Personal branding: tips om je optimaal te profileren [+ template]
Of je nu werknemer bent bij een bedrijf, je eigen onderneming hebt, zzp’er bent of nog student: het is in alle gevallen belangrijk dat mensen weten waar jij voor staat. In dit artikel leg ik uit hoe je kunt bouwen aan jouw personal brand. Als marketeer of communicatiespecialist heb je natuurlijk veel te maken met branding. Enige kennis van die materie hebben de meesten van ons dus wel.
We hebben het niet over profileringsdrang of poch-werk. Het gaat erom dat je eerst voor jezelf vaststelt wie of wat je wil zijn en waarom. Dan kun je vervolgens jouw value proposition en unique selling points op een consistente manier uitdragen.
Ikigai als kompas voor jouw personal branding
Om jezelf te positioneren moet je dus eerst een positie kiezen. Bepalen waar je wil staan. Daar hebben ze in Japan een prachtig concept voor ontwikkeld: de ikigai. Dat dit woord met ‘ik’ begint is overigens puur toeval. Ikigai is een Japanse kreet, die vrij vertaald betekent: ‘de reden om te leven’. Dat raakt dus rechtstreeks aan de purpose-gedachte oftewel: het betekenisvol zijn.
Jouw value proposition moet gebaseerd zijn op op jouw persoonlijke purpose, niet op profileringsdrang of poch-werk.
Het Ikigai-model
In het Ikigai-model schrijf je in de buitenste vlakken van de vier cirkels achtereenvolgens op: waar je van houdt, waar je goed in bent, waar je voor betaald kunt worden en wat de wereld nodig heeft. In de overlappende vlakken van de cirkels (om het wiskundig te zeggen: de deelverzamelingen), komen dan jouw passie, missie, roeping en mogelijk beroep naar voren. Simpel gezegd: als je bijvoorbeeld ergens goed in bent en je kunt ervoor worden betaald, zou je daar je beroep van kunnen maken. Zaken waar jij van houdt en die de wereld nodig heeft, kunnen jouw missie gaan vormen.
In de volgende ‘ronde’ kun je zien of de eerdere aspecten goed matchen. Iets kan jouw missie zijn, maar kun je er ook je beroep van maken? Of omgekeerd: Je kunt ergens je beroep van maken, maar sluit dat aan bij de missie? Als het antwoord op een van die vragen neen is, gaat dat op den duur toch knagen.
Gratis download – maak je eigen ikigai
Bij de volgende stap kom je letterlijk tot de kern. Je maakt nog meer keuzes en legt daarmee de basis voor jouw persoonlijke positionering. Een blanco ikigai om zelf in te vullen, kun je hier downloaden.
Als je naar buiten gaat treden, is het handig nog even de golden circle van Simon Sinek over je ikigai heen te leggen. In jouw boodschap moet je natuurlijk ook starten met de ‘Why?’. Als het goed is, komt die overeen met jouw ikigai. Daar kun je jouw eigen brand promise uit destilleren. De hoe en wat zijn dan de grondslag voor jouw persoonlijke value proposition.
Personal branding en reputatie
Nadat je je eigen positie hebt bepaald, kun je dat met de buitenwereld delen. Op basis van het voorgaande, snap je dat het er dan niet om gaat dat je allerlei borstklopperige beweringen doet. Het is sowieso altijd beter als andere mensen de goede dingen over jou vertellen. Dat vergroot de geloofwaardigheid. Hoe je dat bereikt? Simpel: door je eigen gedrag. Door gewoon uit je daden te laten blijken waar je voor staat. Lippendienst is hiervoor niet toereikend. Mond-tot-mondreclame wel. Daarom is het de eerste stap dat je jezelf door je daden onderscheidt.
Bij personal branding draait het niet om lippendienst – maar om mond-tot-mondreclame.
Het is zoals Frank Peters het in zijn boek ‘Reputatiemanagement voor iedereen’ aanhaalt: Het gaat erom dat je het juiste doet, ook als anderen niet kijken. Dat moet integer en authentiek zijn. De ikigai geeft jou de handvatten om je eigen ‘ik’ te vinden en die ook constant in de praktijk (naar voren) te brengen. Je weet intussen wat jouw unique selling points zijn. Je hebt jouw missie of zelfs purpose gedefinieerd. Dat is een perfecte basis om jezelf te profileren en positioneren, zonder te pochen.
Jouw persoonlijke contentplan
Als je de zaken nu op orde hebt en klaar bent om steeds meer naar buiten te treden, is het verstandig dit planmatig te doen. Staat jouw eigen website al? Schrijf je daarop een wekelijks of maandelijks blog? Wil je je expertise delen via socialmedia-platforms? Het kan allemaal. Maar doe het zoals alles: consistent, authentiek (door dicht bij jouw eigen ‘ik’ te blijven) en ook planmatig. Wellicht is het van belang om eerst gewoon rond te kijken op de verschillende kanalen. Of dat nu is op LinkedIn – het grootste platform voor professionals – of, als voor jou of jouw markt geschikter is, bijvoorbeeld Pinterest, TikTok of Instagram. De keuze van het platform is zeer belangrijk, want ook bij personal branding geldt het adagium the medium is the message nog altijd.
Vervolgens bepaal je wat je wil vertellen. Welke thema’s worden de hoekstenen van jouw positionering? En in welke vorm ga je die over de bühne brengen? Ben je een echte schrijver, of doe je het liever door foto’s, illustraties of een vlog? Er zijn weinig foute antwoorden, als je maar steeds je doelpubliek voor ogen houdt. Het is voor jouw personal branding (net zoals wanneer je uit naam van een bedrijf communiceert) van belang om er een serieus contentplan voor op te zetten. Dat biedt houvast, overzicht en het geeft structuur. Het voorkomt dat je op donderdag net voor de lunch bedenkt: “Oh ja, ik moet nog even iets verzinnen om te posten.” Dat is in de praktijk meestal niet het begin van een succesverhaal. Een eenvoudig template voor een contentplan kun je hier downloaden. Maak eerst je eigen kopie (via Bestand > Kopie maken).
De eerste indruk: je profielfoto
Als je googelt op personal branding, krijg je een serie advertenties voor je neus van workshops en cursussen om je er in een paar dagen bij te helpen. Soms inclusief kleding- en make-upadvies (dat laatste ook voor heren). Wellicht gaat dat je iets te ver. Dan bewaar je dat voor een later stadium. Je hebt echter maar één kans om een eerste indruk te maken. En wat zien mensen het eerste van jou, als ze jouw profiel bekijken? Juist ja: de profielfoto. Wellicht iets om dan toch wat aandacht aan te besteden. Want als je daar nog steeds die vakantiefoto hebt staan of iets dat onscherp of slecht belicht is, wordt het tijd voor actie. Een leuke tool voor een ‘nulmeting’ van jouw profielfoto is Photofeeler.
Daar kun je zien hoe jouw foto scoort. Gewoon uploaden en je ontvangt binnen de kortste keren recensies van jouw peers. Dan weet je of je er iets aan moet doen – en waar je daarbij op moet letten. In een artikel van Jasper Steffens zie je tientallen uitgewerkte voorbeelden van ‘before & after’.
Personal branding meten
Elk jaar worden er lijstjes gepubliceerd met de meest invloedrijke mensen. Zolang je op die lijstjes niet voorkomt, ben je aangewezen op andere tools om jouw personal brand te meten. Een daarvan is de Social Selling Index van Linkedin (SSI). Hiermee kun je online checken hoe je ervoor staat, op het grootste platform voor professionals. Niet zaligmakend misschien, maar wel een interessante indicator. De SSI is opgebouwd uit vier componenten. Ik bespreek ze hieronder en geef aan wat je kunt doen om hier te ‘scoren’.
Presenteer jezelf professioneel
Zorg dat jouw LinkedIn-profiel compleet is ingevuld. Natuurlijk met bio en foto. Maar maak ook gebruik van de nieuwere faciliteiten, zoals de featured stories. Post regelmatig (en dan bedoel ik niet op elke eerste vrijdag van de maand). Geef en ontvang aanbevelingen.
Vind de juiste mensen en word gezien
Ga op zoek naar de mensen die relevant voor jou zijn. Niet lukraak dus, maar op zoek naar mensen en organisaties waarmee jij je graag – op basis van jouw ikigai – verbindt. Je zult zien dat mensen jou dan ook makkelijker vinden. En jouw profile views verhogen hier ook de score.
Deel jouw kennis en inzichten
Als je je netwerk stap voor stap uitbouwt, is het goed om daadwerkelijk te volgen wat jouw nieuwe contacten te melden hebben. Je kunt daar simpelweg op reageren door te liken, te becommentariëren. Of door de berichten, al dan niet voorzien van passend commentaar, te delen.
Bouw relaties
Dit geeft de kracht van jouw netwerk aan. Maak dus de connecties en doe dat met de juiste mensen. Zowel binnen je organisatie als daarbuiten. Uiteraard mensen die passen bij jouw uitgangspunten, bij jouw personal brand.
Voor elk van deze componenten kun je maximaal 25 punten scoren. De optelsom geeft dus een maximum van 100. Als je qua score onder de 50 zit, moet je je een beetje zorgen gaan maken over jouw personal brand. Zit je boven de 75, dan hoor je al gauw tot het keurkorps op LinkedIn. De toppers qua personal branding zitten in de bovenste paar procent. De SSI geeft namelijk ook jouw positie weer binnen je netwerk en binnen jouw beroepsgroep. Het laat zien dat je bij de beste x% je hoort.
Natuurlijk is het hebben van een zo hoog mogelijke score geen doel op zich. Het is trouwens vanuit LinkedIn ook stiekem een stimulans, die zorgt dat gebruikers zo actief mogelijk zijn op ‘hun’ platform. Maar de SSI is wel een indicator die aangeeft hoe je ervoor staat en op welke gebieden je vooral kunt verbeteren.
Startpunt voor betere profilering
Op gebied van personal branding is, naast een kast vol boeken, een massa aan trainingen, cursussen, seminars en webinars beschikbaar. Die zijn stuk voor stuk zeer nuttig. Dit artikel heeft niet de intentie om ze overbodig te maken. Bedoeling is om mensen die zich afvragen hoe ze zich nu beter kunnen profileren een startpunt te geven. Personal Branding begint bij een stukje zelfonderzoek, in de vorm van de behandelde ikigai. Vervolgens leggen we uit dat het vooral belangrijk is consistent en authentiek te zijn.
Dit artikel reikt een aantal hulpmiddelen om jouw eigen ‘brand’ te meten. Of dat nu is door beoordeling van je profielfoto of je activiteiten op LinkedIn. Als je die ‘nulmetingen’ hebt gedaan, kun je aan de slag om naar buiten te treden, bijvoorbeeld door gestructureerd relevante content te delen. Content die past bij jou en van belang is voor jouw doelgroep. Je kunt je op die manier ontwikkelen tot het gewenste ‘brand’, zolang je maar consistent bent.