Inspiratie

Cryptovaluta: de 5 belangrijkste ontwikkelingen voor 2020

0

In het land van cryptovaluta was het het hele jaar één grote ‘winter’. De prijs van Bitcoin zakte na een piek van $20.000 in december 2017 naar $3000 in december 2018. In juli 2019 steeg de prijs toch weer tot bijna $14.000, maar inmiddels is daar door een snoekduik van de koers nog maar de helft van over. De voorspellingen door zelfbenoemde experts – dat de prijs wel weer zou stijgen tot het oude record of zelfs hoger – zijn helaas niet uitgekomen. Of dat komt door de tegenvallende lancering van Bakkt, het uitblijven van een eerste ETF of een institutionele gloedgolf? Dat valt lastig te zeggen. Welke ontwikkelingen spelen er op het gebied van cryptocurrencies?

Komt na een strenge crypto-winter de lente?

Een strenge winter is altijd goed voor het laten sterven van ongedierte, zo ook in cryptovalutaland. Meer dan 80% van de projecten die een Initial Coin Offering (methode om geld op te halen door middel van cryptovaluta) deden, bleken een regelrechte scam te zijn. Onderzoek van de populairste cryptovalutawebsite Coinmarketcap laat zien dat van de top 2000 cryptoprojecten er een kwart al meer dan een jaar geen update op codeplatform Github heeft geplaatst. Een derde zelfs al niet meer in de afgelopen 5 jaar.

Winter is a season to struggle through, to endure, and the price we pay for the brilliant and beautiful spring that follows. – Erik Voorhees

Na een strenge winter komt altijd de lente. Zoals ik al in mijn trendartikel over blockchain schreef, hebben de projecten die de winter hebben overleefd allerlei prachtige vorderingen gecommuniceerd. Er ligt veel moois in het verschiet voor 2020. Bijna 20% van de wereldbevolking heeft inmiddels wel eens cryptovaluta gekocht volgens Kaspersky. Volgens Deloitte (pdf) worden bedrijven ook steeds positiever.

Gebruik van cryptovaluta in de wereld.

Bron: Statista

Ik ken weinig omgevingen die momenteel zo snel veranderen als die van crypovaluta. Prijzen, nieuwe technologische ontwikkelingen, reacties vanuit overheden en alles wat er nog meer om heen hangt, kunnen van de een op de andere dag voor een grote impact zorgen op zaken als prijzen, gebruik en verdere doorontwikkeling van cryptovaluta. Tóch staan er een aantal grote ontwikkelingen te wachten in 2020. Deze zullen met grote zekerheid een impact hebben op cryptovaluta. Ik deel de top 5, waar ik veel van verwacht.

1. Bitcoin’s Halving

Als ik het nieuws van de afgelopen maanden analyseer, dan gaat het grotendeels over maar één event dat gaat plaatsvinden: de ‘halving’ van Bitcoin. Dit wordt verwacht in mei 2020. De beloning van de ‘miners’ van het blockchainnetwerk van Bitcoin wordt dan gehalveerd. Historisch gezien heeft dit altijd gezorgd voor een koersstijging van een paar honderd procent, vanwege onder andere het afnemende beschikbare aantal Bitcoins. Maar de meningen zijn verdeeld. Er zijn ook experts die juist de koersstijging van afgelopen jaar (van $3000 naar $13.000) aanmerken als ‘halving effect’. Sommigen zien de afnemende beloning zelfs als iets wat de prijs juist negatief zal beïnvloeden, omdat het voor veel kleine miners niet meer interessant is om hun computers aan te zetten en het blockchainnetwerk te onderhouden.

Bij eerdere ‘halvings’ steeg de prijs altijd in de aanloop er naartoe. Dus tijdens het eerste kwartaal gaan we direct zien of het de langverwachte katalysator wordt, die niet alleen de Bitcoin weer in waarde laat stijgen, maar ook de sterk verbonden altcoins (die vrijwel altijd exponentieel mee stijgen). Gaan we een nieuwe all time high zien? Of wordt het de grootste deceptie van cryptovaluta-eigenaren in twee jaar? De eerste maanden van 2020 gaan het uitwijzen!

Facebook Libra.

2. Libra

Recent hoorde ik op het jaarlijkse blockchain-event van de Europese Commissie het hoofd van Facebook’s Libra spreken over hun plannen in 2020. Het bedrijf is de afgelopen tijd overdonderd door negatieve reacties van overheden. Het is niet eens meer zeker of het project überhaupt wel wordt gelanceerd. In Europa zijn Duitsland, Frankrijk en Italië bezig met maatregelen om de komst te verbieden. En ook de komst naar de Verenigde Staten is nog niet zeker, ook al gaf CEO Zuckerberg recent aan dat ze pas gaan lanceren als de regelgevers volledig akkoord geven. Hij waarschuwde zijn investeerders wel dat de munt er wellicht helemaal niet komt. Ander topmanagement van het sociale netwerk uit publiekelijk kritiek op het project. En een aantal belangrijke aandeelhouders van het eerste uur (Paypal, Visa en Mastercard) stapten er al uit. Waarschijnlijk onder hoge druk van de Amerikaanse regelgevers.

In mijn eerdere artikel over Libra gaf ik al aan dat ik gemengde gevoelens heb bij het nieuwe project. De beerput met affaires rondom Facebook lijkt maar niet op te drogen. De vraag is dan ook of wij zoiets precairs als onze financiële data (volgens onderzoek van DNB (pdf) voor consumenten de meest privacygevoelige data) aan het socialmedia-bedrijf willen toevertrouwen. Aan de andere kant, we hebben nog steeds 1.7 miljard(!) mensen zonder bankrekening, waarvan er 1 miljard een mobiele telefoon hebben. Zij betalen volgens de Wereldbank nu hoge tarieven (gemiddeld 7%) voor het overmaken en ontvangen van geld via een derde partij. Ze kunnen dus geen geld sparen, iets wat juist significant kan bijdragen (pdf) aan het behalen van verschillende Social Development Goals van de VN. McKinsey becijferde zelfs dat dit $3.7 miljard kan bijdragen aan het BNP van ontwikkelingslanden in de komende 10 jaar.

Grote zorgen

Centrale banken, zoals onze DNB, wijzen echter allemaal op 2 grote zorgen:

  • De stabiliteit van het financiële systeem. Want wat gebeurt er als Libra straks zo groot is dat het invloed gaat hebben op het monetaire beleid van de banken?
  • En er is ook nog geen antwoord op de vraag hoe het bedrijf witwassen (Anti Money Laundering) tegengaat. En hoe het alle actoren op het netwerk identificeert (Know Your Customer) om bijvoorbeeld terrorismefinanciering tegen te gaan.

Meer digitale valuta

Komend jaar wordt dan ook een interessant jaar, niet alleen voor Libra. Andere grote bedrijven (zoals Wallmart) zijn ook bezig met een eigen digitale valuta. Verschillende overheden kijken inmiddels serieus naar een eigen digitale valuta, zoals de Europese Unie en China. Er zijn bedrijven die achter de overheden staan en argumenteren dat het geldsysteem in de handen van overheden moet blijven, zoals Apple’s CEO Tim Cook recent al aangaf.

De businesscase blijft toch erg interessant. Verschillende onderzoeken (pdf) wijzen namelijk uit dat consumenten veel meer besteden met digitale vormen van geld dan met cash. Dit wordt ook wel het ‘house money effect’ genoemd. De adoptie van een dergelijk systeem zal, zelfs volgens de ontwikkelaars van Libra, nog wel vele, vele jaren gaan duren.

Starbucks-cup en bitcoin.

3. Het grote geld

Het is denk ik een van de grootste decepties geweest: de introductie van Bakkt. Het platform zou voor een waanzinnige vraag naar Bitcoin zorgen, wat uiteraard een positieve uitwerking op de prijs zou hebben. Dit zou enerzijds komen door het efficiënt laten kopen, verkopen, uitgeven en opslaan van cryptovaluta. En aan de andere kant door het gebruik van grote partijen als Starbucks met 30.000 vestigingen. Helaas viel het enthousiasme voor het platform zwaar tegen en daalde de prijs van Bitcoin 19%.

Doordat het moederbedrijf eigenaar is van de grootste aandelenbeurzen (zoals de New York Stock Exchange) en samenwerkt met gevestigde namen als Microsoft en BCG, moet het platform vooral het vertrouwen wekken van de institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen) om grote sommen geld te investeren in cryptovaluta. Dat gebeurde eerder nog niet, omdat simpelweg de infrastructuur daarvoor miste en de munten te volatiel in waarde zijn. Beide zaken ondervangt Bakkt met haar platform.

Interesse van grote investeerders

Het is geen geheim dat grote investeerders staan te trappelen om de markt voor cryptovaluta te betreden. In de wandelgangen van een aantal grote Nederlandse banken hoorde ik dat wordt aangegeven dat hun private bankers de rijke klanten gaat adviseren om in 2020 5-10% te investeren in cryptovaluta. Veel beheerders van ‘family offices’ (beheerkantoren van zeer vermogende individuen / families) die ik spreek, zijn hier ook mee bezig. Cryptovaluta-bedrijven als Coinbase geven aan dat zij honderden miljoenen per week ontvangen van institutionele beleggers om op te slaan of te verhandelen als futures. Het mooie van blockchain is dat alles transparant is, dus ook de transacties én omvang van digitale wallets. Een recente analyse van alle Bitcoin-wallets laat hier een zeer sterke toename zien van wallets van grote omvang.

Het grote geld is zichtbaar en onzichtbaar bezig met het betreden van de markt. Ik ben benieuwd wat voor effect dit heeft op de prijzen van de verschillende cryptovaluta en uiteraard de verdere ontwikkeling van het geheel.

4. Doorontwikkeling individuele projecten

Spitsmuizen leven gemiddeld maar 1 tot 1,5 jaar. Ze zijn daarmee de kortst levende zoogdieren op aarde. Ze lijken wat dat betreft veel op blockchain-projecten, die ook een gemiddelde levensduur van 1,12 jaar hebben. Dit bleek uit Chinees onderzoek onder alle 80.000 projecten.

Veel gelukszoekers zijn op zoek naar cryptovaluta die net als Bitcoin de potentie hebben om te gaan ‘moonen’ (crypto-taal voor een koersstijging van honderden procenten). Door de korte levensduur van de meeste projecten zijn er een paar mensen schatrijk geworden door een juiste investering. Maar de grote massa heeft er veel geld aan verloren, door te laat te (ver-)kopen. Alleen al in Nederland stopten ongeveer een half miljoen consumenten bijna een miljard euro in cryptovaluta. Omdat de meeste mensen ze op de top van de markt kochten, staan ze nog steeds diep in het rood met hun investering.

Do your own research

In mijn eerdere artikel over ICO’s deelde ik al verschillende tips voor de zoektocht naar de ‘nieuwe Apple’. Ik gaf hier aan dat het vooral heel belangrijk is om de projecten op verschillende punten goed door te lichten. Do Your Own Research. Je gaat toch ook niet zomaar geld sturen naar een bedrijf, waarvan je niet eens zeker weet waar ze gevestigd zijn, waarvan het team niet de kennis heeft om een dergelijk project op te zetten of waarvan weinig informatie op het internet te vinden is? In de gekte eind 2017 hebben heel veel mensen lukraak geld in projecten gestopt. Hierdoor zijn vele miljarden euro’s beland in de zakken van fraudeurs die nepprojecten opzetten. Of simpelweg bij een handvol mensen die hun investeringen op tijd verkochten aan een grote groep mensen, die hun investeringen daarna snel in waarde zagen dalen.

Vele grootheden in cryptovaluta blijven Bitcoin als alleenheerser aanwijzen en verwachten dat alle andere cryptovaluta snel een plaats zullen nemen op de ‘Crypto Graveyard’. Zelf geloof ik nog steeds in verschillende andere projecten die grote gebruikersgroepen achter zich hebben geschaard en verschillende grote updates hebben gepubliceerd.

Ethereum.

Ethereum

Naast Bitcoin wordt Ethereum nog vaak genoemd als de ‘Microsoft’ van cryptovaluta. Maar het heeft wel serieuze concurrentie gekregen van onder andere EOS en TRON. Als we bijvoorbeeld kijken naar het aantal ‘Decentralized Apps’ (dapps) op Dappradar, dan zien we dat van de top 50 er maar 3 op het Ethereum-netwerk draaien en de rest op die van de twee concurrenten. Het is wel het project dat veel respect geniet, omdat het de ontwikkeling van de technologie een grote stap vooruit bracht. Het ging niet alleen betalingen faciliteren, maar introduceerde ook ‘smart contracts’ en dapps.

In 2020 staat de grote (2.0) update van haar netwerk op het programma, genaamd ‘Serenity’. Ethereum introduceert een andere en veel energiezuinigere ‘consensusmethode’ voor het valideren van de transacties (‘Proof of Stake’) en implementeert verschillende oplossingen voor het schaalbaar maken van het netwerk, zoals Sharding, Plasma en Raiden. Met de sterk toenemende trend rondom dapps en mogelijke goedkeuring van gereguleerde futures, kan dit allemaal zeer positief uitvallen voor de koers van de valuta.

Ripple, Vechain, EOS, IOTA en TRON

Andere projecten die grote stappen zetten:

  • Ripple heeft al 200 banken aangesloten op haar netwerk. Ze zou weleens SWIFT (de organisatie die nu het wereldwijde financiële systeem regelt) kunnen vervangen.
  • Vechain zet authenticatie van producten op de blockchain om vervalsingen te voorkomen.
  • BAT laat met haar browser gebruikers sneller surfen door advertenties en trackers te blokkeren.
  • EOS biedt een platform om decentrale apps op te ontwikkelen.
  • IOTA faciliteert het Internet op Things en heeft al vele grote bedrijven (zoals autobouwers) als klant.
  • TRON biedt net als EOS een platform aan voor dapps.

5. Regulatie

Overheden draaien wereldwijd overuren om de snelle opkomst van cryptovaluta en bedrijven in de industrie te reguleren. Zolang het de innovatie niet (erg) hindert, ben ik daar heel erg voorstander van. Het laat niet alleen de kans afnemen dat cryptovaluta worden gebruikt voor criminele activiteiten, maar het geeft grote investeerders meer zekerheid en laat hen daardoor sneller toetreden tot de markt.

Een van de kerntaken van overheden is het beschermen van haar burgers. Na de vele schandalen rondom cryptovaluta in de afgelopen jaren, waar consumenten veel geld verloren, neemt de Nederlandse overheid deze taak dan ook bloedserieus. Het wil zelfs met haar wet- en regelgeving het voortouw nemen op Europees gebied. Direct al in januari komend jaar wordt de AMLD5-wetgeving van kracht. Cryptovalutabeurzen en bewaarders (wallets) krijgen een registratieplicht bij De Nederlandse Bank. Ook krijgen ze een toetsing van bestuurders en aandeelhouders op geschiktheid en moeten ze aantonen dat hun bedrijfsprocessen zijn ingericht om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.

Alle Nederlandse bedrijven die ik ken en die aan deze wetgeving moeten voldoen, zijn inmiddels pro-actief met de implementatie bezig met de DNB. De meeste bedrijven voldoen hier al netjes aan.

Volwassenheid

Met de bovengenoemde verwachtingen voor 2020 op cryptovaluta-gebied, ben ik razend benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren. Wat gaat er uiteindelijk allemaal ook echt doorgang vinden? En wat voor effect gaat het hebben op de industrie? Volgens veel experts wordt het ‘erop of eronder’ voor Bitcoin. Ik denk dat het vooral een jaar wordt van sterk toenemende volwassenheid en verdere technologische ontwikkeling van de industrie.