Contentmarketing

14x met content zorgen voor bruikbare leads

0

Stel, je genereert een heleboel websiteverkeer door regelmatig interessante content te plaatsen. En je wil deze bezoekers omzetten naar leads. Daarom zet je content offers, gated content of lead magnets in: content die beschikbaar is in ruil voor contactgegevens. Hoe zorg je dat jouw content offers zo waardevol zijn dat websitebezoekers er hun gegevens voor achterlaten? Ik deel 14 ideeën die jou helpen om websitebezoekers om te toveren tot bruikbare leads.

Waar moet een content offer aan voldoen?

Voordat ik alle ideeën op tafel gooi, is het belangrijk dat je weet waar goede content offers of lead magnets aan moeten voldoen. Content offers worden doorgaans aangeboden met een call-to-action op de pagina’s waarop het websiteverkeer binnenkomt. Het kost veel tijd om goede content offers te produceren, maar ze zijn essentieel voor een succesvolle inboundmarketing-strategie.

Bij inbound marketing draait het er namelijk om dat je met jouw content een oplossing biedt voor ‘het probleem’ dat een potentiële klant heeft. Het is de kunst om die content op het juiste moment, op de juiste plek en voor de juiste doelgroep aan te bieden.

Daarnaast moet een content offer verrijkend zijn. De websitebezoeker moet jouw content zo waardevol vinden dat hij ervoor wil ‘betalen’ met zijn contactgegevens.

Doordat websitebezoekers hun gegevens achterlaten voor jouw waardevolle content, kun je ze met marketing automation gerelateerde content aanbieden die hen verder in de customer journey brengt.

Twijfel je of je content je wel of niet moet verschuilen achter een formulier? Deze infographic van HubSpot helpt je kiezen.

Hoe bepaal je de inhoud van je content offer?

Als je het goed doet, is jouw lead magnet een onderdeel van een contentmarketing-strategie waarbij je van tevoren je doelgroep hebt bepaald (buyer persona’s). Het is belangrijk dat je voor je verschillende buyer persona’s verschillende content schrijft. Gericht op het probleem van de specifieke buyer persona. Daarbij moet je rekening houden met specifieke content offers voor alle fases van de customer journey (awareness, consideration en decision). Alleen dan gaan je content offers écht scoren.

14 voorbeelden van content offers

Klaar voor het echte werk? Hieronder som ik 14 content offers op waarmee ik aan de lopende band leads binnenhaal. De lead magnets zijn opgedeeld in de verschillende fases van de customer journey (awareness, consideration en decision) waarin je websitebezoeker zich kan bevinden.

Awareness offers

De websitebezoeker doet onderzoek om zijn of haar probleem te kunnen definiëren. Awareness offers helpen hierbij en zijn vaak het eerste contactmoment van een websitebezoeker met de website.

1. De good old whitepaper

Whitepapers klinken niet spectaculair, maar het zijn fantastische lead generators die je websitebezoekers meer vertellen en leren over onderwerpen waar ze interesse in hebben. Er is een lage drempel voor het downloaden van een whitepaper en vaak is het de eerste stap om de websitebezoeker verder in de funnel te trekken.

Een whitepaper bestaat vaak uit zo’n drie tot acht pagina’s en kun je opmaken als pdf, maar bijvoorbeeld ook als magazine inzetten.

2. E-book

Een e-book is te vergelijken met een whitepaper, alleen dan veel uitgebreider. Een e-book is doorgaans gestructureerder en bevat meer (tekstuele) content dan een whitepaper. Een whitepaper is vaak breed georiënteerd en bevat veel opmaak.

3. Checklist

Een checklist is een offer dat net zoals een whitepaper goed tot zijn recht komt bij websitebezoekers die nog in de awareness-fase zitten. Je helpt ze op deze manier ‘het probleem’ dat ze hebben goed in kaart te brengen. Kunnen ze een check niet aanvinken? Dan kunnen ze uiteraard bij jou terecht!

Consideration offers

Consideration offers zijn geschikt voor websitebezoekers die zich bewust zijn van hun probleem en content zoeken om zich verder te oriënteren. Als iemand al een awareness offer heeft gedownload, kun je ze via e-mail automation opvolgen met een consideration offer.

4. Klantcase

We willen graag weten hoe anderen een product of dienst hebben ervaren. Daarnaast laat je op een subtiele manier zien wat jij als bedrijf te bieden hebt aan de websitebezoeker. Een klantcase is daarom een sterk content offer. Bijvoorbeeld in de vorm van video, een download of een webpagina.

Screenshot van een klantcase.

Bron: PIT

5. Een template

Als iemand zich in de consideration-fase bevindt, is een template een mooi offer om je websitebezoeker op een interactieve manier kennis te laten maken met het product of de dienst die jij kunt bieden, zonder dat je dit benoemt.

Denk bijvoorbeeld aan een template voor een contentkalender, een template om je vakantiedagen te beheren of een template voor een mailing.

Screenshot van een online template.

Bron: HubSpot

6. Interactieve video

Video is een middel dat net als bloggen kan bijdragen aan het aantrekken van websitebezoekers. Video kun je echter ook inzetten als offer. Bijvoorbeeld een interactieve video: laat mensen zelf door je video klikken om informatie te vergaren of ze al spelenderwijs te begeleiden naar de oplossing voor het probleem dat ze hebben. Zoals bij Talent in Huis.

7. Quiz

Ook een quiz is een interactief middel dat je in kunt zetten om iemand op een minder zakelijke manier te bereiken. Zo kunnen websitebezoekers bijvoorbeeld hun kennisniveau testen, of je kunt potentiële medewerkers aantrekken met de quiz ‘hoe goed pas jij in ons team?’

Outgrow is hiervoor een handige en makkelijk te implementeren tool.

8. Calculator

Een originele tool die ik regelmatig heb ingezet, is een ‘calculator’. In de vorm van een digitaal formulier vullen je websitebezoekers gegevens in en hier komt een op hen afgestemd advies uit.

Typeform biedt een fijne manier om logica in je calculator aan te brengen.

9. Scan

Met een scan kun je bijvoorbeeld de website van een lezer analyseren. Misschien heb je net in een blog advies gegeven over SEO. Dan is het heel waardevol om een SEO-scan als content offer aan te bieden. Dat kan in de vorm van een tool waar je bezoeker rechtstreeks een URL kan invullen, of door bijvoorbeeld na het invullen van een formulier persoonlijk advies te geven over de website.

10. Webinar

Een webinar geven is een laagdrempelige manier om dieper in te gaan op een onderwerp waar jij je websitebezoeker iets over kunt leren. Een webinar is een lezing, workshop of college dat plaatsvindt op het internet. Een goed webinar geeft daarnaast ruimte om vragen te stellen, waarmee je het interactief maakt.

Decision offers

Met een decision offer zorg je ervoor dat iemand die bijna klaar is om de beslissing te maken tot aankoop, het laatste zetje krijgt.

11. Demo

Met een demo laat je je potentiële klant zien wat je allemaal kunt met de tool of het product dat je aanbiedt. Als je bijvoorbeeld software aanbiedt, dan is een demo een geschikte tool om in te zetten.

Breng je met het laten zien van je product niet vooral concurrenten op ideeën? Misschien wel, maar als je je te veel bezighoudt met de concurrentie in plaats van hoe je je klant helpt, maak je het jezelf alleen maar moeilijk.

Screenshot van een demo-pagina.

Bron: Instapage

12. Free trial

Een free trial gaat net een stapje verder dan een demo. Je geeft een aantal dagen toegang tot je software. Het is een zeer effectieve manier zijn om mensen bekend te maken met jouw softwarepakket, in ruil voor hun contactgegevens.

13. Podcast

Door de opkomst van muziekstreamingdiensten zoals Spotify en Apple Music zijn podcasts weer helemaal terug. Alhoewel podcasts over het algemeen gratis te beluisteren zijn, kun je er ook een gated content offer van maken. Bijvoorbeeld een e-mailabonnement waarin de abonnee exclusieve updates over de inhoud van jouw podcast ontvangt of meldingen ontvangt als een nieuwe podcast online staat.

14. Event

Ook een offline evenement kan een online content offer zijn. Door een event als call-to-action te koppelen aan bijvoorbeeld een blog met een onderwerp dat relevant is aan het event, genereer je meteen de juiste leads voor jouw evenement.

Met een advertentie betaal je meer geld, voor minder kwalitatieve bezoekers: want, je weet niet of ze op het moment dat ze jouw content zien wel geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt.

Aan de slag om je eigen leadmachine te creëren!

Je staat nu natuurlijk te trappelen om jouw website te verrijken met de bovenstaande content offers. Maar dat betekent niet dat je de lead magnets in het rond moet strooien. Achter ieder content offer hangt een gedegen strategie. Je haalt alleen de juiste leads binnen door de content offers te koppelen aan de juiste ‘dragers’. Die dragers zijn bijvoorbeeld blogs, video en socialmediaposts die erop gericht zijn de potentiële websitebezoeker te helpen met zijn of haar ‘probleem’.

Als je dat allemaal meeneemt bij het koppelen van content offers aan jouw content, staat niets je meer in de weg om succesvolle leadmachines te creëren!