Online advertising

5 populaire extensies in Google Ads: zo werken ze

0

Als online marketeer ben je continu bezig met het optimaliseren van Google Ads-campagnes. Maar niet iedereen maakt gebruik van alle mogelijkheden, zoals advertentie-extensies. Een gemiste kans! Met deze extensies is het namelijk mogelijk om online advertenties uit te breiden met aanvullende informatie. Hierdoor wordt het voor jouw (potentiële) klanten veel aantrekkelijker om op je advertentie te klikken. Wat zijn vijf populaire extensies, hoe implementeer je deze, en hoe kunnen ze bijdragen aan het succes va je campagnes?

Wat zijn advertentie-extensies?

Advertentie-extensies maken het mogelijk om extra informatie aan je Google Advertenties toe te voegen. Denk hierbij aan de locatie van je winkel, prijzen, categorieën en USP’s. Maar dit is nog maar het begin. In het algemeen zorgen extensies dat de klikfrequentie (CTR) van jouw advertenties toeneemt. Hoe meer informatie je toevoegt aan je tekst-advertentie, hoe belangrijker deze wordt voor Google. Advertenties met relevante informatie ranken nu eenmaal hoger! En we weten allemaal dat een hogere positie de zichtbaarheid van jouw advertenties vergroot.

Door deze extra informatie neemt de advertentie ook meer ruimte in ten opzichte van advertenties zonder extensies. Zo is er dus ook minder ruimte beschikbaar voor je concurrenten.

Advertentie-extensies in Google Ads.

Voordelen

Naast het verbeteren van de zichtbaarheid van je Google-advertenties en het verhogen van de CTR, heeft het gebruik van extensies nog een ander positief effect. Je wordt door Google beloond met een hogere kwaliteitsscore. Dit kan uiteindelijk leiden tot een goedkopere klik.

Het toevoegen van extra informatie brengt in het algemeen geen extra kosten met zich mee, je betaalt alleen voor de klikken die jouw advertentie-extensie ontvangt. Hiervoor gelden dezelfde CPC-tarieven als voor de normale Google-advertentie. Met uitzondering van de recensie- en de highlight-extensie. Aan deze extensies zijn wel extra kosten verbonden.

Welke types zijn er beschikbaar in Google Ads?

Er zijn veel verschillende extensies beschikbaar om de zichtbaarheid van je advertenties te vergroten. Het is mogelijk om gebruik te maken van onder andere een prijs-extensie, oproep-extensie, app-extensie, verkopersbeoordelingen en nog veel meer.

In dit artikel belicht ik de (door onze SEA-specialisten) vijf meestgebruikte advertentie-extensies. Samen creëren deze extensies een overzichtelijke advertentie die klanten in één klap voorziet van alle belangrijke informatie: van de prijs en acties tot USP’s en contactinformatie.

In dit artikel lees je meer over de verschillende type extensies die Google aanbiedt.

1. Sitelink-extensie

Sitelinks bieden je de mogelijkheid om meerdere links onder je advertenties weer te geven. Deze extra links leiden mensen naar een specifiek gedeelte van je webshop. Wanneer klanten dus klikken op een link onder de advertentie, belanden ze direct op de juiste pagina.

Het is mogelijk om tot zes sitelinks toe te voegen aan je advertenties. Het is niet verplicht om een omschrijving toe te voegen, maar dat raad ik wel aan. De omschrijving biedt je namelijk de mogelijkheid om relevante informatie toe te voegen.

Voorbeeld 1: sitelink-extensie

Van mijn 6 sitelinks zijn er maar twee zichtbaar, hoe kan dit?

Je hebt tijdens het creëren van je advertentie zes sitelinks toegevoegd. Wanneer je de advertentie bekijkt, zie je dat er geen zes, maar twee sitelinks actief zijn. Hoe kan dat? Misschien ben je iets belangrijks vergeten. Volg daarom eerst de volgende twee stappen:

  1. Controleer eerst of Google je advertentie en de extensies heeft goedgekeurd.
  2. Zorg ervoor dat je extensies zijn gekoppeld aan een actieve groep advertenties, campagnes of je account.

Het antwoord op je vraag kan soms best simpel zijn, het vereist alleen wat geduld. Wanneer alles weer is geüpdatet en goedgekeurd, zul je zien dat al je extensies zichtbaar zijn.

2. Website-informatie-extensies

Gebruik de website-informatie-extensies om specifieke aspecten van je product of dienst te markeren. Deze extensie geeft klanten extra informatie over de producten of diensten die jij aanbiedt. Google heeft van tevoren enkele waardes bepaald, zoals leibomen of dakbomen in het voorbeeld hieronder. Deze waardes bestaan bijvoorbeeld uit gerelateerde producten, modellen, services, merken en voorzieningen. Per advertentie is het mogelijk om maximaal tien waardes toe te voegen.

Voorbeeld 2: website informatie-extensie

Let op: deze extensie lijkt qua weergave op de highlight-extensie, maar is inhoudelijk anders.

3. Highlight-extensies

Gebruik highlight-extensies om de USP’s en scherpe aanbiedingen van jouw organisatie of product te promoten. Deze extensie geeft klanten meer informatie over jouw producten en diensten, zoals ‘Gratis verzending’ of ‘Voor 11 uur besteld, is volgende dag in huis’.

Net als bij de sitelink-extensie mag een highlight-extensie bestaan uit maximaal 25 tekens. Je kunt maximaal 20 van deze highlights aanmaken. Deze extensies zullen echter niet allemaal tegelijk worden getoond. Daarom is het belangrijk om minimaal vier onderscheidende aspecten weer te geven. Het liefst maak je op advertentieniveau onderscheid tussen de verschillende promoties en USP’s. Deze highlights worden door Google onder de omschrijving getoond.

Voorbeeld 2: Highlight-extensie

Waarop moet je letten met het toevoegen van highlight-extensies?

Niets is zo nutteloos als een advertentie waarin twee keer dezelfde boodschap wordt verteld. Je maakt immers gebruik van deze extensie om extra informatie toe te voegen. Wanneer je informatie herhaalt, zul je snel merken dat je CTR negatief wordt beïnvloed. Daarom is het bij het instellen van je extensies belangrijk om unieke content toe te voegen.

Stel jezelf dus de vraag: wat is de toegevoegde waarde van deze informatie voor mijn klanten? Wanneer je relevante informatie toevoegt, zul je merken dat er meer klanten op jouw advertentie klikken.

4. Locatie-extensie

Wanneer je naast een online webshop ook een fysieke winkel hebt, is het interessant om gebruik te maken van de locatie-extensie. Ik kom regelmatig advertenties tegen van bedrijven met een fysieke winkel die nog geen gebruikmaken van deze extensie. Dat is een gemiste kans. Veel klanten gebruiken namelijk hun mobiele telefoon om bedrijven of winkels in de buurt te vinden.

De locatie-extensie helpt klanten om jouw locatie te vinden door in de Google-advertenties je adres weer te geven. Met één klik komen klanten direct terecht op de locatie of contactpagina van je webshop.

Voorbeeld 4: Locatie

5. Prijs-extensies

Prijs-extensies geven je de kans om extra producten of services onder de aandacht te brengen. De prijs-extensies bestaan uit een set van maximaal acht kaarten, waarop verschillende opties en prijzen worden getoond. Vanuit deze extensie gaan klanten rechtstreeks naar het product op de site.

Advertentie in Google Ads.

Mobile First

Bij het instellen van je advertentie-extensies is het goed om rekening te houden met het principe mobile first. Met de toename van mobiele telefoongebruikers is het belangrijk dat je advertentie er ook goed uitziet op mobiel. Een kleiner scherm betekent nu eenmaal minder ruimte.

Daarnaast kun je ook gebruikmaken van extensies die direct op een mobiel te gebruiken zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de oproep-extensie. Klanten kunnen je dan direct vanuit de advertentie bellen. Dat is pas een win-win situatie!

Aan de slag

Het inzetten van kwalitatief goede extensies is een waardevolle toevoeging voor je search-campagnes. Deze advertentie-extensies zorgen er niet alleen voor dat jouw advertenties zich onderscheiden van de concurrent, maar voegen ook nuttige informatie toe voor de klant.