak van de UX-designer

User Experience (UX) design is de discipline die zich bezighoudt met de beleving van de eindgebruiker van een product of dienst. Dat kunnen zowel technologische als andere producten of diensten zijn. Een UX-designer ontwerpt dus alles vanuit de behoefte van de gebruiker, met als doel om zijn of haar ervaring zo optimaal mogelijk te maken.

De term UX-design is overigens vager aan het worden. Steeds vaker horen we termen als retentie en conversie voorbij komen wanneer het gaat over UX-design. Echter kun je jezelf de vraag stellen wie op dit moment in wezen de designer heeft aangenomen voor de opdracht. Is dat de eindgebruiker die hij zou moeten vertegenwoordigen, of is het een bedrijf wat meer aandacht van de gebruiker wil hebben? Dit wil niet zeggen dat er iets mis is met het optimaliseren van conversie, maar behoort het daadwerkelijk tot het optimaliseren van de gebruikersbeleving?

De mens als doel en technologie als middel

Door deze veranderende relatie en exponentiële ontwikkeling van technologie verandert de rol en verantwoordelijkheid van UX-designers. Zij moeten zich steeds bewuster worden van de plaats van techniek in het grotere geheel en welke invloed het heeft op het individu en de mensheid. Ze zullen meer dan ooit moeten ontwerpen met de mens als doel en technologie als middel, ofwel technologie ondergeschikt en dienend aan mens.

Dat wat ons straks het meest onderscheidt van machines, is onze capaciteit om afgewogen beslissingen te maken. Dat wil zeggen, maatwerk-keuzes door het meewegen van bijvoorbeeld empathische argumenten. Ofwel human decision making. Om deze reden zal de UX-designer van morgen, een soort van ‘beschermengel van de gebruiker’ moeten gaan worden, die vanzelfsprekend het belang van de gebruiker beschermt.

Beschermengel van de Gebruiker

Hoe ziet het profiel van de Beschermengel van de Gebruiker van morgen er dan uit? In ieder geval zal deze persoon een natuurlijke interesse moeten hebben voor ethiek, filosofie, technologie en de mens en haar psychologie. Daarnaast is het de verantwoordelijkheid van de leiders in de industrie om het personeel hierop aan te nemen. Want technologie is een fantastische toevoeging aan ons leven: het brengt ons verder en helpt ons om de wereld mooier en beter te maken.

Maar we moeten kritisch blijven, dus een kanttekening is op zijn plaats. Want als we steeds meer afhankelijk worden van technologie, verliezen we misschien ook wel teveel van het menselijk aspect in ons leven. Denk maar eens na wat dit voor jou zou kunnen betekenen. De mensheid heeft de beschermengelen hard nodig nu en in de toekomst. Beschermengelen die onze symbiose met technologie blijven evalueren en kritisch bekijken. Ga bij jezelf te raden of jij deze verantwoordelijkheid aandurft.