Inspiratie

Sonic branding: hoe klinkt jouw merk?

0

Innovaties op het gebied van audio, zoals spraakbesturing, hebben invloed op de manier waarop consumenten in aanraking komen met je merk. Dat betekent dat het visuele component van je merkidentiteit niet altijd zichtbaar zal zijn. Hoe val je als merk nog op in een tijd waarin audio centraal staat en waarin alleen een visuele identiteit niet langer voldoende is? Anders gezegd: hoe blijf je als merk overeind in een schermloze wereld?

Sonic branding biedt uitkomst. Met het wegvallen van beeld zal het voor veel merken belangrijk worden een ‘eigen geluid’ te ontwikkelen. Een herkenbare auditieve identiteit. Zo ontwikkelde Mastercard onlangs een sonic brand. Bij de ontwikkeling hiervan komt ontzettend veel kijken. Waar moet je rekening mee houden. En nog belangrijker: hoe zorg je dat je onderscheidend blijft in de dynamische wereld van geluid? In dit artikel deel ik graag onze geleerde lessen voor een sterke geluidsidentiteit.

Accepteer cookies

Beperk je niet tot een jingle

Ik hoor je denken: sonic branding, dat is toch niets nieuws? Muziek heeft inderdaad altijd al een belangrijke rol heeft gespeeld in marketing. Als achtergrondmuziek bij commercials, maar ook herkenbare jingles zijn er altijd al geweest. Iedereen weet om welk merk het gaat bij het horen van ‘I’m lovin’ it’. Maar traditionele manieren van adverteren en marketing zijn voor veel merken waar voice een belangrijke rol speelt niet langer voldoende.

Belangrijk bij het ontwikkelen van een geluidsidentiteit is consistentie. Zorg ervoor dat consumenten altijd en overal, iedere keer dat ze in aanraking komen met jouw merk, hetzelfde, herkenbare geluid horen. Bij Mastercard houdt dat bijvoorbeeld in dat ons geluid in de toekomst bij fysieke, digitale én voice-omgevingen te horen zal zijn. Of dat nu het acceptatiegeluid is na afronden van een betaling, de melodie die te horen is als je je spraakassistent iets vraagt over ons merk of de muziek in een commercial.

Authenticiteit & creativiteit

Het is van belang dat het geluid écht past bij je merk en je merkwaarden. Een geluidsidentiteit geeft merken persoonlijkheid. Wees dus creatief, maar blijf wel dicht bij je merk. Zo koos Coca-Cola ervoor te spelen met de geluiden van de klantervaring: het openen, inschenken en drinken van Coca-Cola. En Philips gebruikt gloeilampen voor hun melodie. Zo’n identiteit verzin je natuurlijk niet zelf. Onze geluidsarchitectuur is bijvoorbeeld in samenwerking met verschillende specialisten gecomponeerd, van grote productiestudio’s tot muzikanten als Mike Shinoda van Linkin Park.

Accepteer cookies

Herkenbare basismelodie

Als marketeer wil je natuurlijk constant vernieuwen en verrassen. Geluid is hier bij uitstek het middel voor, omdat je eindeloos kunt variëren. Tegelijkertijd ligt hierin ook de uitdaging om ervoor te zorgen dat het geluid altijd herkenbaar en consistent blijft. Dit is noodzakelijk voor het opbouwen van een merkidentiteit. De melodie moet simpel, goed te onthouden en te neuriën zijn en passen bij je merk.

Uitgebreid testen is belangrijk. Je kunt hierin voortdurend wisselen met instrumenten, de snelheid en toonduur. Zolang de melodie in essentie maar hetzelfde blijft. Op deze manier kun je voor ieder moment, iedere context en iedere campagne een uniek maar toch herkenbaar geluid creëren. Zo ontwikkelde KLM een auditieve identiteit waar variaties van te horen zijn in de commercials, de veiligheidsvideo’s, bij het boarden en in de podcast The Journey.

Lokaliseren van je merkgeluid

Door gebruik te maken van bovenstaande vuistregel kun je herkenbaar maar toch vernieuwend zijn. Daarnaast kun je het merkgeluid ook afstemmen op een specifieke regio of cultuur. Dezelfde basismelodie moet te lokaliseren zijn, zodat je merkgeluid zowel in Europa, Afrika en Azië resoneert. Door samen te werken met muzikanten, artiesten en bureaus over de hele wereld vind je voor iedere cultuur een passend geluid. Op basis van dezelfde basismelodie ontwikkelde Mastercard verschillende variaties, voor bijvoorbeeld Dubai én Bogota.

Laat horen wie je bent

Kortom, een geluidsidentiteit is onmisbaar voor merken waarbij voice, nu of in de toekomst, een rol speelt. Met de juiste aanpak kun je hiermee echt verschil maken. Hoe serieuzer we sonic branding nemen, hoe beter we consumenten blijven aanspreken en een gevoel van herkenbaarheid en vertrouwen kunnen geven. Hoe klinkt jouw merk?