Social media

Aan de slag met (adverteren op) TikTok

0

Alweer een nieuw socialmediakanaal? Dat is wat de meeste mensen dachten, inclusief ikzelf. Ondanks dat er al veel socialmediakanalen bestaan, werd TikTok binnen no time razend populair onder jongeren. Word ik als 30-jarige gewoon te oud voor alle nieuwe kanalen? Ik ging op zoek naar de magie en advertentiemogelijkheden van TikTok.

Uiteraard is het idee achter TikTok niet geheel nieuw. Het is vooral een socialmediakanaal met nieuwe energie. Het biedt ons marketeers weer kansen en mogelijkheden om de aandacht te trekken op een unieke manier.

Door de snelle groei mag de kracht van TikTok ook zeker niet onderschat worden. Het overgrote deel van de gebruikers valt in de leeftijdsgroep van 6 t/m 18 jaar. Dit is de leeftijdsgroep die ook op andere platformen moeilijk te bereiken is. En het bereiken van deze doelgroep brengt een extra uitdaging met zich mee, gezien de reclamecode die geldt voor adverteren onder jongeren.

De populariteit van TikTok zorgt ook voor interesse onder oudere doelgroepen. Content met de hashtag #momlife begint momenteel al binnen te stromen. Genoeg kansen dus om op dit platform je doelgroep te bereiken.

Wat is TikTok?

TikTok is een social media-kanaal waarop je korte video’s van 15 tot 60 seconden maakt en plaatst. De inhoud van de video’s verschilt ontzettend, maar creativiteit staat centraal. Waar Instagram vooral bekend staat om status en het perfecte plaatje, is TikTok juist een platform dat meer écht is. Het hoeft allemaal niet zo perfect. Vaak geldt zelfs: hoe gekker, hoe beter.

Ook is TikTok hét platform om je talenten te laten zien. Niet alleen met playbackvideo’s van musical.ly, de voorloper van TikTok, maar tegenwoordig ook met andere activiteiten zoals dansen, skateboarden en schilderen. Het is meer talent based dan status based, zoals Instagram.

Een voordeel van TikTok is dat het niet noodzakelijk is om veel volgers te hebben om viral te gaan. Bij het openen van de TikTok-app kom je namelijk standaard op een discovery-pagina terecht. Hier worden video’s getoond die aansluiten bij jouw interesses. Het aantal volgers is niet leidend, maar het algoritme bepaalt wat jij te zien krijgt. Daarom kan een organische post zonder volgers viral gaan, zolang je content maar ‘hot’ is. En tja… dat willen wij als marketeers nou eenmaal allemaal.

Doordat TikTok nu ontzettend populair is, kunnen wij niet meer om het kanaal heen. Maar hoe kunnen we TikTok toevoegen aan onze huidige marketingmix? We zitten allemaal in een starthouding te wachten tot we in Q2 kunnen starten met adverteren, want dit is momenteel enkel voor een aantal partijen weggelegd. Maar hoe kunnen we TikTok in de tussentijd al inzetten en wat zijn straks de advertentiemogelijkheden?

TikTok organisch inzetten met een bedrijfsaccount

Wil jij nu al beginnen op TikTok? Maak dan een organisch bedrijfsaccount aan. Dat er momenteel nog geen advertentiemogelijkheden zijn, hoeft immers geen belemmering te zijn. Wel is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de content die je gaat plaatsen op TikTok ontzettend verschilt van de content van alle andere social-kanalen. Het draait binnen TikTok echt om een verhaal. Bedenk dus dat je hier een aparte marketingkalender of -strategie voor nodig hebt. Dit is uiteraard verstandig om voor ieder socialmediakanaal te doen.

Het doorplaatsen van een simpele salesboodschap werkt dat niet op TikTok. Hoogstwaarschijnlijk ben je alleen veel negatieve reacties rijker. Je moet ervoor zorgen dat je content natuurlijk oogt tussen alle andere content. Het is daarom van belang dat je op zoek gaat naar onderwerpen die jouw doelgroep aanspreken. Bedenk vervolgens het type content dat authentiek en positief aanvoelt en daarnaast ook aansluit op jouw merk.

Naast het creëren van eigen content zorgen hashtag-challenges er (onder andere) voor dat een video populair wordt. Je kunt een hashtag-challenge starten door:

  1. Een video te maken
  2. Een nummer te kiezen
  3. Je gebruikers uit te dagen om hun content te maken

SkippyDance

Een goed voorbeeld van een hashtag-challenge is van SkippyDance van Fun-promotie, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het lanceren van toegankelijk speelgoed voor kinderen. Voor het introduceren van de SkippyDance hebben ze twee influencers ingeschakeld om een video te maken over hoe je het product leuk kunt gebruiken.

Het doel was om de TikTok-gebruikers te stimuleren om het product te kopen en een vergelijkbare video te maken als die van de influencers. De video kreeg meer dan vier miljoen views en vervolgens hebben duizenden kinderen zelf allerlei video’s gemaakt. Ook zagen ze hun product over de toonbank vliegen.

@lesotwins

ANZEIGE Wie sehen eure coolsten moves aus? Kann das ein neuer Trend werden? #skippydance #foryou #trend

? La Da Dee – Cody Simpson

Accepteer cookies

Bedenk een leuke challenge die past bij jouw merk en zorg ervoor dat gebruikers de content thuis kunnen maken.

Vind je het moeilijk om een creatieve video te maken of te bedenken? Dan kun je ook samenwerken met creators of influencers. Op dit moment is zijn soort samenwerkingen nog redelijk betaalbaar. Mocht je een creator een opdracht geven, dan is het belangrijk dat je hem of haar de ruimte geeft om zelf content te creëren. Je moet de opdracht dus zo breed mogelijk formuleren. De creators zijn namelijk zelf de experts en weten precies wat aanslaat bij hun volgers.

Adverteren op TikTok

Er wordt voorspeld dat de volledige uitrol voor advertising gaat plaatsvinden in Q2 van dit jaar. Ook bij TikTok is het belangrijk dat er content geplaatst wordt die aansluit bij dit kanaal. Het moet er anders uitzien dan de ‘reguliere’ advertenties die we gewend zijn van Facebook en Instagram.

1. In-Feed Ads

In-feed videoadvertenties bestaan ​​uit native video’s die gebruikers zien wanneer ze bij ‘explore content’ kijken. De video’s mogen maximaal vijftien seconden duren, zijn zichtbaar op een volledig scherm en je kunt er muziek aan toevoegen. Dit soort advertenties is geschikt om merkbekendheid te genereren (reach-fase van het rean-model) of juist gebruikers tot actie op te roepen. In deze advertenties kun je een call-to-action kunt toevoegen om mensen naar je website te leiden of overtuigen mee te doen aan een hashtag-uitdaging (engage-fase).

2. Brand Takeover

Dit zijn advertenties die full screen worden weergegeven wanneer een gebruiker TikTok voor het eerst opent, maar slechts aan mensen die geïnteresseerd zijn in die categorie. De Brand Takeovers zijn elke dag exclusief voor verschillende categorieën, dus slechts één specifiek merk kan elke dag een categorie overnemen. Het is een afbeelding die drie seconden zichtbaar is of een gifje van drie tot vijf seconden. Deze advertentievorm is geschikt om bereik te genereren (reach).

3. TopView

Deze advertentievorm heeft hetzelfde effect als een brand takeover, met het verschil dat video’s zowel als in-feed-video als reclamemateriaal kunnen worden gebruikt.

4. Branded Hashtag-challenge

Hierbij kun je de challenges sponseren, waardoor de kans groter is dat de challenge viral gaat. De challenge wordt dan gedurende zes dagen op de ‘explore’-pagina getoond, wat natuurlijk ideaal is om engagement te creëren met de doelgroep (engage).

5. Branded Effects

Deze advertentievorm richt zich op speciaal ontwikkelde deelbare stickers, filters en speciale effecten. Deze effecten kunnen TikTok-gebruikers dan toevoegen aan hun eigen creatieve content.

Ik denk dat TikTok een interessant kanaal is als jouw doelgroep hier aanwezig is. Het is vooral een kanaal dat ingezet kan worden in de reach- en engage-fase en je moet dan ook zeker geen harde conversies verwachten. Maar je kunt er via TikTok wel voor zorgen dat de jongere generatie alvast engaged raakt met jouw bedrijf of merk.