Essentieel voor succesvolle videomarketing: steengoede thumbnails
Hoe zorg je ervoor dat mensen op je video klikken? In dit artikel vertel ik je over één van de belangrijkste elementen voor succesvolle videomarketing: het gebruik van video-thumbnails.
Stel, je zoekt een video. Je ziet twee video’s over hetzelfde onderwerp, maar met een andere thumbnail. Namelijk, onderstaande twee video’s. Welke klik je dan eerder aan?
De kans is heel groot dat je voor de eerste afbeelding kiest. Gewoon, omdat die het meest aantrekkelijk is. Daarom is het ook heel belangrijk dat je een aantrekkelijke thumbnail maakt voor video’s die je de wereld inslingert. Wat dat precies is bij video’s, lees je zo. En het is bovendien ook iets wat absoluut niet mag ontbreken in succesvolle videomarketing.
Wat is een thumbnail voor video?
Een thumbnail is een verkleinde afbeelding, oftewel een ‘videominiatuur’ (in het geval van video’s). Deze representeert dus in één enkele afbeelding je video. Het vertelt mensen in één oogopslag waar je video over gaat.
Deze thumbnail krijgen mensen te zien in zoekresultaten (denk aan YouTube), op websites (denk aan video’s ter ondersteuning in je blog), of op social media (denk aan je tijdlijn op Facebook). Dankzij thumbnails wordt het dataverkeer op websites laag gehouden. Pas als iemand op de thumbnail klikt, wordt de video ingeladen.
Waarom zou je aandacht besteden aan een video-thumbnail?
Als je een video online zet, dan genereert het platform automatisch een thumbnail voor je. De tweede afbeelding van dit artikel is zo’n automatisch gegenereerde thumbnail. En zoals je al merkte, is deze afbeelding niet bepaald aantrekkelijk.
Daardoor is de kans dat je daarop zou klikken, heel laag. Want waarom zou je, als de sneak peek er al niet aantrekkelijk uitziet? En dat is natuurlijk ontzettend zonde als je een fantastische video hebt, met interessante content.
Je thumbnail is dus het visitekaartje van je video. Dit betekent ook dat de thumbnail goed moet weergeven wat iemand van je video kan verwachten, op een aantrekkelijke manier. De eerste indruk telt. En dát is dus precies de reden dat populaire video’s op YouTube bewust gebruikmaken van een aanlokkelijke thumbnail.
Sterker nog: wist je dat 90 procent van alle bestbekeken video’s op YouTube een op maat gemaakte thumbnail gebruikt? En dat is dus niet zonder reden. Het spoort je direct aan om de video te bekijken, omdat het direct je aandacht grijpt tussen alle andere video’s. En dat is natuurlijk wat je als marketing- en communicatieprofessional wil bereiken!
Hoe maak je een video thumbnail op maat?
Een thumbnail op maat is dus waanzinnig belangrijk als je wil dat je video opvalt. Maar hoe doe je dat? Gelukkig kan dat heel eenvoudig. Er zijn namelijk heel veel gratis tools te vinden. Hieronder zet ik een paar op een rijtje. Dan kun je de tool uitkiezen die je zelf het prettigste vindt werken.
Canva YouTube Thumbnail Editor
Als je Canva al gebruikt, dan weet je dat je er mooie visuals mee kunt ontwerpen. Zo kun je eenvoudig afbeeldingen maken voor Facebook, e-books, visitekaartjes, flyers en nog veel meer. Maar ook kun je er dus mooie thumbnails voor je video mee creëren.
Hoe?
- Eerst maak je een account aan. Al je designs worden dan bewaard in je account.
- Vervolgens kies je een template uit, in dit geval dus thumbnails. Zoek hiervoor op ‘YouTube thumbnails’ of ‘YouTube-miniaturen’ in de zoekbalk.
- Links zie je nu een balk met opties om je thumbnail aan te passen. Je kunt eigen foto’s uploaden, foto’s uit de database van Canva kiezen (sommige zijn gratis en andere te koop), lettertypes uitkiezen, elementen en iconen toevoegen, kleuren veranderen, achtergrond wijzigen en meer.
- Ben je tevreden met je thumbnail op maat? Download hem dan op je computer en upload het vervolgens naar het gewenste platform.
Adobe Spark YouTube Thumbnail Generator
Adobe Spark neemt je stap voor stap mee bij het maken van je thumbnail. Bij deze tool kun je overigens alleen kiezen voor YouTube of Facebook.
- Geef eerst aan of je je thumbnail gebruikt voor Facebook of YouTube.
- Upload een eigen foto óf kies een foto uit de database van Adobe Spark.
- Pas de tekst aan, kies een lettertype en verander de kleuren naar wens.
- Ben je tevreden met je thumbnail op maat? Download hem dan op je computer en upload het vervolgens naar Facebook of YouTube.
Adobe Spark is zeer gemakkelijk in gebruik, alleen biedt veel minder opties in vormgeving.
Ken jij nog handige, gratis tools voor het maken van video thumbnails? Deel ze onder dit artikel in de reacties!
Tips & tricks voor het maken van een perfecte video-thumbnail
Hieronder vind je een paar tips & tricks die je helpen bij het creëren van een goede thumbnail.
De regel van derden
De regel van derden is een veelgebruikte compositieregel van fotografen. Door deze regel te hanteren, leg je een focus op belangrijke elementen in je foto. Het is een trucje om je foto sprekender te maken.
Dit betekent dat je een foto verdeelt in 3×3 vakken (oftewel 9 vakken in totaal). Voor de niet-fotografen onder ons: dit doe je heel eenvoudig met je telefoon. Zet gewoon de rasterlijnen (of ‘gridlines’) aan.
Als je nu een foto maakt, dan kun je twee dingen doen.
Het object of persoon zet je op een plek waar rasterlijnen elkaar raken. Zie hieronder een voorbeeld:
Belangrijke lijnen zoals de horizon plaats je langs een lijn. Zie hieronder 2 voorbeelden:
Kijk uit voor clickbait
De thumbnail verklapt wat kijkers van je video kunnen verwachten. Gebruik daarom nooit clickbait. Clickbait is mensen misleiden met onjuiste titels en/of beelden, zodat ze op je thumbnail klikken.
Vervolgens komt de kijker er dus achter dat de thumbnail niks van doen heeft met de video-inhoud. Logischerwijs voelen ze zich dan bedonderd. En dat schaadt je imago! Bovendien zakt je video snel in de lijst als men al na een paar seconden je video verlaat. Nooit doen, dus.
Maak gebruik van emoties
Stel: je ziet een thumbnail van een persoon die heel geschokt kijkt. Dan wekt dat natuurlijk meteen je nieuwsgierigheid op: waardoor is diegene zo geschokt? Maar ook vertelt het iets over je video, wat je ervan kunt verwachten. Zoals eerder genoemd moet de emotie wel echt bij je video passen. Creëer geen clickbait.
Emoties geef je het beste weer door middel van gezichten. Maak daarom apart een paar foto’s van de persoon in de video. Dan weet je zeker dat je een scherp beeld hebt.
Gebruik een hoge resolutie voor je thumbnails
Ook al is een thumbnail een miniatuur, zorg er wel voor dat je een hoge resolutie gebruikt. De reden is dat de thumbnail ook op bijvoorbeeld een grote monitor scherp moet zijn. Of als je video te zien is op volledige grootte, dan trekt een vage, pixelige afbeelding natuurlijk niet bepaald de aandacht.
Vergeet je logo niet
Veel mensen maken een fantastische thumbnail. Maar ze vergeten vervolgens hun logo erin te zetten. Door de enorme hoeveelheid video’s online, moet je thumbnail naast aantrekkelijk, ook herkenbaar zijn. Volgers weten dan onmiddellijk dat het jouw video is als ze hem ergens tegenkomen tijdens het scrollen.
Sowieso zijn logo’s helemaal aan te raden als je een serie video’s maakt. Maak je meerdere series, dan kun je ook kiezen voor een ander kenmerk. Bijvoorbeeld een bepaald icoon of watermerk, dat bij een bepaalde videoreeks hoort.
Hoe test je welke video thumbnail het beste werkt voor je doelgroep?
Je weet nu alles over het maken van een aantrekkelijke video thumbnail op maat. Maar hoe weet je nu of het plaatje aanslaat bij jouw specifieke doelgroep?
In principe hoeft dat helemaal niet ingewikkeld te zijn: doe een A/B-test. Oftewel: maak meerdere soorten thumbnails voor één video. En analyseer vervolgens welke thumbnail zorgde voor de meeste clicks.
Handig videoplatformen hiervoor zijn bijvoorbeeld Vidyard en Wistia. Hier kun je ook statistische analyses doen over je thumbnails. Daardoor weet je in een handomdraai welke thumbnail het meest geschikt is voor je doelgroep.
Finishing touch
Zie een thumbnail als de finishing touch van het wereldkundig maken van je video. Je hebt er niet voor niets hard aan gewerkt, dus maak je video dan ook zo aantrekkelijk dat je doelgroep niets anders wil dan klikken op je video. Nu weet je ook dat het creëren van een thumbnail niet ingewikkeld hoeft te zijn. Dus waar wacht je nog op?!